kinga-1983 08.01.08, 09:29 Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na chleb - taki, żeby sie nie kruszył albo jakieś extra bułeczki. Poratujcie!!!!PLISSSSSSSSSS!!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
listopad_2005 Re: Pomocy-chleb!!! 08.01.08, 13:59 To chyba zależy od mąki, bo ja robiłam już 3 raz chleb z otrębami pszennymi i wczorajszy własnie mi sie zaczął kruszyć, a za kazdym razem robiłam tak samo.PZDR Odpowiedz Link
thermolek77 Re: Pomocy-chleb!!! 13.01.08, 12:04 Moi drodzy, upiekłam juz bardzo duzo chleba i to prawda wszystko zalezy od mąki i piekarnika.Mąka tylko szymanowska i dobry piekarnik wtedy wszystkie wypieki sa udane , pozdrawiam Odpowiedz Link
kruszyna_1 Re: Pomocy-chleb!!! 20.01.08, 18:40 Prawdopodobnie dodanie gotowanego ziemniaka zapobiegnie kruszeniu Odpowiedz Link
emastar Re: Pomocy-chleb!!! 20.01.08, 21:39 Ja piekę chleb na zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Jeśli chodzi o mąkę, to najlepsza jest pszenna chlebowa lub orkiszowa chlebowa, żytnia też, ale nie zawsze jest dostępna. Mój sprawdzony przepis to: zakwas, do 5g drożdży, pół szklanki otrąb, 500g mąki, 3/4 szkl. maślanki, 3 łyżki oleju, łyżeczka soli. Ciasto powinno być miękkie. Odpowiedz Link