Dodaj do ulubionych

SOSNOWIEC TO STOLICA NOWEGO ŚLĄSKA!

IP: *.brama.prenet.pl 12.01.06, 10:36
Wreszcie powstanie GZM pozwoli na podniesienie rangi Sosnowca zgodnie z jego
metropolitarną specyfiką i aspiracjami do bycia głównym ośrodkiem kulturalnym
i przemysłowym ziem Małopolski wcielonych do Śląska w 1998r.
Obserwuj wątek
    • Gość: Popieram Re: SOSNOWIEC TO STOLICA NOWEGO ŚLĄSKA! IP: ipcop.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 18:34
      Popieram
    • Gość: roza kolejna podpucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:00
      Strasznie mnie ciekawi o co chodzi autorowi / autorom / takich wpisów.
      Przecież to kolejna prowokacja podpuszczajaca. Tylko komu potrzebne jest takie
      podjudzanie zagłębiaków na ślazaków.
      • ulla25 Re: kolejna podpucha 19.01.06, 09:20
        to nie jest podpuszczanie. To są normalne poglady
    • richard_the_taxidriver Re: SOSNOWIEC TO STOLICA NOWEGO ŚLĄSKA! 18.01.06, 22:15
      to debil z miasta Częstochowa.
      Sieje podjudza jednych na drugich, jest chory z nienawiści do Śląska bo ....

"... Katowice zabrały jego miasteczku wojewódzctwo ..." ???

- idiota
      • Gość: fedruj krecie Re: SOSNOWIEC TO STOLICA NOWEGO ŚLĄSKA! IP: 82.160.21.* 19.01.06, 16:53
        Richard_the_hasiok na "wojewódzctwo" bystry kret)))
        • ivergon Re: SOSNOWIEC TO STOLICA NOWEGO ŚLĄSKA! 22.01.06, 12:23
          Bytom i Katowice też są małopolskie, tak jak Sosnowiec ;0)

www.wielkascytia.republika.pl/rok1177slask.jpg
          • kattovitzer Re: SOSNOWIEC TO STOLICA NOWEGO ŚLĄSKA! 22.01.06, 14:52
            kmieciu, nie osmieszaj sie tylko marsz do elementarza.
            • ivergon Re: SOSNOWIEC TO STOLICA NOWEGO ŚLĄSKA! 22.01.06, 15:05
              kattovitzer napisał:

> kmieciu, nie osmieszaj sie tylko marsz do elementarza.

to jest właśnie zeskanowana strona z polskiego elemetarza;)

www.wielkascytia.republika.pl/rok1177slask.jpg

A o tym że Bytom i Katowice to miejscowości małopolskie można było
              zanleźć już parę lat temu na ich oficjalnej stronie RAŚ
              nie wiem czy dalej to tam jest, bo ich wyśmiałem,
              że nie wiedza co sami zamieszczają
              u siebie;)))
              Było to wtedy gdy paru de...i aus Katowiz zaczeło mi pisąć
              że Bytom i Katowice zawsze były Śląskie;))))
              • kattovitzer Re: SOSNOWIEC TO STOLICA NOWEGO ŚLĄSKA! 22.01.06, 16:15
                poczytaj lepiej stosowne watki na temat powiazan wschodniego slaska z
                malopolska, bo temat byl juz niejednokrotnie maglowany.
                idac za twoja logika... skoro sosnowiec byl swego czasu ruski, to dzis nadal
                jest. mentalnie na pewno.
    • blajpios lepiej spojrzeć szerzej... 23.01.06, 00:03
      Nie wiem, czy to prowokacja "wesoła", czy "przewrotna", czyli by budować, czy po to by jątrzyć - niemniej proponowałbym raczej nie perspektywę inwektyw czy przepychanek, ale właśnie szersze spojrzenie na problem, w którym ta propozycja, poważnie potraktowana, może mieć swoisty dobry wymiar łączenia (choć niekoniecznie w jeden organizm) a nie waśnienia między Śląskiem i Zagłębiem. W tym duchu, jak się okazuje, już napisałem w końcówce "świeżego" mojego wpisu w innym temacie. Wybaczcie więc, że nie powtarzam tu kwestii szczegółowej, odniesionej do tego wątku - ale jedynie wkleję tylko maleńki cytat mający zbieżność, jak również wkleję odnośnik, bo całość też uważam za wypowiedź wnoszącą coś i w ten wątek. Jak napisałem, lepiej patrzmy szerzej niż przepychajmy się tutaj, łącznie z inwektywami.
      Tak więc, we wspomnianej końcówce napisałem, trochę nawiązując i do wcześniejszych wypowiedzi, jak np o buforze: "Bowiem można powiedzieć, że właśnie dla zatrzymania ośrodka obecnego woj. katowickiego potrzebny jest "bufor na wschód od nich", czyli Zagłębie (o to chodziło ekipie śląskiego Buzka?) - ale można też powiedzieć, że właśnie dla podkreślenia budowania tego nowego, centrum powinien stać się Sosnowiec, nie jak za komunizmu wybrano nie Sosnowiec, który miał tradycje niemal Wolnego Miasta, lecz Katowice - a można i powiedzieć, że właśnie przy rozdziale da się budować dobre sąsiedztwo, gdy "opierają się o siebie plecami dwa centra: Katowice, centrum Śląska i Sosnowiec, centrum Zagłębia".
      Zaś całość - pod tytułem "jakie są szanse na dobry wspólny region teraz?: małe" - jest pod tym odsyłaczem:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=264&w=34731778&a=35448424
    • michaelus Re: SOSNOWIEC TO STOLICA NOWEGO ŚLĄSKA! 23.01.06, 00:51
      Gość portalu: ślązak napisał(a):

> Wreszcie powstanie GZM pozwoli na podniesienie rangi Sosnowca zgodnie z jego
      > metropolitarną specyfiką i aspiracjami do bycia głównym ośrodkiem kulturalnym
      > i przemysłowym ziem Małopolski wcielonych do Śląska w 1998r.

Oj, "wcielenie" miało miejsce znacznie wcześniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka