alanba
05.04.10, 14:12
Proszę o poradę w następującej sprawie: od 2006 roku mam IKE "Kapitał z Lwem" prowadzone przez ING Bank Śląski. W tym roku przedstawiciel ubezpieczeń ING namawia mnie na zmianę tego programu na ubezpieczenie z funduszem kapitałowym "Strategia Lwa". W "kapitał z Lwem" składki są dowolne, wpłacane w dowolnym momencie i wysokości. W "Strategia z lwem" jest obowiązkowa składka 200 zł/mies., która wg przedstawiciela nie wzrośnie, bo suma ubezpieczenia jest niska, a głównym celem jest oszczędzanie. Oprócz tego ubezpieczyciel pobiera 10 zł opłaty + 2,5% za zarządzanie, nie wiem, czy jeszcze jakieś opłaty ponadto. Wpłaty na IKE w obu przypadkach są nieregularne i dowolne. Jestem osoba samotną (47 lat), uposażona jest moja matka (75 lat). W "Kapitał z lwem" pobierana jest prowizja za zarządzanie 4% od wpłaty. Na podstawie analizy wyników osiąganych w "Kapitał z lwem" i "Strategia z lwem" wydaje mi się, że lepsze wyniki osiąga "Kapitał z lwem" (w okresie 10 lat i ostatniego roku. Biorąc pod uwagę ostatnie 3 lata lepsza stopę zwrotu ma "Strategia lwa"). Proszę o poradę, czy korzystniej dla mnie będzie pozostać w programie "Kapitał z lwem" i zainwestować tegoroczną składkę w fundusz akcji (do tej pory decydowałam się na zrównoważony i stabilnego wzrostu), czy przejść do "Strategii lwa" - przedstawiciel proponuje fundusz dynamiczny.
Dodam, że podpisałam już wniosek o ubezpieczenie na życie z funduszem kapitałowym "Strategia lwa", ale nie podpisałam jeszcze polisy ubezpieczeniowej. Przedstawiciel twierdzi, że niepodpisanie polisy spowoduje automatyczne rozwiązanie umowy po miesiącu, bez innych konsekwencji poza taką, że jeśli kiedyś zdecyduję się na ubezpieczenie, mogę go nie otrzymać lub konieczna składka okaże się wyższa.
Przepraszam za może przydługi i "poplątany" post, proszę o szybka poradę.