qibic Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 11.07.11, 18:19 Teraz EURO jest po 1,40 Dolara A co będzie z CHF/PLN jak cena EUR spadnie do 0,9 USD? Kilka lat temu była taka sytuacja i franek też się umacniał, czyli na ile skoczy tym razem? 5 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
kogoko Nadchodzi coś przerażającego 11.07.11, 18:32 Nie chce was straszyć, ale to co idzie na świat jest przerażające. Każdy kraj zadłużony jest po uszy. USA mogą lada chwila zbankrutować, no chyba , że zdecydują się na powiększenie limitu zadłużenia. To jest odwlekanie egzekucji. Porozmawiajcie z przedsiębiorcami, to powiedzą wam co się dzieje.A na polskim rynku? Nawet TVN nie jest w stanie obsługiwać swoich długów... No comment Odpowiedz Link Zgłoś
paruwa78 Re: Nadchodzi coś przerażającego 11.07.11, 19:07 a Titanicu trwa impreza, kapitan Tósk polewa, poklepuje, obiecuje i poleca piękne widoki za oknem :) Odpowiedz Link Zgłoś
sandiii Re: Nadchodzi coś przerażającego 12.07.11, 10:20 coś tak się do tuska przyczepił? Grecję zadłużył? USA zadłużył? Włochy zadłużył? Hiszpanię zadłużył? połóż się do łóżka jak ci źle... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzio_marudziciel Stać mnie na to 11.07.11, 18:40 Brałem kredyt jak franciszek był po 2 złote - co to dla mnie 3,40, przecież obierki ze śmietnika są całkiem pożywne, nie wiem po co wam coś więcej, mi to pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzio_marudziciel A, jeszcze dodam 11.07.11, 18:41 Przynajmniej mieszkam w apartamencie - 29 m2 w Piasecznie - super standard, chociaż na razie zostawiłem kuchnię i wc niewykończone, po co mi to?. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz tak kiziwa; robisz se jajca... 11.07.11, 19:10 bo myslisz, ze ciebie to nie dotyczy tylko dlatego, ze nie wziałeś kredytu i świadomie wbrew gazecianym naganiaczom postanowiłeś "przegrać życie"... I dziś myślisz, ze jesteś z tego pwodu wygrany... Otóż nie jesteś bo jak tamci zaczną bankrutowac to nie ma możliwości byś i ty w doopę nie dostał jakimś rykoszetem bez względu na to czym się zajmujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: tak kiziwa; robisz se jajca... 11.07.11, 19:31 rykoszet będzie jedynie taki, że nagle na rynku pojawią się bardzo tanie mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
wypisz-wymaluj Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 19:04 Leć Franku, leć! Odpowiedz Link Zgłoś
schaffhausen Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 11.07.11, 19:27 Franek was zalatwi na amen.To musi sie stac,bo zostalo starannie przygotowane. Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 Jak ja się normalnie cieszę! 11.07.11, 20:22 To normalnie mam radochę w cholerę :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 21:01 wkurza mnie, że nie można tu racjonalnie porozmawiać bo zjawia się banda jakichś frustratów piszących o pieluchach i psuje dyskusje a mnie interesuje trzeźwa ocena (trzeźwa, a nie wizje oparte na negatywnych emocjach) dalszego wzrostu franka w ciągu kilkunastu miesięcy - czy jest to realne w długiej perspektywie, przecież SUI nie jest jakąś potęgą, wysoki kurs może jej zaszkodzić, uderzyć w eksport a to się przełoży na ogólne pogorszenie sytuacji, kiedyś ta bańka musi (?) pęknąć mniej mnie interesuje bieżący kurs - bardziej szanse na jego zmiany w ciągu 3-5 lat, oczywiście nikt nie jest jasnowidzem, ale jakieś tendencje można (?) szacować Odpowiedz Link Zgłoś
maxmartini Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 21:46 tak, szwajcaria nie jest jakas potega, nie jest wielkim krajem wysoki kurs jej szkodzi, szkodzi exportowi ale co z tego, oni nic nie moga zrobic jak cala finansiera kupuje franka japonia duzo wiekszy kraj i tez nic nie moze zrobic, pograza sie w mega zadluzeniu, kryzysie recesji a jej waluta jen ciagle rosnie od wielu lat, i co? ile ksy wydali na interwencje dalo to cos? tylko sie spekulanci oblowili szwajcaria nic nie moze zrobic jak cala mafia banksterow kupuje franka bo sie zmowila a zmowila sie bo to zdestbilizuje europe! niestety teraz juz widze sprawy jasno, nie ma dla was, dla mnie ratunku, wywinduja go na niespotykane poziomy frankow nie jest w cale duzo zeby bylo to trudne takze oswojcie sie z bankructwem Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 21:58 źle na to patrzysz ... to nie frank idzie do góry tylko złoty spada. Dolar i Euro też "rosną" Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 22:12 to nie tak, że złoty spada, w ciągu dwóch ostatnich lat euro/pl = -9% dolar/pl = -11% chf/pl = +65 (!) Odpowiedz Link Zgłoś
m2rket Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 22:52 tocqueville napisał: > wkurza mnie, że nie można tu racjonalnie porozmawiać bo zjawia się banda jakich Szwajcaria ma tylko 7 mlj mieszkancow, jej PKB jest male, a rola waluty w regionie nie proporcjonalna, i to sa wlasnie efekty. Frankt jest bardzo plynna waluta kraju o malej gospodarce, wiec latwo zmieniac jej kurs tak samo jak PLN, to czy zaszkodzi exportowi nie ma znaczenia. Jak rynki graja w jakas strone to obroty sa duzo wieksze niz wartosci saldo importu czy exportu. Oczywiscie wysyp zlych danych o gospodarcze szwajcarii moze odwrocic trend ale przeciez mozna mnozyc zle dane o kazdym regionie swiata wiec na tym tle w szwajcarii nigdy zle nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorek Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 21:32 A ja nie mam żadnego kredytu, nawet z rachunkami nie zalegam. Od wielu lat mieszkam z rodzicami, a wszystkie zarobione pieniądze wydaję na podróże ha ha ha ha ha :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
decent76 i ten kurs akurta rośnie przed 10 gdy ludzie spłac 11.07.11, 21:38 ją kredyty ??? Coś tu mi nieładnie pachnie .................. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Tylko dlaczego dolar idzie w gore 11.07.11, 21:50 i kiedy bedzie po 4 zlote? Odpowiedz Link Zgłoś
z_uk Bo pomimo smieciowego juz charakteru 11.07.11, 22:24 wiekszosc rozliczen na swiecie odbywa sie w tej walucie. Ropa i zloto spia z dolarem w jednym lozku. Odpowiedz Link Zgłoś
maxmartini Re: Tylko dlaczego dolar idzie w gore 11.07.11, 22:52 jakbys mial troche oleju to bys sie zorientowal dlaczego poniewaz skoro gieldy spadaja, to dolar rosnie, zawsze! papiery gieldowe zamiania sie na dolary i jest popyt na dolara, wiec rosnie, to podstawowe prawo rynku ze jak na cos sie popyt zwieksza to cena rosnie oczywiscie nie wszystko idze w dolara, czesc we franka i w metale ale nie mozna wszystko wladowac w metale czy franka, bo te aktywa nie sa tak plynne (nie ma ich tyle co dolara) zobacz sobie na wykres jak zachowywal sie dolar gdy wybuch kryzys, rajd w gore w polsce byl po 2zl, to wszyscy sie smiali ze usa upadnie, ze z usa do polski do roboty przyjada i nagle dolar wskoczyl na 3.4 zlote teraz tez bedzie kosztowal 3.4 a ja stawiam ze nawet 4 zlotych bo kryzys szykuje sie potezny z tak drogim dolarem jankesi i pejsaci sobie porzadza w ponizonej i bankrutujacej europie wykupia co sie da za bezcen pamietaj, wygra ten kto ostatni zbankrtuje, a bedzie to usa Odpowiedz Link Zgłoś
friendly_x Re: Tylko dlaczego dolar idzie w gore 13.08.11, 16:57 Hej, Maxmartini zainspirowało mnie to co mówisz. Jestem bardzo podobnego zdania. Jestem ciekaw co wiesz i co czytałeś na ten temat. Chętnie przeczytałbym coś, obejrzałbym coś na temat przyszłych zawirowań i kierunku w którym nieuchronnie zmierzamy. Jak możesz to poleć jakoś lekturę. Będę wdzięczny. Pozdrawiam Paweł e-mail: pawel.wiacek@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jan-ru Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 23:47 Ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka.Będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-ru Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 11.07.11, 23:49 Gospodarka UE to pikuś względem gospodarki Szwajcarii .Co? Odpowiedz Link Zgłoś
el.do.ra.do.m A co jak Szwajcaria upadnie? 12.07.11, 01:02 A co jak Szwajcaria upadnie? Złoty się umocni? Odpowiedz Link Zgłoś
sparky6 Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 12.07.11, 06:02 kiedy Murdoch kupi TVN ? Odpowiedz Link Zgłoś
klubinwestorow.pl Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 14.08.11, 17:08 Nadchodzi czas, gdy warto mieć gotówkę w kieszeni. Niepewoność z giełdy może przenieść się na realną gospodarkę, w której firmy będą potrzebowały finansowania. Zbiżają się okazje dla inwestorów na dobry zarobek na rynku niepublicznym... zobacz www.inwestpunkt.com Odpowiedz Link Zgłoś
herkson Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 10.01.12, 08:34 widzieliście aktualny kurs franka? www.biznes-firma.pl/kursywalut Będzie jeszcze gorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
klubinwestorow.pl Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 12.01.12, 08:19 To zależy dla kogo? Pamiętajmy, że ocena czy będzie gorzej z walutą, czy lepiej zależy od "punktu potrzenia" np. od tego czy ktoś jest importerem, czy eksporterem - zawsze są dwie lub trzy strony "medalu" pamietajmy również o działaniach spekulacyjnych oraz o relacji "egzotycznych" np. PLN par walut do głównych par EUR, USD itp. oraz ich wzajemne relacje. Odpowiedz Link Zgłoś