Dodaj do ulubionych

Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro w...

• qibic Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 11.07.11, 18:19
      Teraz EURO jest po 1,40 Dolara
      A co będzie z CHF/PLN jak cena EUR spadnie do 0,9 USD?
      Kilka lat temu była taka sytuacja i franek też się umacniał, czyli na ile skoczy tym razem? 5 zł?
    • kogoko Nadchodzi coś przerażającego 11.07.11, 18:32
      Nie chce was straszyć, ale to co idzie na świat jest przerażające. Każdy kraj zadłużony jest po uszy. USA mogą lada chwila zbankrutować, no chyba , że zdecydują się na powiększenie limitu zadłużenia. To jest odwlekanie egzekucji. Porozmawiajcie z przedsiębiorcami, to powiedzą wam co się dzieje.A na polskim rynku? Nawet TVN nie jest w stanie obsługiwać swoich długów... No comment
      • paruwa78 Re: Nadchodzi coś przerażającego 11.07.11, 19:07
        a Titanicu trwa impreza, kapitan Tósk polewa, poklepuje, obiecuje i poleca piękne widoki za oknem :)
        • sandiii Re: Nadchodzi coś przerażającego 12.07.11, 10:20
          coś tak się do tuska przyczepił? Grecję zadłużył? USA zadłużył? Włochy zadłużył? Hiszpanię zadłużył? połóż się do łóżka jak ci źle...
    • dyzio_marudziciel Stać mnie na to 11.07.11, 18:40
      Brałem kredyt jak franciszek był po 2 złote - co to dla mnie 3,40, przecież obierki ze śmietnika są całkiem pożywne, nie wiem po co wam coś więcej, mi to pasuje.
      • dyzio_marudziciel A, jeszcze dodam 11.07.11, 18:41
        Przynajmniej mieszkam w apartamencie - 29 m2 w Piasecznie - super standard, chociaż na razie zostawiłem kuchnię i wc niewykończone, po co mi to?.
        • swan_ganz tak kiziwa; robisz se jajca... 11.07.11, 19:10
          bo myslisz, ze ciebie to nie dotyczy tylko dlatego, ze nie wziałeś kredytu i świadomie wbrew gazecianym naganiaczom postanowiłeś "przegrać życie"... I dziś myślisz, ze jesteś z tego pwodu wygrany... Otóż nie jesteś bo jak tamci zaczną bankrutowac to nie ma możliwości byś i ty w doopę nie dostał jakimś rykoszetem bez względu na to czym się zajmujesz...
          • lava71 Re: tak kiziwa; robisz se jajca... 11.07.11, 19:31
            rykoszet będzie jedynie taki, że nagle na rynku pojawią się bardzo tanie mieszkania.
    • wypisz-wymaluj Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 19:04
      Leć Franku, leć!
    • schaffhausen Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 11.07.11, 19:27
      Franek was zalatwi na amen.To musi sie stac,bo zostalo starannie przygotowane.
    • placebo99 Jak ja się normalnie cieszę! 11.07.11, 20:22
      To normalnie mam radochę w cholerę :DDD
    • tocqueville Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 21:01
      wkurza mnie, że nie można tu racjonalnie porozmawiać bo zjawia się banda jakichś frustratów piszących o pieluchach i psuje dyskusje
      a mnie interesuje trzeźwa ocena (trzeźwa, a nie wizje oparte na negatywnych emocjach) dalszego wzrostu franka w ciągu kilkunastu miesięcy - czy jest to realne w długiej perspektywie, przecież SUI nie jest jakąś potęgą, wysoki kurs może jej zaszkodzić, uderzyć w eksport a to się przełoży na ogólne pogorszenie sytuacji, kiedyś ta bańka musi (?) pęknąć
      mniej mnie interesuje bieżący kurs - bardziej szanse na jego zmiany w ciągu 3-5 lat, oczywiście nikt nie jest jasnowidzem, ale jakieś tendencje można (?) szacować

• maxmartini Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 21:46
        tak, szwajcaria nie jest jakas potega, nie jest wielkim krajem
        wysoki kurs jej szkodzi, szkodzi exportowi

ale co z tego, oni nic nie moga zrobic jak cala finansiera kupuje franka

japonia duzo wiekszy kraj i tez nic nie moze zrobic, pograza sie w mega zadluzeniu, kryzysie recesji
        a jej waluta jen ciagle rosnie od wielu lat, i co? ile ksy wydali na interwencje
        dalo to cos? tylko sie spekulanci oblowili

szwajcaria nic nie moze zrobic jak cala mafia banksterow kupuje franka bo sie zmowila

a zmowila sie bo to zdestbilizuje europe!

niestety teraz juz widze sprawy jasno, nie ma dla was, dla mnie ratunku, wywinduja go na niespotykane poziomy
        frankow nie jest w cale duzo zeby bylo to trudne

takze oswojcie sie z bankructwem

• lava71 Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 21:58
        źle na to patrzysz ... to nie frank idzie do góry tylko złoty spada. Dolar i Euro też "rosną"
        • tocqueville Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 22:12
          to nie tak, że złoty spada, w ciągu dwóch ostatnich lat
          euro/pl = -9%
          dolar/pl = -11%
          chf/pl = +65 (!)

• m2rket Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 22:52
        tocqueville napisał:

> wkurza mnie, że nie można tu racjonalnie porozmawiać bo zjawia się banda jakich

Szwajcaria ma tylko 7 mlj mieszkancow, jej PKB jest male, a rola waluty w regionie nie proporcjonalna, i to sa wlasnie efekty. Frankt jest bardzo plynna waluta kraju o malej gospodarce, wiec latwo zmieniac jej kurs tak samo jak PLN, to czy zaszkodzi exportowi nie ma znaczenia. Jak rynki graja w jakas strone to obroty sa duzo wieksze niz wartosci saldo importu czy exportu. Oczywiscie wysyp zlych danych o gospodarcze szwajcarii moze odwrocic trend ale przeciez mozna mnozyc zle dane o kazdym regionie swiata wiec na tym tle w szwajcarii nigdy zle nie bedzie.
    • lafiorek Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 21:32
      A ja nie mam żadnego kredytu, nawet z rachunkami nie zalegam. Od wielu lat mieszkam z rodzicami, a wszystkie zarobione pieniądze wydaję na podróże ha ha ha ha ha :))))))))))
    • decent76 i ten kurs akurta rośnie przed 10 gdy ludzie spłac 11.07.11, 21:38
      ją kredyty ???
      Coś tu mi nieładnie pachnie ..................
    • sselrats Tylko dlaczego dolar idzie w gore 11.07.11, 21:50
      i kiedy bedzie po 4 zlote?
      • z_uk Bo pomimo smieciowego juz charakteru 11.07.11, 22:24
        wiekszosc rozliczen na swiecie odbywa sie w tej walucie.
        Ropa i zloto spia z dolarem w jednym lozku.
      • maxmartini Re: Tylko dlaczego dolar idzie w gore 11.07.11, 22:52
        jakbys mial troche oleju to bys sie zorientowal dlaczego
        poniewaz skoro gieldy spadaja, to dolar rosnie, zawsze!

papiery gieldowe zamiania sie na dolary
        i jest popyt na dolara, wiec rosnie, to podstawowe prawo rynku ze jak na cos sie popyt zwieksza to cena rosnie

oczywiscie nie wszystko idze w dolara, czesc we franka i w metale

ale nie mozna wszystko wladowac w metale czy franka, bo te aktywa nie sa tak plynne (nie ma ich tyle co dolara)

zobacz sobie na wykres jak zachowywal sie dolar gdy wybuch kryzys, rajd w gore
        w polsce byl po 2zl, to wszyscy sie smiali ze usa upadnie, ze z usa do polski do roboty przyjada

i nagle dolar wskoczyl na 3.4 zlote

teraz tez bedzie kosztowal 3.4 a ja stawiam ze nawet 4 zlotych
        bo kryzys szykuje sie potezny

z tak drogim dolarem jankesi i pejsaci sobie porzadza w ponizonej i bankrutujacej europie
        wykupia co sie da za bezcen

pamietaj, wygra ten kto ostatni zbankrtuje, a bedzie to usa
        • friendly_x Re: Tylko dlaczego dolar idzie w gore 13.08.11, 16:57
          Hej,

Maxmartini zainspirowało mnie to co mówisz. Jestem bardzo podobnego zdania. Jestem ciekaw co wiesz i co czytałeś na ten temat. Chętnie przeczytałbym coś, obejrzałbym coś na temat przyszłych zawirowań i kierunku w którym nieuchronnie zmierzamy.

Jak możesz to poleć jakoś lekturę.
          Będę wdzięczny.
          Pozdrawiam Paweł
          e-mail: pawel.wiacek@interia.pl
    • jan-ru Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 11.07.11, 23:47
      Ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka.Będzie.
    • jan-ru Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 11.07.11, 23:49
      Gospodarka UE to pikuś względem gospodarki Szwajcarii .Co?
    • el.do.ra.do.m A co jak Szwajcaria upadnie? 12.07.11, 01:02
      A co jak Szwajcaria upadnie? Złoty się umocni?
    • sparky6 Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 12.07.11, 06:02
      kiedy Murdoch kupi TVN ?
    • klubinwestorow.pl Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 14.08.11, 17:08
      Nadchodzi czas, gdy warto mieć gotówkę w kieszeni.
      Niepewoność z giełdy może przenieść się na realną gospodarkę, w której firmy będą potrzebowały finansowania. Zbiżają się okazje dla inwestorów na dobry zarobek na rynku niepublicznym... zobacz www.inwestpunkt.com
      • herkson Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 10.01.12, 08:34
        widzieliście aktualny kurs franka?
        www.biznes-firma.pl/kursywalut
        Będzie jeszcze gorzej?
        • klubinwestorow.pl Re: Kurs franka w górę, niepewność w strefie euro 12.01.12, 08:19
          To zależy dla kogo? Pamiętajmy, że ocena czy będzie gorzej z walutą, czy lepiej zależy od "punktu potrzenia" np. od tego czy ktoś jest importerem, czy eksporterem - zawsze są dwie lub trzy strony "medalu" pamietajmy również o działaniach spekulacyjnych oraz o relacji "egzotycznych" np. PLN par walut do głównych par EUR, USD itp. oraz ich wzajemne relacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka