Dodaj do ulubionych

Info BIOTON

IP: 193.110.228.* 31.10.05, 09:57
Bioton przejmuje 18,2 proc. akcji SciGen, odwołuje prognozy 08:35 31.10.2005
poniedziałek

29.11. Warszawa (PAP) - Bioton SA, produkujący rekombinowaną insulinę ludzką
i antybiotyki, podpisał umowę nabycia 18,2-proc. pakietu akcji singapurskiej
spółki SciGen Ltd. i tym samym jego udział w tej spółce zwiększy się do 44,7
proc.

"W dniu 27 października 2005 roku Bioton SA podpisał umowę nabycia 18,2-
proc. pakietu akcji SciGen Ltd od spółki Scitech Genetics Pte Ltd. Obecnie
Bioton posiada 26,5 proc. akcji SciGen Ltd. W wyniku zakończenia nabycia
niniejszego pakietu akcji, będzie posiadał 44,7 proc. akcji. W konsekwencji
powyższej transakcji Bioton SA jest zobowiązany wezwać pozostałych
akcjonariuszy do sprzedaży akcji SciGen Ltd." - poinformowała spółka w
sobotnim komunikacie.

Zgodnie z wczesniejszymi informacjami zakup akcji SciGen Ltd ma być opłacony
gotówką (3,8 mln zł) oraz 2.057.570 akcjami Biotonu.

"Przejęcie kontroli nad SciGen Ltd jest potwierdzeniem realizacji globalnej
strategii rozwoju spółki, która zmierza do osiągnięcia znaczącej pozycji jako
producenta insuliny na świecie" - powiedział, cytowany w komunikacie, prezes
Biotonu Adam Wilczęga.

Spółka podała również, że w związku z koniecznością podniesienia kapitału
zakładowego oraz emisji akcji związanych z tą transakcją, Bioton odwołuje
wszystkie publikowane dotąd prognozy.

Po wynikach drugiego kwartału grupa Bioton prognozowała osiągnięcie w 2005
roku 28 mln zł zysku netto, 37 mln zł zysku operacyjnego i 154 mln zł
przychodów.

Największym akcjonariuszem Biotonu jest Prokom Investments (45,5 proc. akcji
i głosów), kojarzona z Ryszardem Karuze firma Nihonswi AG (14,05 proc.), BACA
(11,25 proc.) i Instytut Biotechnologii i Antybiotyków (10,21 proc.). (PAP)

Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Info BIOTON IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 31.10.05, 11:19
      Jak w związku z tymi informacjami oceniacie perspektywy Biotonu. Proszę o
      rzeczowe komentarze.
      • Gość: pani trzymaj chłopie te akcje. IP: 193.110.228.* 31.10.05, 11:39
        trzymaj chłopie te akcje .
        • Gość: Greg Re: trzymaj chłopie te akcje. IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 31.10.05, 11:53
          Nie zamierzam sprzedawać, chcę tylko dowiedzieć się czegoś więcej niż "trzymaj
          chłopie", bardziej merytorycznie - jeśli można - poproszę.
          • Gość: Puszek Re: trzymaj chłopie te akcje. IP: *.mofnet.gov.pl 31.10.05, 15:07
            Merytoryczniej to jest tak że nie masz lepszej inwestycji na giełdzie i od lat
            sie nie zdarzyła taka sytuacja, że możesz sobie kupić akcje i trzymać
            tygodnaimi ba nawet kilka miesięcy bo jest to niezwykle perspektywiczna
            inwestycja i branżowo bardzo w modzie i pod względem zarządu oraz planów
            rozwoju a co ciekwasz eosiąganych zysków. Osobiście polecam chać naturalne
            skoki dzięki zakupom spekulacyjnym sa nieunikonione to zdecydowanie śiewtna
            inwestycja
            • Gość: Greg Re: trzymaj chłopie te akcje. IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 31.10.05, 15:20
              No właśnie niepokoją mnie te spekulacyjne zmiany kursu. Mam też nadzieję, że to
              dobra inwestycja. Na wszelki wypadek nie przesadziłem w ilości zaangażowanych
              środków. Może jeszcze trochę dokupię...
              • Gość: gutek Re: trzymaj chłopie te akcje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 20:31
                bio jest kompletnie nieprzewidywalny - raczej loteria niz przemyslana inwestycja
                zwazywszy jego obecna wartosc. oby mniej wokol niego halasu naganiaczy takich
                jak osobnik o logine "pani". sam mam 10 tys akcji i zalezy mi aby papier
                spokojnie rosl ale jak czytam ta/ego pani to czasem az bym chcial zeby nieco
                znizyl loty:) pzdr, g
                • Gość: pani gutek jesteś chamem IP: 193.110.228.* 01.11.05, 08:58
                  takich chamów miałam dużo w łóżku ,wcale nie umią mnie zadowolić.
                  Ja mam 15 tys biotonu i trzymam spokojnie na 25 zł a ty już sprzedaj bo jesteś
                  tchórzem
                  • Gość: Zyga Re: gutek jesteś chamem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 11:00
                    Coś "pani" jesteś dzisiaj tak agresywna i zaraz wyzywasz od chamów, bo Ci w
                    łózku nie dogodzili. Ja mam 74 lata i żona nie nażeka na mnie w łóżku. Życzę
                    dobrego somopoczucia przy dzisiejszej pogodzie.
                  • Gość: Greg Re: gutek jesteś chamem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 13:55
                    Proszę grzeczniej, tu nie jest rynsztok. Jeśli zaś chodzi o łóżko, to pewnie
                    tylko "chamy" dały się zaciągnąć siłą. Jakby na to nie patrzeć z giełdą to nie
                    ma zupełnie nic wspólnego, no może "wzrost i opad". Pozdrawiam.
    • Gość: Jurgen Re: Info BIOTON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 21:20
      z 50 ostatnich watkow na tym smiesznym forum, 6 jest o biotonie, a to sygnal ze
      krach jes bliski.
      • pcez1 Re: Info BIOTON 31.10.05, 21:40
        Co tak wszyscy marzą o wielkim krachu.
      • Gość: Greg Re: Info BIOTON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 21:57
        Przy stosunkowo dobrych perspektywach rozwoju krachu nie powinno być. Raczej
        umiarkowany wzrost i niewielkie zmiany kursu (powiększone o spekulację).
        Oczywiście tusko-kaczki mogą wszystko zmienić zacietrzewieniem i
        nieprzemyślanymi posunięciami. Póki co jeszcze nie sprzedaję - teksty "pani" nie
        mają na to wpływu, czekam raczej na opinie sensowniejszych forumowiczów.
        • Gość: slimaczysko Re: Info BIOTON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 23:44
          Myślę, że 4.XI wszystko zweryfikuje.
        • Gość: pani dziękuje chłopcze ,tej bioton wiem IP: 193.110.228.* 01.11.05, 08:56
          ze marsz całą parą na 25 zł. Ty o tym wiesz i ja.
          Trzymamy spokojnie tylko bioton.
          • Gość: Aśka Re: dziękuje chłopcze ,tej bioton wiem IP: *.c158.petrotel.pl 01.11.05, 09:07
            Nie przesadzajmy z tym Biotonem. Jego kurs jest niestabilny, raz rosnie, raz
            sie dołuje, poza tym akcje sa kilka razy zawyzone, poczytajcie w Parkiecie.
            Sama mam tez Bioton, w ogóle ładnie na nim juz zarobiłam, bo raz kupiłam po
            4,20 i sprzedałam, po 7,80, potem kupiłam po 6,70 i sprzedałam po 11,20, no i
            teraz kupiłam po 9,60. Ja boje sie go trzymać i dlatego jak mam zysk, to go sie
            pozbywam. Przypuszczam, że cena akcji spadnie przed podaniem zysku za III
            kwartał / zaobserwowałam, że zawsze sie tak z ta spółka dzieje, chyba ktoś
            spekuluje /, więc jeśli ktos nie kupił, niech wypatruje tego momentu.
          • Gość: Greg Re: dziękuje chłopcze ,tej bioton wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 13:51
            Najstarsi górale nie pamiętają kiedy byłem "chłopcem" :-)
    • del4 Re: Info BIOTON 01.11.05, 09:12
      ile begie v lisopa....? 15zloty???
      • Gość: Greg Re: Info BIOTON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 13:52
        v lisopa begie 10.90-12.30
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka