Dodaj do ulubionych

AGORA - w górę na 5 urodziny portalu gazeta.pl ???

15.02.06, 12:08
a tak poważnie... kiedy wreszcie "w górę! nie wdół!"... jak myślicie???
Obserwuj wątek
    • jozef.pilsudski Re: AGORA - w górę na 5 urodziny portalu gazeta.p 15.02.06, 12:51
      żadnych opinii? a w mBanku to ma być "spółka miesiąca"! Jak myślicie?
      • wiesio2 Re: AGORA - w górę na 5 urodziny portalu gazeta.p 15.02.06, 13:51
        W dół i to ostro - za niebawem wchodzi Springer. Już Gazetka zaczęła przebierać
        nóżkami i oferuje prenumeratkę za pół ceny. Ale na niewiele się to zda. A
        jeszcze to dokładanie do Nowego dnia do grupy radiowej, no i zwiększone wydatki
        na obronę pozycji Gazety na rynku. Agora dobre czasy ma już za sobą.
        • jozef.pilsudski Re: AGORA - w górę na 5 urodziny portalu gazeta.p 15.02.06, 14:04
          Ale nie widać jakoś raptownych wyprzedaży w dużych pakietach ... Wręcz
          przeciwnie jest sporo zleceń kupna w okolicach 60 zł a wśród sprzedających same
          drobiazgi. Gdyby wyniki byłyby tak tragiczne to by się chyba wyprzedawano po
          kursie 62 zł.
          Może więc jest to dobry moment na wejście? Sporo fajnych insertów (kolekscja
          kina), dobry program TV w ND ;) ... i choć wszyscy narzekają poniżej 60 nie
          schodzi.
          Pytam bardziej hobbystycznie i ciekaw jestem innych opinii. Przecież to jest
          chyba ciągle solidna marka? Czy już nie?
          • wiesio2 Re: AGORA - w górę na 5 urodziny portalu gazeta.p 15.02.06, 15:04
            Józek, zdarzylo mi się w życiu pracować w Agorze, mam wileu znajomych i
            informacje od nich - i nie wygląda to najlepiej.
            • jozef.pilsudski KIEDY WYNIKI ??? 15.02.06, 18:17
              trochę dramatyzujesz... myślę, że 60 to jest już dolna granica spadku, ale mogę
              sie mylić.
              A JAKIE SĄ OPINIE POZOSTAŁYCH ???
              no i kiedy będą wyniki z IV kwartał i roczne ???
              pozdrawiam
              JP
              • wiesio2 Re: KIEDY WYNIKI ??? 15.02.06, 20:04
                wyniki będą jutro - i niestety będzie rozpacz i w wynikach i komentarzach
                zarządu...coś w stylu: "czeka nas 77 chudych lat"...

A co dramtyzowania - to pamietam - jako pracownik - jakie bylo larum z powodu
                wejścia Faktu, rozpacz, tnięcie kosztów, zwolnienia, no i nie udalo się im
                obronic dziennika nr 1 w kraju, ten despekt - jakby powiedział znany lewicowy
                publicysta - stał się zaczątkiem głupich decyzji, jak wydawanie Nowego Dnia; oni
                tam nie mogą przeboleć faktu, że nie są nr 1 i robią wszystko /niestety same
                głupie rzeczy/, by odzyskać pozycję lidera;
                niestety teraz ktoś uderzy prosto w segment GW, a to będzie boleć, bo każdy
                średnio-bystry człowiek wie, że Agorze - poza GW - nie udało się nic i usilne
                próby zdywersyfikowania źródeł dochodu spełzły na niczym...czasopisma, radio i
                outdoor nie spełniły oczekiwań...
    • jozef.pilsudski TERAZ JUŻ TYLKO NA PÓŁNOC!!! 16.02.06, 09:13
      No i co Wiesiu... mówiłem, że trochę dramatyzujesz!
      Wyniki nie były aż takie złe. A najważniejsze porównaj zysk za cały rok!!!
      Co najlepsze, Agora jest teraz nieźle przeceniona (zobacz spółkę miesiąca w
      mBanku) co skłania do zakupów. Myślę, że do marca 70 zł i więcej.
      Już dziś TKO +1%
      pozdrawiam
      JP
      • wiesio2 Re: TERAZ JUŻ TYLKO NA PÓŁNOC!!! 16.02.06, 13:10
        Józiu, ty ciagle w giełdowym sulejówku, nie czytałeś wyników, nie czytałeś
        komentarzy, z Agory nic nie będzie. Odkad Rapacyznska przejeła ster od
        niemczyckiego to same głpustwa się tam dzieją, jak już pisałem wielkorotnie
        kazda próba dywersyfikacji źrodeł przychodów spaliła na panewce. I nic nie
        zapowiada zmian, tam trzeba przewietrzyć władze, wpiuścić kogoś ze świezym
        spojrzeniem, tam cała góra siedzi od 10 czy 16 lat. Z nich już nic się nie da
        wykrzesać.

Nowy projekt Axela tylko uwidoczni nędzę i marne podstawy tej firmy.
        • jozef.pilsudski SENTYMENT 16.02.06, 13:37
          Wiesław!!! Może i masz rację z tym Sulejówkiem ;) ale po prostu ja mam
          do "Gazety" a przez to i do Agory ogromny sentyment. Wiem, że sentyment na
          giełdzie to nienajlepszy doradca, ale nic na to nie poradzę... to silniejsze
          ode mnie... Ucieknę więc chyba dopiero jak nam "Gazetę" znacjonalizują, Agorę
          właczą do imperium medialnego ojca dyrektora, a naczelnym zostanie Bronisław
          Wildstein. Nie wcześniej!
          Z wojskowo-parkietowym pozdrowieniem
          Józef

• wiesio2 Re: SENTYMENT 16.02.06, 16:39
            Poczekaj zatem, a obudzisz się z ręką w nocniku, biznesu giełdowego nie zrobisz,
            bo z tą firma się nie da.
            A sentyment "gratuluję" takich sentymentalnych przywiązań. Nie ma nic w agorze
            sentymentalnego. Obrzydliwość nicwięcej. Dobrze, że mnie tam już nie ma. ale
            trzeba przyznać, że na akcjach Agory się obłowiłem, kupiłem po 1 zł a
            sprzedawałem w granicach od 50 do 71 złotych.
            • soros2 Re: SENTYMENT 16.02.06, 16:42
              To gratuluję wiesiowi stosunku do byłego pracodawcy - bo tak chyba było skoro
              kupowałeś po 1 zł. A jak nawet nie to nie przeginaj - zarobiłeś kupe kasy na
              firmie a teraz ją obrabiasz ? Typowo polskie podejście
              • wiesio2 Re: SENTYMENT 16.02.06, 16:54
                Ja nie obrażam, tylko wiem o niej nieco więcej niż statystyczny uczestnik tego
                forum, moje obłowienie jest żadne w porownaniu z zarządem, który co kilkanaście
                dni wypuszcza pakiety na "górce", a też kupował po złotówce. Z tego co wiem pan
                Piotr ma 1,7 mln akcji, Rapaczynska i Łuczywo niewiele mniej. To się nazywa
                uwlaszczenie qltowej gazety solidarnosci.
                • soros2 Re: SENTYMENT 16.02.06, 17:00
                  Co do zarządu to nie przesadzaj - wszyscy o tym wiedzą, że sprzedają. Gates tez
                  sprzedaje Microsoft z automatu (podobie jak zarząd Agory).
                  Nie chcę wchodzić w polemikę na niskim poziomie (słyszałem te teorie, że GW
                  została zawłaszczona przez pewną grupę) ale jak ktoś tez na tym skorzystał to
                  niech przynajmniej powstrzyma sie przed nieprzychylnymi komentarzami. Bo
                  wychodzi na to, że masz dużo kasy ale znacznie mniej niz ktos inny. Czyli taka
                  typowa polska zawiść.
                  • wiesio2 Re: SENTYMENT 16.02.06, 17:19
                    A cóz przez ciebie przemawia, że masz jeszcze mniej ode mnie. Ja tam
                    przepracowałem parę lat za 12 "gołych" pensyjek /bo takie są realia w GW/, więc
                    jak mi się dwa razy trafiły akcje, to tylko taka zaległa premia.

Zresztą nie zawiść była tu poczatkiem tej dyskusji tylko kondycja Agory. Sam z
                    uporem maniaka powtarzałeś, że Agora ma niezłe aktywa /jakos jako człek
                    pracujacy tam w okolicach finasów nie widzę nic takiego/, że na dłuższy czas to
                    niezła inwestycja. prawda jest okrutna - to karkołomna inwestycja, nawet podczas
                    hossy ostatnich lat nie warto było wchodzić w ten walor. A teraz tym bardziej.
                    Czas tej zramolałej, kiepsko zarządzanej i nie mającej wizji - spółki się
                    skończył. No chyba, że zainteresują się nią spekulanci.
                • aloha11 Re: SENTYMENT 16.02.06, 19:47
                  wiesio2 napisał:

> Ja nie obrażam, tylko wiem o niej nieco więcej niż statystyczny uczestnik tego
                  > forum, moje obłowienie jest żadne w porownaniu z zarządem, który co
                  kilkanaście
                  > dni wypuszcza pakiety na "górce", a też kupował po złotówce. Z tego co wiem
                  pan
                  > Piotr ma 1,7 mln akcji, Rapaczynska i Łuczywo niewiele mniej. To się nazywa
                  > uwlaszczenie qltowej gazety solidarnosci.

Wiesio a może wiesz ile ma Pan Wajda i Bujak.Mario
    • racheela Re: AGORA - w górę na 5 urodziny portalu gazeta.p 16.02.06, 17:36
      pewnie Was zainteresuje:
      www.parkiet.com/news/art.jsp?idn=422498
      • wiesio2 Re: AGORA - w górę na 5 urodziny portalu gazeta.p 16.02.06, 19:10
        Nic nowego - te same bzdety były juz ogłaszane przy okazji wejścia Faktu,
        pamietam jako żywo wewnętrzne komunikaty: "gazeta jest naszym priorytetem, nie
        możemy dopuścicć do zepchnięcia Gazety z pozycji najsilniejszego dziennika" -
        tak wtedy grzmiał zarząd. I pod dwóch miesiacach Fakt nie pozostawił złudzeń
        wyborczej kto ma największy nakład, podobnie będzie ze "Swiatem". Po miesiacu -
        dwóch zepchnie Gazetę na 3 pozycje. A zrobi to ceną i mniejszą ilością
        zadrukowanych stron, bo juz nikogo nie rajcuje gazeta na 100 czy 200 stron.
        Gazeta której lekturę zaczyna się od wyczyszczenia zbędnych dodatków.
        Tak więc szalency nie pakujcie się w akcje Agory...bo to pewne straty.
        • wiesio2 Re: AGORA - w górę na 5 urodziny portalu gazeta.p 16.02.06, 20:39
          Nie wiem, ale napewno mają, bo obaj obok pana Paszyńskiego - Finkelsteina /ex
          Polityka i ex minister budownictwa/ byli wśrod 3 załozycieli Agory, po czem ten
          sklad rozszerzono do 26 osób, by w przededniu wejscia na giełde liste
          szczesliwcow rozszerzyc do 99 osob. I tak naprawdę to to są głowni beneficjenci
          wsrod pracownikow Agory, choc znam osoby ze sredniego szczebla, ktore sobie
          pobudowaly za akcje Agory domy, ale mogli tak zrobic tylko ci co zaczeli
          pracowac na poczatku lat 90-tych, ci byli najbardziej promowani, ci z
          pozniejszych zaciagow dostawali dużo mniej i mogli sobie kupic co najwyzej Tico,
          albo 3 dywany perskie...
          • aloha11 Re: AGORA - w górę na 5 urodziny portalu gazeta.p 16.02.06, 20:55

Chaber bławatek

(bławatek)

Złożone

Centaurea cyanus

Compositae

Występowanie

W Polsce pospolity chwast zbożowy. Rośnie także na miedzach i nieużytkach,
            występuje pojedynczo.

Wygląd zewnętrzny

Łodyga 30-70 cm wysokości, gałęzista, liście równowąskie, lancetowate, dolne
            czasem pierzastodzielne, z odległymi łatkami.

Surowiec

Języczkowe i rurkowe kwiaty, barwią na niebiesko.

Główne związki, ich właściwości i zastosowanie

Surowiec zawiera: złożone glikozydy antocyjanidowe (cyjanina) i inne, gorzką
            knicynę (centauryna), sole mineralne bogate w mangan i inne. Antocyjanina, jako
            najbardziej aktywna substancja chabru, działa moczopędnie i pobudzająco na
            wątrobę (tylko jako napar, nalewka nie wykazuje tej właściwości).

Ma zastosowanie w przewlekłych schorzeniach nerek i niedostatecznym wydalaniu
            moczu, przy niestrawności, słabym wydzielaniu żółci i lekkich schorzeniach
            wątroby (również wraz z innymi surowcami grupy - cholagoga).

Surowiec tego ziela wykazuje także działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
            i dla tej przyczyny stosuje się go w niektórych schorzeniach ocznych, w stanach
            zapalnych,oraz w ciężkich prypadkach depresji oraz do przepłukiwań jak i na
            okłady przy ranach

Napar: 10 g kwiatu bławatka na 250 g wrzątku. Pić 3 razy dziennie po 1/2
            szkłanki tego naparu między posiłkami.

• racheela Re: AGORA - w górę na 5 urodziny portalu gazeta.p 16.02.06, 20:58
              Mario! moja rodzina mysli ze zwariowalam, bo smieje sie i nie moge przestac:)
              • aloha11 Re: AGORA - w górę na 5 urodziny portalu gazeta.p 16.02.06, 21:02
                Czemu. Wiesiowi się przyda na nockę tak dla spokojności umysłu.On będzie
                wiedział z czym się to pije.Interesuję się nie tylko giełdą ale i
                ziołolecznictwem.Mario
                • wiesio2 Re: AGORA - w górę na 5 urodziny portalu gazeta.p 16.02.06, 22:25
                  to może porzuc giełdę i zajmij się ziołolecznictwem - to wspaniała kraina, gdzie
                  mogą sie wykazac - wszelkiej maści - hochsztaplerzy.
                  • aloha11 Re: AGORA - w górę na 5 urodziny portalu gazeta.p 16.02.06, 22:27
                    Myślałem ,że załapiesz o co mi chodzi .Cienias z ciebie.Mario
                    • wiesio2 Re: AGORA - w górę na 5 urodziny portalu gazeta.p 16.02.06, 22:29
                      W rzeczy samej, cienki jestem, bo nigdy nie nadawałem na twoich falach. Ale
                      jakoś nie jest mi z tego powodu smutno.
    • jozef.pilsudski ZAMKNIĘCIE WĄTKU 16.02.06, 22:45
      Jako autor proponuję zamknięcie wątku... Z prostego pytania i zagajenia
      dyskusji na temat rynkowych szans AGORY zrobiła się... sami widzicie...
      Ponieważ temat wzrostu na urodziny jest jakby nieaktualny :( nad czym ubolewam
      proponuję zakończyć ten temat! Pozdrawiam i dobrej nocy
      JP
      • aloha11 Re: ZAMKNIĘCIE WĄTKU 16.02.06, 22:54
        To ja pozwolę sobie zakończyć stwierdzeniem ,że wiesio to cienias i czubek i
        niech więcej nie wypowiada się na temat Agory i ludzi z nią związanych.Mario
        • wiesio2 Re: ZAMKNIĘCIE WĄTKU 16.02.06, 22:55
          Coś mi się wydaje, że lepiej by o Agorze wypowiadali się byli pracownicy niz
          pseudo-ziołolecznicy.
          • aloha11 Re: ZAMKNIĘCIE WĄTKU 16.02.06, 22:59
            Na ich miejscu też bym cię wykopał,ale dałbym ci rentę inwalidzką.Mario
      • js.2 Re: ZAMKNIĘCIE WĄTKU 16.02.06, 22:56
        Panie wątkowy !!!!!!
        Otwórz Pan na chwilę bo zostałem w środku i za cholerę nie mogę stąd wyleźć !
        • zzzyziu Re: ZAMKNIĘCIE WĄTKU 17.02.06, 11:31
          Moze na 6 urodziny pojdzie lepiej ;-)
          • wiesio2 Re: ZAMKNIĘCIE WĄTKU 17.02.06, 13:52
            Sam odszedłem, w pierwszy możliwy dzień, tzn wtedy kiedy mogłem zabrać wszystkie
            swoje akcje po 1 zł /bez konieczności ich odsprzedawania po 1 zł/ czyli w
            październiku 2004. A renty nie potrzebuję, za pieniadzę Agory jeżdzę niezłym
            wozem, ale człek ze mnie niewdzięczny i - sentymentu do Agory nie mam. Ale to
            już temat na inna opowieść.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka