spacejunkie 08.04.06, 19:27 prosze o opinie na ten temat tzn. gdzie sie "zakrecic" zeby taka funkcje posiadac....pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pazurrr1 Re: funkcja ruchomych stopow 08.04.06, 21:18 Na stołku, przy klawiaturze - jeśli stołek obrotowy, to się zakręcisz. A stopy ruchome robisz sam - zlecenie stop, anulata, nowe zlecenie stop, znów anulata, nowe zlecenie stop, znów........... Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
spacejunkie Re: Do Pazurrr1 10.04.06, 22:13 Malo wiesz. Mozna tworzyc ruchome stopy i tak sie robi jesli ma sie o tym pojecie.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: Do Pazurrr1 10.04.06, 22:24 nie masz racji. Nie ma takiego rodzaju zleceń. Ruchomy stop możesz co najwyżej utworzyć w programie do AT lub do składania zleceń. Poczytaj o rodzajach zleceń na ztronach gpw. Nie obrażaj pazura - jest bardziej doświadczony od ciebie i w ten sposów nic się nie nauczysz. Ruchomy stop (automatyczny, trzymanie się jego zskazań) , jest dla początkującego inwestora pierwszym krokiem do zaliczenia wtopy. Też go trzeba umieć ustawić, a ustawianie stopów to jeden ztrudniejszych elementów inwestowania. Odpowiedz Link Zgłoś
spacejunkie Re: ruchome stopy 11.04.06, 00:34 Witam elamigo. Nie bylo moim zamiarem nikogo obrazac, przyznaj jednak sam czy post Pazura nie jest lekko niepowazny? Nie twierdzilem rowniez, ze jest taki rodzaj zlecen choc w 100% tego nie wykluczalem bo tak jak mowisz niewielkie mam doswiadczenie. Przypuszczalem , ze trzeba samemu je zbudowac tak jak to opisujesz ale nie wiem jak sie do tego zabrac i stad moj post na tym forum. Czy trudnosci ,o ktorych piszesz to trudnosci techniczne zwiazane z budowa takich stopow czy strategiczne - zwiazane ze skutecznoscia? Wdzieczny bylbym za linki do stron, z ktorych moglbym sie nauczyc je budowac i stosowac. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: ruchome stopy 11.04.06, 09:09 Myślę, że gdybyś inaczej i precyzyjniej zadał pytanie to odpowiedź też była by inna. Do sprawy: Niestety nie znam stron www na których wyjaśnione są zawiłości prawidłowego ustawiania stopów. To trzeba wyszperać w książkach ( to coś takiego gdzie literki są umieszczone za pomocą tłuszczu, najczęściej czarnego, na podłożu o dużej zawartości celulozy, online można co najwyżej zamówić do domu :-)) Nie rozumiem pytania -co to znaczy budowa stopów? Poziom stopa zwykle się wyznacza lub ustala. Czy budowa dla ciebie oznacza konstrukję wzoru matematycznego jak go określać. Jeśli tak to dość popuarnym sposobem ustawienia stopa jest ustawienie go w odległości 1,5 średniej zmienność minimum. Ten kij też ma dwa końce. To temat rzeka. Niesposób (ja nie potrafię - może kto inny) napisać o wszystkim w poście. Ogólna zasada jest taka: stop ma być ubezpieczeniem na wypadek nagłego spadku kursu z przyczyn np. losowych (pożar w firmie) i jednocześnie powinien stanowiś psychologiczną granicę poniżej której uznajesz że należy realizować zasadę że należy ciąć straty póki są małe. Wiele stopów ustawianych jest w % odległości od ceny zakupu, inne przy poziomach wsparcia (nad, pod) - nie ma uniwersalnej metody. Zasady (głównie czemu służą stopy i ryzyko ich używania) znajdziesz w książkach. Jeśli ich dobrze nie zrozumiesz to wytrawni gracze będą czyścić twoje pozycje tuż przed wzrostami, lub będziesz ponosił niepotrzebne straty wychodząc zbyt późno. tu kończę. pozdr. ami Odpowiedz Link Zgłoś
pazurrr1 Re: ruchome stopy 11.04.06, 11:32 Sądziłem, że Twój post jest żartobliwy, więc pozwoliłem sobie odpowiedzieć w podobnym tonie. Nie czuję się urażony, wbrew temu, co pisze o mnie Elamigo (dzięki), nie uważam się za doświadczonego, wprost przeciwnie, uważam, żo dopiero całe morze wiedzy przede mną. Nie było moim zamiarem również urazić Ciebie. Tak, jak pisał Elamigo, odpowiednie SL to jedna z podstawowych kwestii, a zarazem chyba najtrudniejsza (przynajmniej dla mnie). Tutaj jest sporo materiałów na ten temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27&w=39319669 Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
spacejunkie Re: 12.04.06, 01:03 Dzieki za pomoc...Co do wątku Pazura "trafnie typowac czy zarabiac?" to należą mu sie autentyczne brawa!!! To jest dokladnie to czego szukalem i nie chodzi mi tylko o ruchome stopy ale ogół wiadomosci w nim zawartych choc musze przyznac,ze sprowadzila mnie ta wiedza nieco na ziemie. Przede mną mnóstwo pracy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gadzik1 Re: funkcja ruchomych stopow 11.04.06, 11:47 troche info tu: bossa.pl/edukacja/strategie/system.html a metod wyznaczania ruchomych stopow są dziesiątki Odpowiedz Link Zgłoś