Dodaj do ulubionych

czy trwa największa od lat dystrybucja akcji ?

09.12.06, 16:50
Dzisiejsze artykuły w prasie nasunęły mi to pytanie. A ponieważ jestem taki
stary dziad, który pamięta 1994 rok więc to pytanie staje się dość ważne.
Ale po kolei:

fakt : od końca poprzedniej serii maksymalny LOP (max poprzedniej serii minus
max obecnej serii FW20H6) wzrósł o około 21 tys. pozycji co daje wzrost
ekspozycji (21.000 razy 32.000 zł) 672 mln. zł - są więc nowi uczestnicy
rynku, o których poniżej

hipoteza 1: główna grupa zajmująca krótkie pozycje na kontraktach to arbitraż
(i chyba jest to fakt)

hipoteza 2: główna część zajmująca długie pozycje na kontraktach to
inwestorzy indywidualni - to chyba największa zagadka ale czytając o
tysiącach nowootwieranych rachunków inwestycycyjnych przez inwestorów
indywidualnych nie mam innego pomysłu (pewnie są tu duzi spekulanci
zagraniczni, trochę polskich funduszy ale chyba są w mniejszości)

hipoteza 3: schemat dystrybucji jest prosty (pisało o tym paru forumowiczów)
arbitraż otwiera krótkie pozycje na kontraktach a inwestorzy indywidualni
długie - arbitraż i inwestorzy indywidualni kupują akcje - OFE i, być może
częściowo, TFI sprzedają (TFI chyba jeszcze są kupcami netto - kasa płynie
szerokim strumieniem do TFI); zagranicy tu raczej nie ma w ogóle a jak jest
to sprzedaje

hipoteza 4: mamy piątą falę Elliotta bądź ostatnią wg. teorii Dow'a - akcje
są relatywnie drogie a nawet mocno przewartościowane (spójrzcie na MIDWIG i
wskaźniki cena/zysk), szerokość rynku nie najlepsza, same optymistyczne
arykuły, rynek prawie w fazie euforii itp.itd.

hipoteza 5 i najważniejsza - akumulującymi akcje oraz zajmującymi długie
pozycje na kontraktach są indywidualni inwestorzy (jak zawsze pod koniec
hossy) a sprzedającymi akcje są OFE i arbitraż (krótkie pozycje na
kontraktach) - za chwilę dołączą do nich TFI chociaż tu może być
niespodzianka (np. TFI mogą okazać się, obok indywidualnych, dużymi
przegranymi na koniec hossy.

Ten schemat nie oznacza, że to już koniec hossy. To jeszcze potrwa, np. kilka
miesięcy a tym po czym będzie widać prawdziwą końcówkę będzie stojący ale
wciąż bardzo duży LOP - pewnie jeszcze większy niż teraz - (końcowa faza
dystrybucji) i być może dłuższa konsolidacja lub lekki trend spadkowy na
wysokim poziomie na indeksach. Bardzo wątpię też w jakiś krach - tego niech
szukają łowcy sensacji.

Taka sobie teoria ale, pamiętając jaki był koniec w 1994 roku może ktoś
podejdzie rozważniej do rynku w obecnym stanie.

P.S. Wiem ,że obecnie mamy mnóstwo TFI i OFE ale, moim zdaniem, te podmioty
nie są gwarantem stabilności (OFE, zgodnie z hipotezą 3 sprzedają teraz
akcje). Na całym świecie są OFE i TFI - są też krachy i bessy.

Obserwuj wątek
    • przykopa Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 17:35
      mnie też się to coraz mniej podoba....
      -ale to że hossa jeszcze trwa jest zasługa sceptyków takich jak my , którzy nie
      wierzą w dalsze wzrosty.
      ,,Myjcie się dziewczyny , nie znacie dnia ani godziny..."
      Ja powoli skracam listę walorów na rachunku.
      Jazda jest już dla mnie za szybka .
      POWODZENIA
    • elamigo1 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 17:48
      Stawiałem podobną hipotezę w październiku - zwyżka jest wywołana by robić
      dystrybucję której bez arbi nikt by nie odebrał w dobrej cenie.
      Jedna rzecz mi nie gra w tej hipotezie: brak wysypu informacji o zejściu z 5%.
      No i jeszcze mi nie gra celowość - tu upatrywałem chęci pozbycia się wigu20 na
      rzecz mniejszych spółek - częściowo potwierdzona hossą na midwigu i techwigu.
      Mimo wszystko ofe i tfi bardzo dużo by staciły (łączna wycena aktywów by spadła,
      więc i wynagrodzenia za zarządzanie) - nie da aię całkowicie pozbyć z portfeli
      spółek wig20. Ostatnio przyjmuję tezę, że hossa miała na celu dystrybucję akcji
      niktórych spółek z wig20; których z nich się okaże po wyjściu arbi z pozycji na
      kasowym. Już tylko 5dni. Sądząc po napływie środków do tfi można mniemać że
      stategia się udała. Jenak spodziewam się "dziwnych" ruchów na składzie wig20. Za
      5 dni możemy być zaskoczeni. Może się okazać że np. arbi sypiąc pkobp łatwo
      znajdzie nabywcę a takim powiedzmy kghm wcale. Zejście w20 do powiedzmy 3200
      było by traktowane jak korekta bez wywoływania paniki w gazetach. Ale np. pkosa
      stało by wmiejscu a pkn a kgh zwaliły by się o 30%. Oczywiście opraszczam ale
      tego typu strategia miała by sens. Te które mają się obronić to pewnie banki -
      nie muszę pisać dlaczego. Ale to tylko taka teoria na którą nie stawiam
      złamanego grosza.
      amigo
      • soros2 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 18:11
        Amigo, informacji o zejściu poniżej 5% nie będzie - kto miałby dać taką
        informację ? Tylko duzi czyli TFI i OFE. OFE nawet w bessie będą trzymały akcje
        bo te typy tak juz mają. TFI są chyba jeszcze kupującym netto więc takich
        informacji też nie podadzą. Myślę, że symptomatyczne będą informacje podawane
        przez pojedyncze TFI, np. Operę. Ale to nie dziś i nie w tym roku.
        Co do wynagrodzeń zarządzającyh - masz rację, swoją kasę muszą zarobić więc
        hossa będzie kontynuowana co najmniej do końca roku. Natomiast OFE mają chyba
        przegraną pozycję co do kupowania (dlatego myślę, że nie kupują a są
        sprzedającymi bo w tym roku już nic nie wykombinują i myślą o kolejnym roku) -
        dynamika przyrostu składki do OFE na 100% jest znacznie mniejsza od dynamiki
        kasy napływającej do TFI (musiałby nastąpic jakiś dramatyczny wzrost płac w
        Polsce aby przyrost składki do OFE przewyższył dynamikę kasy płynącej do TFI).

Co do kontraktów - pewnie powtórzy się sytuacja z poprzedniej serii czyli
        rolowanie. Sporo tu piszących liczy na zwałkę z powodu arbitrażu - myślę, że
        tej zwałki nie będzie a nastąpi spokojne (a może i niespokojne) rolowanie -
        jest druga strona dla krótkich pozycji na kontraktach (indywidualni). A że ruch
        będzie nerwowy - pewnie będzie, jak to przy końcu hossy.
        • aloha11 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 18:44
          Znów rozpisujecie się o jakiejś gigantycznej dystrybucji a w tym czasie.......

mojeinwestycje.interia.pl/news?inf=825936
          To jest tylko hossy ciąg dalszy, nic więcej

Mario
          • stefekmaly Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 19:41
            Oczywiście aloha ma rację. Nasza hossa nigdy się nie skończy.
        • wahh Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 19:06
          Czy bessa lub bardzo głęboka korekta może nastąpić wbrew fundamentalnym
          perspektywom na wiele najbliższych miesięcy ?. Widać wyraźne przesłanki do
          tego, aby IV kwartał przyniósł rewelacyjne wyniki w gospodarce, nawet wzrost
          PKB 7 - 8% rok do roku i następne kwartały aby tez były dobre:
          1. W odróżnieniu do ubiegłego roku temperatury na plus,choć nie w takim stopniu
          jak w ubiegłym na minus. Efekt - jeszcze wyższy wzrost inwestycji niż wynika z
          ożywienia gospodarczego, duże oszczędności na kosztach, niższe bezrobocie,
          znacznie większe zarobki i konsumpcja
          2. Wysoki kurs euro do dolara - świetnie dla eksportu i importu .Widać np po
          Amice: pewnie zakup za dolary po niskiej cenie chińskich części i sprzedaż
          wyrobów po dobrej cenie w euro. Do tego niskie koszty frachtu.Pewnie dotyczy
          to bardzo wielu przedsiębiorstw.
          3. Zasobność przedsiębiorstw i ludzi przełoży się na inwestycje i konsumpcję w
          następnych miesiącach. Lekki wzrost inflacji może nasilić te tendencje,bo nie
          ma lepszego bodźca do zakupów od perspektywy wzrostu cen.
          Przekroczyliśmy szczyt WIG20 z maja, czego na moją prostą wiedzę bardzo
          brakowało do korekty. Teraz jeśli ewentualnie korekta, to wydaje mi się, że
          niedługa i z dnem znacznie powyżej majowego.
          • stefekmaly Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 19:45
            Czytałem w mądrej książce, że kolejność jest taka: najpierw spada giełda a
            gospodarka ma się dobrze a potem się okazuje, że gospodarka nie miała się tak
            dobrze jak wszyscy myśleli.
            Ale nieważne. Ktoś inny mądry napisał, że nawet jak nasza gospodarka ma się
            dobrze to i tak nasza giełda spadnie bo ameryka spadnie bo tam gospodarka
            chyba nie ma się tak dobrze.
            Ale co tam. Nasza hossa przecież będzie trwała wiecznie bo aloha jest
            najlepszym analitykiem na tym forum.
            • citro1 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 21:23
              Witam.
              Ja jak zwykle odniosę się do rynku w układzie technicznym.O wyjściu górą z
              szerokiej konsolidacji możemy mówić w momencie przekroczenia szczytu majowego o
              3%,a jak na razie jest tylko 1,9%( maj 3342 )i ( grudzień 3407 ),do tego należy
              dołożyć styl w jakim indeks to zrobił ( jak dla mnie jest to marny styl,tylko
              banki , koszykarze i obroty też mizerne )Negatywne dywergencje na dziennym i
              tygodniowym MACD i RSI ( to nie są plusy dla byków )
              Popatrzmy na surowce - miedz przy dolnej granicy konsolidacji i ropa też się
              miota od dwóch miesięcy przy 60$ .Jak tu nie nastąpi jakieś wyrażne odbicie ,to
              nasze spółki surowcowe nie będą pomagały bykom,a czy same banki są wstanie
              wyciągnąć indeks jeszcze do góry?? Na krótko może tak,nasze GTI potrafi ustawiać
              indeks jak mało kto.Orbis może kosztować np. 75zł 15 grudnia kto im zabroni

Jak dla mnie to indeksy wcale nie są silne,a takie artykuły jak wkleił Mario
              jaszcze bardziej mnie przekonują do tego.Europa zachodnia też przekroczyła
              majowe szczyty i szybko pod nie wróciła.A Stany?? to jest pytanie za 100pkt Moja
              intuicja mówi mi ( tam się tworzy szczyt ) Koniec roku ma swoje prawa i do
              spekulacji to jest bardzo dobry moment,zmienność będzie i jest duża.Jeżeli
              chodzi o inwestycje na dłuższy czas to tu jestem nastawiony negatywnie i uważam
              ,że to co widzimy to dystrybucja i rok 2007 nie da już tak zarobić.
              • fular1 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 22:00
                jako leszcz tylko dodam:

Polacy coraz częściej inwestują na giełdzie
                PAP 01:15

...Biura maklerskie przeżywają oblężenie. Gwałtownie rośnie
                liczba Polaków chcących
                skorzystać z hossy na parkiecie - pisze "Rzeczpospolita".

Powodem szału giełdowego jest utrzymująca się od połowy tego
                roku wyjątkowa hossa. Analitycy
                jednak ostrzegają: po dużych zwyżkach przychodzą równie
                gwałtowne spadki. Ludzie widzą
                obecnie wyłącznie zyski. Zapominają, że grając na giełdzie,
                można również stracić - mówi
                Roland Paszkiewicz z Domu Maklerskiego Pekao SA. (PAP)
              • artiug4 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 22:06
                Rok 2007 da zarobić ale nie tobie citro bo jesteś pesymista i pewnie tak od lat
                mówisz że następny rok to będzie beznadziejny...przekonasz się już w styczniu
                jak będzie
                • citro1 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 22:23
                  A Ty ile na tej hossie wyciągnąłeś?? A na jakiej podstawie twierdzisz,że ja tak
                  od lat.A co będzie w styczniu - 3500 i co według Ciebie to będzie znaczyć.
                  Ja mogę zarabiać i na hossie i na bessie.Mi jest to obojętne.Mogę nawet nie mieć
                  racji,ważne że mam pozycje na których zarabiam.
                  Masz jakieś konkretne argumenty to je przedstaw,chętnie je przeczytam,bo to czy
                  ja jestem pesymistą,czy optymistą - jakie to ma znaczenie?
                  • artiug4 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 22:33
                    Napisz jak będzisz zarabiał na bessie
                    • fular1 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 22:40
                      uwierz mi, ze na bessie sie latwiej zarabia jak na hossie w przypadku
                      kontraktow. to jest obojetne. bossa.edukacja.
                      • artiug4 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 22:42
                        a wcześniej była mowa o kontraktach?
                        • fular1 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 22:48
                          to sie rozumie samo przez się ze amigo i citro to kontraktowcy
                          • citro1 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 23:04
                            Fular nawet w największej bessie 10/15% spółek rośnie.
                            Wystarczy je tylko wyszukać.
                            Kontrakty,opcje to instrumenty na których można zarabiać lub tracić ZAWSZE!
                            W bessie tak jak i w hossie są trendy niższego rzędu i tu też można zarabiać i
                            tracić.Rynek jest płynny i zawsze daje szanse na zarobek lub stratę.Różnica
                            polega tylko na tym,że w takiej hossie jak teraz to nawet małpa potrafi
                            zarobić.Dobrego inwestora ,spekulanta poznać po tym jak radzi sobie w
                            bessie.Tylko żeby o tym wiedzieć trzeba mieć pojęcie o rynkach
                            finansowych,gospodarce itd.
                            Niektórym wydaje sie ,że już są mistrzami świata,bo zarobili parę złotych w
                            ciągu roku,czy dwóch.Niech myślą tak dalej,ja im nie wróg!!
                            • fular1 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 23:12
                              masz 100% racji. teraz małpa moze zarabiac. wytypować slepo i bedzie miało swoje
                              5 minut... ale podczas bessy jest inaczej :) we'll see :)
                    • citro1 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 22:42
                      artiug4 polemika z Tobą mija się z celem!! Ja swoimi pieniędzmi potrafię
                      zarządzać sam.Ty z tego co czytałem powierzasz funduszom ( arka ) i to jest już
                      wielka różnica między nami.
                      Jak zarabia się na bessie?? zapytaj swoich zarządzających ja nie muszę i nie mam
                      zamiaru Ci tego tłumaczyć.
                      Pozdrawiam
                      • artiug4 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 23:10
                        Część środków mam w funduszach a część bezpośrednio w akcjach
                        • artiug4 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 23:13
                          Nie wykluczam że w przyszłości również będę się zajmował kontraktami ale na ich
                          temat słyszałem wiele bardzo rozbieżnych opinii
                          • fular1 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 23:19
                            ja dostalem na kontraktach po dupie w czerwcu. w maju akcje i fundusze, w
                            czerwcu kontrakty. nie zapomne lekcji na całe zycie i dziekuje za nia z calego
                            serduszka.
                            • artiug4 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 23:28
                              ja też narazie podziękuję za kontrakty
                              10% osób na tym zarabia a 90% traci
                            • zawodowiec4 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 23:29
                              Temat ciekawy. Nic nowego nie wniosę - jak juz wszyscy chcą mieć akcje to to
                              nie jest sygnał kupna (nie musi być to też sygnał sprzedaży - jeszcze trochę na
                              tej hossie mozna pojechać).
                              Citro - to stara prawda z filmu Wall Street - prawdziwego inwestora poznaje sie
                              w bessie.
                              Na poparcie tezy posta - przypatrzcie sie sytuacji w USA (jak oni kichną to my
                              się porzygamy) - tam też są wzrosty o marnej sile - na wskaźnikach mnóstwo
                              ujemnych dywergencji i wcale sie nie zdziwię jak tam będzie zwała Św. Mikołaja
                              (zwała nie krach, żebym był dobrze zrozumiany - tam jest tyle kasy, że jak
                              spadnie np. 10% to do akcji przystąpi szalony ben i znowu john z tomem będą się
                              poklepywać po ramionach - tyle, że dolar będzie po 1 zł a złoto po 1000
                              usd/uncja).
                              • artiug4 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 23:35
                                zawodowiec4 ale tutaj bzdury wypisujesz
                                • zawodowiec4 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 23:37
                                  To mnie poucz mądralo.
                                  • gorbibanki Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 23:40
                                    Ja już nie mam sił pisać o krachu w Stanach to mnie przynajmniej Zawodowiec
                                    wyręcza :)

P.S. Nie licz na żadne apanaże bo mi krótkie uszczupliły fundusze.
                                    • zawodowiec4 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 23:41
                                      krachu w usa nie będzie, przynajmniej nie w najblizszej przyszłości
                                      • gorbibanki Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 23:43
                                        Przepraszam :) Chodziło mi o tą Twoją Zwałę Św. Mikołaja :) A to zbereźnik :)
                              • artiug4 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 23:42

> spadnie np. 10% to do akcji przystąpi szalony ben i znowu john z tomem będą się
                                >
                                > poklepywać po ramionach - tyle, że dolar będzie po 1 zł a złoto po 1000
                                > usd/uncja).
                                jak może dolar spaść w krótkim czasie do 1 zł no i dlaczego ma być korekta od
                                św. Mikołaja?
                                • zawodowiec4 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 23:44
                                  Taki mądry jesteś a tego nie wiesz ? Ja ci nie powiem, co ja, niańka jestem ?
                                  • artiug4 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 09.12.06, 23:46
                                    piszesz jak pajac
                                    • przykopa Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 10.12.06, 07:06
                                      artiug4 napisał:

> piszesz jak pajac

Przepraszam że sę wtrącam ,ale ta pyskówka do niczego nie prowadzi.
                                      -jak powiedział prezydent francyi do naszych kartofli:
                                      ,,polska ma teraz świetną okazję by zachować milczenie..."
        • eisenhower1112 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 15.12.06, 11:23
          W medycynie nazywa sie to trafnie postawiona diagnoza na rynku profesjonalna
          analiza.Brawo Soros.Ciekaw jestem zasięgu ruchu tej mini czerwonej rewolucji.
    • przykopa Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 10.12.06, 07:16
      -jednak dystrybucja ?
      ( chodzi o jedną spółkę i wezwanie w dobrej cenie - gdyby duzi mieli jednak
      zamiar dalej kupować to cena na rynku byłaby błyskawicznie powyżej ceny
      wezwania).
      Skala redukcji wiadczy o ciśnieniu w kierunku zamykania pozycji

WSiP skupiły w wezwaniu 4,8 mln własnych akcji, redukcja zapisów wyniosła 77,57%
      2006-12-08 18:44:11

Warszawa, 08.12.2006 (ISB)-Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne SA w wyniku
      wezwania skupiły 4.843.612 własnych akcji po 14,1 zł za sztukę w celu
      umorzenia, poinformowały wydawnictwa w komunikacie w piątek. Redukcja zapisów
      wyniosła 77,57%.

„W związku z ogłoszonym przez spółkę w dniu 6 listopada 2006 r. publicznym
      wezwaniem do zapisywania się na sprzedaż akcji WSiP SA w okresie przyjmowania
      przez Dom Maklerski Penetrator SA zapisów na sprzedaż akcji w dniach od 15
      listopada 2006 r. do 5 grudnia 2006 r. przyjęto 648 zapisów na łączną ilość
      21.595.327 akcji” - czytamy w piątkowym komunikacie.

Spółka podała, że zgodnie z zasadami ustalonymi w treści publicznego wezwania
      do złożonych zapisów została zastosowana proporcjonalna redukcja w wysokości
      77,571018027%.

„W jej wyniku przedmiotem transakcji w dniu 8 grudnia 2006 r. jest 117.079
      akcji imiennych i 4.726.533 akcje na okaziciela, łącznie 4.843.612 akcji
      Spółki”- czytamy dalej.

Rozliczenie transakcji w Krajowym Depozycie Papierów Wartościowych nastąpi do
      13 grudnia 2006 r., głosi też komunikat.

Na początku listopada spółka ogłosiła wezwanie na własne akcje, dające 15,5%
      głosów, po 14,10 zł za sztukę.

W piątek na koniec sesji giełdowej akcja WSiP kosztowała 12,50 zł.
      • przykopa Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 10.12.06, 07:23
        a tu jest informacja przeciwstawna...
        - siła strachu powoduje że obawy inwestorów , że rynek może spaść daje energię
        do dalszych wzrostów :

<<< Nowsza informacja

Wskaźnik koniunktury giełdowej Wigometr spadł o 28 pkt do -28 pkt
        2006-12-08 17:21:07

Warszawa, 08.12.2006 (ISB) - Wskaźnik koniunktury giełdowej Wigometr osiągnął
        wartość minus 28 pkt w skali od minus 100 do plus 100 pkt, czyli o 28 pkt mniej
        niż przed tygodniem, podała Giełda Papierów Wartościowych (GPW) w piątkowym
        komunikacie.

Wśród uczestników ostatniego badania 29% ankietowanych oczekuje wzrostu, a 57%
        prognozuje spadek wartości indeksu WIG 20 na koniec przyszłego tygodnia.

Wigometr jest wskaźnikiem salda pozytywnych i negatywnych oczekiwań
        ankietowanych przez giełdę analityków, maklerów i zarządzających aktywami. (ISB)
    • witek3327 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 10.12.06, 09:16
      drodzy panstwo, koledzy. jakby dalo sie przewidziec besse, to by jej nigdy nie
      bylo z jednym moze zastrzezeniem: jesli wierzymy, ze bessa jest czyjas sprawka,
      to on/oni/one wiedza kiedy beda ja P R O B O W A C ja zapoczatkowac. Jestem na
      GPW od prawie poczatku i duzo pamietam. a teraz grubasy maja jeszcze lepsze
      telefony. Jak pisza, w 1929 bylo ok, tylko ze rankiem niewiadomo skad zaczely
      naplywac zlecenia sprzedazy.
      • elamigo1 Re: czy trwa największa od lat dystrybucja akcji 10.12.06, 11:45
        komisja śledcza wykazała że napływały z szafy col. Lasheaka ale niejaki Kejns
        powiedział Teo że trza zasypać szafę dularami i nie będzie jej widać. Dzisiaj
        dularów nie widać a szafa wciąż tam tkwi i czasem z niej wychodzą zlecenia.
        • cfa do przykopa 10.12.06, 13:24
          Ale szanowny panie na bazie wsipu nie mozna prorokowac ;) Jedna spolka wiosny
          /zimy nie czyni ;)
          • cfa Re: LOP 10.12.06, 13:31
            Aha jeszcze mi sie cos przypomnialo.. Ktos tu pytal skad te przyrosty LOP...

Trzeba wziac pod uwage, ze przyhcodza nowe pokolenia graczy na futures i
            ostatnie lata od 2003 r na pewno sprzyjaly temu zjawisku. Moze tez czesc tych
            ktorzy zdobyli troche srodkow na akcjach i zauwazyli ze jednak to nie to wchodzi
            teraz na rynek terminowy..
            • citro1 Re: Dystrybucja 10.12.06, 16:05
              Muszę napisać pewne wyjaśnienie,bo co poniektórzy mają problem ze
              zrozumieniem.Padają tu takie stwierdzenia jak hossa,bessa!
              Ja o żadnej bessie nigdzie nie piszę,to po pierwsze.Jak rynek był na poziomie
              2500/2600 w czerwcu ,również bessy jeszcze nie widziałem i polemizowałem z
              Harym, Amigo,Andzią, / brakuje mi jej trochę / i nawet parę miesięcy temu z
              Zawodowcem.Jak nie widziałem bessy na 2600,to jak ja mogę widzieć teraz na 3400.

Bessa dla mnie będzie ,gdy rynek przebije przyspieszoną linie trendu - teraz
              gdzieś na poziomie 3050,będzie to pierwszy sygnał,a jak zejdzie pod 2600 i
              przebije to już będzie wyrażne potwierdzenie.

Teraz wróćmy do hossy - to ,że trwa, widać wyrażnie na wykresach.Pytanie trzeba
              sobie zadać na jakim etapie jest ta hossa , ile może i do jakiego poziomu zajść.
              Kiedyś pisałem ,jak indeks przebije majowe szczyty w godnym stylu,mam na myśli
              szerokość rynku,obroty,to zmienię zdanie i koniec dyskusji.Rynek faktycznie
              przebił owe szczyty,ale styl w jakim to zrobił już mi tu nie pasuje.Dlatego w
              dalszym ciągu mam nastawienie negatywne i w nową falę hossy na dzisiaj nie wierzę
              Patrząc z technicznego punktu ,to przejście 3340 powinno skutkować zwyżka o
              jakieś 700/800pkt,czyli do 4000/4100.Tyle mówi technika,pod warunkiem,że owo
              wybicie jest prawdziwe.A czy jest prawdziwe - jak dla mnie nie.Dochodzą do tego
              negatywne dywergencje na szeregu wskażnikach u nas i na świecie,owczy pęd na
              akcje,całego grona nowych inwestorów,słabość surowców,spowolnienie w Stanach.Dla
              mnie to nie są symptomy na nową falę hossy.

Pomiędzy hossą i bessą istnieje jeszcze trend boczny.Indeks tak jak pisałem już
              nie raz, może spokojnie zawrócić z dzisiejszego poziomu i bujać sie dalej w
              zakresie 2700/3400,robił to prawie pół roku ,dlaczego nie może robić tego
              dalej?? Ja jestem zwolennikiem właśnie tej teorii i uważam ,że szybko wrócimy
              w w/w zakres.Pisząc o roku 2007 - napisałem " rok 2007 nie da już tak
              zarobić".Co po niektórzy odczytują - " mówisz,że następny rok będzie
              beznadziejny" To jest wyrażna nadinterpretacja !!

Podsumowując.
              Hossa trwa w najlepsze i pisanie dzisiaj o bessie jest śmieszne i głupie.
              Analizując rynek próbuje tylko uzmysłowić sobie na jakim etapie jest hossa,ile
              można na niej jeszcze wyciągnąć.Jakie jest teraz ryzyko kupując po dzisiejszych
              cenach,co pokazują wskażniki długoterminowe,na jakim etapie są główne rynki
              światowe itp itd.To są pytania na które odpowiedzi dostaniemy za jakiś czas,ale
              już dziś możemy odpowiedzieć sobie czy opłaca się podejmować ryzyko.Jedni
              powiedzą zdecydowanie TAK,inni zdecydowanie NIE i na tym właśnie to
              polega,któraś ze stron się myli.Wszyscy nie mogą mieć nigdy racji,bo rynki można
              by wtedy pozamykać.
              Dzieląc się z wami tymi uwagami nie mam zamiaru aspirować do jakiegoś
              guru.Jestem na rynku już sporo czasu,mam jakieś tam doświadczenie i zawsze
              chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami.Mogę się mylić i mogę mieć
              rację.Rynek - jedyny sędzia to rozstrzygnie ,dlatego proszę o jakąś rzeczową
              polemikę ,tą zawsze chętnie przeczytam i uszanuje.Natomiast jak ktoś ma inne
              zdanie i kwituje moje wypowiedzi / piszesz głupoty /a nie podaje merytorycznych
              argumentów,to tylko mnie zniechęca do dalszego pisania.
              • fular1 Re: Dystrybucja 10.12.06, 16:24
                <brawo> citro1 jesli moge cos dodac, tak od siebie to w grudniu zjazdu
                jakiegokolwiek sie nie spodziewam. premie muszą byc. napływ pieniadza jest.
              • przykopa Re: Dystrybucja 10.12.06, 17:38
                Jest to bardzo wyważona i prawdopodobna teza....
                Nie obrażaj się pisz dalej.Zawsze z uwagą czytam twoje posty.
                Bywaj Zdrów
              • prenditore Re: Dystrybucja 10.12.06, 20:27
                Ładnie Citro napisane i ciekawie.
                Do tej pory wszystko to, co poruszałeś na forum, sprawdzało się.
                Oby tak dalej.
              • rrj Re: Dystrybucja 10.12.06, 20:36
                Zgadzam się.

Zwracam uwagę na kilka czynników.

1) Pisałem tydzień temu o zmiennych nastrojach i trwającej dystrybucji i że z
                tego mogą być rekordy. Pomógł nam przypadek - ktoś bardzo zapragnął kupić sporo
                akcji PKO a ponieważ to obecnie największa akcja WIG20, więc stąd rekordy. Ten
                ktoś nie jest związany z GTI i realizuje własne tajemnicze cele.

2) Do tego ruch nie dołączył się na dużą skalę nikt poważny - ani TFI ani
                zagranica. Mieliśmy stosunkowo małe obroty przy biciu rekordów. Ceny utrzymały
                się wysoko, gdyż nie było podaży a nie dlatego, że był popyt.

3) Widać, że TFI uważają, że akcje są drogie i nie ma entuzjazmu do bicia
                rekordów. OFE, których nie wiążą wyniki roczne cały czas mocno sprzedają akcje.

4) Obserwując rynek kontraktów nie widzę wiele arbitrażu i dużego kapitału za
                to ogromną liczbę drobnych inwestorów ze sporymi pozycjami.

5) Wszyscy wiedzą, jaka jest sytuacja za oceanem i że wzrosty tam muszą się
                kiedyś zakończyć. Mimo to rynki trwają w poblizu szczytów. Ale entuzjazmu do
                wzrostów nie widać.

Moim zdaniem prawdopodobne w najbliższych dniach są niezbyt silne spadki a ew.
                na przełomie roku powtórne forsowanie szczytów.

Co do roku 2007 dochodzę do przekonania, że czeka nas korekta ale tym razem
                będzie ona długa i niezbyt głęboka. Odwrotnie niż w maju-czerwcu. Rynek
                przestanie rosnąć czekając na wyjaśnienie się sytuacji na świecie. W gospodarce
                nastąpi lekkie pogorszenie ale bez cech dramatu czy głębokiej recesji.

• przykopa Re: do przykopa 10.12.06, 17:30
            Zgadzam się z Panem całkowicie...
            -proszę uważniej przeczytać mój post .
            Zasugerowałem jedynie że w fazie akumulacji ( wzrostu rynku),duzi by rzucili
            sie na ten papier doprowadzając do jego notowania powyżej ceny z wezwania -
            wezwanie by zakończyło się słabo).
            Lecz tu było inaczej....
            Było ogromne cisnienie do zamykania pozycji po dobrej cenie zaproponowanej w
            wezwaniu.
            Świadczy to że rynek nie znajduje się w ,, fazie radosnych wzrostów "
            Jest jeden z symptomów rynku , obym się mylił.
            Ale przychodzi chwila refleksji.To samo piszą i inni.
            Ale po to jest to forum by dyskutowac i wymieniac opinie...
            Dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka