Dodaj do ulubionych

mBank, giełda, 10k

23.06.07, 16:11
Witam,

Chciałbym zacząć grać na giełdzie z mBankiem, mam parę pytań:

1. czy bardziej opłaca się kupować i sprzedawać codziennie, czy w długich okresach
2. czy 10tyś zł to dobra suma na początek?
3. jak kupię coś z mbankiem (w demo daję polecenie kupna) to jakie jest
przesunięcie w czasie, to samo ze sprzedażą - widząc wykresy chiałbym kupować
i sprzedawać natychmiast.
Obserwuj wątek
    • tomaszko33 Re: mBank, giełda, 10k 23.06.07, 17:50
      nie wiem czy tu uzyskasz taką informację Tutaj to prawie wszyscy zawodowocy i
      nie mają emaklera !!!
      Ale z chęcią też bym uzyskał taką inforamcję ( też mnie to interesuje)
      • haiaw7 Re: mBank, giełda, 10k, KRUK 23.06.07, 22:36
        ps.
        chciałbym, jeśli to możliwe, natrafić na akcje podobne do KRUKa (w ciągu roku
        340zł), zainwestować na rok czasu...
        Co myślicie o Lubawie?
        • maro76 Re: mBank, giełda, 10k, KRUK 24.06.07, 09:08
          haiaw7 napisała:

> ps.
          > chciałbym, jeśli to możliwe, natrafić na akcje podobne do KRUKa (w ciągu roku
          > 340zł), zainwestować na rok czasu...
          > Co myślicie o Lubawie?

nie wiem co masz na mysli piszac o 340 zł w ciagu roku na akcjach Kruka
          rok temu Kruk kosztował ca. 60 pln

mysle ze powinienes troche jednak łyknac wiedzy zanim zaczniesz inwestowac;))
          co do Lubawy to jest o niej aktualny watek
          papier do obserwacji,w razie uformowania sie jakiegos wyrazniejszego trendu
          wzrostowego mozna wskakiwac ale czujnie - bo jak rypnie giełda jako całosc
          to i Lubawa tez sie chyba nie ostanie;))
    • js.2 Re: mBank, giełda, 10k 23.06.07, 18:27
      1. Najbardziej na giełdzie opłaca się zarabiać. Jeden kupuje i sprzedaje po 2
      godzinach a inny trzyma akcje przez wiele miesięcy albo lat.
      Która metoda jest lepsza ?
      Ta przynosząca wymierne korzyści (pełne taczki pieniąchów)

2.Suma bardzo dobra pod warunkiem że jak po kilku miesiącach zostanie z niej 5
      tys., nie będziesz potrzebował leków uspokajających.

3. Nie wiem jak jest w MBanku, ale w dobrym BM operacja zakupu czy sprzedaży
      trwa 3-5 sek od złożenia zlecenia i tylko w takim BM warto mieć rachunek
      • salos1 Re: mBank, giełda, 10k 23.06.07, 18:46
        ja mam mbank i jest srednio ale nie najgorzej.

A jak dasz dobra cene to takze operacja trwa kilka sekund,
        tylko musisz srawdzac oferty kupna i sprzedazy danego waloru, jesli nie masz
        kursów online to istnieje duza szansa ze nie trafisz z kupnem, lub tez kupisz za
        drogo...
        • tomaszko33 Re: mBank, giełda, 10k 23.06.07, 18:48
          salos1 napisał:

> ja mam mbank i jest srednio ale nie najgorzej.
          >
          > A jak dasz dobra cene to takze operacja trwa kilka sekund,
          > tylko musisz srawdzac oferty kupna i sprzedazy danego waloru, jesli nie masz
          > kursów online to istnieje duza szansa ze nie trafisz z kupnem, lub tez kupisz
          z
          > a
          > drogo...

Może napiszesz coś więcej
          • krajek-krajek Re: mBank, giełda, 10k 23.06.07, 19:54
            Ja też mam Mbank i jestem zadowolony, przynajmniej nie musiałem jeździć 100 km
            do szczecina żeby jakieś papiery podpisywać, sam mieszkam w małej mieścinie w
            zachodniopomorskim i kurier przyjechał podpisałem papiery i wszystko ok.
            • haiaw7 mbank czy bmaklerskie?: mBank, giełda, 10k 23.06.07, 21:42
              • haiaw7 Re: mbank czy bmaklerskie?: mBank, giełda, 10k 23.06.07, 21:43
                a jak w przypadku biura maklerskiego? idę tam z 10tyś i ile wynosci prowizja od
                zysków i czy jest jakieś zabezpieczenie, albo termin w którym nie mogę wypłacić?
                • siurak20 Re: mbank czy bmaklerskie?: mBank, giełda, 10k 23.06.07, 22:41
                  nie ma prowizji od zyskow, jest 0,39% od kazdej transakcji.
            • js.2 Re: mBank, giełda, 10k 23.06.07, 23:28
              krajek, to żadna rewelacja. W bossa też możesz założyć rachunek bez ruszania
              się z domu.
              • nowa.k Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 09:17
                Jeśli 10 tys to teoretycznie mbank czy boss wystarcza.
                Jeśli jednak jakies duże sumy, to nie wyobrażam sobie stania przed bankomatem
                na ruchliwej ulicy przez dwie godziny i wyciagania z bankomatu np miliona w
                wypłatach po 500 złotych (2 tysiące zleceń wypłat). O wiekszych sumach nawet
                nie wspomnę.
                • js.2 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 10:49
                  Na wszystko jest sposób.
                  Żeby nie stać 2 godziny na ruchliwej ulicy, przywożę cały bankomat do domu i
                  dopiero wypłacam.
                  • radiotrwam nie bedziesz pierwszy......... 24.06.07, 13:49
                    js.2 napisał:

> Na wszystko jest sposób.
                    > Żeby nie stać 2 godziny na ruchliwej ulicy, przywożę cały bankomat do domu i
                    > dopiero wypłacam.

fun.from.hell.pl/2004-02-20/HTnet.jpg
                • haiaw7 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 10:51
                  TO nie można przelewu zrobić do innego banku i do okienka iść?
                  • js.2 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 10:56
                    Chyba można, podobnie jak w bankomacie wypłacić 10 tys w jednej operacji.
                    Na większą wypłatę w niektórych bankomatach nie pozwala wyskość otworu i tylko
                    tyle.
                    Ale jak się ktoś uprze może wypłacać nawet po 20 zł.
                    • haiaw7 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 10:58
                      A jeszcze taki szczegół - aktualny kurs akcji to jest cena sprzedaży i kupna
                      jednocześnie? Jak rzucam zlenienie kupna, to pewnie tylko po kursie , a sprzedaży?

I drugie - znacie jakieś darmowe lub nie programy do śledzenia kursów akcji?
                      • js.2 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 11:04
                        Aktualny kurs akcji to cena po jakiej została zawarta ostatnia transakcja.

Jeśli chcesz kupić akcje od razu, wystawiasz zlecenie kupna po cenie
                        wystawionych zleceń sprzedaży.

Za darmo możesz śledzić notowania z 15 min opóźnieniem. W czasie rzeczywistym
                        są niestety płatne.
                        • haiaw7 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 13:14
                          A czy czesto zdarza się, że daję zlecenie sprzedaży i nie ma ma kupca? I trzeba
                          czekać aż staje się to nieopłacalne?
                          • js.2 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 13:22
                            To zależy od ceny zlecenia.
                            Jeśli są aktualnie wystawione zlecenia kupna po 10 zł a Ty dasz zlecenie
                            sprzedaży po 100 zł, możesz czekać nawet kilka lat.
                            • haiaw7 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 14:01
                              Ok chyba będę kupował co 0,5 - 1,5 roku, więc pozostaje mi jeszcze wypatrzenie
                              takich spółek na Kruk czy Ropczyce i śledzenie kursu - tutaj planuję śledzić
                              fora i oglądać programy o giełdzie, a może są jakieś podpowiedzi?.
                              Planuję kupić też akcję Orlenu długoterminowo, akurat te ma szwagier i trzymają
                              się już wiele lat na podobnym poziomie, czasem skacząc z 50-60zł

Z kondycji polskiej giełdy - z tego co wiem, to teraz jest optymizm i trwa
                              hossa, co dla niedoświadczonych inwestorów jest szansą, ile to może jeszce
                              trwać, czy w ogole warto teraz wchodzić na giełdę?

No i podatki - znalazłem pare fajnych artykułów, to sobie poczytam.
                              • haiaw7 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 14:05
                                aha i z notowaniami - ponieważ nie będę się raczej bawił w dniowy handel, te co
                                widać na bankierze, także na inwestycje .pl będą odpowiednie, ale wolałby żeby
                                to była jakaś aplikacja w wieloma pulpitami a nie przez przeglądarkę.

Jak się trochę rozwinę, to może zacznę handlować codzienine.
                                • haiaw7 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 14:10
                                  No i jeszcze w temacie biur maklerskich - z sumą 10k opłaca się tam w ogóle iść?
                                  I jak to statystycznie jest, zyskuje sie tam cos wogule czy raczej traci?
                            • mamusiapiotrusia2004 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 14:14
                              mBank posiada bardzo prosty system, dobry dla początkujących. Za darmo masz 1
                              ofertę kupna i sprzedaży. Prowizja 0,39% od transakcji minimum 5zł. Jeśli
                              składasz zlecenie np. kupna to możesz wpisać aktualną cenę sprzedaży jeśli
                              Ciebie satysfakcjonuje, wtedy realizacja trwa kilka sekund, wpisujesz hasło -z
                              listy kodów albo sms-owe, albo dać niższą cenę i czekać aż ktoś po tej cenie Ci
                              sprzeda. Nie wiem na jakim etapie jest Twoja wiedza o inwestowaniu, ale jakieś
                              minimum analizy technicznej i fundamentalnej trzeba opanować. Do tego ważna
                              jest psychologia inwestowania. Nie radzę zaczynać od spółek spekulacyjnych ani
                              od tych, na których inwestorzy już się przejechali, tak jak na lubawie, gdy
                              Moska sprzedał swój pakiet akcji. Do takich spółek inwestorzy często tracą
                              zaufanie. Co do kwoty jaka inwestujesz, to warto na początek spróbować grać
                              małymi kwotami (od 1300zł, wtedy nie tracisz na wyższej prowizji) i po prostu
                              obrócić pieniędzmi, kupić, sprzedać, poczuć tę adrenalinę, a gdy nabierzesz
                              większych umiejętności zainwestować większe kwoty. Ja zaczynałam właśnie od
                              takich małych kwot dla zabawy rok temu. Teraz za pieniądze z inwestycji mogę
                              kupić nowy samochód. Życze powodzenia.
                              • haiaw7 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 14:25
                                fajnie masz:) skąd jednak brać tą wiedzę? bo narazie to tylko fora w moim
                                przypadku :)
                              • mamusiapiotrusia2004 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 14:26
                                Notowania musisz mieć online, to podstawa inwestycji. Inwestowania w akcje
                                przez biuro maklerskie w ogóle sobie nie wyobrażam. Pooglądaj wykresy, poucz
                                się AT, przeczytaj fora internetowe, ale z dystansem. Zainteresuj się spółkami
                                o niskim c/z.
                                • mamusiapiotrusia2004 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 14:28
                                  Na początek polecam to: wag.gpw.com.pl/index.htm
                                  • haiaw7 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 14:38
                                    zaczalem tez z bankier .pl i wirtualnym portfelem.
                                    • siurak20 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 18:05
                                      bossa.pl/edukacja
                                      do tego z ksiazek polecam

Van K Tharp - Gielda, wolnosc, pieniadze - poradnik spekulanta.
                                      A Elder - Zawod inwestor gieldowy
                                      J Murphy - Analiza techniczna rynkow finansowych
                                      • haiaw7 Re: mBank, giełda, 10k 24.06.07, 23:21
                                        uff dobra na dzisiaj mam dosyć.. Przeczytałem w sumie ok 75% całości ze
                                        skupieniem sie na AT i wskaźnikach.

Na bankier.pl nie widze jednak wskaznikow cena/zysku ani odpowiednich danych do
                                        wyliczenia tego.
                                        Spodobały mi się wykresy świecowe, korzystacie z nich?
                                        No i mam pytanie o programy do analizy giełdy wraz z notowaniami, mogą być z
                                        15min opóźnieniami, bo w pracy i tak nie będę miał czasu inwestować, raczej po niej.

• braat1 Re: mBank, giełda, 10k 25.06.07, 08:18
                      > Chyba można, podobnie jak w bankomacie wypłacić 10 tys w jednej operacji.
                      > Na większą wypłatę w niektórych bankomatach nie pozwala wyskość otworu i
                      tylko
                      > tyle.
                      > Ale jak się ktoś uprze może wypłacać nawet po 20 zł.

Nie wiem jak jest w ionnych bankomatach, ale w Euronecie najwyzsza kwota jaka
                      udalo mi sie wyplacic to bylo 3900 PLN.
                      • krajek-krajek Re: mBank, giełda, 10k 25.06.07, 10:56
                        Szanowna Mamusiopiotrusia proszę mi powiedzieć, jak to jest z tą jedną darmową
                        ofertą w Mbanku, wziąłem sobie te notowania ciągłe ale to są tylko notowania
                        indeksów a nie konkretnych spółek:/// notowania indeksów raczej mało mi dają,
                        zrobiłem coś inaczej niż powinienem czy jak?
                        • aquila7 Re: mBank, giełda, 10k 25.06.07, 11:18
                          Tam jest coś takiego jak koszyk 10 dowolnych spółek który musisz sobie
                          UTWORZYĆ. Jest tam chyba opcja utwórz koszyk czy coś takiego. Takich koszyków
                          możesz sobie utworzyc ile chcesz możesz je usuwać i tworzyć od nowa itd.
                          • mamusiapiotrusia2004 Re: mBank, giełda, 10k 26.06.07, 17:20
                            Dokładnie tak jak napisał aguila7. Wchodzisz w zakładke notowania ciągłe, nowy
                            koszyk i wybierasz spółkę, którą chcesz obserwować. Potem możesz sobie zmieniać
                            wchodząc w edytuj. Powodzenia.
                            P.S. Ho ho, nie zaglądałam tu przez dwa dni i nie widzę ani jednego komentarza,
                            że zbliża się schyłek hossy- gospodynie domowe grają na giełdzie:-). Dla
                            wyjaśnienia nick pochodzi z czasów częstych wizyt na edziecko.
    • haiaw7 Re: mBank, giełda, 10k 27.06.07, 19:56
      czemu w mbanku widze wykresy dzienne a na skali poziomej mam w miesiącach?
      PS. nie jestem zalogownay.
    • haiaw7 Re: mBank, giełda, 10k 27.06.07, 20:16
      dodatkowo jesli chodzi o mbank, mam pytanie o oplaty - oprocz 0,39% od
      transakcji (zawsze min 5zł jak rozumiem), jakies inne oplaty ponoscicie? np przy
      wypelnianiu PITa jakies zestawienia od nich bierzecie?

No i co jesli te oplaty przewyzszaja zysk? Z tego co wiem, wszystkie oplaty
      zwiazane z rachunkiem moga byc odpisane od podatku?
      • ws20771 Re: mBank, giełda, 10k 28.06.07, 16:01
        Nie ma żadnych dodatkowych opłat do konta maklerskiego.

Co do kosztów uzyskania przychodu to można zaliczyć do nich wyłącznie straty na
        wartości akcji oraz prowizje. Żadne inne opłaty nie są traktowane jako koszty
        uzyskania przychody, na przykład koszt prowadzenia rachunku (szczęsliwe w
        Mbanku jest za darmo).

Sam mBank jest moim zdaniem bardzo dobrym rozwiazaniem.

Co do informacji na necie to polecam Ci money.pl/gielda albo gielda.onet.pl. O
        kazdej spółce jest opis, w tym finanse oraz wykresy historyczne, a także
        narzędzia AT. no i są komentarze i wiadomośći dzienne, a to przy day-tradingu
        zdecydowanie się przydaje.

Mamusia słusznie Ci poradziła nie iwnestuj więcej niż 1300zł na początek i
        pamietaj, że prawdziwym zyskiem jest wzrost powyżej 1%, poniżej i tak zysk
        zjedzą Ci prowizje (ok. 0,8%). Sam jestem początkujący i zacząłem miesiąc temu.
        Frajda jest niesamowita, ale i nerwy są niemałe. Udało mi się na paru walorach
        zarobić nawet po 25%, a z niektórych nie mogę si wycofać cały czas.

I pamiętaj to co sobie sam powtarzam cały czas. Dopóki nie sprzedałem papieru
        nie mam straty. Pomaga to zwalczyć nerwy przy spadającym kursie... :-)

Powodzenia
    • ziuber Re: mBank, giełda, 10k 28.06.07, 21:30
      ja zaczynałem w styczniu w 2006r. wlasnie w mbanku i mialem okolo 20 tys. zl.

do dnia dzisiejszego zarobilem ponad 20 tys. zl. (to juz zrealizowane zyski), a
      na rachunku mam okolo 25 tys. zl.
      Byla i jest hossa wiec sie udalo.

a teraz zaczynamy zabawe z kolegami na forum, od poniedzialku bedziemy kupowali
      akcje na wirtulanych rachunkach :)

opisalem to tu:
      www.bogatyojciec.info/forum/viewtopic.php?t=70

zapraszam tez Was do zabawy :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka