Dodaj do ulubionych

Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy pr...

18.10.11, 14:22
Chodzi o spółdzielnię Włodarzewska, ale z racji, że plan jest jeszcze nieuchwalony to wniosek w/w spółdzielni jest zawieszony i może być na 9 mies max zawieszony. Zawieszenie miało miejsce w sierpniu. Kiedyś już ktoś chciał budować, ale władze Ursynowa nie pozwoliły. Miejmy nadzieję, że tym razem też tak będzie. Na drzwiach budynków okolicznych wisi pismo mieszkańców - jego treść spróbuję wrzucić - chyba, że ma ktoś pod ręka to proszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: m. Wieczyste a dogęszczanie IP: 31.61.108.* 18.10.11, 14:40
      U mnie w centrum s-nia chce stawiać nowy blok we współpracy z deweloperem. Argumentem jest to, że wszyscy mieszkańcy muszą płacić gigantyczne wieczyste za "słabo wykorzystaną" działkę - znajduje się tu parking, garaże i biura s-ni.
      • Gość: dobry_ziom Masakra - to ma być niby tutaj IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 20:51
        tinyurl.com/67q3zlu
        Pasuje tam jak wrzód na dupie. Architekt, który by się podjął wkitrania tam budynku powinien zostać publicznie pozbawiony uprawnień za niszczenie legendarnej koncepcji architektonicznej Ursynowa Północnego
    • Gość: Natolin Chcieliście Guziała, to teraz macie... IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.10.11, 15:49
      Chcieliście Guziała, to teraz macie...
      • Gość: malgosia Re: Chcieliście Guziała, to teraz macie... IP: *.devs.futuro.pl 18.10.11, 17:08
        ale co ma do tego Guział? chyba że według Ciebie wszystkiemu sa winni Żydzi i cykliści. pozdrawiam. m
        • Gość: Natolin Re: Chcieliście Guziała, to teraz macie... IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.10.11, 18:23
          Nic mi nie wiadomo o tym, żeby Guział był żydem czy cyklistą, ale jest cwaniakiem i to widać na każdym kroku.
    • Gość: Romek Jesteście właścicielami terenu? IP: 195.136.33.* 18.10.11, 17:20
      Nie? To sory - właściciel jeśli zapewni zgodne z przepisami odstępy może budować dalej bloki.
      • Gość: ?! Re: Jesteście właścicielami terenu? IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 17:43
        no to niech jeszcze zbuduje drogi, którymi mieszkańcy tych nowych bloków będą dojeżdżać do swoich mieszkań, a wcześniej budowlańcy i ich wielkie ciężarówy
    • Gość: ursyn Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy pr... IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 17:35
      to gdzie te bloki maja być? na zdjęciu jest Koński Jar a w tekście Sosnowskiego? Czy zawsze o sprawach Warszawy muszą pisać jacyś nowowprowadzeni nieznajacy wcale miasta?
      • Gość: zaniepokojony Re: Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy IP: *.home.aster.pl 18.10.11, 20:32
        Osiedle ma być wybudowane w sąsiedztwie ulic Sosnowskiego i Dunikowskiego - jak już ktoś pisał będzie to 11 klatkowiec od 5 - 11 pięter, 293 lokale.
        Budowa spowoduje utratę miejsc parkingowych, o które i tak bardzo ciężko - po 20.00 trzeba ostro natrudzić się żeby ostatecznie zaparkować przy ul. Romera. Ponadto mieszkańcy utracą piękny teren zielony i dotychczasową kameralność a tym samym komfort życia.
        Szanuję prawo własności, ale po pierwsze budowa będzie trwała minimum2 lata, potencjalni przyszli mieszkańcy, ich samochody (niektórzy mają po 2 samochody a miejsc parkingowych będzie z tego co pamiętam 312, więc na pewno będą parkowali na osiedlowych "zatoczkach") i tragiczny dojazd do osiedla - wąskie uliczki, na których z trudem lub wcale niemożliwe jest wyminięcie się dwóch aut spowoduje totalny karambol tej części osiedla.
        Z dokumentu jaki wysłała do mieszkańców spółdzielnia wynika, że jeśli mieszkańcy i spółdzielnia nie będą utrudniali firmie Włodarzewska realizacji inwestycji, deweloper wybuduje 15 + 30 miejsc parkingowych dla "rdzennych" mieszkańców i ponad 10 sprzeda po preferencyjnych stawkach - rozbawiło mnie to bardzo bo propozycja nie jest adekwatna do utraconych walorów życia w wielkiej płycie z lat 70!
        Dodam, że nie jestem "przyjezdny", świetnie znoszę życie w bloku i wszystkie natręctwa sąsiadów, dlatego daję sobie prawo do krytyki tego projektu walcząc o swój komfort do którego przecież mam prawo.
        Pozdrawiam.
    • Gość: radek Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy pr... IP: *.warszawa.mm.pl 18.10.11, 17:41
      Taka to już polityka w tym zasranym miescie. Bufetowa jest doskonał w wydawaniu pozwoleń na kolejne apartamenty i bloczyska. PArkingi jej nie interesują. Przykład ul Elbląska - nowe budynki zero dodatkowych miejsc parkingowych. W tym miescie nie da się już żyć. Tutaj wszystko jest robione nie dla ludzi. Syf i malaria pod blichtrem nowej dogęszcanej tandety.
    • Gość: ursynowiak ale o co chodzi? IP: 178.73.48.* 18.10.11, 18:18
      proponuję dziennikarzom, aby dopisali do artykułu pewien komentarz, bo tak to nie wiadomo ani kto, ani gdzie ani dlaczego. Za to protokół SMB Jary wyjaśni wiele:
      czytać na stronie 14
      a wynika z tego, że to nie spółdzielnia jary ma zamiar budować, bo to nie jej grunt.
    • Gość: tor Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy pr... IP: 94.75.80.* 18.10.11, 19:24
      A niech buduja. Przyjezdnym z wiosek sie wydaje ze ich ursynow to jakis pepek swiata. Chcialo sie mieszkac w miescie to trzeba przyjac pewne zasady. Jak sie nie podoba to wracac do ojca kopac pyry
      • Gość: do tor Re: Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 18.10.11, 19:37
        Synku, to nie goście z wiosek protestują, tylko ludzie, którzy tam mieszkają od 30 lat i pamiętają PROJEKT Ursynowa, który Budzyński stworzył. I był to projekt, który dotyczył nie tylko wyglądu budynków, ale i ładu przestrzennego, proporcji pomiędzy terenem zielonym a domami. To się nazywa urbanistyka. Projektowanie miast. A stawianie tam teraz nowego bloku to właśnie przykład myślenia gości z wiosek - jest kawałek ziemi, to se go zabuduje, a co tam. Tak się niszczy miasto a nie buduje.
        • Gość: Marrrek Re: Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.10.11, 20:18
          A ciekawe skąd się oni tam wprowadzili przed 30 laty? Synku...
          • Gość: John Re: Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 20:33
            Hura będziemy mięć większe miasto! Tylko przyklasnąć inicjatywie.
          • Gość: do tor Re: Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 18.10.11, 20:40
            z różnych miejsc, z centrum Warszawy np. Oczywiście nie tylko. Ale to akurat jest bez znaczenia. Bo chodzi o to, żeby nie psuć jakiegoś założenia urbanistycznego i tyle. I do tego to akurat nie ma nic do rzeczy skąd są. Chodziło mi o to, że ich protest nie jest przejawem myślenia wiejskiego tylko wręcz przeciwnie.
          • Gość: mzb A na przykład ze Śródmieścia IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 20:43
            z Pragi, z Czerniakowa...
          • Gość: nick Re: Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.11, 17:24
            Z Górnego Mokotowa
    • Gość: j1425 Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy pr... IP: *.2a.pl 18.10.11, 21:16
      Wiadomo było od kilu lat że ten teren jest do sprzedania ale mieszkańcy oraz ich Spółdzielnie nic w tym kierunku nie zrobiły. Władze Ursynowa także. Można było teren kupić i zrobić tam parkingi oraz tereny zielone. Prze 30 lat nikt sie tym terenem nie interesował poza oczywiście właścicielami którym go odebrano. Do dziś rosną na tym terenie kiludziesięcioletnie drzewa owocowe. Najlepiej zamiast coś zrobić jak był ku temu czas to jest teraz protestować i mówić jacy jesteśmy biedni a zły deweloper nam zabiera pakingi i zieleń.
      • Gość: zaniepokojony Re: Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy IP: *.home.aster.pl 18.10.11, 21:33
        Szanowny Ktosiu!
        Spółdzielnia dbała przez 30 lat o ten teren! - jeśli nie masz takiej wiedzy to sprawdź proszę.

Jeśli chodzi o wykup przez miasto to gdyby tak się stało na pewno krzyczałbyś, że z Twoich podatków wykupiono grunt na jakimś Ursynowie.

Jeśli reprezentujesz właścicieli to ciesz się z kasy, którą dostałeś za ten teren i nie włączaj się do dyskusji.
        Jeśli reprezentujesz dewelopera to nie dziwne, że bronisz tej inwestycji - pewnie Twoja gaża jest m.in. od niej uzależniona!

Pozdrawiam.
    • Gość: robert Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy pr... IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 21:21
      Nie dziwię się dotychczasowym mieszkańcom, że protestują. Zaletą osiedli z okresu PRL jest właśnie przestrzeń między blokami, która po latach zarosła zielenią. Dziwię się natomiast, że podobne potwory architektoniczne jak ten planowany na Ursynowie znajdują zwolenników. Moloch na kilkaset lokali. Kto w czymś takim kupuje mieszkanie? W PRL ludzie nie mieli wyboru, mieszkania przydzielano z odgórnego rozdzielnika, ale teraz?
    • Gość: nowotka1 Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy pr... IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 21:43
      Dogęszczanie dobrze zaporjektowanych osiedli jest zbrodnią na przestrzeni miejskiej. Zamiast tego, powinno się zabudować ogródki działkowe bez sensu tkwiące w środku miasta. Z jednej strony – wiocha, z drugiej – slamsy. Taki jest obraz naszej stolicy.
    • warszawa-to-obciach Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy pr... 18.10.11, 21:48
      No przecia każdy chce mieć 30 metrowy apartament w miescie sukcesu inaczej
      • Gość: wawek Re: Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 22:22
        Sam jesteś obciach.
    • Gość: Właściciel Po pierwsze właściciel IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 22:43
      Jeżeli drodzy mieszkańcy (LOKATORZY, a nie właściciele) nieruchomości życzą sobie przestrzeni przewietrzania i światła to muszą:
      1. przenieść się na wieś do swoich domków lub
      2. kupić na własność działki budowlane w sąsiedztwie.

Innej możliwości nie widzę!
      • Gość: M&M Re: Po pierwsze właściciel IP: *.home.aster.pl 18.10.11, 22:58
        Deweloper to właściciel tymczasowy a interes ma jeden; ZAROBIĆ!

1. nie stać mnie na dom na wsi więc walczę o ten który mam w bloku
        2. jak mogę kupić działkę w sąsiedztwie skoro wszystko wykupił deweloper, poza tym patrz pkt 1.

M&M
      • Gość: edit Re: Po pierwsze właściciel IP: *.multimo.pl 19.10.11, 00:10
        Z całym szacunkiem ale coś się komuś pomyliło. Ja jestem właścicielem lokalu i działki na której stoi nieruchomość. Mam prawo do wyrażania moich opinii i protestów co do sasiedztwa i absurdalnych planów rozbudowy. To ja byłam tu pierwsza i moja ,oraz innych obecność w tym miejscu stworzyła ,że miejsce to stało się na tyle atrakcyjne , że teraz musimy o nie walczyć. Niech nie wypowiadaja się Ci co tu nigdy nie byli.
        A co z terenami zielonymi ,enklawami spokoju , płucami dla miasta o ktorych tyle się mówi?
        Projekty miast nowoczesnych chronią takie miejsca ,by miejscowa społeczność mogła z nich korzystać w ramach rekreacji. Mój syn jak uslyszał, że zniknie jego ukochana górka , na której "brykał "zimą to sie rozpłakał. Jak mam mu wytłumaczyć ,że nie mam na to wpływu,że pieniądze ludzi bogatszych liczą sie bardziej niz głosy ponad 2000 tyś mieszkańców z ulicy Dunikowskiego, Sosnowskiego, Cybisa i Arctowskiego. I jeszcze jedno: Mamo to gdzie ja teraz pójdę pobawić się z moi psem i gdzie on będzie robił siku?
        • Gość: obserwer Re: Po pierwsze właściciel IP: *.centertel.pl 19.10.11, 01:05
          1. nie dziwie sie mieszkancom - jak sie im cos zabiera i nie daje w zamian to protestuja - ich prawo
          2. nie dziwie sie developerowi - robi biznes po to zeby zarabiac pieniadze, aby zgodnie z prawem - jego prawo
          3. nie dziwie sie nowym mieszkancom - kazdy (wiekszosc) chce miec swoje mieszkanie - ich prawo
    • Gość: Stanisław Remuszko Sprzeciw mieszkańców... IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 03:34
      Uprzejmie informuję o jeszcze jednym liście protestacyjnym w tej sprawie, adresowanym do pani prezydent Warszawy, pod którym zbierane są podpisy:

Ja, niżej podpisany(a), stanowczo sprzeciwiam się projektowi budowy ogromnego (11 klatek schodowych, 11 pięter, 300 lokali, 1000 mieszkańców) bloku-molocha w sercu naszego osiedla – na terenie sąsiadującym z budynkami przy ulicy Dunikowskiego 4, 6 i 8 oraz Sosnowskiego 1 i 3.
      Planowana inwestycja:
      – zburzy naszą ustabilizowaną kameralną sytuację społeczną, w której żyjemy już ponad trzydzieści lat
      – pogorszy nasze warunki bytowo-socjalne poprzez dramatyczne ograniczenie widoczności z naszych mieszkań oraz podwojenie liczby sąsiadów
      – zagrozi, zwłaszcza podczas realizacji, bezpieczeństwu naszych dzieci w ich codziennym przemieszczaniu się między domem a szkołą, przedszkolem, boiskiem, górką itp.
      – zasadniczo i na stałe utrudni wszystkim ruch pieszy i samochodowy
      – pozbawi nas jedynych w okolicy terenów zielonych
      – zniszczy starannie obmyślany układ urbanistyczny naszej enklawy, w tym jego założenia wentylacyjne
      – zmniejszy wartość rynkową naszego mieszkaniowego majątku
      – może zagrozić bezpieczeństwu pobliskich domów.
      Proszę o wydanie decyzji odmownej wobec przedstawionego projektu.
      Z poważaniem
      .........................................
      * * *
      Gdyby ktoś chciał skontaktować się z "protestantami", to podaję swój adres, telefon i mejl:
      S.R., Dunikowskiego 8, +22 641-7190, 504 830-131
    • Gość: Stanisław Remuszko ...i profesora Budzyńskiego IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 03:52
      W nawiązaniu do poprzedniego wpisu, uprzejmie dodaję, że wczoraj w kancelarii pani prezydent Warszawy zostało złożone pismo następującej treści:

Szanowna Pani Prezydent,
      [Dotyczy sprzeciwu mieszkańców wobec budowy "ogromnego (11 klatek schodowych, 11 pięter, 300 lokali, 1000 mieszkańców) bloku-molocha w sercu osiedla – na terenie sąsiadującym z budynkami przy ulicy Dunikowskiego 4, 6 i 8 oraz Sosnowskiego 1 i 3" ]

Moi przyjaciele zamieszkujący w tym rejonie przekazali mi - jako byłemu generalnemu projektantowi Ursynowa Północnego - swój protest i skargę odnośnie do tej inwestycji, zaznajomili mnie z decyzją nr 139/URN/07 o warunkach zabudowy, oraz poprosili mnie o opinię.
      Uważam ich protest i skargę za uzasadnione.
      Podtrzymuję w pełni swoją opinię wykorzystaną osiem lat temu przy wydawaniu decyzji nr 51/Ursyn/04.
      Decyzję nr 139/URN/07 uważam za sprzeczną z interesem i bezpieczeństwem obywateli Warszawy zamieszkujących ten rejon. Niszczy ona strukturę zaplanowanego fragmentu miasta (Ursynów Północny), definiującą relacje ruchów kołowych i pieszych w stosunku do zabudowy mieszkaniowej i usługowej oraz terenów zielonych.
      Zajęcie tych terenów pod niezwykle intensywną zabudowę mieszkaniową, której wskaźnik intensywności wykorzystania terenu jest odpowiedni dla terenów przegęszczonego śródmieścia, spowoduje degradację warunków życia, a co za tym idzie – obniży wartość przestrzeni zamieszkiwanej zarówno pod względem kryteriów zdrowotno/higienicznych, estetycznych i emocjonalnych, jak i czysto finansowych.
      Uważam tę decyzję za sprzeczną z konstytucyjną zasadą rozwoju zrównoważonego.
      Z poważaniem
      Marek Budzyński

* * *
      Kopie tego pisma zostały złożone za pokwitowaniem w spółdzielni "Jary" przy Surowieckiego, w Biurze Architektury i Planowania Przestrzennego przy Placu Defilad oraz w Urzędzie Dzielnicy Ursynów przy KEN
      • Gość: Zdziwiony Re: ...i profesora Budzyńskiego IP: *.warszawa.mm.pl 19.10.11, 19:09
        Zupełnie nie rozumiem tych spóźnionych protestów.

Bo jak trzeba było myśleć gdy były wybory samorządowe, to Warszawiacy a zwłaszcza Ursynowinie masowo głosowali za obecną ekipą rządzącą miastem na czele z panią HGW. Przecież było już wtedy wiadomo, do czego byłe władze Warszawy dążą i przedsmakiem tego były choćby drakońskie podwyżki opłat za wieczyste użytkowanie gruntów, do tego pobieranych od lat od nas wbrew prawu. Oraz ewidentne sabotowanie przekształcenia prawa użytkowania wieczystego we własnośc co nastąpiło już dawno w większości miast w Polsce. W żadnym chyba mieście w Polsce gospodarka nieruchomościami nie jest tak zabagniona i skandaliczna jak w Warszawie.

Teraz płacz, że władze miasta w obłędnej pogoni za kasą dogęszczają ile wlezie tereny przewidziane dużo wcześniej przez projektantów jako enklawy zieleni itp. chyba to przysłowiowa musztarda po obiedzie. Skończy się zapewne na kilkudziesięciu wpisach na różnych forach i sprawa przyschnie jak to w zwyczaju Polaków.
    • Gość: iza Re: Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.10.11, 13:47
      I nie ma się co dziwić że protestują. Ja też bym protestowała gdyby na moim osiedlu chcieli coś takiego zrobić i kilka domków dołożyć. Fakt jest jednak taki, że osiedle na którym mieszkam straciło swoją intymność i niepowtarzalność więc czas najwyższy się przeprowadzić. Oglądałam już wiele domów pod Warszawą ale niestety żadne z nich nie spełnia moich oczekiwać. Interesuje mnie prostota, wysokie wnętrza i kontakt z lasem.
      • Gość: iza Re: Dogęszczają osiedle na Ursynowie. Mieszkańcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 01:43
        Pradą jest, że znalezienie takiego domu nie jest rzeczą prostą. Ja oglądałam również wiele domów i większość miała jakieś udziwnienia, wieżyczki i nie wiadomo co jeszcze a m kompletnie nie o to chodziło. Jeżeli dla ciebie nowoczesność= styl skandynawski to zainteresuj się ofertą wili Villania. Mnie willa "pokazowa" zachwyciła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka