Gość: bolo IP: *.centertel.pl 30.09.08, 23:49 Wiem, że przy renowacji Komory Wodnej w latach 70-tych natrafiono i uszkodzono jakąś strategiczną linię telekomunikacyjną Warszawa-Moskwa, przecinającą tam Wisłę. A to prawie naprzeciwko... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: orient Budowa Centrum "Kopernik" spętana światłowodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 01:27 "Wykonawca może zresztą później trochę nadgonić, np. szybciej betonować " Proponuję od wykonania betonowych butów panu Barańskiemu i zapoznanie go z urokami Wisły z pobliskiego mostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Budowa Centrum "Kopernik" spętana światłowoda IP: *.subscribers.sferia.net 02.10.08, 08:26 Pan Barański na pewno świetnie zna etapy procesu budowlanego takze moze doradzić wykonawcy aby nastepnego dnia po betonowaniu zdemontowac szlunki i przełożyc je na następne elementy. To na pewno przyspieszy budowę. Gratulacje za fachowość Panie Barański aby tak dalej, może uda się beonować jednocześnie po dwie a może trzy kondygnacje naraz albo wykonac prefabrykat stropu obok budowy a potemu już tylko go wrzucić na wylany dzień wcześniej. A czas dojrzewania betonu i osiąganie przez niego odpowiedniej wytrzymałości to juz problem mało ważny i marginalny....To dopiero byłoby tempo :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Budowa Centrum "Kopernik" spętana światłowodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 06:59 Przecież to jest takie polskie. U nas zawsze są opóźńienia i idiotycznie decyzje. Ciekaw jestem kto wydawał te pozwolenia na kładzenie kabli skoro już w samym zamyśle budowy tunelu było zagospodarowanie terenu nad tunelem? A skoro już tak się stało i ktoś bezmyślnie wydawał pozwolenia to dlaczego nie zajęto się tymi kablami wcześniej? Czy w Polsce ktoś kiedyś poniósł jakąś odpowiedzialność za bezmyślność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boa Ciekawe, czy ratusz pozwie Tepsę i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 08:28 "Jeżeli do jakichś służb mam żal, to do tych z Telekomunikacji Polskiej. Półtora roku temu przesłaliśmy im do uzgodnienia projekt inwestycji, odesłali nam go bez żadnych uwag." To nie miej pan "żalu", tylko piszcie tam pozew o odszkodowanie przeciwko TPSA i innym instytucjom, które olały sprawę i nie poinformowały o tych kablach! Co to, Tepsa ma jakiś immunitet zwalniający z odpowiedzialności cywilnoprawnej, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vladi Re: Ciekawe, czy ratusz pozwie Tepsę i innych IP: *.acn.waw.pl 01.10.08, 10:17 jesli swiatlowod lezy tam bez pozwolen to nie widze problemu zeby go przeciac i wywalic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja "Specjalisci..." IP: 194.181.0.* 01.10.08, 16:26 Tepsa ma swoja kanalizacje i dzierzawi ja innym, po prostu wciagane sa nowe kable do istniejacych kanalow. Pozwolenie na budowe dotyczylo tych wlasnie kanalow, a nie ich zawartosci, ktora jest "dynamiczna". I tylko tepsa (teoretycznie) wie co ma w ktorym kanale. Jak widac teoria nie pokrywa sie z praktyka, co nie zmienia faktu, ze za przebudowe legalnie zbudowanej kanalizacji teletechnicznej, niezaleznie od jej zawartosci zaplaci inwestor. Odpowiedz Link Zgłoś
blendyks Po raz kolejny inwestor (miasto) olewa wykonawców 01.10.08, 20:15 Tak było przy budowie wiaduktu przy Galerii Mokotów gdy wykonawca znalazł w ziemi instalacje nie wykazane w planach, kilka miesięcy temu sytuacja powtórzyła się na Poleczki (były rury gazowe nielegalnie położone). Miasto w ogóle nie poczuwa się do odpowiedzialności przed wykonawcami. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss A może tak dla zasady... 02.10.08, 08:37 ..kilku wykonawców powinno koparką pociąć te nieprogramowe kable. Tylko taka sytuacja dotrze do miejskich urzędników jak kilka podsłuchów ucichnie. Odpowiedz Link Zgłoś