negativum
22.09.26, 02:06
Kiedyś kupowałem u Szweda procesor. Dawny przewalutowałem i się spalił.
Już nie pamiętam ile kosztował, bo to było jakieś 30 lat temu, bodajże w 1996 roku. Szwed wysłał mi ten procesor. Ale dostał mniej ~20$, bo tyle pobrały banki za przelew. Poinformował mnie o tym. Kupiłem brakującą ilość $ i wysłałem listem wartościowym. Po kilku dniach facet mi odpisał, że brakującą sumę $ dostał.
Dlaczego ludzie nie mogą tak żyć? Wzajemny szacunek. On wysłał mi do polski procesor, za który dostał mniej niż się umawialiśmy. Ale wysłał, ja mu zwróciłem brakującą resztę w gotówce. Tak było dla mnie taniej.
Kiedyś Szwecji był zwyczaj, że nie zamykano domów. Warunkiem było jedno. Zostawić dom wstanie nie gorszym niż go zastałeś. I zasada prywatności. Jeśli ktoś był w domu, trzeba było się rozbić 150 m od niego.
Allemansrätten (szw. prawo wszystkich ludzi) – prawo, obowiązujące w Norwegii (norw. allemannsretten), Szwecji (szw. allemansrätten) i Finlandii (fiń. jokamiehenoikeus) mówiące, że każdy człowiek ma prawo do kontaktu z naturą. Wynika ono z przekonania, że człowiek jest integralną częścią przyrody, cywilizacja zaś ma z nią współistnieć, a nie rywalizować.
Zwyczajowo - 1 dzień.