Dodaj do ulubionych

Zaufanie Szwedów do Polaków.

22.09.26, 02:06
Kiedyś kupowałem u Szweda procesor. Dawny przewalutowałem i się spalił.
Już nie pamiętam ile kosztował, bo to było jakieś 30 lat temu, bodajże w 1996 roku. Szwed wysłał mi ten procesor. Ale dostał mniej ~20$, bo tyle pobrały banki za przelew. Poinformował mnie o tym. Kupiłem brakującą ilość $ i wysłałem listem wartościowym. Po kilku dniach facet mi odpisał, że brakującą sumę $ dostał.

Dlaczego ludzie nie mogą tak żyć? Wzajemny szacunek. On wysłał mi do polski procesor, za który dostał mniej niż się umawialiśmy. Ale wysłał, ja mu zwróciłem brakującą resztę w gotówce. Tak było dla mnie taniej.

Kiedyś Szwecji był zwyczaj, że nie zamykano domów. Warunkiem było jedno. Zostawić dom wstanie nie gorszym niż go zastałeś. I zasada prywatności. Jeśli ktoś był w domu, trzeba było się rozbić 150 m od niego.

Allemansrätten (szw. prawo wszystkich ludzi) – prawo, obowiązujące w Norwegii (norw. allemannsretten), Szwecji (szw. allemansrätten) i Finlandii (fiń. jokamiehenoikeus) mówiące, że każdy człowiek ma prawo do kontaktu z naturą. Wynika ono z przekonania, że człowiek jest integralną częścią przyrody, cywilizacja zaś ma z nią współistnieć, a nie rywalizować.

Zwyczajowo - 1 dzień.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Banaly 22.09.26, 19:01
      negativum napisał:

"Ale dostał mniej ~20$, bo tyle pobrały banki za przelew. Poinformował mnie o tym. Kupiłem brakującą ilość $ i wysłałem listem wartościowym. Po kilku dniach facet mi odpisał, że brakującą sumę $ dostał."

Piszesz, ze trzeba byc uczciwym. Wiadomo o tym juz od dawna. Co najmniej od czasow stworzenia 10 przykazan...

PF
      • negativum Re: Banaly 22.09.26, 19:20
        polski_francuz napisał:

> negativum napisał:
        >
        > "Ale dostał mniej ~20$, bo tyle pobrały banki za przelew. Poinformował mnie o
        > tym. Kupiłem brakującą ilość $ i wysłałem listem wartościowym. Po kilku dniach
        > facet mi odpisał, że brakującą sumę $ dostał."
        >

>
        > Piszesz, ze trzeba byc uczciwym. Wiadomo o tym juz od dawna. Co najmniej od cza
        > sow stworzenia 10 przykazan...
        >
        > PF

Cóż jakim trzeba już być…
    • hordol Re: Zaufanie Szwedów do Polaków. 27.09.26, 17:15
      Zasada stopniowania kar: W szwedzkim prawie średniowiecznym stöld (kradzież) traktowano niezwykle surowo. Za pierwsze wykroczenie złodziej często trafiał do dybów lub pod pręgierz na Stockholmskällan (skamstraff).Ucięcie kończyny: Przy powtórzeniu przestępstwa (drugi raz) stosowano stympning, czyli okaleczenie – m.in. obcięcie dłoni lub ucha.Kara śmierci: Dopuszczenie się kradzieży po raz trzeci (lub kradzieże o dużej wartości) skutkowało już wyrokiem śmierci, najczęściej przez powieszenie.
      • negativum Re: Zaufanie Szwedów do Polaków. 28.09.26, 01:38
        hordol napisała:

> Zasada stopniowania kar: W szwedzkim prawie średniowiecznym stöld (kradzież) tr
        > aktowano niezwykle surowo. Za pierwsze wykroczenie złodziej często trafiał do d
        > ybów lub pod pręgierz na Stockholmskällan (skamstraff).Ucięcie kończyny: Przy p
        > owtórzeniu przestępstwa (drugi raz) stosowano stympning, czyli okaleczenie – m.
        > in. obcięcie dłoni lub ucha.Kara śmierci: Dopuszczenie się kradzieży po raz trz
        > eci (lub kradzieże o dużej wartości) skutkowało już wyrokiem śmierci, najczęści
        > ej przez powieszenie.

Procesor kosztował chyba 130 $. Szwed nie dostał 17-21 $ (dokładnie już nie pamiętam, bo to było ponad 30 lat temu). Ale procesor wysłał AMD 4. Sprawdziłem w banku, fatycznie tyle bank potrącił. Ale dosyłanie znów przez bank to znów opłata bankowa. Więc poszło listem wartościowym. Szwed poinformował mnie, że żądaną kwotę dostał. Pożyczyliśmy sobie wszystkiego dobrego. Szwed ma dobre zdanie o Polakach, ja o Szwedach. Nigdy więcej się z nim nie kontaktowałem już.
        Procesor mi wysłał, choć nie dostał na wstępnie całej sumy. Nie z mej winy. Na tym procesorze popełniłem magisterium i doktorat. A można się było droczyć. Jeśli ludzie są rozumni, to się dogadają.
        Dałem Szwedowi słowo. To wystarczyło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka