viki2lav 07.10.03, 08:23 tylko na taka kawe nas stac, pod dzisiejszych wiadomosciach porannych! sie zalamalam przezstane ogladac polskie dzieniki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mreck Re: Lura!!! 07.10.03, 08:41 a który konkretnie masz na mysli? i czy napisali w gazecie co ciebie obeszło? Odpowiedz Link Zgłoś
viki2lav Re: Lura!!! 07.10.03, 08:42 tvp pr1 opowiedzial mi o sytuacji polskich szpitali, modle sie o nasze zdrowie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Lura!!! 07.10.03, 08:44 tak ciebie to przejęło? u nas za szpitalem wyrosło tzw "osiedle wdzięczności" całe miasteczko! i wszystko z tej mizerii Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Lura!!! 07.10.03, 09:01 Kiedys takie osiedelka nosily wdzieczna nazwe Zatoki Swin. W kazdym mistaeczku cos takieggo bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Lura!!! 07.10.03, 09:06 hehe, znalem nazwe Kopertowek, ale Osiedle Wdziecznosci jest zancznie lepsza. Brezly, siemi zdaje, ze Zatoki Swin albo Zatoki Czerwonych Swin to byly osiedla prominenckie (typu Wilanow w Wawie). -- coby sie tom lurom nie katowac,to wklad wysokowoltowy single malt przytargalem. kto chce, moze uciszyc watrobe w rytmach szkockich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v2l Re: Lura!!! IP: 213.255.126.* 07.10.03, 09:10 Gmina £apow to sie nazwalo Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Lura!!! 07.10.03, 09:10 Mozec tez, ale w takim np. Kole tez byla Zatoka Swin. Kazdy ma taka zatoczke na jaka zasluzyl. Baloo, co ty tak rano singlomaltowac chcesz? Wyslali cie na delegacje do Wologdy (do wujka Fiedii?)? Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Lura!!! 07.10.03, 09:27 brezly napisał: > Mozec tez, ale w takim np. Kole tez byla Zatoka Swin. > Kazdy ma taka zatoczke na jaka zasluzyl. > Baloo, co ty tak rano singlomaltowac chcesz? Wyslali cie > na delegacje do Wologdy (do wujka Fiedii?)? e-e. udaje sie na trase Neuchatel-Pietuszki ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Lura!!! 07.10.03, 09:28 wujek Fiedia uznaje tylko samogon i ewentualnie czyszczona politure Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Lura!!! 07.10.03, 09:39 O wujku Fiedii wiemy tylko ze pil w Wologdzie na umor. W zwiazku z powzyzsym troche o moich problemach translatorskich. 1. Jak przetlumaczyc na angielski 'pic na umor'? 2. Jak wytlumaczyc po angielsku Skandynawowi co sie dzieje w moim lbie jak widze gdzies w de. tabliczke z napisem Prof. Dr Psiorz? Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Lura!!! 07.10.03, 09:43 hm , z angielskim Ci nie pomoge ad. 1 - tutaj mowia "à la polonaise" albo "à la russe". ad. 2 . nie tlumazyc. napawac sie w samotnosci, w zaciszu swojej duszy ;o) Fakt, o wujku Fiedi nic ponad to , co napisales nie wiemy. Znacznie bardziej kompletny jest obraz wyczynow Stiopy Lichodiejewa ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Lura!!! 07.10.03, 10:18 hehe, od tej pory wystrzegalem sie, zeby nie pracowac w zadnej fabryce. Swoja droga, ciekawy jestem, w czym by mi tutaj wyplacili pensje.. pamietam taki cytacik z jednegoz opowiadan "kijowskich", troche w atmosferze "Bialej Gwardii". szlo to mniej wiecej tak : "czerwoni rzneli bialych, biali - anarchistow, anarchisci - czarnosecincow, Polacy - bolszewikow, a nad tym wszystkim unosil sie duch Henryka Sienkiewicza i usmiechal sie szyderczo". na pewno cos przekrecilem, ale ostatni zwrot byl dokladnie taki. ;oD Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Lura!!! 07.10.03, 10:22 :-))))) Ja mialem cos jak toto jak szukalem czegos o miejscowosci Germau w Internecie. I wyszlo ze znalazlem kawalek o historii okregu Fischhaus (obecnie oblast kalinigradzka) gdzie bylo ze wczasie wojny Polskiej (tzrynastoletniej) miasto zostalo kompletnie spalone prezz Polakow. Ciekawa jest rowniez w tradycji Prus Wschodnich pamiec o najezdzie tatarskim (Kmicic i Akbah - ulan) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Lura!!! 07.10.03, 10:29 Kompletnie spalone ? Przez Polakow ? Niemozliwe. Polski zolnierz nie wlaczy takimi metodami. My tylko po rycersku, w okrazeniu z przewazajacymi silami wroga. zmieniajac na chfilke adrem. Podsluchalem onegdaj pod drzwiami wiadomogdzie,ze dysponujesz czyms w rodzaju listy nazw niemieckich i polskich na Ziemiach Wyzyskanych. Prawda li to czy cos przekrecilem ? Bo przez sciane slabo bylo slychac ;o) jesli tak, to mozna Cie pod zylaki podjac ? Szukalem kiedys czegos takiego, ale moja znajomosc niemieckiego uniemozliwia mi przeszukiwanie w niemieckim Necie ... Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Lura!!! 07.10.03, 10:31 Aha, ale tylko w obecnej obalsti kalingradzkiej. TO drugie byloby mozebne alem sie nie przykladadl do mapy. Zaraz przeslem. Jest lovely. Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Lura!!! 07.10.03, 10:43 Dzieki. Faktycznie, jest lovely. Na Slasku bardzo mi sie podoba zestaw : Frankenstein - Zabkowice. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Lura!!! 07.10.03, 10:47 Ehe, tam jest jeszcze ciekawiej, bo hitlerowcy rowniez zmieniali stare nazwy na bardziej poprawne politycznie, potem polska wladza ludowa dawala swoje, wiec czasem jedna wioska miala trzy, w porywach cztery nazwy. Cos tam mam w zanadrzu, moge cie poinfowac. Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Lura!!! 07.10.03, 10:54 Wiesz co? Ustalmy moze, ze mam abonament, co? ;o) Strasznie lubie te smaczki, ktore zbierasz. Postaram sie ze swojej strony o jakies godziwe rewanze ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Lura!!! 07.10.03, 11:10 Dobra. Nawaisem mowiac poszukuje historii o polskim handlu trnasgranicznym w drugiej polwoie 80'. Takiego typu: jedziemy przez Rosje do China, w Chinach kupujemy Cos1, wieziemy to do Turcji, tam sprzedajemy, kupujemy Cos2, wieziemy do Syrii, sprzedajemy, kupujemy Cos3, to wieziemy do Grecji gdzie zamieniamy na zarobek i Cos4, ktore wiezemy znow do Chin. Mowil mi znajomy Rosjanin ze obserwowal taka ekipe jak nad Ussuri zasiedlala pociag do Moskwy z towarem. Byl, jak mowi, oslupialy, kiedy zoabczy jak sprawnie zapakowali sie z pozornei niepakowalnym toarem do pociagu. Bylo to jakby slonia zmiescic do plecaka w 3 minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Lura!!! 07.10.03, 11:17 Jesli Cie bawia takie klimaty, to podesle Ci ksiazke opowiadajaca o handlu z i w Rosji na poczatku lat '90. Napisal to jakis inny Andrzej Wroblewski (nie ten dziennikarz), a nyzywa sie toto chyba "Podroze po Rosji". Total, Farwest i Pietuszki w jednym. a tera zmykne. narka. Odpowiedz Link Zgłoś
basia Re: Lura!!! 07.10.03, 09:09 jak się nam zdrowie popsuje, sklonujemy się.Dzisiaj słyszam,że sklonowano królika. ps.nośmy czapki.chrońmy uszy.Tego królika z ucha sklonowano Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Lura!!!-cytata 07.10.03, 09:07 'Tam tylko prokurator czlowiek porzadny. A i on prawde mowiac - swinia'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki2lav Re: Lura!!!-cytata IP: 213.255.126.* 07.10.03, 09:11 czyste ma sumienie, nieuzywane takie Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Lura!!!-cytata 07.10.03, 09:55 kto? królik, świnia czy prockurator bo się pogubiłem troszeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vajki tu lav Re: Lura!!!-cytata IP: 213.255.126.* 07.10.03, 16:01 vsio ryba ah co to byl za ciur obawiam sie ze jutro natra mi uszu! Odpowiedz Link Zgłoś