• Gość: Michał Re: 2 % podatku IP: *.pl 14.02.01, 14:34
      Mam 30 lat, wyzsze wykształcenie i udane"wymiganie" się od słuzby wojskowej. Jestem jak najbardziej "za" wszelkim pomysłom, które sprawiają, że nie tylko jestem przedmiotem ale i podmiotem polityki fiskalnej naszego kraju. Jestem również za tym - choc wiem ze bedzie to niepopularny pomysł - żeby każdy bez wyjątku mężczyzna podlegał obowiazkowi słuzby wojskowej (w tym i moja osoba), z tym że miałbym możliwość zamiany tej watpliwej przyjemności na płacenie do końca życia dodatkowego podatku np w wysokości 2% moich dochodów. Pan Komorowski na pewno byłby szczęśliwy gdyby nagle dostał taką furmankę pieniędzy :). Dzięki temu prostemu zabiegowi taki osobnika jak ja czułby, że jest uczniwym Polakiem który choc pośrednio, ponosi jednak ciężar obrony swojej Ojczyzny. Jestem podmiotem bo sam decyduję, czy będę służył krajowi z karabinem w ręku, czy będę temuż krajowi karabiny kupował!
      • Gość: jerzy Re: 2 % podatku IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.02.01, 22:32
        Niech się pan zastanowi. Nie był pan wojsku, to przecież pan powinien dostać pieniądze które na panu zaoszczędzili. Absolutnie nie rozumiem dlaczego w ogóle u pana myśl o dodatkowym opłacaniu.
    • Gość: Zbyszek 2% podatku IP: *.netia.pl 14.02.01, 14:37
      Jestem rękami i nogami za dysponowaniem 2% podatku a najlepiej 19%. Chociaz wiem, ze to utopia, bo wladza bedzie bronic swojego koryta i bezkarnosci w marnowaniu naszych pieniedzy.
    • Gość: km Podatki IP: unknown, 194.138.37.* 14.02.01, 15:40
      jestem za!!!
    • Gość: Paweł N. Re: Napster IP: 213.231.1.* 14.02.01, 16:47
      Jak najbardziej to popieram. Sami powinniśmy decydować na co przeznaczamy środki, które oddajemy państwu(nie dotyczy to kwestji wojska, policji itp)
      O ile zmniejszyła by się liczba kłócących się ze sobą urzędników!
    • Gość: Tomasz Dwa procent IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 14.02.01, 20:43
      Zdecydowanie dobry pomysł. Chocby dlatego, że przynajmniej w dwóch procentach mielibyśmy prawo realnej decyzji na co mają być wydane nasze pieniądze.
    • Gość: elka Re: blagalny IP: 212.87.127.* 14.02.01, 22:10
      o.k. wiem ze jest internet ale dlaczego nie moge Was dostac w Amserdamie?Naprawde denerwuje mnie to,ze nie moge swojej ukochanej gazety poczytac,napawac sie szelestem kartek...Moze to staroswieckie,ale mam taka potrzebe!Prosze,dajcie znac co sie dzieje..?
    • Gość: gavral Re: Napster IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 14.02.01, 23:08
      w pełni popieram taką inicjatywę, jest to dobry krok do rozwoju społeczeństwa obywatelskiego.
    • Gość: Zdziaław Re: Napster IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.01, 08:29
      Podatki nie są (juz)moimi pieniedzmi,a z tego, na co zostaly wykorzystane, bede rozliczał odpowiedzialnych za to wlodarzy.
    • Gość: Wacek Re: Napster IP: 145.237.237.30, 195.117.252.* 15.02.01, 09:04
      Pomysl jest niebardzo szczesliwy, szczegolnie wprzypadku darowizn na cele spoleczne. Bedzie to troche jak konkurs pieknosci, fundacje i inni beda duza czesc czasu poswiecali na jak najlepsze zaprezentowanie siebie (to nie byloby najgorsze), a dodatkowo zadziala magia wielkich liczb, te najbardziej znane fundacje (jak np orkiestra Owsiaka lub CARITAS) zdobeda gros wszystkich srodkow, zas male (gminne, srodowiskowe itp)fundacje zostana bez jakichkolwiek srodkow [rozumie ze przekazanie 1% podatkow na fundacje zwolni panstwo i samorzad z koniecznosc finansowania czesci zadan, ktore teraz na nich spoczywaja, a sa dofinansowane ze srodkow publicznych - czy sie nie myle?].
      Zas finansowanie kosciolow jest chyba sprzeczne z ustawa o ochronie danych osobowych (pewnie w PIT-cie trzeba byloby zapisac na jaki kosciol chcemy przeznaczyc srodki, a wowczas pracownicy urzedow skarbowych znali by preferencje religijne podatnikow).
      Dodatkowo 1% podatkow od osob fizycznych to bedzie na pewno co najmniej 300 mln zl (czy tyle przeznacza panstwo na utrzymanie kosciolow obecnie?).
    • Gość: zbyszek Re: Napster IP: *.csk.pl 15.02.01, 09:35
      Uważam ze ten pomysł warto poprzeć,instytucje harytatywne zdobyły by stałe środki na swą działalność,a kościoły równierz miały by stały dochód na swoja działalność
    • Gość: Misiak terroryzm IP: *.amolf.nl 15.02.01, 10:55
      Czy uwazasz ze w Polsce zagrozenie terroryzmem jest ?

a) Znikome, bo nie mamy wrogow i wszyscy sa zadowoleni.

b) Wynika to z niskiego poziomy wyksztalcenia, bo
      standardowy profil terrorysty to wyksztalcony
      desperat.

c) Znikome, bo nie jestesmy nowoczesnym krajem zachodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka