Dodaj do ulubionych

neofaszyzm u bram!

05.12.04, 23:56
My tu gadu gadu (niektórzy to nawet stoją za drzwiami),a tu skradają się
faszyści.

Maria Szyszkowska:

"W Polsce jest przygotowywany grunt dla neofaszyzmu poprzez sączenie od
kilkunastu lat nienawiści do byłych działaczy PZPR, do Żydów, do masonów, czy
do wyznawców małych liczebnie religii. Uprzywilejowani mają być katolicy i
patrioci. Ale odmawia się tego ostatniego miana na przykład działaczom
Gwardii Ludowej, AL, czy osobom legalnie działającym w resorcie spraw
wewnętrznych w PRL."

www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2004112710
Obserwuj wątek
    • pan.nikt Bzdura 06.12.04, 00:03
      Dopóki ta Pani może coś publicznie powiedzieć, nie można mówić o normalności.
      Dopóki, tej Pani, ktos nie zatłucze za jej poglądy, nie można mówić o faszyźmie.

TA KOBIETA JEST CHORA Z NIENAWIŚCI.
      To powinno się leczyć u psychologa, a nie w Senacie
    • goniacy.pielegniarz Re: neofaszyzm u bram! 06.12.04, 00:14
      "Faszyzm odradza się u nas. Trzeba pamiętać, że nie wiąże się on w sposób
      koniczny z programem eksterminacji jakiejś części ludzkości."

A już myślałem, że pójdzie na całość.
      • kataryna.kataryna Re: neofaszyzm u bram! 06.12.04, 00:21
        goniacy.pielegniarz napisał:

> "Faszyzm odradza się u nas. Trzeba pamiętać, że nie wiąże się on w sposób
        > koniczny z programem eksterminacji jakiejś części ludzkości."
        >
        > A już myślałem, że pójdzie na całość.

"Neofaszyzm może u nas porwać miliony niezadowolonych i głodnych Polaków."

Piękne. Pani Szyszkowska byłaby prawdziwą ozdobą UL-a.
    • iza.bella.iza Re: neofaszyzm u bram! 06.12.04, 00:23
      > "W Polsce jest przygotowywany grunt dla neofaszyzmu poprzez sączenie od
      > kilkunastu lat nienawiści

Czy Szyszkowska nie pisuje na FK pod nickiem asia? Zupełnie ten sam styl:)
      • Gość: MACIEJ Re: neofaszyzm u bram! IP: *.ny325.east.verizon.net 06.12.04, 01:01
        "Co więcej, prawica, a przynajmniej jej znaczna część, upatruje swój autorytet
        w Tadeuszu Mazowieckim, ale działa w sposób całkowicie sprzeczny z tzw. grubą
        kreską byłego premiera."
        A tu wyraznie pije do ........
    • humbak Re: neofaszyzm u bram! 06.12.04, 02:56
      Coś w tym jednak jest. Te antagonizmy charakteryzują nasze życie publiczne. Niewykluczone że sama autorka ma... nieprzychylny stos. do niektórych jego uczestników. Wszyscy opluwają się nawzajem i uważają że wszystko jest w jak najlepszym porządku. Niby jest to normalne, ale mnie się to jakoś nie podoba. W zasadzie nie ma osoby, która nie miała by wrogów. Nie ma ideologii, która nie była by krytykowana i uznawana za wroga państwu. A wpisy powyżej wpisują się w większości w ten obraz:/
      • maksimum Re: neofaszyzm u bram! 06.12.04, 04:05
        humbak napisał:

> Coś w tym jednak jest. Te antagonizmy charakteryzują nasze życie publiczne.
        Niewykluczone że sama autorka ma... nieprzychylny stos. do niektórych jego
        uczestników. Wszyscy opluwają się nawzajem i uważają że wszystko jest w jak
        >najlepszym porządku. Niby jest to normalne, ale mnie się to jakoś nie podoba.

Bo to jest wlasnie kultura polska.
        Nie rozliczac ludzi z tego co zrobili ale miec wszystko zakonowane w umysle i
        wrzod narasta.

> W zasadzie
        > nie ma osoby, która nie miała by wrogów. Nie ma ideologii, która nie była by
        krytykowana i uznawana za wroga państwu. A wpisy powyżej wpisują się w
        większości w ten obraz:/

Ciekawe,ze zauwazyles,ze wszyscy poza mna pisza jak zagryziaki,a tacy jak sie
        zawezma to nie ma zmiluj sie.
        Najprostsza forma jest przyznanie sie do pomylki i naprawa bledu,ale to nie
        rodacy.
        Bush kiedys popijal i przestal i to jest normalne,a nienormalne jest jak sie
        wybiera na stanowisko a nastepnie czci uwielbieniem czlowieka bez charakteru.
        • humbak Re: neofaszyzm u bram! 06.12.04, 10:59
          Ka tu widzę pewien problem. Jak mianowicie ma u nas dojść do jakiejkolwiek poważnej przemiany, czy choćby debaty w sytuacji w której niemal wszyscy sobą wzajemnie gardzą? JAk taki kraj może przejść naprawę?
          PS
          To ostatnie zdanie to jakiś przytyk do nasiego plezidenta?
          • goniacy.pielegniarz Re: neofaszyzm u bram! 06.12.04, 11:26
            Maksio nie gardzi nikim, więc dobrze, że tu poucza.

p.s.
            Nie mogłeś znaleźć lepszego przykładu do zobrazowania swoich przekonań niż jakiś
            komiczny tekst Szyszkowskiej?
            • humbak Re: neofaszyzm u bram! 06.12.04, 11:55
              Ja? A czy ja powiedziałem że on odzwieciedla moje przekonania? Ja tylko napisałem że coś wtym jest. Alles. Dalsze wywody wynikają z tego że nie podoba mi się to co opisałem.
              • goniacy.pielegniarz Re: neofaszyzm u bram! 06.12.04, 22:55
                humbak napisał:

> Ja? A czy ja powiedziałem że on odzwieciedla moje przekonania? Ja tylko napisał
                > em że coś wtym jest. Alles. Dalsze wywody wynikają z tego że nie podoba mi się
                > to co opisałem.

Nie chodziło mi o to, że tekst odzwierciedla Twoje przekonania, a o to, że,
                opisując swój pogląd na temat sporów w Polsce, napisałeś na końcu, że komentarze
                w tym wątku się w to wpisują. Dlatego zwróciłem uwagę, że mógłbyś jakiś lepszy
                przykład podać, bo mnie akurat te komentarze nie dziwią, gdyż mi z Trybuną Ludu
                ani z wywodami Szyszkowskiej jest nie po drodze. Nie wiem więc, o co masz w tym
                wypadku pretensje, wypisując dodatkowo z żalem spostrzeżenia, że każda ideologia
                jest krytykowana i każda ma wrogów. Sorry, ale nie zamierzam się jakoś
                szczególnie życzliwie odnosić do lewicowej ideologii, bo mam całkiem inne
                poglądy. A ten tekst akurat nie ma też nic wspólnego z ideologią, a jedynie jest
                to kolejny wyskok Szyszkowskiej, która jak już coś skrobnie w Trybunie Ludu, to
                można tylko boki zrywać.
                • maksimum Re: neofaszyzm u bram! BOJKOT WLADZY I MEDIOW 06.12.04, 23:04
                  goniacy.pielegniarz napisał:

> humbak napisał:
                  >
                  > > Ja? A czy ja powiedziałem że on odzwieciedla moje przekonania? Ja tylko n
                  > apisał
                  > > em że coś wtym jest. Alles. Dalsze wywody wynikają z tego że nie podoba m
                  > i się to co opisałem.
                  >
                  > Nie chodziło mi o to, że tekst odzwierciedla Twoje przekonania, a o to, że,
                  > opisując swój pogląd na temat sporów w Polsce, napisałeś na końcu, że
                  komentarze
                  > w tym wątku się w to wpisują. Dlatego zwróciłem uwagę, że mógłbyś jakiś lepszy
                  > przykład podać, bo mnie akurat te komentarze nie dziwią, gdyż mi z Trybuną
                  Ludu
                  > ani z wywodami Szyszkowskiej jest nie po drodze. Nie wiem więc, o co masz w
                  tym wypadku pretensje, wypisując dodatkowo z żalem spostrzeżenia, że każda
                  ideologia
                  > jest krytykowana i każda ma wrogów. Sorry, ale nie zamierzam się jakoś
                  > szczególnie życzliwie odnosić do lewicowej ideologii, bo mam całkiem inne
                  > poglądy. A ten tekst akurat nie ma też nic wspólnego z ideologią, a jedynie
                  jest
                  > to kolejny wyskok Szyszkowskiej, która jak już coś skrobnie w Trybunie Ludu,
                  >to można tylko boki zrywać.

Wlasnie dlatego ona pisze w Trybunie,zeby boki zrywac,bo wyobraz sobie jaki
                  smutek by nastal w kraju i oderwanie obywatela od wladzy,gdyby w Sejmie byly
                  tylko osoby wyksztalcone i TYLKO rozsadnym pozwolonoby pisac w gazetach.
                  Domyslam sie ,ze nastapilby bojkot wladzy i mediow.
          • maksimum Re: neofaszyzm u bram! 06.12.04, 17:51
            humbak napisał:

> Ka tu widzę pewien problem. Jak mianowicie ma u nas dojść do jakiejkolwiek
            powa
            > żnej przemiany, czy choćby debaty w sytuacji w której niemal wszyscy sobą
            wzaje mnie gardzą? JAk taki kraj może przejść naprawę?
            > PS To ostatnie zdanie to jakiś przytyk do nasiego plezidenta?

Do prezydenta i wyborcow,bo mimo niskich notowan lewicy Alexander the Great
            cieszy sie wciaz duza popularnoscia.
            • humbak Re: neofaszyzm u bram! 06.12.04, 20:23
              Jeszcze rok (może półtorej) temu broniłbym (hehe) Olka (hoho) bo choć ni razu na niego nie głosowałem zdawało mi się że się wyrobił i jest z niego niezły mąż stanu... a teraz ti mam do niego obojętny stosunek więc nie powiem nic:/
              • maksimum Re: neofaszyzm u bram! 06.12.04, 22:08
                humbak napisał:

> Jeszcze rok (może półtorej) temu broniłbym (hehe) Olka (hoho) bo choć ni razu
                na niego nie głosowałem zdawało mi się że się wyrobił i jest z niego niezły mąż
                > stanu... a teraz ti mam do niego obojętny stosunek więc nie powiem nic:/

Problem w tym,ze jak mieszkasz w Polsce,to masz bardzo mala skale porownawcza i
                sie lubi co sie ma.
                Moze dlatego Polacy tak chetnie pomagaja Ukraincom.
    • Gość: Czarny ;-) Juz porywa. IP: *.kabel.telenet.be 06.12.04, 11:34
      Trzeba pamiętać, że nie wiąże się on w sposób koniczny z programem
      eksterminacji jakiejś części ludzkości. Neofaszyzm może u nas porwać miliony
      niezadowolonych i głodnych Polaków.
    • Gość: historyk W Polsce zwornikiem neofaszystów jest Kościół IP: *.chello.pl 06.12.04, 11:59
      Dlatego Kościół w Polsce upadnie a kościoły opustoszeją.Podobnie było kiedyś w
      Hiszpanii i we Włoszech.Tez związali sie z faszystami.
      Dzisiaj potęga Kościoła w tych krajach to dawne wspomnienia.
      Kościoły opustoszały. Na brataniu sie i hodowaniu faszystów nikt dobrze nie
      wyszedł. Tak ,tak mały,forumowy adolfku lupusie.lupusie.
      • lauriane Re: W Polsce zwornikiem neofaszystów jest Kościół 06.12.04, 12:42
        Gość portalu: historyk napisał(a):

> Dlatego Kościół w Polsce upadnie a kościoły opustoszeją.Podobnie było kiedyś
        w
        >
        > Hiszpanii i we Włoszech.Tez związali sie z faszystami.
        > Dzisiaj potęga Kościoła w tych krajach to dawne wspomnienia.
        > Kościoły opustoszały. Na brataniu sie i hodowaniu faszystów nikt dobrze nie
        > wyszedł. Tak ,tak mały,forumowy adolfku lupusie.lupusie.
        L. Skoro juz tak galopujesz na tych Dzikich Polach to powinienes dodac do nicka
        slowo technik (to od zwornika), za historyka to juz sie podajesz, oraz socjolog
        (to po Twoich blyskotliwych tezach nt opustoszenia kosciolow).
        I bedzie technik-historyk-socjolog....To sie dopiero ludziska beda dziwowac...
        J.C.
      • Gość: MACIEJ Re: W Polsce zwornikiem neofaszystów jest Kościół IP: *.ny325.east.verizon.net 06.12.04, 17:54
        Gość portalu: historyk napisał(a):

> Dlatego Kościół w Polsce upadnie a kościoły opustoszeją.Podobnie było kiedyś
        w Hiszpanii i we Włoszech.Tez związali sie z faszystami.
        > Dzisiaj potęga Kościoła w tych krajach to dawne wspomnienia.
        > Kościoły opustoszały. Na brataniu sie i hodowaniu faszystów nikt dobrze nie
        > wyszedł. Tak ,tak mały,forumowy adolfku lupusie.lupusie.

W EU rzadzi mniejsza lub wieksza lewica i dlatego popularnosc kosciola spadla.
        USA jest bardziej prawicowe niz kiedykolwiek bylo i koscioly sa pelne.
      • Gość: a-z polski paradoks - kościół ojcem piekiełka IP: *.acn.waw.pl 06.12.04, 21:02
        Był krucyfiks w lewej, a miecz w prawej.
        Teraz inspiracja ta sama, tylko używają dewotek zamiast krucyfiksa i bejsboli.
        Wygląda bardziej sportowo.
    • Gość: Terry Re: neofaszyzm u bram! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.04, 23:11
      To już przestała zajmować się pederastami ? Oj nieładnie towarzyszko
      Szyszkowska. Co oni poczną jak nie będzie towarzyszka ich popierać ?
      A Gwardia Ludowa, Urząd Bezpieczeństwa, Czeka potem NKWD, dalej KGB to jedynie
      słuszne, patriotyczne organizacje. Szkoda, że nie można tu dołaczyć NSDAP bo to
      ubliża tej ostatniej (a to dlatego, ze ta ostatnia dbała o swój naród a te
      poprzednie pluły na współziomków). Pewnie, że NSDAP jest oranizacją przestępczą
      ale te poprzednie są jeszcze gorsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka