Gość: roxboro IP: *.202-202-24.mtl.mc.videotron.ca 14.09.01, 01:51 Biednemu zawsze pyl w oczy,bogate panstwa na pewno by sobie na taki luksus nie pozwolily,ten rzad ,Sejm i Senat jest GLUPI.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ŚWIĘTO Re: Zakaz pracy w niedziele. bardzo dobrze !!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.01, 22:15 Rower mogę kupić w poniedziałek , wtorek, środę, czwartek, piątek i sobotę. W niedziela, tumanie się człowiek modli (jeśli jesteś wierzący)i odpoczywa. Regenerujesz siły do wydajnej pracy (sprzątania kibli, mieszań, ulic, etc). Odpowiedz Link Zgłoś
jajacek Re: Zakaz pracy w niedziele. bardzo nie dobrze !!!!!!!!!!! 15.09.01, 01:04 W poniedzialek,wtorek,srode,czwartek i piatek pracoje ,po pracy jestem zmeczony i odpoczywam w sobote robie liste zakupow a w niedzele po kosciele ide kupowac! Polska jest o ile mi wiadomo swieckim krajem i narazie episkopat jeszcze nie rzadi. Kazdy moze spedzic niedziele tak jak uwaza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: święto Re: Zakaz pracy w niedziele. bardzo dobrze !!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.01, 01:12 Pamiętaj, że czysty chlew i pełne koryto to ideał wieprza! Człowiek musi mieć odrobinę czasu na refleksję nad swoim zyciem. Mieć czas na zadanie pytania, kim jestem, do czego zmierzam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balzer Re: Zakaz pracy w niedziele - szczyt glupoty !!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.01, 01:32 Jak sie chcesz modlic to sie modl, a normalnym ludziom pozwol robic zakupy kiedy im sie chce. Nie po to caly tydzien czlowiek pracuje, zeby sobie w niedziele nie mogl spokojnie do hipermarketu pojechac. Mam nadzieje ze jak tylko SLD dojdzie do wladzy to zlikwiduje ten zakaz, godzacy w wolnosc obywateli i demokracje. Odpowiedz Link Zgłoś
jajacek Re: Spoko Balzer narazie to jeszcze takiego zakazu nie ma i nie bedzie 15.09.01, 02:08 Znowu ta Czuba czy jak jej tam maci w senacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Zakaz pracy w niedziele. bardzo dobrze !!!!!!!!!!! IP: *.waw.cdp.pl 17.09.01, 15:15 Gość portalu: święto napisał(a): > Pamiętaj, że czysty chlew i pełne koryto to ideał wieprza! > Człowiek musi mieć odrobinę czasu na refleksję nad swoim zyciem. Mieć czas na > zadanie pytania, kim jestem, do czego zmierzam? A czy pozwolisz mi o tym myśleć w środę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zakaz pracy w niedziele. bardzo dobrze !!!!!!!!!!! IP: *.net.external.hp.com 20.09.01, 11:53 A nie uwazasz, ze KAZDY czlowiek sam powinien decydowac o tym, kiedy chce miec czas na rozwazania nad pytaniami o ktorych wspomniales? Chcesz swiecic niedziele, prosze bardzo. Ja nie chce, bo jestem niewierzacy. I niby z jakiej cholernej racji mam nie isc na zakupy? To dla mnie jedyny dzien, w ktory mam troche wiecej czasu. Ty leziesz do kosciola, z ktorego jak widze, nic nie wynosisz. Ja ide na zakupy. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAWEŁ Re: Zakaz pracy w niedziele. bardzo nie dobrze !!!!!!!!!!! IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 18.09.01, 20:45 jajacek napisał(a): > W poniedzialek,wtorek,srode,czwartek i piatek pracoje ,po pracy jestem zmeczony > > i odpoczywam w sobote robie liste zakupow a w niedzele po kosciele ide kupowac! > Polska jest o ile mi wiadomo swieckim krajem i narazie episkopat jeszcze nie > rzadi. > Kazdy moze spedzic niedziele tak jak uwaza. Szalom. Ja tez w sobote odpoczywam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Zakaz pracy w niedziele. bardzo dobrze ! - Czy napewno??? IP: *.chello.pl 15.09.01, 13:23 Gość portalu: ŚWIĘTO napisał(a): > Rower mogę kupić w poniedziałek , wtorek, środę, czwartek, piątek i sobotę. > W niedziela, tumanie się człowiek modli (jeśli jesteś wierzący)i odpoczywa. > Regenerujesz siły do wydajnej pracy (sprzątania kibli, mieszań, ulic, etc). > > Mam pytanie, Co zrobić z tymi którzy uczą lub się uczą w prawie wszystkie niedziele (i soboty). Ich też trzeba zlikwidować??? Wszystkie szkoły wyższe prowadzą płatne studia sobotnio-niedzielne. To jest co najmniej kilkaset tysięcy ludzi, na ogół w wieku 20 - 50 lat. Hasło: zamknąć hipermarkiety, zamknąć szkoły!!!!! Kogo jeszcze zamknąć w szpitalu z kaftanami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzicha Re: Zakaz pracy w niedziele. bardzo dobrze ! - Czy napewno??? IP: *.acn.waw.pl 15.09.01, 23:22 > Mam pytanie, > Co zrobić z tymi którzy uczą lub się uczą w prawie wszystkie niedziele (i > soboty). Ich też trzeba zlikwidować??? > Wszystkie szkoły wyższe prowadzą płatne studia sobotnio-niedzielne. To jest co > najmniej kilkaset tysięcy ludzi, na ogół w wieku 20 - 50 lat. > Hasło: zamknąć hipermarkiety, zamknąć szkoły!!!!! > Kogo jeszcze zamknąć w szpitalu z kaftanami? Nie mowimy tutaj o pracy, tylko o handlu, to jest zasadnicza roznica. Rzadzacy naszym pieknym krajem chyba juz sie zorientowali, ze bez pracy w niedziele nie dostana w poniedzialek rano swiezych buleczek i gazety, nie mowiac juz o TV w leniwe niedzielne popoludnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Zakaz pracy w niedziele. bardzo dobrze ! - Czy napewno??? IP: *.waw.cdp.pl 17.09.01, 15:18 Gość portalu: zdzicha napisał(a): > > Mam pytanie, > > Co zrobić z tymi którzy uczą lub się uczą w prawie wszystkie niedziele (i > > soboty). Ich też trzeba zlikwidować??? > > Wszystkie szkoły wyższe prowadzą płatne studia sobotnio-niedzielne. To jest co > > najmniej kilkaset tysięcy ludzi, na ogół w wieku 20 - 50 lat. > > Hasło: zamknąć hipermarkiety, zamknąć szkoły!!!!! > > Kogo jeszcze zamknąć w szpitalu z kaftanami? > > Nie mowimy tutaj o pracy, tylko o handlu, to jest zasadnicza roznica. Rzadzacy > naszym pieknym krajem chyba juz sie zorientowali, ze bez pracy w niedziele nie > dostana w poniedzialek rano swiezych buleczek i gazety, nie mowiac juz o TV w > leniwe niedzielne popoludnie. A w czym handel jest lepszy (gorszy ?) od innej pracy ? Dlaczego handlować nie wolno, a wytapiać stal wolno, a leczyć wolno, a piec chleb wolno, a opowiadać głupoty w TV wolno ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pupu Re: Zakaz pracy w niedziele. bardzo dobrze ! - Czy napewno??? IP: *.intercommerce.com.pl 21.09.01, 12:24 Podziel swoje życie , na rzeczy konieczne i niekonieczne ...i wyciągnij wnioski ale sądze że będą one nijakie / może własnie pozwól sobie na chwilę reflekcji w niedzielę ,w domu, na spacerze.... i może przyjdzie ci do głowy że kasjerki w cała obsługa sklepu to też ludzie , którzy mają dzieci, żony, mężów i chcieli by z nimi spędzić czas ... tylko nie mów , że są sami sobie winni że mogą znależć tylko taką pracę, bo są słabo wykształceni, bo to nie jest argument ... bronię ich bo wiem ,że polskie społeczeństwo jest słabo wykształcone, jest dużo biedy nie zawsze zawinionej, ..../ sama zarabiam przyzwoicie, mam wyższe wykształcenie , żyje na przyzwoitym poziomnie , ale minmo to widze co jest naokoło ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Zakaz pracy w niedziele. -dla ksiezy!!! IP: *.15.tuwien.teleweb.at 17.09.01, 18:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dec Re: Zakaz pracy w niedziele. bardzo dobrze !!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.01, 21:38 zwaz,tumanie(jesli juz przyjmujesz taka forme zwracania sie do ludzi,pobozny chrzescijaninie...),ze nie wszyscy ludzie sa wierzacy,a polska to nie jest kraj wyznaniowy...i nie jest to takze panstwo totalitarne,zeby w taki sposob ingerowalo w moje zycie...jesli ktos chce przestrzegac zasad swojej religii to po prostu niech nie robi zakupow w niedziele...tylko tak sie dziwnie sklada ze akurat w ten dzien sa najwieksze tlumy...i cos mi sie wydaje ze sa to wlasnie w ogromnej czesci katolicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kathy Re: Zakaz pracy w niedziele. bardzo dobrze !!!!!!!!!!! IP: 195.117.174.* 21.09.01, 13:19 Gość portalu: ŚWIĘTO napisał(a): > Rower mogę kupić w poniedziałek , wtorek, środę, czwartek, piątek i sobotę. Szczęśliwy jesteś, że masz tyle wolnych dni, w ciągu których możesz dokonać zakupów... ja niestety nie dysponuję czasem w takim stopniu. Pracuję do 16, a mam małe (niespełna roczne) dziecko. Mąż także pracuje, czasem jeszcze dłużej. Jest jeszcze starsze dziecko z różnymi dodatkowymi zajęciami - oczywiście w tygodniu, budowa domu ( oczywiście też tylko w tygodniu) weekendy nigdy nie są wolne i nie są odpoczynkiem, lecz innym rodzajem pracy. Zresztą niedobrze odpoczywa się w bałaganie, tak więc w soboty robi się porządki . Sobotnie popołudnia przeznacza się na w zależności od potrzeb- zakupy, rozrywkę, pomaganie w lekcjach. Nie zawsze starcza czasu na zakupy właśnie w sobotę, a i kolejki w supermarketach są wtedy ogromne. Pozostaje więc niedziela- rano oczywiście msza w kościele, rodzinny obiad na luzie i jeśli nie było czasu wcześnie-zakupy. A modlę się codziennie. Chcę mieć wolność wyboru. modli (jeśli jesteś wierzący)i odpoczywa. > Regenerujesz siły do wydajnej pracy (sprzątania kibli, mieszań, ulic, etc). > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paveua Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.acn.waw.pl 15.09.01, 13:08 Dla wszystkich przeciwników myślenia logicznego małe wyliczenie: skoro w większości placówek handlowych liczba dni pracy zmaleje o 1/7 to: - trzeba będzie z nich zwolnić 1/7 pracowników - lub obniżyć płace o 1/7 Czyli inaczej mówiąc Senat (zwłaszcza ta przegrana jego część) zrobiła nam dobrze dając impuls do większych wypłat zasiłków dla bezrobotnych bądź do zmniejszenia wpływów z podatku dochodowego od osób fizycznych. Pozdrawiam. PS A w supermarketach najwięcej pracuje ludzi na tyle młodych, że jeszcze nie myslą o założeniu rodziny, tylko o tym, jak tu zarobić na jakieś godne życie. Bajeczki o tym, że muszą w niedzielę odpoczywać z rodziną trącą z daleka uszczęśliwianiem na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenny Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.chello.pl 15.09.01, 13:59 Popieram. Cała ta sprawa z pracą w niedziele to pieprzenie - nikt nikogo nie zmusza do jej podejmowania. Jeśli komuś z powodów rodzinnych lub religijnych nie odpowiada praca w niedziele, to może sobie poszukać innej, w której nie będzie tego rodzaju przymusu. Owszem jest to trudne, bo pracy ogólnie rzecz biorąc brakuje, ale każdy ma wybór: praca albo kwestie religijno- światopoglądowe. Jeśli te ostatnie okażą się ważniejsze to trudno - bardzo mi przykro ale albo rybka albo ... akwarium. Kenny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.pl 15.09.01, 14:25 Ciekawe, że obóz (jeszcze) rządzący ma takie jakieś samobójcze ciągoty...Przecież wiadomo, że abstrahując od tego, że pomysł jest bezsensowny, to w dodatku jeszcze jest niepopularny. AWS balansuje na krawędzi poparcia potrzebnego do wejścia do Sejmu. Koniecznie chcą być pod kreską? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajacek Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.kabel.telenet.be 15.09.01, 14:34 Gość portalu: Ryszard napisał(a): > Ciekawe, że obóz (jeszcze) rządzący ma takie jakieś samobójcze > ciągoty...Przecież wiadomo, że abstrahując od tego, że pomysł jest bezsensowny, > > to w dodatku jeszcze jest niepopularny. AWS balansuje na krawędzi poparcia > potrzebnego do wejścia do Sejmu. Koniecznie chcą być pod kreską? O Oni sa jak kamikadze-spadajac na dol chca pociagnac jak najwiecej ofiar za soba. Wiedza ze na dostanie sie do parlametu maja szanse jak Zydzi w Treblince wiec rozpieprzaja co moga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crotalus Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.pl 15.09.01, 15:01 Wszystkim nie można dogodzić. Teraz przynajmniej nie będą marudzić właściciele małych sklepów. Oczywiście SLD nie zatwierdził by tej decyzji, bo by się bał, że klienci będą źli. W końcu SLD wie, że jest ich więcej niż małych przedsiębiorców. Przynajmniej ktoś miał wreszcie odwagę podjąć tę decyzję. Ja mam supermarket pod nosem i w niedzielę też do niego chodziłem. Teraz dam zarobić małym sklepom w pobliżu. Zmusili mnie do tego i dobrze. Na tym polega ekonomia i ten interwencjonizm państwa jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.01, 15:30 Guzik prawda. Moi przyjaciele maja maly sklep i wlasnie niedziela z sobota - to ich tygodniowy utarg. To najglupsza ustawa - i jesli zostala uchwalona to na kilka tygodni. Panstwo fundamentalistycznie-wyznaniowe mamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crotalus Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.pl 15.09.01, 16:08 Gość portalu: M. napisał(a): > Guzik prawda. Moi przyjaciele maja maly sklep i wlasnie niedziela z sobota - to > > ich tygodniowy utarg. To najglupsza ustawa - i jesli zostala uchwalona to na > kilka tygodni. > Panstwo fundamentalistycznie-wyznaniowe mamy? To teraz będą zarabiać w niedzielę dwa razy więcej. Oczywiście o ile jest koło nich supermarket. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokis Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.pl 15.09.01, 18:38 > Gość portalu: Crotalus napisał(a): > > Wszystkim nie można dogodzić. Teraz przynajmniej nie będą marudzić właściciele > małych sklepów. Oczywiście SLD nie zatwierdził by tej decyzji, bo by się bał, > że klienci będą źli. W końcu SLD wie, że jest ich więcej niż małych > przedsiębiorców. Przynajmniej ktoś miał wreszcie odwagę podjąć tę decyzję. Ja > mam supermarket pod nosem i w niedzielę też do niego chodziłem. Teraz dam > zarobić małym sklepom w pobliżu. Zmusili mnie do tego i dobrze. Na tym polega > ekonomia i ten interwencjonizm państwa jest w porządku. Naiwny biedaku. Takie prawo nigdy nie wejdzie w życie, a gdyby nawet, to supermarkety znajdą tysiąc sposobów, aby je obejść. Zapis wprowadzony przez Senat (zwany niekiedy "izbą refleksji" - ha ha) to kliniczny przykład idiotyzmu legislacyjnego, którym izba ta nęka nas od kilku lat. Znajdujące się w nim kryteria - limit osób ZATRUDNIONYCH w sklepie, oraz wielce intrygujący wymóg, aby sklep zabezpieczał "istotne potrzeby" ludności - same się proszą o twórczą interpretację. Zastanów się, kto miałby rozstrzygać, czy dany sklep spełnia, czy nie spełnia wymogów normy zawartej w ustawie ? Oczywiście - ten kto wydaje pozwolenia na prowadzenie działalności, czyli wydział gospodarczy Urzędu Gminy. Panowie z AWS mieli taki okres, kiedy mówili o walce z korupcją. Mówili wtedy, że trzeba modyfikować korupcjogenne prawo, że nie wolno uchwalć ustaw tworzących warunki dla rozwoju korupcji... Od tamtych czasów minęło raptem kilka miesięcy - i co widzimy ? Ano, widzimy AWS, jak w ideologicznym zacietrzewieniu forsuje prawo, które wytycza nowy kanał dla łapówkowych powiązań. Widzimy tego błazna Czarneckiego, jak bełkocze o społeczeństwach Europy Zachodniej, że - pomimo zakazu handlu w niedzielę - funkcjonują "nawet lepiej niż nasze społeczeństwo" ! Czyżby dudniący odgłos mowy tego pana pochodził w rzeczy samej od jego pustego czerepu, który działa jak pudło rezonansowe ? Bo jak inaczej wytłumaczyć fakt, że ten człek nie ma pojęcia o układach, o których wie już każde dziecko powyżej dziesiątego roku życia ? Albo - co gorsza - myśli, że my (jego potencjalni wyborcy, ha ha) nic o tych układach nie wiemy ??? A może by tak wprowadzić ustawę o zakazie piastowania stanowisk państwowych przez ludzi o IQ mniejszym od 30 ? Gdybyśmy taką ustawę mieli parę lat temu, to przynajmniej panowanie Czarneckiego na włościach KIE nie doszłoby do skutku - a to już jest wymierna korzyść społeczna, w przeciwieństwie do skutków działalności ideologicznego majsterklepki, dla niepoznaki zwanego AWS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re: Zakaz pracy w niedziele IP: 172.16.99.* / *.hutaflorian.com.pl 21.09.01, 10:30 Oj nieladnie Lokis. To nieelegancko wyśmiewać sie z ludzi inteligentnych inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.net.external.hp.com 21.09.01, 13:38 A czemu nie... mamy szara, smutna rzeczywistosc... Wystarczy wlaczyc telewizor, radio... mamy darmowy cyrk. Szkoda, ze zamiast patrzec (tylko) musimy w nim brac udzial ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr_M Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.gazeta.pl 15.09.01, 19:55 Spokojnie panowie (bo pan jakos w dyskusji nie spostrzeglem). Co senat naknoci to sejm naprawi, a jakby co - prezydent nie podpisze. Na tydzien przed wyborami tonacy populizmu sie chwyta, ale nic z tego nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzicha Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.acn.waw.pl 15.09.01, 23:18 Dam konkretny przyklad kraju europejskiego, o wysokim standardzie zycia i wcale nie katolickiego. Bedzie to Dania. Tam w niedziele handluja tylko arabowie. Nie ma zadnego przymusu, po prostu wlasciciele placowek handlowych tak decyduja, nikt im tego nie nakazuje, ani nie zabrania. Nasz kraj tez jest podobno wolny i kazdy powinien sam decydowac o tym, w jaki dzien pracuje, a w jaki robi zakupy. To chyba oczywiste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.waw.cdp.pl 18.09.01, 13:18 Dlaczego mamy wprowadzać zakaz pracy w niedziele ? Czyż piątek lub wtorek jest gorszym dniem ? To tylko w niedzielę mamy być wolni od niewolniczej eksploatacji kapitalistycznej ? Walczmy o zakaz pracy we wszystkie dni tygodnia ! W końcu tyle osób nie pracuje a żyje i to całkiem nieźle. Czyli można. Oni mogą, to my też. Trzeba tylko chcieć. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzicha Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.acn.waw.pl 18.09.01, 21:21 No i prosze Panstwa, tylko w Prezydencie nadzieja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.waw.cdp.pl 19.09.01, 10:38 Gość portalu: zdzicha napisał(a): > No i prosze Panstwa, tylko w Prezydencie nadzieja... Jak bida, to do ... hmm, Kwaśniewskiego. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Zakaz pracy w niedziele IP: 207.129.53.* 20.09.01, 12:29 Nie martwcie się. Kwaśniewski nie podpisze. A jak mu się zachce pić w niedzielę, to gdzie flachę kupi? Dla katolika jest sprawa jasna - w niedzielę się nie pracuje. W niedzielę można wypocząć, spędzić czas z rodziną, odwiedzić znajomych. Niewierzącego trudno zmuszać, żeby stosował się do zasad, które nie uznaje. Jednak brak zakazu handlu w niedzielę to zmuszanie pracowników sklepów do pracy w ten dzień - może ich kto zapyta o zdanie. Ktoś tu mędrkował i porównywał handel z TV, czy prasą. Są oczywiście zawody, które pracują we wszystkie dni tygodnia. Np. nikt nie będzie czekać do poniedziałku na leki. Ale wszystko można kupić albo w sobotę, albo poczekać do poniedziałku. Można mieć różne zdania, szczególnie w tej sprawie, ale tym, którzy aż się zachłystują, psiocząc na ostatnią ustawę Sejmu, życzę, aby otrzymali wielce dochodową i przyjemną pracę kasjerki w supermarkecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.waw.cdp.pl 20.09.01, 15:15 Gość portalu: leon napisał(a): > Nie martwcie się. Kwaśniewski nie podpisze. A jak mu się zachce pić w > niedzielę, to gdzie flachę kupi? > Dla katolika jest sprawa jasna - w niedzielę się nie pracuje. W niedzielę można > wypocząć, spędzić czas z rodziną, odwiedzić znajomych. Niewierzącego trudno > zmuszać, żeby stosował się do zasad, które nie uznaje. > Jednak brak zakazu handlu w niedzielę to zmuszanie pracowników sklepów do pracy > w ten dzień - może ich kto zapyta o zdanie. Ktoś tu mędrkował i porównywał > handel z TV, czy prasą. Są oczywiście zawody, które pracują we wszystkie dni > tygodnia. Np. nikt nie będzie czekać do poniedziałku na leki. Ale wszystko > można kupić albo w sobotę, albo poczekać do poniedziałku. Do kina i teatru też można iść innego dnia. A tramwajem, czy autobusem musisz w niedzielę jeździć ? Dokąd i po co ? Załatw to innego dnia. Niech niedziela będzie dniem wolnym od PRACY a nie wolnym od HANDLU. > Można mieć różne zdania, szczególnie w tej sprawie, ale tym, którzy aż się > zachłystują, psiocząc na ostatnią ustawę Sejmu, życzę, aby otrzymali wielce > dochodową i przyjemną pracę kasjerki w supermarkecie. A czy ktoś kasjerkę zmusza do tej pracy ? Będę brutalny. Jak by jej się za młodu chciało uczyć, to by nie musiała w niedzielę siedzieć w kasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.net.external.hp.com 20.09.01, 15:22 > A czy ktoś kasjerkę zmusza do tej pracy ? Będę brutalny. Jak by jej się za młod > u chciało uczyć, to by nie musiała w niedzielę siedzieć w kasie. Bez przesady... ktas ta prace i tak musialby wykonywac. Kilku moich znajomych, studentow, w ten sposob sobie dorabia, zeby miec kilka groszy (zeby nie sklamac - ostatnio gadalem z kumplem, ktory po kupieniu materialow na nauke mial 80 PLN na miesiac na przezycie...) na wlasne wydatki. To bardzo czesto ich jedyne zrodlo dochodow... I co... jesli bedzie taki zakaz, beda musieli rzucic studia, bo nie beda mieli kasy na nauke. A obecnie, znalezc prace, ktora umozliwialaby jednoczesne studiowanie jest dosc trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.waw.cdp.pl 20.09.01, 15:40 Gość portalu: Ja napisał(a): > > A czy ktoś kasjerkę zmusza do tej pracy ? Będę brutalny. Jak by jej się za > > młodu chciało uczyć, to by nie musiała w niedzielę siedzieć w kasie. > > Bez przesady... ktas ta prace i tak musialby wykonywac. Kilku moich znajomych, > studentow, w ten sposob sobie dorabia, zeby miec kilka groszy (zeby nie sklamac > - ostatnio gadalem z kumplem, ktory po kupieniu materialow na nauke mial 80 > PLN na miesiac na przezycie...) na wlasne wydatki. To bardzo czesto ich jedyne > zrodlo dochodow... I co... jesli bedzie taki zakaz, beda musieli rzucic studia, > bo nie beda mieli kasy na nauke. A obecnie, znalezc prace, ktora umozliwialaby > jednoczesne studiowanie jest dosc trudno. OK. Mopże to i przesada. Są prace przykre z tego czy innego względu, które trzeba wykonywać. Chyba bym wolał pracować w niedzielę w supermarkecie niż w czwarek w kanałach lub we wtorek na wysypisku smieci. Tylko że nikt nie woła o zlikwidowanie kanalizacji, bo kanalarze mają ciężką pracę !!! Tak więc chyba nie chodzi o ciężką pracę, tylko znowu decydujące są względy ideologiczne - dzień odpoczynku nakazany przez psmo święte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darth Re: Zakaz pracy w niedziele IP: 192.168.1.* / *.mgt.pl 20.09.01, 21:00 Sorki, snajper, ale gadasz od rzeczy. Wg wiceministra pracy, absolwenci studiów mają od razu dobrą posadę z wysoką pensją. Przecież to kompletna bzdura!!! Mam wielu znajomych studentów, którzy skończyli studia z bardzo dobrymi wynikami, ale niestety z powodu ciężkiej sytuacji w kraju, muszą pracować w hipermarketach i podejmować się różnych prac, żeby tylko nie pójść na zasiłek, który jest śmiesznie niski. Załóżmy, że ktoś pracuje od poniedziałku do soboty. To kiedy ma z rodziną (żoną i dziećmi) pójść coś kupić? Małe sklepiki na ogół pracują w niedzielę tylko do 13. Hipermarkety pracują dłużej i bardzo dobrze. Jeśli zakaz zostanie wprowadzony, przynajmniej 16 tys. ludzi straci pracę. I gdzie tu próby ograniczania bezrobocia? Politycy w rządzie: wy stare ramole wypadać ze swoich stołków, bo wymyślacie kompletne kretyństwa i bogacicie się kosztem innych, przy okazji powiększając deficyt budżetu. Zacznijcie myśleć, oszołomy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.acn.waw.pl 20.09.01, 23:17 >Zacznijcie myśleć, oszołomy!!! Jak maja myslec, skoro sie w kolko modla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.net.external.hp.com 20.09.01, 15:18 Dla owej kasjerki, nawet te marne pare zlotych, ktore moze zarobic w niedziele jest wazne. Nie pomyslales o tym? Co innego, gdybysmy mieli bogate panstwo. Wtedy mozna by sobie w niedziele odpoczac, a i w sobote tez. A tak, bida az piszczy, ludzie tyraja, zeby na chleb bylo, na ksiazki dla dzieciakow... I jeszcze chcesz im zabrac kilka groszy? Bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matt Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.01, 00:57 Zakaz pracy w niedziele to pomysl świetej pamięci rządu, ktory już się spakowal i... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rambo Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.*.*.* 21.09.01, 08:47 Niedawno miałem okazję rozmawiać z właścicielem małego sklepiku. Ku mojemu zdziwieniu był on zwolennikiem zakazu handlu w niedzielę. Twierdził , że sam nie może ztrezygnować z pracy w świeta bo zaraz wykorzysta to konkurencja i straci klijentów .I tym sposobem pracuje naokrągło siedem dni w tygodniu nie mając możliwości odpoczynku .Gdyby był zakaz nikt by nie handlował i nikt nie byłby narażony na straty robiąc sobie dzień wolny. Z tymi zwolnieniami z supermarketów to też lekka przesada. Robiłem zakupy i w niedzielę i wciągu tygodnia więc wiem , że w normalne dni robocze supermarkety pracują na półgwizdka a w niedziele na pełnych obrotach .Jeśli przstanimy robić zakupy w niedzielę zwiększy sie ruch na tygodniu i nikogo nie trzeba będzie zwalniać tylko przesunąć personel na inne dni. Wtedy moja znajoma zamiast wolnego poniedziałku będzie miała wolną niedzielę . Przecież sami w większości korzystamy z wolnych dni świątecznych , więc dlaczego odmawiamy tego innym tylko dlatego , że pracują w handlu . Mając do dyspozycji sześć dni w tygodniu nie wierzę , że nie można wygospodarować godziny czy dwóch na zakupy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajacek Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.kabel.telenet.be 21.09.01, 10:49 A poco w niedziele pracowac w elektrowni? Mozna sobie poswiecic pare godzin dluzej w tygodniu. Jak kotos nie chce pracowac w niedziele to niech sobie szuka takiej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rambo Re: Zakaz pracy w niedziele IP: *.*.*.* 21.09.01, 13:22 Gość portalu: jajacek napisał(a): > A poco w niedziele pracowac w elektrowni? > Mozna sobie poswiecic pare godzin dluzej w tygodniu. Też mi argument .Wyobrażasz sobie współczesny świat bez prądu w niedzielę ? Bo ja nie, a niedzielę bez zakupów to i owszem . > Jak kotos nie chce pracowac w niedziele to niech sobie szuka takiej pracy Łatwiej napisać niż zrobić . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Jak zwykle temat zastępczy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.01, 16:56 Jak będę na bezrobociu to hipermarkety mogą być zamknięte przez wszystkie dni w tygodniu. Zakupy mogę na krechę /do zeszytu/ zrobić tylko w sklepiku u sąsiada jeżeli jeszcze nie splajtował. Dajcie rodzinom miesięcznie po 1000 pln. i nie martwcie się kiedy oni będą robić zakupy. A tak jest piękna dyskusja, czy handel narusza dekalog, czy prorodzinna polityka jest czy jej nie ma itd. Cisza tylko zapada na pytanie skąd w kraju, w którym ponad 6o% ludzi żyje na poziomie minimum socjalnego brać pieniądze na zakupy. ZChN i pozostali kolesie z rządu odpowiadają - Bóg jeden wie. A ja im w niedzielę odpowiem - Bóg z Wami. Odpowiedz Link Zgłoś