Gość: macho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 19:24 Juz mam dosc tych strajkow. powinni poslac wojsko i zrobic porzadek, moze by sie uspokoilo i zwiazki zawodowe by sie zastanowily Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: e czy będzie tłoczno na drogach? IP: *.icpnet.pl 10.11.03, 19:31 Ja mam pytanie, czy w związku z tym może sie wydłużyć czas oczekiwania na wyjazd na przejściach z Niemcami? Jadę tego dnia za granicę i obawiam się że potencjalni pasażerowie przesiądą się na samochody... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt KOLEJARZE ZORGANIZUJCIE STRAJK IRLANDZKI IP: *.aster.pl / 10.64.6.* 10.11.03, 21:26 Juz raz to pisałem. Polega on na tym, że przewozi sie pasażerów za darmo, tak aby jak najmniejsze szkody wyrządzic społeczeństwu. Taka forma strajku ma swoje plusy i minusy, ale napewno zjedna wam sympatie znacznej czesci społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik Re: KOLEJARZE ZORGANIZUJCIE STRAJK IRLANDZKI IP: *.kabel.telenet.be 10.11.03, 21:47 Gość portalu: nikt napisał(a): > Juz raz to pisałem. Polega on na tym, że przewozi sie pasażerów > za darmo, tak aby jak najmniejsze szkody wyrządzic > społeczeństwu. > Taka forma strajku ma swoje plusy i minusy, ale napewno zjedna > wam sympatie znacznej czesci społeczeństwa. dobra idea, ale ma pewna wade: trzeba nadal pracowac! :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Re: KOLEJARZE ZORGANIZUJCIE STRAJK IRLANDZKI IP: *.solnet.ch 11.11.03, 00:05 Gość portalu: cynik napisał(a): > Gość portalu: nikt napisał(a): > > > Juz raz to pisałem. Polega on na tym, że przewozi sie pasażerów > > za darmo, tak aby jak najmniejsze szkody wyrządzic > > społeczeństwu. > > Taka forma strajku ma swoje plusy i minusy, ale napewno zjedna > > wam sympatie znacznej czesci społeczeństwa. > > dobra idea, ale ma pewna wade: trzeba nadal pracowac! :-( Swietna idea i niestety swietna uwaga. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: KOLEJARZE ZORGANIZUJCIE STRAJK IRLANDZKI IP: *.lanet.wroc.pl 12.11.03, 01:43 Skoro kolej przynosi straty, skoro kolej jest dotowana, to jeśli kolejarze zaczną strajkować, to nie będą jeździć, a jak nie będą jeździć, to nie bedą generować strat, więc może uda się na tym strajku trochę zarobić :-) PS: Wykupując bilet miesięczny, zawarłem umowę z PKP, z której w przypadku strajku PKP się nie wywiaże. W komunikację zastępczą nie wierzę. Zatem zamierzam przesiąść się na taksówki. Do kogo zwrócić się po zwrot kosztów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sic Re: KOLEJARZE ZORGANIZUJCIE STRAJK IRLANDZKI IP: 212.160.72.* 12.11.03, 08:05 koleżanka ma ten sam problem zapytała się na pkp czy zwrócą jej pieniądze chociaż za bilet... usłyszała że może sobie z tym biletem zrobić coś bardzo nieprzyzwoitego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lera Re: KOLEJARZE ZORGANIZUJCIE STRAJK IRLANDZKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 23:10 Niestety niektorzy z nas placic beda i za darmowa i za zadna jazde. Podpisalismy cyrograf kupujac bilet miesieczny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: TO MOZE STRAJK MEXYKANSKI.... IP: *.proxy.aol.com 11.11.03, 02:52 ....mexyk jako taki juz nie ma wlasnych koleji... Odpowiedz Link Zgłoś
kuba_wr Re: KOLEJARZE ZORGANIZUJCIE STRAJK IRLANDZKI 11.11.03, 11:25 No, ale oni maja swoje państwo i swoje prawo. Ich nie dotyczy kwestia kar za niewykonanie opłaconej usługi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: KOLEJARZE ZORGANIZUJCIE STRAJK IRLANDZKI IP: 217.153.94.* 11.11.03, 18:45 ale przynajmniej bedziesz jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: czy będzie tloczno na drogach? IP: *.uwn.unsw.EDU.AU 10.11.03, 23:01 Skadze, drogi beda swiecic pustkami a wszyscy podrozni przesiada sie na LOT i Lufthanse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikodem Poplawski, Indiana ZLIKWIDOWAC DOTACJE DO PKP!! IP: *.iucf.indiana.edu 11.11.03, 22:32 Nalezy jak najszybciej zlikwidowac wszelkie dotacje panstwowe: do PKP, dla rolnikow i gornikow, partii politycznych i organizacji spolecznych, teatrow etc. Dlaczego nie chodzacy do teatru ma utrzymywac teatry z placonych przezn podatkow? Albo dlaczego kierowcy samochodow nie jezdzacych pociagami maja utrzymywac koleje? To jest ABSURD socjalizmu. PKP powinny sie utrzymac SAME. Z biletow oraz z przewozow towarowych. A jeski bilety przez to wzrosna? Coz, jak kogos nie bedzie stac to NIE BEDZIE JEZDZIL. PANSTWO niszczy polska gospodarke, podwyzsza podatki i obowiazkowo naklada ubezpieczenia na cokolwiek. Dla dobra Polakow III RP powinna jak najszybciej ZBANKRUTOWAC! (juz blisko - bo zadluzenie zbliza sie do 60%). A na zwiazki zawodowe - ktore terroryzuja rzad i zadaja dla siebie pieniedzy - a wiec od podatnikow - trzeba podzialac z pozycji sily (z uzyciem wojska wlacznie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sic Re: ZLIKWIDOWAC DOTACJE DO PKP!! IP: 212.160.72.* 12.11.03, 08:11 a nie zauwżayłeś panocku że jeżeli nie będzie dotowany transport to będzie on drogi?? i niby jak firmy mają zmniejszać koszty jeżeli transport będzie ich kosztował krocie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikodem P. I dobrze!! IP: 66.72.65.* 13.11.03, 05:36 A niech sobie bedzie 3 razy drozszy! Kogo nie bedzie stac na pociag, to nie wsiadzie! Tak samo jak kogos nie stac na komputer to nie bedzie go mial. Dlaczego jedni maja placic na innych? Z socjalizmem trzeba skonczyc raz na zawsze! A jak ktos nie ma forsy? Trzeba bylo sie uczyc, isc na studia a potem pojsc na doktorat do USA! A nie isc do zawodowki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid Jak wszyscy to wszyscy - babcia tez:) IP: 217.153.97.* 12.11.03, 10:52 kilka faktow (...)Właściwie od lat 50-tych, gdy na świecie powszechne stało się dotowanie transportu samochodowego (wg "The Economist" rocznie rząd USA przeznacza po 3000 dolarów dotacji do każdego samochodu, która kryje się w różnicy między wpływami do budżetu z motoryzacji, a jej kosztami, nie uwzględniającymi zresztą np. skażenia środowiska, w USA daje to kwotę bagatelka powyżej 7 mld dolarów) (...) (...)Na dodatek PKP z własnych środków musi płacić za utrzymanie przejazdów drogowych, co według ostrożnych szacunków kosztuje 200 mln złotych, choć ten ciężar winien być przekazany służbom drogowym. W interesie kolei nie leży utrzymanie personelu rogatek i większości przejazdów kolejowych, gdyż zgodnie z przepisami przejazd kolejowy kierowca może pokonać tylko wtedy, gdy nie zbliża się żaden pociąg, przy zachowaniu szczególnej ostrożności. W tej chwili PKP za własne pieniądze broni ludzi przed własną nieodpowiedzialnością. Nie słyszałem też, by sprawca wypadku na przejeździe kolejowym kiedykolwiek zapłacił odszkodowanie za straty kolei(...) (...)jest w budżecie kwota 550 mln zł, która trafia do kasy PKP, lecz nie jest to dotacja do przewozów kolejowych, lecz do ulgowych przejazdów kolejowych, które Polska w ramach nowoczesnego państwa gwarantuje dzieciom, inwalidom, studentom, policji i wojsku. Kwota ta zresztą jest taka sama jak rok temu, czyli niższa o 10% po uwzględnieniu inflacji, niższa niż 2 lata temu o 160 mln zł, gdy oficjalnie była jeszcze dotacja do przewozów kolejowych mimo, że tak naprawdę pokrywała tylko ulgi. Ale właśnie to daje podstawy do tego, aby oszukiwać ludzi, że w Polsce PKP jest dotowane. Nie jest, co więcej, to samo PKP dotuje przewozy pasażerskie, jako jedyne w tym kraju. Bowiem Polskie Koleje Państwowe zyski z przewozów towarowych przeznaczają na dofinansowanie deficytowych z natury przewozów pasażerskich.(...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Będzie strajk na kolei IP: *.icpnet.pl 10.11.03, 19:34 BLE BLE BLE!!! Czy Ty człowieku nierozumiesz jak Pracownicy PKP zostali oszukani? Mają prawo się zbuntować! A wojsko to Tobie potrzebne. Kup se malucha i se jedz 300km skoro pociągi takie niepotrzebne, bo Kolejarze jak woły pracować za grosze nie będą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Będzie strajk na kolei 10.11.03, 19:36 mam nadzieję,że w końcu jakiś strajk zostanie złamany. w sposób oczywisty kolejarze nie maja racji. nie ma żadnego powodu aby bez końca dotować kolejowy syf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amber Re: Będzie strajk na kolei IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 19:41 venus99 napisał: > mam nadzieję,że w końcu jakiś strajk zostanie złamany. > w sposób oczywisty kolejarze nie maja racji. nie ma żadnego powodu aby bez > końca dotować kolejowy syf. Tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Będzie strajk na kolei IP: *.lonet.gdynia.pl / *.lonet.gdynia.pl 10.11.03, 22:06 prawde mowiac to koleje zawsze i wszedzie byly dotowane. przewozy pasazerskie z zalozenie nie generuja zysku. a co do wojska to raczej nie..wiecie jest takie prawo do strajku... a strajk iralndzki nawet mi sie podoba:)a co dalszych postow to syf w polsce zawsze byl i dluugo bedzie-taka to juz polska mentalnosc ze wiekszosc nikomu nie chce sie nic robic a od innych wymaga (oczywiscie sa wyjatki, dzieki bogu:)kilka poolen musi minac zeby wszystko bylo oki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Będzie strajk na kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 20:01 ha,ha,ha kolejarze oszukani cała PKP to firma skostniała która nic się przez 14 lat nie zmieniła .Kolejarze wszystko się wokół was pozmieniało a wy dalej żyjecie jak za komuny w brudzie i smrodzie . A najgorsze że wam to odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Piotra Re: Be˛dzie strajk na kolei IP: *.mts.net 11.11.03, 04:44 Gos´c´ portalu: piotr napisa?(a): > ha,ha,ha kolejarze oszukani ca?a PKP to firma skostnia?a która nic sie˛ przez > 14 lat nie zmieni?a .Kolejarze wszystko sie˛ wokó? was pozmienia?o a wy dalej > z˙yjecie jak za komuny w brudzie i smrodzie . A najgorsze z˙e wam to odpowiada ================================================================ Brud i smrod to niestety obraz naszych koleji. Co moze spowodowac strajk- smrud i brud bedzie jeszcze wiekszy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: db Re: Be˛dzie strajk na kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 17:57 Ciekawe kto tez ten syf robi?! - kolejarze?? czy pasazerowie.. Nie chce sie nikomu dbac bo nie jego, a wine najlepiej zrzucic na pracownikow kolei.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Be˛dzie strajk na kolei IP: *.lanet.wroc.pl 12.11.03, 01:35 Jasne, źli pasażerowie, źły rząd, tylko kolejarze dobrzy. Jakim cudem bilet z Wrocławia do Kołobrzegu na PKP kosztuje prawie tyle samo co w niedotowanym autobusie? Dlaczego niedotowany bilet studencki z Warszawy do Kołobrzegu w całkowicie prywatnym, wygodnym, klimatyzowanym autobusie jest tańszy od dotowanego biletu PKP? Prywatna firma ma gest? Dlaczego cena IC Wrocław-Warszawa jest zbliżona do ceny samolotu (w jakiejś promocji)? Dlaczego za bilet PKP z Wrocławia do Swinoujścia muszę płacić prawie tyle co za bilet ze Świnoujscia do Kopenhagi? Ktoś chyba ocipiał. Dlaczego jak w Niemczech spóźni się pociąg, przez co nie zdążam na następny, to DB płaci mi za taksówkę, a w Polsce marznę całą noc na dworcu (przy czym w nocy jestem wyganiany na peron)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AR Re: Będzie strajk na kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 20:52 Chciałam sie zapytać czy kolejarze to grupa uprzywilejowana? Daleczo oni nie płacą za bilety, a jeśli już to są niewielkie opłaty. Dlaczego ta pani w okienku, tóra udziela informacji lub sprzedaje bilty jest wiecznie niezadowolona z żcia i robi wszyskim wielką łaske, że obsłuży klienta. Dalacze za wszystko muszą płacici podatnicy, a w tym ja. Pracuje w prywtnej firmie i niem mam żdnych, płace 100% ceny za bilet i nie strajkuje,że zamało zarabiam. gdyby każy strajkowł,że zamało zarabi to by 99% polaków niw parcowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joaha Re: Będzie strajk na kolei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.03, 21:02 Jako właściciel malucha stwierdzam, że wolę się telepać nim przez całą Polskę niż korzystać z syfiastych wagoników PKP choćby przez pięć minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Będzie strajk na kolei IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.03, 22:18 "> Czy Ty człowieku nierozumiesz jak Pracownicy PKP zostali > oszukani? > Mają prawo się zbuntować! > A wojsko to Tobie potrzebne. Kup se malucha i se jedz 300km > skoro pociągi takie niepotrzebne, bo Kolejarze jak woły pracować > za grosze nie będą!!!" a czemu ja mam harowac jak wol i oddawac 70% swoich 'owocow pracy' panstwu ktore potem mialoby je oddawac gornikom, kolejarzom i innym.... 1)co do malucha to masz duzo racji. ze strajku uciesza sie busiarze ktorzy przewoza ludzi taniej i wygodniej. 2)transport wegla z RPA do Gdanska jest w cenie transportu ze Slaska do Gdanska 3)pociagi osobowe jezdza zazwyczaj puste lub zatloczone na amen. czesto jest tak ze klasa pierwsza (powiedzmy 40% wagonow) jest pusta a w 2giej nie ma gdzie stac 4)pociagi np. w Czechach tez sa dofinansowywane z budzetu. jednak sa to dotacje nizsze niz u nas. a same pociagi jezdza punktualnie. czesto widuje sie tam cos w stylu tramwajow zamiast pociagow wniosek taki ze cos z ta koleja jest nie tak. a skoro jest marnotrawstwo to ja nie widze powodu dla ktorego mialbym tam doplacac. a tak poza tym. to nie zarabiam zadnych kroci. po odliczeniu wszystkich wydatkow panstwowych zostaje mi niecale 2tys zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie Re: Będzie strajk na kolei IP: 158.194.194.* 12.11.03, 08:58 Ad4) z tymi czeskimi pociagami, ktore sie nie spozniaja to jest jednak przesada. Korzystam z nich nader czesto i one nader czesto sie spozniaja. Faktem jednak pozostaje, ze przy mniejszym dofinansowaniu jakosc uslug jest nieporownywalna z PKP i co najwazniejsze te przejazdy pozostaja znacznie znacznie znacznie tansze niz w Polsce. A i syf jest znacznie mniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Będzie strajk na kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 09:25 Mam nadzieję, że nie będą pracować - może strajkujących po prostu wyrzucą z pracy. Niech pracuje, ten, kto chce- nikt ich nie zmusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Banan Re: Będzie strajk na kolei IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.03, 09:51 ha bardzo dobra uwaga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakadupapuga Re: Będzie strajk na kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 11:11 Kolejarze byli potrzebni za komuny, zawsze pilismy toast za ich zdrowie, bo gdyby nie oni to ten cału węgiel do ruskich musielibysmy nosić na plecach. Ale teraz? Jeśli są zbyt zdrowi na rentę, za młodzi na emeryturę - to niech idą na zasłużony (płatny) strajk. Rzeczpospolita dołoży do tego, bo ma z czego. Mam tylko jedno pytanie - czy w tym czasie ktoś będzie pilnować trakcji? Bo jak nie - to złodzieje ja rozkradną i dzielni kolejarze już nie będą musieli wracać do roboty. No, może raz w miesiacu po wypłatę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MArcus Re: Będzie strajk na kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 19:49 myślę że te strajki nic nie dadzą ,bilety będą drogie i tak szybciej zlikwidują kolej niż stanieja bilety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: Będzie strajk na kolei IP: 81.15.189.* 10.11.03, 19:50 psubracia są Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: Będzie strajk na kolei IP: *.parkowe.pol 10.11.03, 19:50 ...jak woły i za grosze... Obserwując brud i ciągłe opóźnienia - to może i jak woły... ale czy za grosze ...- pracuję w banku od 10 lat, mam wyższe kierunkowe wykształcenie, wiele dodatkowych kursów i ostatnio widziałam (aktualne) zaświadczenia o wynagrodzeniu dwóch młodych dróżników przejazdowych, jeden z nich zarabia więcej ode mnie, drugi niecałe 100 zł mniej. Pewnie jak ja pracują chłopaki po 10 godzin dziennie... Oprócz zarobków mają nade mną jeszcze jedną przewagę: mogą se postrajkować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Re: Będzie strajk na kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 19:52 dość już terroryzmu związkowo-kolejowego porządnie wagonów wysprzątać nie potrafią a za politykę się biorą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semafor Re: Będzie strajk na kolei IP: 152.75.141.* 10.11.03, 20:12 Jak Niezawodny z Piłatem dopadną Koguta to pióra bądą latały.Tylko niech go nie skubią razem a po KOLEI-jak mawiał mój znajomy drużnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Prawda prawdą...ale IP: *.icpnet.pl 10.11.03, 20:56 tak niemoże być, aby społeczeństwo się obracało przeciwko sobie, gdyż na PKP pracuje bardzo bardzo dużo ludzi... Zwykły kolejarz nie ma żadnego wpływu na to, że jak ktoś tu napisał ''pracuje w smrodzie i w brudzie''. Robi to co do niego należy a to wina władz PKP, i ''kochanych polityków'', którzy zamiast raz na zawsze załatwić długi PKP i zaprowadzić tą firmę na dobrą drogę, jeden na drugiego zwala... PKP samo napewno nie wyjaśni swoich problemów finansowych, niestety muszą nad tym odpokutować podatnicy... W dupie mam taki interes społeczny w którym krzywdzi się choć jedna osobe. Pociągi staną, PKP zostanie kupiona przez jakąś zagraniczą firmę, zaczną jezdzić nowoczesne Bombardiery... ale nie wiem czy będzie kogoś na to stać... na jazdę pociągiem... Naszą kochaną Kolej zostawcie w spokoju, kupcie se malucha i stójcie w korkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejarz Re: Prawda prawdą...ale IP: *.warszawa.tktelekom.pl 10.11.03, 21:08 Państwo nigdy nie interesowało się PKP-em, tylko stołkami do obsadzenia, a niejednokrotnie laikami. PKP to moloch pod przykrywką firmy państwowej okradany przez władze. Zamiast strajku powinien przyjść uczciwy, odważny i ukarać. zarówno władze PKP jak i niektorych "związkowców" prowadzących kilka rentownych spółek przy PKP. Szeregowy pracownik jest traktowany jak pomiotło. Szeregowy pracownik z mediow dowiaduje się, że ma strajkować, nie ma poparcia Kogut i reszta wśród załogi. Ja też reprezentuję wielu ludzi jako związkowiec i mówię, że to nie jest strajk o pracowników, o firmę, to strajk o stołek np.Koguta. Kolejarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejarz strajk jest nielegalny IP: *.warszawa.tktelekom.pl 10.11.03, 21:13 Jaki strajk!? Ludzie, kolejarze nie chcą strajku, nie brali udziału w referendum i nie popierają tego medialnego szumu wokół Koguta. Tylko nikt ich o to nie pyta. Nie przeprowadzono procedury w myśl ustawy o rozwiązywaniu sporów, nie zgłoszono sporu do PIP, więc jaki strajk. Może Kogut położy się na torach? Pracownicy mają to serdecznie, głęboko . ... ! Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku Re: Prawda prawdą...ale 10.11.03, 23:48 Gość portalu: MK napisał(a): > tak niemoże być, aby społeczeństwo się obracało przeciwko sobie, > gdyż na PKP pracuje bardzo bardzo dużo ludzi... > Zwykły kolejarz nie ma żadnego wpływu na to, że jak ktoś tu > napisał ''pracuje w smrodzie i w brudzie''. Robi to co do niego > należy a to wina władz PKP, i ''kochanych polityków'', którzy > zamiast raz na zawsze załatwić długi PKP i zaprowadzić tą firmę > na dobrą drogę, jeden na drugiego zwala... PKP samo napewno nie > wyjaśni swoich problemów finansowych, niestety muszą nad tym > odpokutować podatnicy... > W dupie mam taki interes społeczny w którym krzywdzi się choć > jedna osobe. Ja tez mam w d... taki system do ktorego musze dokladac z moich podatkow!!! Rzad powinen sprzedac to cale bydlo (i inne spolki panstwowe) jakiejs prywatnej firmie i wtedy by sie nauczyli pracownicy ze, owszem, maja prawo do pracy, ale pracodawca nie ma obowiazku ich zatrudnic jesli nie ma zapotrzebowania na uslugi!!! Ja nie dostaje dotacji od rzadu do pensji pracujac w prywatnej firmie, to i kolejarze nie powinni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baka Re: Prawda prawdą...ale IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.03, 10:06 All right :-) Wina tych na górze, ale jak im się dobrać do tyłka? Kiedy to spłacą? I jak do kru... mam jeździć do roboty, jak zarabiam tylko 500 zł, a po zapłaceniu rachunków nie starcza mi na utrzymanie rodziny??? i jeszcze sobie kupię malucha, żeby jeździć do roboty (może odpowiec być, że można tanio kupić :-) - tanio to może tak, ale później pod nim leżeć i mieć nową pasję - pocieszające!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loko Re: Prawda prawdą...ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 14:06 Sram na kolej i kolejazry. Autobusy, nie tylko PKS, są szybsze, częściej jeżdżą, nikt mnie tam nie napadnie i nie śmierdzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Re: a mialo byc tak dobrze-slowa Leszka dyktatora!!!!! IP: *.proxy.aol.com 10.11.03, 21:01 A mialo byc tak dobrze.Brak reform.Afera po aferze brak dzialania spwodowal ze wszystko w polsce upada.Kraj jest w kryzysie nic nie dziala.Korupcja dziala wszedzie,sady sa nie udolne jak rzad SLd.SLD z mafia niszcza kraj a nikt nie moze nic zrobic!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejarz Re: a mialo byc tak dobrze-slowa Leszka dyktatora IP: *.warszawa.tktelekom.pl 10.11.03, 21:19 A na PKP nie ma afer?! Całe mnóstwo! I nie ma odważnego żeby zamknąć towarzystwo. Tylko jak, kiedy w sądzie ciągnie się sprawa 4 lata, udowodniono kilku gościom kradzież milionów, a sędzina umarza sprawę - bo mała szkodliwość społeczna!!! Zwykły zjadacz chleba siedzi za kilogram gwoździ. I pomimo monitów do wyższych instancji, do ministerstwa sprawiedliwości nikt się tym nie zainteresował. A teraz na mój związek patrzą krzywo. Tylko ja nie namawiam do strajku, ja wolę dłuższą procedurę przez sąd. W końcu pęknie ta struktura i będzie odpowiedzialność za posiadane stołki i kompetencje, szkoda, że źle wykorzystane. A traci państwo, podrożny i pracownik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maw [...] IP: *.acn.waw.pl 11.11.03, 00:43 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: a mialo byc tak dobrze-slowa Leszka dyktatora IP: *.proxy.aol.com 11.11.03, 14:13 Nie panikujcie zaczekajcie do nastepnych wyborow prezydenckich Jolka Kwasniewska zostanie prezydentem i wszystko sie poprawi! Spoko, spoko chlopaki. Jolka powiedziala, ze nie mowi NIE co do prezydentury. Mozna jej wierzyc bo ona nigdy nie mowila NIE chlopakom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomik Moze to PKS ich do strajku podzega po cichu :>? IP: 12.149.95.* 10.11.03, 22:22 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Na co strajk?? IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.03, 22:41 Na co strajk? Kolej czeka prywatyzacja. Pracownicy (wiekszosc) musza sobie poszukac juz teraz nowej pracy,chyba nie wierza w to,ze obejdzie sie bez redukcji miejsc pracy. Nastaly inne czasy, trzeba sie dostosowac! W Europie Zachodniej istnieje podobna sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boom Przelozyc strajk na 13 grudnia... IP: 203.102.161.* 10.11.03, 22:49 Gość portalu: macho napisał(a): > Juz mam dosc tych strajkow. powinni poslac wojsko i zrobic > porzadek, moze by sie uspokoilo i zwiazki zawodowe by sie > zastanowily Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baka Re: Przelozyc strajk na 13 grudnia... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.03, 09:59 A może na Ciebie byśmy wysłali wojsko, mają byś dopłaty do biletów!!! asd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re: Będzie strajk na kolei IP: *.tcz.pl / 10.17.57.* 10.11.03, 22:58 Ciekawe czy pan Kogut i s-ka byliby tak skorzy do strajkowania, gdyby byli materialnie odpowiedzialni za szkody powstałe w wyniku ich planowanych wybryków: oprócz strat kolei i dodatkowych (niemałych) wydatków wszystkich podróżnych, również straty związane z utratą potencjalnych dochodów (spóźnienia czy niemożność dotarcia do pracy) oraz straty poniesione przez firmy choć częściowo od kolei zależne (np. pewnie wiele przesyłek pocztowych nie dotrze w terminie - i do kogo będą pretensje?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arja bilety miesieczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 23:14 Hej ludziska czy i Wy, jesli strajk sie przedluzy, przedluzycie sobie waznosc biletu miesiecznego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leera ogolnopolski irlandzki strajk konsumentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 23:19 Po taksowkarzach i kolejarzach marzy nam sie strajk konsumencki. Ale, ze to troche trudna dralowac z rana kilkanacie/dziesiat kilometrow do pracy zorganizujmy ogolnopolski irlandzki strajk konsumentow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i-see Re: Będzie strajk na kolei IP: *.net-serwis.pl 10.11.03, 23:36 PKP trzeba naprawić, o tym każdy wie... Ale to musi zacząć się u góry. Mówi się o prywatnej kolei, a starostwo Hajnówka czeka 2,5 roku na koncesje na przewóż ludzi na trasie Bielsk-Hajnówka-Białowieża, mam przepisowy autobusik, a i tak nic z tego. Podróżuje pare razy w tygodniu PKP głównie między warszawą i Krakowem i do tej pory poza tłokiem na nic nie narzekałem. Dzisiaj jechałem poc ekspresowym Nida z malborka do Wawy. To rzeczywiście był syf jak na takiego przewoźnika jakim jest spółka Intercity, lepsze składy jeżdżą na przewRegu do mnie na działke. Za to jak rano do Malborka jechałem Lajkonikem, to 3 razy przechodził serwis sprzątający :) i było naprawde czysto i przyjemnie. Wiele jest do naprawy (łacznie z torami), ale odkładanie tej naprawy nic nie da i jak się przyjeło jakaś ustawę kiedyś, no to chyba należy się z niej wywiązywać... Przynajmniej WuKaDka ma jeździć normalne:) A pani kasjerki... trzeba umieć trafić, też się czasami zawodze, a czasami są całkiem miłe, ale komu sie chce pracowac po ileś tam godzin, czasami w środku nocy... /i-see Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Będzie strajk na kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 00:16 Czy wszyscy w tym kraju powariowali?Górnicy,hutnicy,stoczniowcy a teraz kolejarze.QRWA!!!Związki zawodowe nie potrafią nic robić tylko strajkować.W pewnym sensie ich rozumiem(za 800zł- utrzymać rodzinę to rzecz bardzo trudna),ale moim zdaniem strajk powinien przyjąć inną formę.Protestując w ten sposób uderza się tylko i wyłącznie w zwykłych ludzi.Mller i spółka nic sobie z tego nie robią.Ja na przykład jestem studentem pierwszego roku i nie mogę opuszczać zajęć a w przyszłym tygodniu mam trzy kolokwia.Jak ich nie zaliczę to mnie wyrzucą z uczelni.W podobniej sytuacji są ludzie którzy dojeżdzają do pracy z odległych stron.OBY STRAJK NIEPOTRWAŁ ZBYT DŁUGO (najwyżej do niedzieli). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: je... Re: Będzie strajk na kolei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.03, 00:39 Kolejna nacja przekonuje, że najwyższy czas zmienić ustawe o zwiazkach zawodowych. Przy każdej reorganizacji najwiecej tracą funkcyjni zwiazkowcy i góra - władza PKP. In po mysli strajki. Patrz na górnictwo i układy zwiazkowo - dyrektorskie. Zwiazki, tak jak partie won z zakładu. Prezesi zwiazków na wlasnym utrzymaniu.Obowiazkowy czynsz za lokale związkowe. Płace wg własnego zaszeregowania. Gdzie byli jak kilka lat temu Była mowa o reorganizacji. Oczywiście strajkowali o pełne zatrudnienie, utrzymanie przywilejów (bezpłatne przejazdy dla rodzin,ekwiwalent w postaci węgla i inny, własna opieka lekarska, tańsze lekarstwa i picie na bocznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomysł Zorganizujmy demonstrację przeciw strajkom! IP: *.gorzow.mm.pl 11.11.03, 01:17 Dlaczego nikt nie wpadł na pomysł, aby zorganizować demonstrację przeciwko strajkom, przeciwko dotowaniu górnictwa, hutnictwa i innych "świętych krów" z naszych pieniędzy? Ci górnicy przyjeżdżają do Warszawy, rozwalają ministerstwa - i proszę, rząd już się cofa i ponownie sięga do naszej kieszeni. Zorganizujmy demonstrację pod hasłem "Nie - dotowaniu 'czarnych dziur'!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baba-w-oknie 12 central zwiazkowych IP: *.tvk / 172.16.0.* 11.11.03, 07:02 Na garnuszku PKP jest 12 central zwiazkowych. Moze kto wie co to za centrale? Ja wiem o chyba 2 zwiazkach solidarnosciowych (zwyczajna Solidarnosc i Solidarnosc 80). Slyszalam tez o zwiazku zawodowym maszynistow kolejowych, no a pozostale? A do tego to nie sa zwiazki zawodowe, tylko centrale, czyli grupy zwiazkow. To ilu dzialaczy zwiazkowych w koncu bierze pieniadze za robienie strajkow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrc Re: 12 central zwiazkowych IP: *.warszawa.tktelekom.pl 11.11.03, 10:58 Gość portalu: Baba-w-oknie napisał(a): > Na garnuszku PKP jest 12 central zwiazkowych. Moze kto wie co to > za centrale? Ja wiem o chyba 2 zwiazkach solidarnosciowych > (zwyczajna Solidarnosc i Solidarnosc 80). Slyszalam tez o > zwiazku zawodowym maszynistow kolejowych, no a pozostale? A do > tego to nie sa zwiazki zawodowe, tylko centrale, czyli grupy > zwiazkow. To ilu dzialaczy zwiazkowych w koncu bierze pieniadze > za robienie strajkow? Dla twej informacji na PKP jest blisko 25 central związkowych do najwiekszych należa tzw. branżowe, solidarność, maszynisci, dyżurni ruchu, do koloru do wyboru :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamez2 Re: Będzie strajk na kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 08:00 te macho ,jak wpadniesz do nas do zostaniesz moczo i ci zaraz wojsko przejdzie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdańszczanka Re: Będzie strajk na kolei IP: *.mosar.pl 11.11.03, 08:14 Czy ktoś wie czy SKM w Trójmieście będzie jeździła? Przez ten strajk stracą tylko Ci, którzy nie mogą inaczej podróżować. Rządu to nie dotknie, bo z Warszawy do Krakowa sobie samolotem polecą i będzie im taniej i wygodniej. Za to zwykli, niewinni ludzie jak zwykle będą pokutować za błędy innych :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kysio Re: Będzie strajk na kolei IP: *.telpol.net.pl / 172.16.7.* 11.11.03, 08:31 Bardzo dobrze ze kolejarze strajkuja bo z tymi czerwonymi swiniami nie ma co rozmawiac dla nich liczy sie tylko kasa. Na szczescie sa ludzie odpowiedzialni ktorzy biore sprawy naparwy Polski w swoje rece Brawo Panowie. A co do wysylania wojska to proponuje abys se wyslal tych "kochanych przez wszystkich" policjantów do siebie im jest wszytsko jedno kogo bija CHWDP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Będzie strajk na kolei IP: *.icpnet.pl 11.11.03, 11:42 Jasne też jestem za!!! Czerwonym śmieciom trzeba pokazać. Na tym to polega traci zwykły szary polak, ale dzięki temu rząd obrywa też. A co do policji to kmiecie i nieroby, nic innego nie robią jak tylko ciągle coś notują w tych swoich notesach a złodzieje 5metrów dalej biją po mordzie biedną babcię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wściekła Re: Będzie strajk na kolei IP: *.ziemowit.ds.polsl.gliwice.pl 11.11.03, 08:59 Uważam, że kolejarze nie powinni strajkować w ten sposób żeby po dupie dostawali niewinni ludzie. Ci z góry i tak dojada na czas. Niektórzy jeżdżący na biletach miesięcznych wybierają kolej, dlatego iż ich stan zdrowia nie pozwala na podróż PKS-m. Co z nimi? Poza tym czy te busy będą jeździć o tych samych porach, co pociągi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Banan Re: Będzie strajk na kolei IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.03, 09:57 A jak mają strajkować? Tylko tak, albo strajk Irlandzki. Mnie też bardziej interesował by strajk irlandzki, bo mam miecha! A ile typa właduje się do tych busów? Raczej mam małe szanse na to, bo wszyscy, co jadą do roboty to bedą się bili o miejsce :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barth Re: Będzie strajk na kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 09:16 Mam propozycję: ze względu na trudną sytuację we wszystkich sektorach rynku niech w jeden dzień zastrajkują wszyscy to będzie kolejny dzień wolny od pracy. Proponuję piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desperado To jest walka o władzę !!! IP: 130.60.149.* 11.11.03, 10:34 Witam, Sprawa jest prosta: W Polsce, jak i we wszystkich innych krajach Europy przewozy towarowe przynoszą zysk, a do pasażerskich trzeba troszkę dopłacać. I wszędzie się to robi, a u nas rzeczywiście mniej niż gdzie indziej. I tu kolejarze mają trochę racji. ALE W TYM STRAJKU CHODZI O CO INNEGO. O władzę. Obecnie, zgodnie z polskim prawem, ogromne pieniądze idą na utrzymanie związków zawodowych, które blokują w dodatku wszelkie próby naprawy PKP. A w wyniku restrukturyzacji pozycja związków się osłabi. Oni walczą o swoje stołki naszym kosztem. I kosztem zwykłych kolejarzy, którzy wcale nie chcą strajkować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: To jest walka o władzę !!! IP: *.lanet.wroc.pl 12.11.03, 02:08 To jak zwykli kolejarze nie będą strajkowac, to kto będzie? Jak dyrektor Przewozów Regionalnych na Zadupiu sobie zastrajkuje, to mnie to raczej nie dotknie, ale jak zwykły maszynista, czy zwrotnicowy zastrajkuje, to ja to odczuję. Kim zatem są ci zwykli kolejarze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XcX Re: Będzie strajk na kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 10:51 A przeciez kolje ma takie nieruchomosci zlokalizowane w centrach miast. Np. w Warszawie Dworzec Centralny lub Zachodni lub Wschodni. Mozna te tereny sprywatyzoac. Niech jakis inwestor zbuduje centra handlowe, uslugowe, rozrywkowe czy biurowe. A w podziemiach w wydzielonej czesci dworzec. Popyt na sklepy w miejscu gdzie przewalaja sie tlumy na pewno bylby duzy. W zamian mamy zaniedbane i smierdzace dworce, nie remonotwane od 20-30 lat. Mysle, ze wystarczyloby zagodpodarowac kilka najpopularniejszych lokalizacji i PKP moglaby sama dofinansowywac sobie przejazdy. Nawet w zeszlym roku chyba dostali propozycje wlaczenia dworca Centralnego do kompleksu Zlota Tarasy, ktory powstaje tuz obok. Inwestor wsparlby remont. Poniewaz dworzec jest pod ziemia nie byloby problemu gdyby nad ziemia powstaly biurowce i sklepy. Ale zarzad PKP powiedzial nie. I dworzec nadal straszy, a pieniedzy nie ma. Lepiej strajkowac i zadac kolejnych pieniedzy z budzetu zamiast poszukac ich u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kKropidło Re: Będzie strajk na kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 12:11 Jak im się nie chce turlać po torach, to niech sobie stoją. Ale w tym czasie mogliby umyć i posprzatać te syfiaste wagony i stacje. Coś mi się wydaje jednak, że oni dorabiają ideologię do lenistwa. A dokładniej - że niezatapialni działacze kolejarskich związków zawodowych chcą zamanifestować swoją obecność na arenie politycznej. Że niby są tacy niezbedni, bo to oni decydują czy kolej jeździ, czy stoi. Przydałaby się u nas Margaret Teacher, ona potrafiła rozmawiać ze związkowymi bonzami próbującymi coś wymuszać na państwie przy pomocy terroryzmu strajkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lupaszko Re: Będzie strajk na kolei IP: 195.116.190.* 11.11.03, 12:18 Aż żal, że Miller to nie Ronald lub Margaret. Może by ich wynająć dla zrobienia porządku ze związkowcami na PKP (Ronald niestety trochę chory) ale Małgosia chyba jest wolna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kKropidło Re: Będzie strajk na kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 12:31 Bo jeszcze jest taka możliwość, żeby całkiem zlikwidować PKP - jeśli takie nierentowne. W latach 1939-44 interes przejęła niemiecka Bana. I jakoś sobie radziła, choć ruscy i alianci bombardowali, a partyzanci wysadzali. Może wrócić do tematu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Będzie strajk na kolei- odp kKropidlo IP: *.aster.pl / 10.65.8.* 11.11.03, 13:14 Widac od razu, ze pisal to patriota polski. Pewnie, oddac wszystko w rece obcego kapitalu np. Niemcow, a III wojna wogole nam nie jest juz potrzebna. Gratulacje, mam nadzieje ze ma Pan prace w zachodniej firmie? Kalanie wlasnego gniazada to takie urocze. WSTYD !!!! Czy Polacy zawsze musza byc tacy sprzedajni?!. A co do PKP to jak by sie z dnia na dzien stracilo prace to spiewaloby sie innym glosem. John Kenneth Gelbraith(czolowy Keynesista) mowil m. inn o gospodarce planowej, gdzie takie galezie przemyslu jak hutnicto czy kolej powinny znajdowac sie w rekach pantwa. Inaczej prowadzi to do kryzysu takiego jak w latach 20 tych XX w. (a nie byl on komunisa tylko uczniem Johna Meynarda Keynesa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JD Re: Będzie strajk na kolei- odp kKropidlo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 17:58 Gość portalu: Ewa napisał(a): John Kenneth Gelbraith(czolowy > Keynesista) mowil m. inn o gospodarce planowej, gdzie takie > galezie przemyslu jak hutnicto czy kolej powinny znajdowac sie w > rekach pantwa. Inaczej prowadzi to do kryzysu takiego jak w > latach 20 tych XX w. (a nie byl on komunisa tylko uczniem Johna > Meynarda Keynesa). Radzę najpierw przeczytać 'Ekonomię w perspektywie' J.K. Galbraitha - wtedy napisałabyś *BYŁY* keynesista... Odpowiedz Link Zgłoś