Dodaj do ulubionych

Pomocy-york

06.06.06, 15:49
Mój Majki ma 4 m-ce.załatwia się tam gdzie mu się w danej chwili spodoba, raz
na gazete raz na podłogę raz do kuwety!Poprzegryzał nam kable.Ostatnio
zauwazyłam że się dobierał do stołeczków w kuchni.Już nie wiem co mam
robić.JAK go nauczyć żeby sikał do kuwety lub w ostateczności na gazety?Może
mu kupić jakieś inne zabawki czy gryzaki? tylko jakie?A i potrafi po spacerze
nasikać w domu!!!!!!!Tak wogóle to jest ciudny!!!!!! Dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • markela Re: Pomocy-york 06.06.06, 16:00
      Pies musi mieć swoje zabawki bo inaczej będzie niszczył np meble :) mój ma parę
      maskotek pluszowych igumowych zabawek takich piszczących jak dla dzieci ,no i
      kości do gryziena takie z zoologicznego -pies będzie zmieniał zęby z mlecznych
      na stałe dlatego tak chce gryźć . Co do sikania to poszukaj po tematach bo było
      już o tym wiele razy . Psiak jest jeszcze mały więc nie ma problemu ,częste
      spacery i chwalenie za załatwienie się na polku.
    • stachulec Re: Pomocy-york 06.06.06, 21:41
      Myślę, ze z siusianiem, to troche my powinnismy sie do pieska
      dostosowac...poprostu go obserwowac.. po moim widze, ze zawsze sie zalatwia po
      spaniu i jedzeniu, i wtedy z nim wychodze... i po jakims czasie sie
      przyzwyczail, sama sie zdziwilam, ze w tak krotkim tempie, i piszczy jak mu sie
      chce. No i chyba w tej poczatkowej fazie jak mamy pieska, to nie nalezy go
      zostawiac na dlugo samemu, bo wtedy sa rządy pieska - z nudów i z tęsknoty
      zajmuje sie tym co mu w zęby wpadnie, i nie widzi róznicy pomiedzy swoja
      zabawką, a kabelkiem:))) a wszystkiego zabezpieczyc sie nie da... Jesli chodzi
      natomiast o gryzienie stoleczkow w kuchni:))) to ja mam drewniane i ich nie
      rusza, moze dlatego ze ma swoje patyki przyniesione z dworu, ktore bardzo
      skutecznie gryzie, a takze buszuje w koszu z drewnem do kominka. Ale szczeniak
      to szczeniak... Pzdr
    • nessie3 Re: Pomocy-york 07.06.06, 12:05
      Z tym sikaniem u Yorków jest problem. Przy dużych psach nigdy go nie miałam.
      Ale to wina nas, a nie psa. Jakby Ci się zsikał 4-ro miesięczny wilk, to
      bardziej byś pilnowała. Trudniej zetrzec wiadro z dywanu! Trzeba konsekwentnie
      pilnować, wychodzic co 2 godziny i nagradzać za załatwianie na dworze. Gazeta
      się psu może pomylic z dywanem. U nas tez jest ten problem, choć juz zdarza się
      Daisy sikać w domu bardzo rzadko.
      Natomiast gryzienie kabli i innych rzeczy w domu jest związane na pewno z tym,
      ze zmienia zęby. Kup mu kość cielęcą, albo psie gryzaki, a miejsca podgryzane
      spryskaj spray'em odstraszającym (do kupienia w sklepach zoologicznych). Potem
      przestanie gryżć, bo zęby urosną i zapomni po zastosowaniu odstraszacza. Tylko
      trzeba pryskac tym często, bo wietrzeje.
    • kotecek3 Re: Pomocy-york 07.06.06, 13:29
      Dzieki wielkie za dobre rady.Postaram sie kupić ten odstraszacz.I jeszcze
      jakies pluszaki bo kości to ma.A czy obcinacie swoim ulubieńcom pazurki?Dzieki
      i pozdrawiam
      • markela Re: Pomocy-york 25.06.06, 14:53
        Tak trzeba obcinać pazurki jeśli są dość długie .Pierwszy raz dobrze gdy zrobi
        to wet ,wtedy zobaczysz na jaką długość zostawił pazurka .Gdy się przytnie za
        krótko może krwawić i piesek będzie cierpiał . Mój ma teraz 11 misiecy i prawdę
        mówiąc miał obcinane pazurki tylko raz w wieku ok 4 -5 miesięcy .Potem nie było
        takiej potrzeby ,bo dużo chodzimy i pies ściera pazurki o chodnik .
        • paraqua Re: Pomocy-york 16.07.06, 10:31
          Piesek musi miec swoje zabawki tak by byly dla niego "atrakcyjniejsze" niz
          np.kable.
          Co do sikania: jesli piesek zsika sie np. na podloge nalezy go troszke skarcic
          i natychmiast wsadzic do kuwety (w tym celu najlepiej miec pudelko wylozone
          gazeta z siankiem w srodku-tak by czul zapach trawki-jest to rowniez pomocne w
          celu nauczenia zalatwiania na polu)
          i trzeba miec duuuuzo cierpliwosci:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka