Dodaj do ulubionych

Pranie w orzechach

21.11.12, 08:02
Naczytałam się o piorących orzechach. Ponieważ jestem alergiczką uczuloną na różne związki chemiczne dodawane do nowoczesnych środków czystości, pomysł, aby prać ekologicznie i naturalnie nasuwał się sam. Niestety, internetowe opinie o efektach prania z użyciem orzechów są bardzo skrajne. Pozostało mi więc jedno - kupić niewielką ilość i przekonać się na własnej skórze. Zamówiłam i czekam. W końcu są. Brązowe, pomarszczone łupiny, lekko klejące się do palców. Pachną kwaśno - octem, ale niezbyt mocno.
ciekawe.onet.pl/jaktodziala/pranie-w-orzechach,1,5309419,artykul.html
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Pranie w orzechach 21.11.12, 13:45
      Niedawno przeczytałam (nie pamiętam gdzie), że te orzechy w ogóle nie działają.
    • iksigrekzet111 Re: Pranie w orzechach 30.11.12, 10:19
      Też piorę w tych orzechach. Opinie są różne, bo chyba zależy czego kto od nich wymagasmile
      Kiepsko radzą sobie z mocnymi uporczywymi plamami - tu przyda się dodatek proszku (ale np połowę porcji) czy odplamiacza. Nie nadają się do białych rzeczy bo zszarzeją (można dodawać np. soda oczyszczoną aby to powstrzymać). Za to są świetne do takiego prania jakie mamy najczęściej czyli po prostu ubrania raz czy dwa założone, nieświeże, przykurzone, przepocone bez szczególnie mocnych plam. Takie ciuchy tez prać trzeba i nie potrzebne do niego ariele czy inne persile. Wychodzi ekonomiczniej i zdrowiej.
      • nuova Re: Pranie w orzechach 30.11.12, 10:37
        Czym pachnie pranie wyprane w orzechach?
        • pixela Re: Pranie w orzechach 30.11.12, 17:29
          Niczymsmile Dlatego dobrze jest dodać do ostatniego płukania kilka kropli ulubionego olejku eterycznego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka