Dodaj do ulubionych

recykling w śródmieściu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:22
poczułem nagłą potrzebę segregowania śmieci i wrzucania ich do odpowiednich
pojemników. tyle że takich pojemników jakoś nie mogę spotkać w mojej okolicy.
może ktoś widział w mojej okolicy: pomiędzy Pl. na Rozdrożu a Metrem Politechnika.
Obserwuj wątek
    • mala_nicki Re: recykling w śródmieściu 10.05.07, 10:49
      polecam kontakt z firmą, która zabiera u nas surowce wtórne.
      www.ekon.org.pl/index.php?l=1
    • dorsai68 Re: recykling w śródmieściu 11.05.07, 13:49
      Powinny znajdować się w "altance śmietnikowej", czy innym miejscu przeznaczonym na wyrzucanie odpadów w Twoim domu. W Warszawie segregacja odpadów jest obowiązkowa.
      • Gość: testman Re: recykling w śródmieściu IP: *.pl 12.05.07, 14:08
        też mi się wydawało, że jest obowiązkowa... ale moja altanka nie przewiduje -
        dlaczego szukam obcych altanek :)
        • Gość: ania Re: recykling w śródmieściu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 21:09
          Ale w ten sposób będziesz podrzucał komuś śmieci - komuś, kto zapłacił za wywóz
          surowców wtórnych. Obecnie segregacja jest obowiązkowa a wywóz tych odpadów tak
          samo płatny, jak wywóz śmieci. Jeśli Twoja administracja nie ustawiła
          pojemników na surowce i nie chce tego zrobić, to pozostaje donos do straży
          miejskiej...
          • Gość: Marta Re: recykling w śródmieściu IP: 82.177.111.* 01.06.07, 13:41
            Faktycznie - zostaje nam interweniowanie. U mnie np. pojemniki są (tzn. 2 jeden
            na papier, a drugi na szkło, plasik i inne - też nie wydaje mi się to zbyt
            rozsądne, bo przecież i tak ktos to musi posegregować, więc jaka różnica?), ale
            za to opróżniane są chyba raz, może dwa w miesiącu. W związku z tym i tak nie
            zawsze jest możliwość wrzucania śmieci do odpowiednich pojemników.
    • wkalinowski zwróć się do ekonu 01.06.07, 23:27
      Gość portalu: testman napisał(a):
      > poczułem nagłą potrzebę segregowania śmieci i wrzucania ich do odpowiednich
      > pojemników. tyle że takich pojemników jakoś nie mogę spotkać w mojej okolicy.
      > może ktoś widział w mojej okolicy: pomiędzy Pl. na Rozdrożu a Metrem
      > Politechnika.

W tym rejonie działa już Stowarzyszenie EKON:
      www.ekon.org.pl/index.php?l=1
      Zamiast wielkich paskudnych pojemników (które zresztą nie na każdym podwórku
      się zmieszczą) przynoszą ci pod drzwi mieszkania dwa razy w tygodniu JEDNĄ dużą
      żółtą torbę, do której wrzuca się, jak leci, wszystkie odpady nadające się do
      recyklingu. Oczywiście przy okazji zabierają starą, napełnioną już torbę.
      Segregują sami, w bazie, do której to odwożą.
      Rozumiem, że nie zaspokoi to twojej "nagłej potrzeby segregowania" - ale skoro
      nagle ci to przyszło, to może równie nagle odejdzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka