Dodaj do ulubionych

Miasteczko Wilanow

IP: *.zigzag.pl 10.02.02, 21:38
Wkrotce maja sie(o ile juz sie nie rozpoczley)prace przy tym przedsiewzieciu.
Z uwagi na skale,rozmach i prestiz bedzie to inwestycja bez precedensu,dzieki
ktorej Wilanow,a razem z nim Mokotow stana sie slawne na caly swiat.
Obserwuj wątek
    • eela Re: Miasteczko Wilanow 10.02.02, 21:41
      Dziś przejeżdżałam obok łąk. Jak spojrzałam na tę trzepaczke do ubijania piany,
      to az mnie cosik skręciło w środku
      • Gość: mariusz Re: Miasteczko Wilanow IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.02.02, 22:56
        już sie budowa rozpoczęła
        ps. mała ciekawostka, w centrum handlowym III generacji które zostanie tam
        zbudowane-zaprojektowane przez znanego światowego architekt-prace znajdzie 2
        tys. osob
        • Gość: create Re: Miasteczko Wilanow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.02, 15:54
          Jezeli uwazasz ze centrum M1, Carrefour ani Auchan to nie hipermakety,to ja sie
          pytam: a niby co? Zgadzam sie ze pomysl z bazarkiem jest nierealny i troche
          smieszny. Chodze czesto z psem na spacer po tych polach na ktorych ma byc "cos"
          zbudowane. Najchetniej bym zostawil je w dzisiejszym ksztalcie. Wiem ze to jest
          jednak niemozliwe.Sprawa nie jest jednak przesadzona. Jezeli radni chca aby ich
          i nasze dzieci nie zyly w przemyslowo-handlowej okolicy to lepiej zeby zaczeli
          dogadywac sie rzeczowo i z korzyscia dla Gminy z tymi trzema potentatami.Np:
          niech zaproponuja zeby zbudowali trzy centra handlowe zaraz jedno kolo
          drugiego. Plusy takiego rozwiazania: powstaloby jedno spojnie architektonicznie
          centrum. Klient by lepiej korzystal z konkurencji pomiedzy sklepami. Inwestorzy
          wydaliby mniej na budowe jednego centrum niz trzech osobno,no i koszt
          utrzymania bylby napewno mniejszy. Takie centrum zajeloby rowniez mniej miejsca
          per saldo. W Pozostalej czesci terenu miedzy al. Wilanowska a Kabatami
          widzialbym ogrod botaniczno-zoologiczny. potrzebaby do tego projektu
          panstwowego ktory by polaczyl znajdujacy sie za Kabatami maly ogrod botaniczny
          z Warszawskim zoo ktore przynajmniej na moje oko niema miejsca na
          rozwoj.Centrum to sluzyloby edukacji,turystyce(wizytówka Warszawy na trakcie
          królewskim).
          A obecny projekt................to samobojstwo dla Wilanowa.
          ps. Budowanie siedziby gminy Wilanow w momencie kiedy gminy zostaja likwidowane
          jest zwyczajna glupota.
    • eela Re: Miasteczko Wilanow 11.02.02, 09:56
      Ale tak w ogóle to szkoda mi wilanowskich łąk. Kraków ma Błonia, w Szczecinie
      sa przepiękne Jasne Błonia z Parkiem Kasprowicza i muszla koncertową, a
      Warszawa nie ma takiego odpowiednika
      • Gość: pesel Re: Miasteczko Wilanow IP: *.*.*.* 11.02.02, 13:28
        Budowa miasteczka nie powinna zniszczyć wilanowskich łąk- ale budowa w tym
        miejscu hipermarketu Auchan to jakaś paranoja- zupełna zmiana charakteru całego
        otoczenia, tysiące samochodów, hałas- bez sensu. Dla niektórych liczy się tylko
        forsa...
        • Gość: mariusz Re: Miasteczko Wilanow IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 13:40
          to nie jest hipermarket !!!!!
          • Gość: pesel Re: Miasteczko Wilanow IP: *.*.*.* 11.02.02, 13:46
            Widzę, że kolega nie czytał najnowszych informacji o umowie Prokom Investments
            z firmą Auchan Polska o budowie "centrum rozrywkowo-handlowo-kulturalnego" (czy
            coś w tym rodzaju). Kanister z benzyną sam się odkorkowuje...
            • Gość: mariusz Re: Miasteczko Wilanow IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 14:11
              to raczej ty nie czyatałeś, wiesz co to jest centrum hand.-rozr. III generacji,
              wiesz kto to jest Guy Peery który to projktował, pewnie nie, poczytaj sobie bo
              jak słysze jak ktoś takie głupoty wypisuje to mi sie niedobrze robi
              • Gość: pesel Re: Miasteczko Wilanow IP: *.*.*.* 11.02.02, 14:21
                Wiem, że to, co powstanie, nie będzie miało nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem
              • Gość: pesel Re: Miasteczko Wilanow IP: *.*.*.* 11.02.02, 14:33
                Tak się składa, że mam zaszczyt mieszkać w Wilanowie. Ja na pewno żadnego
                Auchana nie potrzebuję,a mieszkańcy "miasteczka" będą (wg mnie) na tyle
                zamożni, aby ułożyć tyłki na siedzeniech swych samochodów i pojechać na zakupy
                na Sadybę, gdzie centrum handlowe III czy tam dziesiątej generacji już zdążono
                wybudować. Jeśli samochód im się popsuje, to mogą jechać autobusem (np.180, 522
                itp.)- wkońcu to jest środek transportu również przeznaczony dla ludzi. Nie
                wiem, gdzie miaszkasz, drogi kolego, ale buduj sobie tereny handlowe gdzie
                indziej, bo w Wilanowie taka inwestycja jest niemile widziana (mam nadzieję, że
                nie tylko przeze mnie). A pan Guy Perry (czy jak mu tam) mógłby swój talent
                wykorzystać do zaprojektowania dla siebie pięknego pomnika, bo pewnie już
                zasłużył się budową terenów handlowych równie wspaniałych, co niepotrzebnych.
                życzę udanych zakupów
                w.b.
                • eela Re: Miasteczko Wilanow 11.02.02, 14:37
                  Czy wiesz może, jaka część łąk wilanowskich ocaleje?
                  • Gość: pesel Re: Miasteczko Wilanow IP: *.*.*.* 11.02.02, 14:43
                    dokładnie nie wiem, ale podejrzewam, że aby umożliwić dobry dojazd, Auchan
                    będzie postawiony tuż przy ulicy Przyczółkowej, a więc swoją bydlęcą posturą
                    będzie zasłaniał widoki o wiele cenniejsze, czyli wilanowskie łąki. Nawet
                    najlepszy architekt nie wkomponuje go w wilanowski krajobraz. Powstanie blaszak
                    w stylu beznadziejnych hurtowni takich, jak przy Puławskiej, czy Trakcie
                    Lubelskim. Beznadzieja do kwadratu...
                    • Gość: mariusz Re: Miasteczko Wilanow IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 15:01
                      Gość portalu: pesel napisał(a):

> dokładnie nie wiem, ale podejrzewam, że aby umożliwić dobry dojazd, Auchan
                      > będzie postawiony tuż przy ulicy Przyczółkowej, a więc swoją bydlęcą posturą
                      > będzie zasłaniał widoki o wiele cenniejsze, czyli wilanowskie łąki. Nawet
                      > najlepszy architekt nie wkomponuje go w wilanowski krajobraz. Powstanie blaszak
                      >
                      > w stylu beznadziejnych hurtowni takich, jak przy Puławskiej, czy Trakcie
                      > Lubelskim. Beznadzieja do kwadratu...

człowieku czy ty używasz choć troche głowy a może jesteś emerytem ???

• Gość: mariusz Re: Miasteczko Wilanow IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 15:07
                      Gość portalu: pesel napisał(a):

> dokładnie nie wiem, ale podejrzewam, że aby umożliwić dobry dojazd, Auchan
                      > będzie postawiony tuż przy ulicy Przyczółkowej, a więc swoją bydlęcą posturą
                      > będzie zasłaniał widoki o wiele cenniejsze, czyli wilanowskie łąki. Nawet
                      > najlepszy architekt nie wkomponuje go w wilanowski krajobraz. Powstanie blaszak
                      >
                      > w stylu beznadziejnych hurtowni takich, jak przy Puławskiej, czy Trakcie
                      > Lubelskim. Beznadzieja do kwadratu...

nawet nie wiesz gdzie to bedzie i co to bedzie a już protestujesz, IDŹ EMERYCIE
                      DO LEKARZA BO CI GŁOWA SZWANKUJE !!!
                  • Gość: pesel Re: Miasteczko Wilanow IP: *.*.*.* 11.02.02, 14:47
                    Prokom twierdzi, że ma powstać parking podziemny, ale pewnie dla samochodów
                    zostanie wydarta również spora część tzw. "nieużytków" czyli będącej w
                    Warszawie zdecydowanej mniejszości powierzchni zielonej
            • eela Re: Miasteczko Wilanow 11.02.02, 14:19
              Oni nam oczy mamią ładną nazwą. Masz racje, będa setki samochodów i tłumy
              ludzi. Ja juz wcześniej zakładałam o tym wątek "Auchan w Wilanowie?
              • Gość: pesel Re: Miasteczko Wilanow IP: *.*.*.* 11.02.02, 14:39
                Widzę, że są tu jeszcze ludzie myślący racjonalnie. Proponuję Ci założenie
                Ruchu Na Rzecz Ochrony Pól Wilanowskich skupionego wokół ks.Bijaka (proboszcza
                parafii). Mam nadzieję, że cywilizacyjna megalomania kapitalistów z Prokomu
                ugrzęźnie w rowie przy ulicy Klimczaka.
                pzdrawiam W.B.
                • eela Re: Miasteczko Wilanow 11.02.02, 14:58
                  Możesz cos bliższego napisać? Słyszałam troche, ale tak piate przez dziesiate..
    • Gość: mariusz Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 15:05

Na łąkach Wilanowa Zachodniego są już budowane: ratusz, biurowiec, apartamenty.
      Powstanie też wielkie centrum handlowo-rekreacyjne z 250 sklepami oraz szkoła
      niemiecka

O pierwszych konkretnych inwestycjach w Miasteczku Wilanów poinformowała
      oficjalnie spółka developerska Prokom Investments w pałacu wilanowskim w
      poniedziałek.

- Cztery lata temu Prokom kupił prawie 170 ha od Szkoły Głównej Gospodarstwa
      Wiejskiego. Wspólnie z władzami gminy pracowaliśmy nad koncepcją miasteczka, w
      którym będzie centrum handlowo-rekreacyjne, ratusz, biura, szkoły, centrum
      medyczne i szkoły. Teraz zaczynają się pierwsze inwestycje - powiedział
      Zbigniew Okoński, wiceprezes Prokom Investments.

Całe miasteczko ma kosztować ok. 1 mld dol.

Ratusz na dobry początek

U zbiegu ulic Przyczółkowej i Klimczaka na działce o powierzchni 3 ha już
      powstaje m.in. ratusz. Projekt realizuje spółka założona przez firmę
      developerską Deniz Investment Company oraz gminę Wilanów. "Na wspólną
      inwestycję (...) składa się ratusz gminy, biurowiec Ratusz Centrum oraz osiedle
      apartamentowe Ratusz Wilanów.

- Mamy pozwolenie na budowę. Teren został ogrodzony. Stoją już baraki i
      maszyny. W ratuszu będzie sala zebrań i teatralna z możliwością otwarcia jej na
      plac dla setek widzów. Obok stanie dziewięć czterokondygnacyjnych budynków, a w
      nich ok. 330 mieszkań różnej wielkości o wysokim standardzie. Na elewacji
      pojawi się piaskowiec i okładziny z blachy tytanowo-cynkowej - mówił główny
      projektant architekt Stefan Kuryłowicz.

Ratusz zapowiada się bardzo efektownie. To niemal czysta konstrukcja za "skórą"
      ze szkła z widokami na kanał wodny i wszystkimi atrybutami siedziby władz
      lokalnych. Będzie więc wieża jak należy i zegar.

Zakupy i rozrywka

Wszyscy dowiedzieli się wreszcie czegoś więcej o koncepcji "kompleksu handlowo-
      rekreacyjno-kulturalnego". Spółka Auchan, w imieniu grupy inwestorów,
      podpisała "przedwstępną umowę nabycia gruntu o powierzchni ok. 15 ha". Działka
      leży między ul. Klimczaka a planowym przedłużeniem ulicy Płaskowickiej, która
      połączy w przyszłości Ursynów z Wilanowem.

- Auchan będzie mieć ok. 1/3 udziałów, na resztę dobiera sobie developerów
      francuskich i międzynarodowych. Szacunkowy koszt tego centrum wyniesie ok. 150-
      160 mln dol. - powiedział "Gazecie" prezes Okoński.

Centrum handlowe będzie ekskluzywne. Składać się ma z 250 sklepów, restauracji,
      kawiarni i kin rozmieszczonych wokół czterech placów i pasażu pod szklanym
      dachem.

- To będzie prawdziwy okręt flagowy Auchan z ulicą, którą nazywamy roboczo Nowy
      Świat-bis. W części centralnej zostanie urządzony ogród zimowy pod
      przezroczystym dachem z deptakiem na głównej osi. Pod całym centrum zostanie
      zbudowany parking podziemny na ok. 4 tys. samochodów - tłumaczył Guy Castelain
      Perry, który koordynuje urbanistykę i architekturę Miasteczka Wilanów.

Architekt wspólnie z Krzysztofem Zielińskim, zastępcą dyrektora regionalnego
      ds. rozwoju Auchan Polska, zapewniał, że wilanowski obiekt nie będzie w niczym
      przypominać centrów handlowych zbudowanych dotąd w Warszawie. - Bo ma
      nawiązywać do zabudowy miejskiej. Powstanie zespół budynków otwierających się
      na sąsiednie place i ulice. Dotychczas powstające centra "stanowią raczej
      zamkniętą całość oddzieloną od miasta" - mówili.

Padły trzy przykłady takich centrów handlowych najnowszej generacji ze świata
      (ponoć więcej nie ma): w Luksemburgu, Disneylandzie pod Paryżem i San Diego w
      USA.

Mieszkania i szkoły

Pas biurowców odgrodzi część mieszkalną od centrum handlowego. W rejonie
      przyszłego skrzyżowania istniejącej ulicy Klimczaka i przedłużenia ul. Królowej
      Marysieńki już w kwietniu zacznie się budowa osiedla mieszkaniowego o nazwie
      Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki. Ma być gotowe we wrześniu przyszłego roku.

- Na początku powstanie 155 lokali. Już podpisaliśmy kilkadziesiąt umów. Cena
      wynosi teraz 1,2 tys. dol. za m kw., ale zapewne wrośnie - mówi prezes Okoński.

W sumie na tej działce o powierzchni 8,4 ha powstanie ok. 1,3 tys. mieszkań o
      czteropiętrowej zabudowie. Tę część Miasteczka Wilanów realizuje spółka
      developerska Robyg Development. Połowę udziałów ma w niej Prokom Investments,
      pozostałe 50 proc. należy do holenderskiej firmy Robyg BV (udziałowcami w niej
      są trzy spółki z Izraela: Rubaneko Group, Olimpia i Ben Yakar Gat notowane na
      giełdzie w Tel Awiwie).

W bliskim sąsiedztwie planowanej Świątyni Opatrzności Bożej, czyli w rejonie
      Klimczaka i bliżej skarpy, na dwuhektarowej działce zostanie zbudowana
      niemiecka szkoła podstawowa i gimnazjum. Od 2005 r. będzie do niej chodzić ok.
      400 uczniów.

Jak widać Miasteczko Wilanów powoli zaczyna nabierać kształtów. Drogi gminne i
      infrastrukturę zbuduje Prokom. - Ale te wyższej rangi musi ktoś zbudować.
      Przecież do Świątyni Opatrzności będą zmierzać tłumy pielgrzymów - przypomniał
      Michał Strulak, burmistrz Wilanowa.

• eela Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów 11.02.02, 15:15
        Mariusz :), czy tam rzeczywiście zaczęło się juz cos budowac?
        • Gość: mariusz Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 15:20
          :) zgodnie z tym co napisali
          • eela Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów 11.02.02, 15:26
            ? :), co zgodnie? byłes i widziałes i jest zgodne z tym, co napisali? czy
            przypuszczasz, że rzeczywistość jest zgodna z tym, co zostało napisane? :))
            • Gość: mariusz Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 15:49
              widziałem, widziałem też ostatnio budowe Hinesa
              • eela Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów 11.02.02, 15:53
                Byłam wczoraj w Wilanowie, ale nie myslałam, ze tam juz cos budują. Trudno,
                wybiore się w przyszłym tygodniu

Wyglada na to, ze może sie spotkamy, prawda v...? :)). Wole jednak tamten
                nick.:). A kim byłes przed v...?
                • Gość: mariusz Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 15:57
                  ok, Rada Starszyzny rozważy czy zmienić nick na v..., kim byłem wcześniej to
                  tajemnica, wiedzieć moze tylko Rada ;)
                  • eela Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów 11.02.02, 16:18
                    Bardzo prosze, żeby Rada Starszyzny rozważyła powrót do v...i uchyliła rabka
                    tajemnicy, jeśli chodzi o ten poprzedni :)))))
                    • Gość: mariusz Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 16:24
                      eela napisał(a):

> Bardzo prosze, żeby Rada Starszyzny rozważyła powrót do v...i uchyliła rabka
                      > tajemnicy, jeśli chodzi o ten poprzedni :)))))

Rada Starszyzny to rozważy, teraz jednak Rada Starszyzny idzie odprawić modły za
                      nową pare : "Śmierdzącego Mokasyna" i "Brzęczycy Strumyk" ;)

• eela Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów 11.02.02, 16:25
                        czekamy na decyzje Rady...:) z niecierpliwością
                        • Gość: Mihau Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.02.02, 16:56
                          Na razie rozpoczęły się wykopy pod wilanowski ratusz, na rogu Przyczółkowej i
                          Alei Wilanowskiej. Poza tym na łąkach ogrodzonych jest już kilka działek.
                          Co do Auchan, to wg. mnie nie jest to dobry pomysł, szczególnie tak blisko
                          pałacu (może gdzieś w pobliżu skarpy byłoby lepiej?)[nie mariusz, ja wcale nie
                          jestem emerytem ;)]

P.s. mariusz, vinc, max czy jak Ci tam - nie błaznuj z tymi nickami ;)
                          • Gość: mariusz Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 17:00
                            Gość portalu: Mihau napisał(a):

> Na razie rozpoczęły się wykopy pod wilanowski ratusz, na rogu Przyczółkowej i
                            > Alei Wilanowskiej. Poza tym na łąkach ogrodzonych jest już kilka działek.
                            > Co do Auchan, to wg. mnie nie jest to dobry pomysł, szczególnie tak blisko
                            > pałacu (może gdzieś w pobliżu skarpy byłoby lepiej?)[nie mariusz, ja wcale nie
                            > jestem emerytem ;)]
                            >
                            > P.s. mariusz, vinc, max czy jak Ci tam - nie błaznuj z tymi nickami ;)

nie wątpie chyba że wczesniej w tym wątku pisałeś pod innym nickiem

ps.Kojak sie znalazł ;))

• eela Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów 11.02.02, 17:02
                              ja już kiedys Ciebie o maxa pytałam, to się wyparłes. Wstydź sie, mariuszu ;),
                              kłamałeś
                              • Gość: vinc Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 17:08
                                to tajemnica i już, nie potwierdzam i nie zaprzeczam !!
                                ps.coraz bardziej odchodzimy od głównego tematu !!!
                                • eela Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów 11.02.02, 17:18
                                  vincusiu kochany, zawsze najciekawsze sa watki poboczne :))
                                  • Gość: Mihau Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.02.02, 17:26
                                    Hmm...ja nie twierdzę, ze to max - aczkolwiek dużo się zgadza - max pisał posty
                                    jak opętany, był niepoprawnym optymistą w sprawach nowych inwestycji i mieszkał
                                    w Otwocku, czyli vinc/mariusz jak malowany ;)))))
                                    Ale zgoda vinc, jeśli nie chcesz drążyć tematu to koniec :)

• Gość: Mihau Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.02.02, 17:04
                              Gość portalu: mariusz napisał(a):

[ciach]
                              > nie wątpie chyba że wczesniej w tym wątku pisałeś pod innym nickiem

nie, poprostu czytałem wątek i myślałem, że jak napiszę, iż nie pasuje mi w tym
                              miejscu Auchan nazwiesz mnie emerytem ;)

> ps.Kojak sie znalazł ;))

pewnie ;)))))))

• Gość: vinc Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 17:10
                                Gość portalu: Mihau napisał(a):

> Gość portalu: mariusz napisał(a):
                                >
                                > [ciach]
                                > > nie wątpie chyba że wczesniej w tym wątku pisałeś pod innym nickiem
                                >
                                > nie, poprostu czytałem wątek i myślałem, że jak napiszę, iż nie pasuje mi w tym
                                >
                                > miejscu Auchan nazwiesz mnie emerytem ;)
                                >
                                > > ps.Kojak sie znalazł ;))
                                >
                                > pewnie ;)))))))

Pesel to emeryt, taki zgryźliwy tetryk, co kolwiek będzie będzie źle i nic mu nie
                                powiesz bo i tak wie swoje
                                >
                                >

• eela Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów 11.02.02, 17:19
                                  Ale ja mam zdanie trochę zbliżone do pesela :P
                                  • Gość: vinc Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 17:23
                                    eela napisał(a):

> Ale ja mam zdanie trochę zbliżone do pesela :P

ale z racji że moge Cie ocenić na podstawie wielu wypowiedzi na forum mam o Tobie
                                    bardzo dobe zdanie a poza tym jesteś młodą osobą :P :)

• Gość: michal Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów IP: *.zigzag.pl 11.02.02, 17:23
                                    A mnie sie wydaje,co juz uprzednio napisalem,iz wybudowanie w tak prestizowym
                                    miejscu ordynarnego blaszaka byloby swoistym samobojstwem.Czas blaszanych pudel
                                    odszedl bezpowrotnie(przynajmniej w Warszawie).
                                    • Gość: vinc Re: Miasteczko Wilanow-troche konkretów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 17:29
                                      Gość portalu: michal napisał(a):

> A mnie sie wydaje,co juz uprzednio napisalem,iz wybudowanie w tak prestizowym
                                      > miejscu ordynarnego blaszaka byloby swoistym samobojstwem.Czas blaszanych pudel
                                      > odszedl bezpowrotnie(przynajmniej w Warszawie).

ale to nie bedzie zaden blaszak, to centrum handlowe w zabytkowej architekturze
    • Gość: Mihau Re: Miasteczko Wilanow IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.02.02, 17:33
      Coś w tym stylu powstaje właśnie na terenie starej papierni w Konstancinie.
      Choć ja prawdę mówiąc wolałem ruiny - to był bardzo ciekawy zabytek.
      • Gość: michal Re: Miasteczko Wilanow IP: 195.116.238.* 11.02.02, 17:50
        Mnie od poczatku wydawalo sie nieprawdopodobne,aby w takim ekskluzywnym miejscu
        postawili zwyklego blaszaka.Ale jak widac po wypowiedziach niektorzy nie daja
        temu wiary.
        • eela Re: Miasteczko Wilanow 12.02.02, 09:00
          Nie, żebym nie wierzyła, po prostu na wszelki wypadek chucham na zimne
    • eela Re: Wilanow/ legenda 28.02.02, 12:24
      Przeczytałam niedawno, że istnieje legenda, która mówi, że gdyby znalazł się
      smiałek, chcący zniszczyc albo przesłonić pałac wilanowski, dwaj atlasi,
      znajdujący się na czubkach wież , rzucą w niego dźwiganymi na plecach globusami.

To tak na marginesie w związku z budową nowoczesnego Auchan na przeciwko pałacu
      • pacio Re: Wilanow/ legenda 28.02.02, 18:37
        A może apartamencik na osiedlu Wilanów z widokiem Auchan ?
        Na barakach został powieszony baner z nr. telefonu.
        Gdy wracam do domu po ciężkim dniu pracy widok dzikiej łąki niczym wyprawa do
        innego świata cieszył moją duszę.
        Żadnych bloków, biurowców, i innych przybytków przemysłowo-mieszkalnych.
        Zielona łąka.
        Czy legendy się spełniają ???
        Sobie, Tobie eelu i Wam wszystkim życzę.

Pzdr

pacio
        • Gość: michal Re: Wilanow/ legenda IP: *.zigzag.pl 01.06.02, 17:35
          Ja powtorze to raz jeszcze:Miasteczko Wilanow Tak.Blaszaki(lub ogolnie super-
          hipermarkety nie.).To zbyt cenny teren,aby go zepsuc blaszakowym barachlem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka