Dodaj do ulubionych

Dom pod Klonami

21.07.02, 22:22
Czy ktos wie, dlaczego nic sie nie dzieje na rogu Alei Niepodległości i
Madalińskiego? Chyba juz od roku teren jest ogrodzony, stoi kafar, a nawet
nie zaczęto robic fundamentów. Czy to jest wstrzymana budowa?
Obserwuj wątek
    • iwa.ja Re: Dom pod Klonami 21.07.02, 23:53
      Czy to chodzi o inwestycję tzw. PIA Piasecki? Bo jeżeli tak, to odpowiedź jest
      prosta...
      • eela Re: Dom pod Klonami 22.07.02, 00:16
        Tak, właśnie o te inwestycję. A co takiego sie stało? Przeciez firma nie
        splajtowała. Budują nowy budynek dla telewizji na Woronicza.
        • Gość: wawiak Re: Dom pod Klonami IP: 10.100.0.* 22.07.02, 08:03
          Prawie zbankrutowali, tzn. pojawily sie pogloski o zlozeniu w sadzie wniosku o
          upadlosc. Poza tym firma stracila plynnosc finansowa i jest w
          trakcie "intensywnych negocjacji z bankami", stracila tez czesc kontraktow, np.
          Pia Piasecki był wykonawca Domu Development przy aleji Kasztanowej na Kabatach,
          no i DD wypowiedzial im umowe na chce 8 mln odszkodowania
          • eela Re: Dom pod Klonami 22.07.02, 09:02
            To ciekawe...ciekawe, jaki powód upadku. Nie tak dawno słyszałam od osoby
            pracującej w firmie budowlanej (tez mającej kłopoty i zwalniającej ludzi), że
            PIA Piasecki jest jedyną firmą mającą pełen portfel i wygrywającą wszystkie
            przetargi, do których staje. Padło stwierdzenie, ze Piasecki zaniża ceny i
            ustawia je wg. średniej kieleckiej a nie warszawskiej. Nie wiem, ile w tym
            prawdy.
            • iwa.ja Re: Dom pod Klonami 22.07.02, 22:02
              Piasecki oddał rok temu budynek mieszkalny tzw. "Skarpa" przy Nowoursynowskiej.
              W tej chwili trwają przepychanki mieszkańców z tym developerem, bo poszedł
              sobie, a zostawił górę usterek. Ma natomiast żądania: wielu właścicieli
              mieszkań dostało tzw. "wezwania przedsądowe" do zapłacenia zaległości w
              opłatach eksploatacyjnych. Dowcip polega na tym, że te opłaty naliczano za
              okres, kiedy jeszcze nie można było wejść do mieszkania, bo tyle było usterek.
              Wystarczy przyjrzeć się chociażby balustradom balkonów od strony patio.
              Totalnie przerdzewiałe! Piasecki zalega z kolei Wspólnocie Mieszkaniowej za
              opłaty z tytułu mieszkań, których jeszcze nie sprzedał. Jest to taka kwota, ze
              co chwila jesteśmy na skraju odłączenia mediów... Właściwie wszystko trzeba już
              remontować.
              Myślę, że zła sława Piaseckiego ze Skarpą spowodowała m.in. również to, że nikt
              się nie kwapił kupić mieszkania Pod Klonami... Co do jakości budownictwa
              biurowców, nie wiem, ale do mieszkaniówki na pewno się nie nadaje. No i
              popłynął... przez brak fachowości, przez zaległości, przez przeinwestowanie.
              Zwracam uwagę, że ten Piasecki, ktory zbudował (?) Skarpę i zbierał się do
              Klonów, to nie spółka giełdowa tylko jej córka, czyli spółka z O.O. Jak pokazue
              praktyka, bardzo O.O....
              • iwa.ja Re: Dom pod Klonami 26.07.02, 19:27
                No i mamy pasztet: Kredyt Bank wypowiedział kredyt Piaseckiemu, co oznacza ni
                mniej, ni więcej tylko bankructwo tego ostatniego. A dla mieszkańców Skarpy
                oznacza, że nigdy nie zobacza swoich pieniędzy za VAT za miejsca parkingowe...
                qcze, jak trzeba uważać na developerów!!!
                • eela Re: Dom pod Klonami 26.07.02, 21:18
                  O jej! A czy znasz może przyczynę tego upadku PIA Piaseckiego? Dla mnie jest to
                  bardzo dziwne. Tak sie zastanawiam, jak Telewizja mogła wybrac niepewną firmę
                  do budowy swej siedziby? Zwykły przeciętny szary człowiek może mieć gorsze
                  rozeznanie, ale taka firma jak TVP? Wydaje mi się, że w ciągu tego roku coś się
                  musiało wydarzyć
                  • iwa.ja Re: Dom pod Klonami 26.07.02, 21:56
                    To znaczy, dokładnie nie wiem, bo przecież nie mam wglądu w ich księgi. Z
                    miejsca siedzenia, tj. właściciela mieszkania na Skarpie moge tylko tyle
                    powiedzieć, że źle dobierali podwykonawców, ktorzy sobie szli w długą
                    pozostawiając usterki, które to usterki potem musiały być łatane przez
                    następnych podwykonawców. Że Piasecki miał elementarne problemy z ustawieniem
                    (i ekgekucją) harmonogramu robót. Że materiały lepsze zastępował gorszymi, co
                    skutkowało i skutkuje postępującą ruiną domu (ktory stoi przecież dopiero od
                    roku!). Że podwykonawcy nie mieli najmniejszego pojęcia o swoim "odcinku"
                    (przykłady: parapety zamontowane odwrotnie - więc woda deszczowa zamiast
                    spływać na zewnątrz gromadzi sie przy szybie, zła izolacja odpływu wody na
                    balkonach - więc woda podpływa pod mur, co powoduje jego grzybienie...). Jezeli
                    dodać do tego, że jedocześnie rozpoczęli wiele inwestycji (a ci, ktorzy mieli
                    odebrać już zakończone, nie odbierali i nie płacili, bo i dlaczego mieliby
                    płacić?!), to nic dodać, nic ująć.
                    Powtarzam, zemściło sie to, ze są nieprofesjonalni, że przeinwestowali. A jaka
                    buta i jakie chamstwo szefów!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka