IP: *.aster.pl 28.02.06, 11:02
na poniższej stronie możesz zaprotestować przeciw wyburzaniu supersamu, a
także poczytać sobie dlaczego należy go zachować...
www.sztuka.net.pl/palio/html.run?_Instance=www.sztuka.net.pl&_PageID=444&_CheckSum=-1646618939
Obserwuj wątek
    • Gość: Olszewska ul. Supersam - Moskwa - Stolica i co jeszcze? IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 28.02.06, 14:24
      Nadeszła epoka t. Afganistan , czyli niszczenie wszystkiego co zbudowano
      wcześniej i może być reliktem przeszłości /obojętnie chcianej , czy
      niechcianej , pięknej , czy brzydkiej/. To mentalność Taliba.
      Rozwalono kino Moskwa , są zapędy na kino Stolica , teraz Super Sam.
      Co jeszcze?
      A tak kocham ten Mokotów , z tymi obiektami co wymieniłem , to moje dzieciństwo
      i młode lata.
      Taki już los człowieka w tym mieście.
      • sputnik12 Re: Supersam - Moskwa - Stolica i co jeszcze? 13.03.06, 00:28
        Fakt, kino Moskwa było świetne. A to co stoi na jego miejscu nie ma w sobie
        duszy, mogłoby równie dobrze znaleźć sie w Hunolulu, Kuala Lumpur, czy Chicago.
        Arch. socrealistyczna była częścia naszej historii - to to ( wzdragam sie przed
        uzyciem słowa postmodernizm) może być jedynie pomnikiem chciwości. Osobiście
        jestem za zachowaniem architektury socrealistycznej. Nie powinno sie także
        usuwac pomników - z Feliksem Edmundowiczem włacznie, gdyż stanowią one część
        przeszłosci danego kraju. Podziwiam Finów - w Helsinkach stoją pomniki carów -
        wzniesione za czasów rosyjskiej okupacji i nikomu nie przyjdzie do głowy , aby
        je niszczyć.
        • mvitti Re: Supersam - Moskwa - Stolica i co jeszcze? 13.03.06, 22:05
          gwoli jasności - supersam nie jest socrealistyczny. Socreal to był styl w sztuce
          panujący na przełomie lat 40 i 50...
        • Gość: sputnik12 Re: Supersam - Moskwa - Stolica i co jeszcze? IP: *.chello.pl 14.03.06, 12:08
          Nie napisałam , że był . Moje gorzkie żale odnosiły sie do kina Moskwa.
    • Gość: amikur Re: Supersam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 08:25
      Z tym wpisywaniem do rejestru zabytków, to chyba lekka przesada. Tym niemniej
      popieram ochronę tego rejonu jako jednego z nielicznych, gdzie Warszawa posiada
      prawie taki wygląd, jaki pamiętam z lat dzieciństwa. Wstawianie w każdą dziurę
      wieżowca, spowoduje upodobnienie mojego rodzinnego miasta do światowych
      metropolii i zatraci się tym samym, to co tak chwalą sobie goście z zagranicy
      tj. przestrzeń, zieleń, miłą atmosferę i niepowtarzalny urok naszej stolicy.
    • Gość: Fan ZDM Re: Supersam IP: *.chello.pl 04.03.06, 21:33
      Poparłem :)

Pozdrawiam
      • pwroclawska Re: Supersam 05.03.06, 13:52
        niestety w obecnej sytuacji prawnej itp. wpisywanie na liste zabytkow jest
        jedynym gwarantem nietykalności...inaczej właściciel może sobie wyczyniać co mu
        się zachce...
        • jan-w Re: Supersam 09.03.06, 16:24
          Chciałbym abyś miała rację, ale niestety rejestr zabytków przed niczym nie chroni.
          Najlepszy przykład: 2 zabytkowe budynki, bezpośrednio sąsiadujące z siedzibą
          konserwatora zabytków przy ul.Ksawerów 13. Zabytkowa willa Bereżyńskich przy
          Ksawerów 11 została zburzona w ciągu jednej nocy (!) Wieczorem jeszcze stała.
          Rano nie było śladu. Stary dom, po drugiej straonie ulicy, także zniknął
          błyskawicznie.
          Teraz zamiast niego będzie w tej willowej dzielnicy 6 piętrowy apartamentowiec -
          opis w ostatniej Gazecie Nieruchomości. Chyba konserwator zabytków ma inne
          priorytety, niż ochrona zabytków w Warszawie ...
    • jhbsk Re: Supersam 06.03.06, 07:59
      Poparłam. Supersam ma bardzo oryginalną konstrukcję.
      • Gość: klient Re: Supersam ? IP: *.chello.pl 09.03.06, 09:31
        Żony,matki,kochanki, a także corki,synowe,synowie zięciowie !!!
        Młodzi socjaliści !!!
        Przecież to Wasz magazyn dobra wszelkiego!!!

P.S
        świat jest lepszy od dnia kiedy spalił się w swoim mieszkaniu esbek
        pracujący w Supersamia jako ochroniarz,
        bo kwiatki na nim rosną :)
        • Gość: sprzedawca Re: Supersam ? IP: *.chello.pl 10.03.06, 23:07
          A poza tym wszyscy zdrowi?
    • daria_nowak Re: Supersam 15.03.06, 21:31
      Idąc tym tropem, moze ktos będzie chciał zburzyć Starówkę? W końcu
      przestarzała, taka passe... Kino Moskwa miało klimat. Skwerek z Kinem Stolica
      ma urok. Co jeszcze zburzymy, zeby się zunifikować. Żeby stracić wyjątkowość
      naszego Mokotowa?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka