Dodaj do ulubionych

zaginiona przesyłka

13.06.07, 09:58
Wygrałam aukcję na allegro, zapłaciłam sporą kwotę. Minął miesiąc, a
przesyłki nie ma. Sprzedający twierdzi, że wysłał. Kupowałam u niego
wcześniej, więc nie podejrzewam, że kłamie. Co teraz? Jak odzyskać pieniądze?
Czy sprzedający ma obowiązek zwrotu?

Dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: zaginiona przesyłka 13.06.07, 12:03
      Przede wszystkim ma obowiązek złożenia reklamacji. Przy reklamacji na poczcie
      otrzymasz listem druk do podpisania (musisz zaznaczyć, że przesyłka nie została
      doręczona) i kopertę zwrotną, odsyłasz ten druk i jeśli przesyłka się nie
      odnajdzie ani nie została odebrana, to nadawca dostaje odszkodowanie w
      wysokości 10 krotnej wysokości kosztów wysyłki + przesyłka (np. w przypadku gdy
      wysyłka paczki kosztuje 8zł to zwrot jest 88zł.) Poinformuj o tym sprzedawcę,
      zażądaj reklamacji przesyłki, skanu potwierdzenia nadania przesyłki i zwrotu
      pieniędzy lub ponownego wysłania takiego samego towaru. Dodaj też, że
      zawiadomiłaś Allegro o zaistniałej sytuacji (i oczywiście napisz do Allegro).
      Jeśli sprzedawca nie dostarczy Ci towaru ani nie zwróci pieniędzy, masz prawo
      zgłosić oszustwo na Policji.
      • elmek Re: zaginiona przesyłka 20.06.07, 08:40
        Przede wszystkim, to nie kupujący tylko sprzedający występuje z reklamacją na
        poczcie, bo to on wysyłał i ma kwit nadania.
        • juliaaaaa Re: zaginiona przesyłka 26.06.07, 18:21
          Serdeczne dzięki za pomoc
      • malenka691 Re: zaginiona przesyłka 27.06.07, 22:11
        Witam!!!!
        Troche sie chyba aurinko zagalopowałaś:-)....reklamacje składa sprzedajacy, nie
        kupujacy,sprzedajacy podpisuje wszelkie druki reklamacyjne , bo to on jest
        nadawca wiec ten cały wstep o kopercie zwrotnej itd.:-)....to nie za bardzo ma
        miejsce.Nie mozna zaządac zwrotu pieniedzy od sprzedawcy- oczywiscie pomijam
        fakt odszkodowania wypłacanego przez poczte- bo to nie sprzedawca zawinił,wiec
        nie moze ponosic kosztów-oczywiscie mam obowiazek złozenia reklamacji-ale na
        tym sie jego rola konczy.Oczywiscie warto poprosic o skan dowodu nadania
        tudziez złozonej reklamacji,tak dla własnego spokoju i ...uzbroic sie w
        cierpliwosc bo reklamacja na poczcie moze trac nawet kilka miesiecy:-)
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka