88kasia88 18.09.08, 11:06 Chciałabym kupić goldenka z rodowodem i dać go od razu do tresury w szkole. Gdzie mam się udać?? podajcie jakiś kontakt Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenshii Re: Hodowla - gdzie? 18.09.08, 11:23 Najlepiej do Związku Kynologicznego w swoim województwie. Powiedzą Ci gdzie aktualnie są zarejestrowane mioty i która hodowla jest OK, jakie ma osiągnięcia itd. ZK organizuje także szkolenia dla psów. Odpowiedz Link
martuskownik Re: Hodowla - gdzie? 18.09.08, 12:21 Jeśli hodowla to Związek Kynologiczny. A co do szkolenia to sprawa wygląda następująco: dać to nie za bardzo jest jak. Biorąc szczenię należy dowiedzieć się jak najwięcej zanim przyjdzie do naszego domu na temat szkolenia, behawioryzmu i nawyków danej rasy. Ze szczeniakiem idzie się do psiego przedszkola (tam uczy się zachowań podstawowych), ponieważ małe 10 tygodniowe szczenie nie nadaje się na szkolenie z psami dorosłymi. Na duże szkolenie piesek musi trochę podrosnąć i bardzo ważne by było to szkolenie metodami pozytywnymi! Jednak nauka każdego psa czy szczeniora czy dorosłego już to przede wszystkim praca w domu, na spacerach, wyjazdach. Samo szkolenie nie sprawi psa mądrym i zrównoważonym. Napewno pomoże Wam poznać psią naukę ale mądry i ułożony pies to głównie praca indywidualna z psem w domu- ćwiczenia, przypominanie już nauczonych rzeczy i odpowiednie układy z psem. Przypominam również że Golden jest bardzo energiczny i nie są to psy rodem z amerykańskiego filmu będące ostoją spokoju i promieniujące mądrością wyssaną z mlekiem matki;) Wszystko w tych psach trzeba wypracować a efekty końcowe są połączeniem cierpliwości, miłości, konsekwencji, pochwał i zjedzonych samakołyków:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
88kasia88 Re: Hodowla - gdzie? 18.09.08, 13:29 z tą tresurą to konkretnie chodzi mi o to, że jak jest mały żeby go nauczyć podstawowych komend i tego żeby nie siusiał po kątach w mieszkaniu :) bo mam psa - kundla, super wytresowany ale nie prze ze mnie. ja nie mam do tego powołania. a spodziewam się dziecka i chciałabym żeby nasza psinka zaakceptowała malucha a maluch psiaka :) Odpowiedz Link
martuskownik Re: Hodowla - gdzie? 18.09.08, 14:07 Hmmm no to może skoro dzidziuś pojawi się nie długo to warto poczekać z psem? Bo dwa szczeniaki w domu z tego jeden ludzki jeden psi to nie wiem czy najlepsze rozwiązanie? Goldena należy szkolić systematycznie i duuuużo z Nim pracować by był psem spokojnym, opanowanym a jednocześnie w pełni Goldenim. Obawiam się że opcja oddania psa na szkolenie i odebranie już ułożonego nabytku może być tu fatalna w skutkach. Pies potrzebuje Twojego czasu a zastanów się czy przy małym dziecku znajdziesz go na tyle by dać go szczeniakowi tyle ile potrzebuje? Pies tak naprawdę staje się ustatkowany w wieku kilku lat, a nad tym trzeba te kilka lat pracować i samo oddanie psa na szkolenie niewiele tu da bo Golden to pies z którym trzeba pracować i poświęcać czas- tylko wtedy będzie tym Goldenem którego większość ludzi widzi w amerykańskiej sielance o mądrym psie towarzyszu rodziny i małych dzieci. Golden wymaga od Ciebie pracy z Nim a TYLKO wtedy oboje będziecie mieć z siebie uciechę. Nie mówiąc już o dziecku które ma się pojawić. Ja z Goldenami jestem już od ok 8 lat i nie polecam brania szczeniaka w momencie gdy na świat ma przyjść dziecko. Co do siusiania- psa takich rzeczy uczy się samemu w domu i tu żadne szkolenie nie pomoże. To efekt tylko i wyłącznie Twojej pracy z psem i systematyczności. Co do tego że pies nie zaakceptuje dziecka nie masz się czego obawiać. Jeśli weźmiesz psa przy kilkuletnim dziecku zaakceptują się na pewno a Tobie będzie łatwiej nad psem panować. Prędzej pies zacznie postrzegać malca jako zagrożenie i rywala jeśli pojawią się naraz- bo to dziecku będziesz poświęcała więcej czasu a tym samym psiak doskonale to zauważy i mogą być niepotrzebne problemy. Także zastanów się może jeszcze chwilkę a czas który poczekasz na psa na pewno zaowocuje wspaniałym Goldenim kompanem dla caaaaałej rodziny:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
tenshii Re: Hodowla - gdzie? 18.09.08, 14:08 No to już trochę gorzej. Maluch będzie sikał po kątach przez pewien czas i na to nic nie poradzisz. Nikt nie wyszkoli psa za Ciebie chyba że go oddasz do szkoły w której zostawia się psy na np 2 tygodnie. A skoro jesteś w ciąży to nie polecam teraz goldena. Raz, że najpierw powinno być dziecko i to już podrośnięte, żeby pies od wejścia wiedział że jest ostatni w stadzie. Dwa, że golden to szalony pies potrzebujący mnóstwa uwagi. Drugi noworodek w domu. Goldeny uspokajają się i poważnieją osiągając wiek około 2 lat. Jeśli chcesz mieć uśłuchanego, nie sprawiającego problemu goldena, zrównoważonego psychicznie to nie bierz go na czas poporowody. Nie poradzisz sobie. Odpowiedz Link
gizia-00 Re: Hodowla - gdzie? 19.09.08, 16:44 jesli moge cos powiewdziec mam dwojke malych dzieci 2 lata i prawie 6 miesiecy. od tygodnia jest z nami 3,5 miesieczna goldenka i moim zdaniem najpierw powinno byc dziecko, pozniej pies. gdy urodzisz pies choc bardzo kochany zostanie odtracony w jakims stopniu a prawda jest ze w takim wieku szczeniak potrzebuje bardzo duzo uwagi sama zmagam sie z siusianiem pieska musze z nia wychodzic na trawke co godzine trwa to juz tydzien a jej wciaz udaje sie narobic w domu a dodam ze spacery sa bardzo wazne a jak jest wietrznie to nie bardzo wyjdziesz z dzieckiem a z psem musisz wyjsc, czy ktos w tym czasie bedzie mogl ci sie zajac dzieckiem? ale zrobisz jak zechcesz ja tez zrobilam i mam teraz 3 malych dzieci nie jest latwo ale moj wysilek zaowocuje w koncu- mam nadzieje ;-) Odpowiedz Link
88kasia88 Re: Hodowla - gdzie? 20.09.08, 11:13 dziękuję za rady :) i w sumie to macie rację - najpierw dziecko a potem Goldenek. Odpowiedz Link
tenshii Re: Hodowla - gdzie? 20.09.08, 11:19 Gratuluję dobrej decyzji !! I szczęścia życzę :) Odpowiedz Link
martuskownik Re: Hodowla - gdzie? 20.09.08, 12:19 Pogratulować:) Brawo:) Najlepsza decyzja dla Ciebie, dzieciaków i Waszego przyszłego wymarzonego Goldziaka- na pewno będzie wspaniały mimo że kawałek później;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link