Dodaj do ulubionych

Hodowla - gdzie?

18.09.08, 11:06
Chciałabym kupić goldenka z rodowodem i dać go od razu do tresury w szkole.
Gdzie mam się udać?? podajcie jakiś kontakt
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: Hodowla - gdzie? 18.09.08, 11:23
      Najlepiej do Związku Kynologicznego w swoim województwie.
      Powiedzą Ci gdzie aktualnie są zarejestrowane mioty i która hodowla jest OK, jakie ma osiągnięcia itd.
      ZK organizuje także szkolenia dla psów.
      • martuskownik Re: Hodowla - gdzie? 18.09.08, 12:21
        Jeśli hodowla to Związek Kynologiczny.
        A co do szkolenia to sprawa wygląda następująco: dać to nie za bardzo jest jak.
        Biorąc szczenię należy dowiedzieć się jak najwięcej zanim przyjdzie do naszego
        domu na temat szkolenia, behawioryzmu i nawyków danej rasy. Ze szczeniakiem
        idzie się do psiego przedszkola (tam uczy się zachowań podstawowych), ponieważ
        małe 10 tygodniowe szczenie nie nadaje się na szkolenie z psami dorosłymi. Na
        duże szkolenie piesek musi trochę podrosnąć i bardzo ważne by było to szkolenie
        metodami pozytywnymi!
        Jednak nauka każdego psa czy szczeniora czy dorosłego już to przede wszystkim
        praca w domu, na spacerach, wyjazdach. Samo szkolenie nie sprawi psa mądrym i
        zrównoważonym. Napewno pomoże Wam poznać psią naukę ale mądry i ułożony pies to
        głównie praca indywidualna z psem w domu- ćwiczenia, przypominanie już
        nauczonych rzeczy i odpowiednie układy z psem.

Przypominam również że Golden jest bardzo energiczny i nie są to psy rodem z
        amerykańskiego filmu będące ostoją spokoju i promieniujące mądrością wyssaną z
        mlekiem matki;) Wszystko w tych psach trzeba wypracować a efekty końcowe są
        połączeniem cierpliwości, miłości, konsekwencji, pochwał i zjedzonych samakołyków:)

Pozdrawiam
    • 88kasia88 Re: Hodowla - gdzie? 18.09.08, 13:29
      z tą tresurą to konkretnie chodzi mi o to, że jak jest mały żeby go nauczyć
      podstawowych komend i tego żeby nie siusiał po kątach w mieszkaniu :) bo mam psa
      - kundla, super wytresowany ale nie prze ze mnie. ja nie mam do tego powołania.
      a spodziewam się dziecka i chciałabym żeby nasza psinka zaakceptowała malucha a
      maluch psiaka :)
      • martuskownik Re: Hodowla - gdzie? 18.09.08, 14:07
        Hmmm no to może skoro dzidziuś pojawi się nie długo to warto poczekać z psem? Bo
        dwa szczeniaki w domu z tego jeden ludzki jeden psi to nie wiem czy najlepsze
        rozwiązanie?
        Goldena należy szkolić systematycznie i duuuużo z Nim pracować by był psem
        spokojnym, opanowanym a jednocześnie w pełni Goldenim. Obawiam się że opcja
        oddania psa na szkolenie i odebranie już ułożonego nabytku może być tu fatalna w
        skutkach. Pies potrzebuje Twojego czasu a zastanów się czy przy małym dziecku
        znajdziesz go na tyle by dać go szczeniakowi tyle ile potrzebuje?
        Pies tak naprawdę staje się ustatkowany w wieku kilku lat, a nad tym trzeba te
        kilka lat pracować i samo oddanie psa na szkolenie niewiele tu da bo Golden to
        pies z którym trzeba pracować i poświęcać czas- tylko wtedy będzie tym Goldenem
        którego większość ludzi widzi w amerykańskiej sielance o mądrym psie towarzyszu
        rodziny i małych dzieci.

Golden wymaga od Ciebie pracy z Nim a TYLKO wtedy oboje będziecie mieć z siebie
        uciechę. Nie mówiąc już o dziecku które ma się pojawić.

Ja z Goldenami jestem już od ok 8 lat i nie polecam brania szczeniaka w momencie
        gdy na świat ma przyjść dziecko.

Co do siusiania- psa takich rzeczy uczy się samemu w domu i tu żadne szkolenie
        nie pomoże. To efekt tylko i wyłącznie Twojej pracy z psem i systematyczności.

Co do tego że pies nie zaakceptuje dziecka nie masz się czego obawiać. Jeśli
        weźmiesz psa przy kilkuletnim dziecku zaakceptują się na pewno a Tobie będzie
        łatwiej nad psem panować. Prędzej pies zacznie postrzegać malca jako zagrożenie
        i rywala jeśli pojawią się naraz- bo to dziecku będziesz poświęcała więcej czasu
        a tym samym psiak doskonale to zauważy i mogą być niepotrzebne problemy.

Także zastanów się może jeszcze chwilkę a czas który poczekasz na psa na pewno
        zaowocuje wspaniałym Goldenim kompanem dla caaaaałej rodziny:)
        Pozdrawiam
      • tenshii Re: Hodowla - gdzie? 18.09.08, 14:08
        No to już trochę gorzej.
        Maluch będzie sikał po kątach przez pewien czas i na to nic nie poradzisz.
        Nikt nie wyszkoli psa za Ciebie chyba że go oddasz do szkoły w której zostawia się psy na np 2 tygodnie.

A skoro jesteś w ciąży to nie polecam teraz goldena.
        Raz, że najpierw powinno być dziecko i to już podrośnięte, żeby pies od wejścia wiedział że jest ostatni w stadzie.
        Dwa, że golden to szalony pies potrzebujący mnóstwa uwagi. Drugi noworodek w domu.
        Goldeny uspokajają się i poważnieją osiągając wiek około 2 lat.
        Jeśli chcesz mieć uśłuchanego, nie sprawiającego problemu goldena, zrównoważonego psychicznie to nie bierz go na czas poporowody. Nie poradzisz sobie.
        • gizia-00 Re: Hodowla - gdzie? 19.09.08, 16:44
          jesli moge cos powiewdziec mam dwojke malych dzieci 2 lata i prawie
          6 miesiecy. od tygodnia jest z nami 3,5 miesieczna goldenka i moim
          zdaniem najpierw powinno byc dziecko, pozniej pies. gdy urodzisz
          pies choc bardzo kochany zostanie odtracony w jakims stopniu a
          prawda jest ze w takim wieku szczeniak potrzebuje bardzo duzo uwagi
          sama zmagam sie z siusianiem pieska musze z nia wychodzic na trawke
          co godzine trwa to juz tydzien a jej wciaz udaje sie narobic w domu
          a dodam ze spacery sa bardzo wazne a jak jest wietrznie to nie
          bardzo wyjdziesz z dzieckiem a z psem musisz wyjsc, czy ktos w tym
          czasie bedzie mogl ci sie zajac dzieckiem? ale zrobisz jak zechcesz
          ja tez zrobilam i mam teraz 3 malych dzieci nie jest latwo ale moj
          wysilek zaowocuje w koncu- mam nadzieje ;-)
    • 88kasia88 Re: Hodowla - gdzie? 20.09.08, 11:13
      dziękuję za rady :) i w sumie to macie rację - najpierw dziecko a potem Goldenek.
      • tenshii Re: Hodowla - gdzie? 20.09.08, 11:19
        Gratuluję dobrej decyzji !!
        I szczęścia życzę :)
        • martuskownik Re: Hodowla - gdzie? 20.09.08, 12:19
          Pogratulować:) Brawo:)
          Najlepsza decyzja dla Ciebie, dzieciaków i Waszego przyszłego wymarzonego
          Goldziaka- na pewno będzie wspaniały mimo że kawałek później;)

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka