Dodaj do ulubionych

Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka

04.10.11, 08:46
Znacie może jakieś szczegóły na ten temat??? Jak długo ma potrwać i jak długi odcinek ulicy ma być remontowany?
Znalazłem gdzieś w sieci informacje o remoncie Chłopickiego od Grochowskiej do Szaserów, ale na razie zamknięty jest tylko odcinek do Osowskiej... A co z fragmentem do torów kolejowych???

Strasznie się też przeciąga ta rewitalizacja Pl. Szembeka. Czy to wynika z konieczności wykonania jakichś prac pod ulicą Chłopickiego?

Poza tym, wiele do życzenia pozostawia jakość prac brukarskich na tym wyremontowanym Pl. Szembeka - te kamienne płyty i kostki ułożone są bardzo nierówno (wyżej-niżej), szpary/fugi pomiędzy nimi też są nierówne, a poza tym już są strasznie brudne... Czy to będzie jeszcze jakoś szlifowane przed oficjalnym oddaniem do użytku?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gościu Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka IP: *.ptedom.pl 04.10.11, 11:00
      Patrzę na ten "remont" prawie codziennie i już mam gotową odpowiedź dlaczego w naszym kraju są tak wysokie podatki. To co "wyrabia się" na Szembeku to skandal. Taka budowa nie powinna trwać tak długo i nie powinna być prowadzona jeszcze w tak nieudolny sposób. Ciekawe, że podatnicy nie mają szans obrony przed takimi zjawiskami, bowiem wybór "reprezentantów" społeczeństwa (radni, posłowie) nie jest panaceum na takie fanaberie.
      • zenith700 Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka 04.10.11, 12:05
        Ja też jestem zaskoczony czasem trwania rewitalizacji Pl. Szembeka, ale coś mi się wydaje, że to powolne tempo być może wynikało z konieczności wymiany/modernizacji/budowy jakichś instalacji właśnie pod ulicą Chłopickiego i z pracami na placu czekano na rozpoczęcie remontu ulicy... No ale to tylko takie moje przypuszczenia...

Natomiast jestem zniesmaczony jakością prac brukarskich na tej nowej części placu!
        Co więcej, utworzono tam kilka zatoczek (na wprost poczty), ale jakiś cymbał postawił na środku jednej z nich słupek z kilkoma znakami drogowymi i nie wygląda to na prowizorkę. I swoją drogą, jest to znak chyba niezgodny z normami, bo jest jakiś strasznie wysoki...
        • Gość: marbor1 Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka IP: *.aster.pl 05.10.11, 00:02
          Też uważam, że jest to wyjątkowo partacka robota.
    • Gość: a Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.11, 00:48
      Zakres robót nie uzasadnia tak długiego okresu ich prowadzenia. Cała ta budowa, nikomu przecież niepotrzebna, prowadzona jest wyjątkowo niechlujnie. Nawierzchnię ułozono z bardzo drogiego materiału, ale wyjątkowo niestarannie. Po co tam takie spoiny??? Opony maszyn budowlanych już zabrudziły tę nawierzchnię, swoje dołożyły też cieknące samochody. Idiotyczna konstrukcja słupków - nietrwała i niebezpieczna. A koszmarnie długi czas zamknięcia ul.Kordeckiego, to zwykłe łajdactwo wobec mieszkańców okolicy.
      I po co to wszystko? Żeby parking pod kościołem zyskał kosztowną nawierzchnię? Lepiej było przeznaczyć pieniądze na modernizację skrzyzowań w bezpośredniej okolicy i na zmiane organizacji ruchu na okolicznych uliczkach, albo chociaż na remonty domów komunalnych, których jest wokół mnóstwo.
      • grzegorz_s_g Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka 25.10.11, 11:44
        Nie lepiej, bo celem jest uczynienie z Placu Szembeka miejsca reprezentacyjnego. Wiatraczna się nie nadaje, bo ma być raczej węzłem komunikacyjnym. Pisano o tym już parę lat temu.
        • Gość: madzia Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka IP: *.pap.com.pl 15.11.11, 14:16
          Plac Szembeka będzie wyglądał jak lotnisko, tak samo pięknie jak Pasaż Wiecha. Tylko lotnisko z kościołem pośrodku nijak nie pasuje do Grochowa. Makabra za gigantyczną kasę ....
          • grzegorz_s_g Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka 15.11.11, 14:28
            Zobaczymy! Trochę dziwi mnie to poszerzanie ulicy ks. Sztuki, ale pozwólmy im skończyć. Raczej trudno, żeby wyszło gorzej niż było...
            • Gość: Dana Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 17:19
              Gorzej pewnie nie będzie ale ... od tygodnia widzę jakieś sześciany wypełnione śmieciami,chyba to są nowe kosze na smieci ale oczywiście nikt ich nie usuwa.Walają sie dookoła.Koszmar!
              • Gość: Sunga Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka IP: *.aster.pl 18.11.11, 15:52
                Zgadzam się te śmieci to koszmar, ale ta ulica chyba nie jest oddana do użytku... ciągle stoi zakaz. Co do nawierzchni, cóż trzykrotne zdejmowanie i układanie nic nie dało, a następnie miejscowe wycinanie i ponowne układanie-obserwowałam całe lato i jesień- ręce opadają...i uszy puchną
                • Gość: Kwiatek Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka IP: *.home.aster.pl 18.11.11, 18:27
                  Kto schował do kieszeni kluczyk od betonowych śmietników?
                  Jeżeli do chwili oddania ulicy do użytku nie będą sprzątać, to czarno i syfiasto widzę „pasaż”.
                  • Gość: madzia Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka IP: *.pap.com.pl 18.11.11, 19:21
                    Ten co wymyślił te śmietniki na kluczyk to powinien dostać medal.....
    • zenith700 Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka 04.12.11, 16:15
      Obszedłem sobie dzisiaj cały Plac Szembeka i mam następujące spostrzeżenia:

- ten, który wymyślił wysepki na środku Chłopickiego (na wysokości małej Grochowskiej i Kordeckiego) spowoduje ogromne korki... Do tej pory na wylocie z Placu Szembeka w Grochowską samochody mogły ustawiać się w dwóch rzędach: jeden do skrętu w lewo, drugi do jazdy na wprost i w prawo. Wspomniana wysepka to uniemożliwi, a więc wszystkie auta będą stały w jednym szeregu. Jak trafią się dwa-trzy skręcające w lewo, to zablokują cały ruch. A po drodze jest też przystanek autobusowy. Gigantyczne korki murowane!

- wspomniane wysepki są również na odcinku ulicy wzdłuż kościoła, czyli prawdopodobnie będzie tam zakaz parkowania. Wprawdzie wzdłuż działki z zabudowaniami parafialnymi powstało kilka-kilkanaście miejsc parkingowych, ale w czasie niedzielnych mszy będzie to zdecydowanie za mało. Jak nie będzie płotków wzdłuż trawników, to zostaną one zajeżdżone...

- zastanawia mnie dlaczego na wysokości kościoła zastosowano zwykłe betonowe krawężniki i kostki wykończeniowe, a wcześniej na całym placu zastosowano granit (lub jakiś kamień/konglomerat)?

- czy to podziemne "coś", to ponownie będzie publiczna toaleta? Płyta fundamentowa ma dość dużą powierzchnię (może nawet 200 m2) i jest dość głęboko. Czyżby miały być 2 poziomy?

W sumie fajnie, że będzie ładnie, ale z drugiej strony jeszcze bardziej razić będzie koszmarna brzydota okolicznych elewacji (budynku Poczty i innych gminnych kamienic) i fatalnych chodników (np. tego koślawego asfaltu na rogu przy sklepie z art. malarskimi). Będziemy mieli fontannę wśród slumsów...

Ciekaw jestem jak długo jeszcze potrwa remont tej części Chłopickiego oraz kiedy (i czy w ogóle) wyremontowane zostaną kolejne odcinki - do Szaserów i od Szaserów do przejazdu kolejowego...
      • grzegorz_s_g Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka 06.12.11, 12:34
        > - zastanawia mnie dlaczego na wysokości kościoła zastosowano zwykłe betonowe kr
        > awężniki i kostki wykończeniowe, a wcześniej na całym placu zastosowano granit
        > (lub jakiś kamień/konglomerat)?
        Może to już nie ma być obszar reprezentacyjny?
        > W sumie fajnie, że będzie ładnie, ale z drugiej strony jeszcze bardziej razić b
        > ędzie koszmarna brzydota okolicznych elewacji (budynku Poczty i innych gminnych
        > kamienic) i fatalnych chodników (np. tego koślawego asfaltu na rogu przy sklep
        > ie z art. malarskimi).
        Coś z tym chyba zrobią? Jakiś budynek robili...
        > - wspomniane wysepki są również na odcinku ulicy wzdłuż kościoła, czyli prawdop
        > odobnie będzie tam zakaz parkowania. Wprawdzie wzdłuż działki z zabudowaniami
        > parafialnymi powstało kilka-kilkanaście miejsc parkingowych, ale w czasie niedzi
        > elnych mszy będzie to zdecydowanie za mało. Jak nie będzie płotków wzdłuż trawn
        > ików, to zostaną one zajeżdżone...
        Ludzie mogą parkować na Ks. Sztuki, ale prawda: płotki są potrzebne.
        • Gość: ania Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 23:31
          Czy wiadomo kiedy ten remont sie skonczy ? Najpierw mialy byc dwa miesiace, potem do konca roku..... w zeszlym tygodniu juz myslalam, ze przejade Chlopickiego , ale dalej zamknieta ... No ile mozna ! Akurat w tym roku (padziernik, listopad, grudzien) pogoda byla dla robotnikow wyjatkowo laskawa, mialam nadzieje, ze skoncza przed terminem.. a tu remont, ktory mial trwac 2 miesiace trwa juz 4 ... i zero informacji co dalej...
          • sibeliuss Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka 08.02.12, 08:22
            Pogoda była łaskawa, ale harmonogram zakładał ciężkie mrozy :)
    • rrosemary Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka 21.04.12, 22:23
      Za chwilę będzie po kwietniu i nadal nic się nie dzieje, tzn dzieje się ale powoluteńku...jak ostatnio przechodziłam to owszem na Chłopickiego nowa nawierzchnia jest, ale już lekko pofalowana (a przecież niby nieużywana), w niedzielę, ktoś odstawia barierki i jest regularny parking "niedzielny", jeszcze chwilę temu nie widziałam miejsc na latarnie, ale może się mylę....

co to będzie? kiedy będzie?
      • Gość: Bobi Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.12, 22:48
        Za tą inwestycje powiesiłby za jaj..:
        wykonawcę
        nadzór
        inwestora
    • Gość: a Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.12, 21:53
      Jaka tam znowu inwestycja? To stały element krajobrazu. Tak już przywykłem, że nawet na rowerze odruchowo jadę w przeciwnym kierunku.
      • Gość: Kwiatek Ruchy górotwórcze chodnika przy Ks. Sztuki IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.12, 18:43
        Może ktoś się orientuje, co może być tego przyczyną?
        1. upał zaszkodził płytom
        2. ktoś robi podkop do kościoła
        3. odnalazły się jakieś grube korzenie
        4. partacka robota
        5. .........
        • Gość: Kwiatek Re: Ruchy górotwórcze chodnika przy Ks. Sztuki IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.12, 18:15
          ...i o to chodziło! Już po ruchach. Chodnik wrócił do stanu pierwotnego. Dziękować.
          • brrr8 Re: Ruchy górotwórcze chodnika przy Ks. Sztuki 12.07.12, 20:35
            Plac byl ladny wystarczylo tylko wsypac pare taczek zwiru w kaluze

Ole ta inwestycha kosztowala do tej pory?
    • Gość: gizmo Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.12, 21:31
      Odwiedziłem w środku dnia. Pracowników - zero. Słynne prace podziemne to w większości rów pod kable. Terenu zabudowano jakieś 25% - ale już widać powtórkę z placu Grzybowskiego. Grochów będzie miał piękną kamienną pustynię - i słusznie, miasto nie może być jak wieś, drzewa, krzewy i trawa tu nie pasują. Jeszcze by komu przyszło do głowy sprowadzić tam drób i krówki!

Ale jest i wiadomość kulinarna. Restaurację, pub i cośtam-cośtam przejęła Warszawska Akademia Kulinarna.
      www.akademia-wak.pl
      Już niedługo kurs cupcakes!
    • Gość: a Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.13, 07:02
      Skoro już odbył się ten kosztowny remont, to może nasi urzędnicy łaskawie pomysleliby o stacji Veturilo na placu? Moje maile pozostają bez odpowiedzi, a taka stacja przydałaby się bardziej, niż fontanny, czy powyszczerbiana i brudna nawierzchnia z kamienia.
      • Gość: jacek Re: Remont Chłopickiego i Pl. Szembeka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.13, 08:53
        Przestań marudzić w każdym wątku na ten temat! Widać, takiego zrzędy nie ma cło słuchać!

A plac teraz żyje - tam codziennie spędzają czas dziesiątki osób starszych, dzieci, nastolatków. Na szczęście marudzenie takich jak ty nie było brane pod uwagę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka