IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.06.04, 20:00
Interesuję się zabytkowymi podwórkami przy starych kamienicach. Czy u Was
gdzies sie takie znajdują? Gdzie odwiedzić i obejrzeć? Dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: pola Re: Podwórka IP: *.stacje.agora.pl 07.06.04, 17:38
      A jakiego rodzaju zabytkowość masz na myśli? Chodzi Ci o podwórza kamienic
      wpisanych na listę zabytków?
      • Gość: przybysz Re: Podwórka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.06.04, 22:16
        Nie chodzi mi o podwórka wpisane na listę zabytków, ale o wszystkie te, które
        wybudowano np. przed "wielką płytą".
        • Gość: pola Re: Podwórka IP: *.stacje.agora.pl 17.06.04, 18:09
          Nie ułatwiasz. Nadal nie wiem o jakie podwórka Ci idzie? „Przed wielką płytą”
          to b.enigmatyczne. Jeśli przyjąć, że na Pr.Południe budowano w tej technologii
          od ok. końca lat 60., to można wymienić mnóstwo adresów. Ale to już bloki a nie
          kamienice. Jeśli kamienice, to budynki przedwojenne albo wykańczane w połowie
          lat 40. XX w. Takich obiektów(i podwórek) jest w okolicy trochę. Czy o te Ci
          chodzi?
          • Gość: Mariusz Re: Podwórka IP: *.acn.waw.pl 17.06.04, 20:21
            jakiś czas temu ukazywały się na łamach GW dodatki nt dzielnic Warszawy. Mam
            chyba gdzieś jeszcze taki o Ochocie i Pradze. Polecam!
            A poza tym polecam niesamowite podwórze na ul. Waliców (czerwono ceglasta i
            jedyna kamienica pomiedzy Pereca i Grzybowską). Uważam, że niesamowita.
            Przyjeżdżają tu także wycieczki z Israela.
            Ponadto bardzo podoba mi się podwórko chyba z ostatnim w mieście fragmentem
            muru Getta (ul. Złota) Wg mnie jest takie.... Warszawskie!
            • Gość: przybysz Re: Podwórka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.04, 21:03
              Serdeczne dzięki Pola i Mariusz - o takie mi podwórka chodzi, pozwiedzam te,
              które mi poleciliście.
              • Gość: pola Re: Podwórka IP: *.stacje.agora.pl 23.06.04, 23:18
                Przybyszu, toć mimo najszczerszych chęci ja żadnego podwórka Ci nie poleciłem.
                Co wkrótce uczynię mimo, że - jak mi krzyż na kościele MB Męczenników Polskich
                miły - nie do końca sprecyzowałeś o jakie placyki Ci biega.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka