Dodaj do ulubionych

Parafia Las-Zastów

10.01.06, 13:14
W piątek o 16:00 po kolędzie nie przyjdzie ksiądz z parafii Zerzeńskiejjak
zawsze było,tylko już z nowej LAS-Zastów-a dokładniej ksiądz z Saskiej Kępy.
Z tego co się dowiedziałem Parafia będzie miała następujące granice:
Na południe od wisły wzdłuż kanałku Nowe Ujście,przecina Trakt
Lubelski,wzdłuż tego kanału i następnie przez Las "przy Lucernej" też wzdłuż
kanałku,następnie cały czas wzdłuż kanałku Nowa Ulga do Wisły.
Co ciekawe wzdłuż ciągu Lucerny-Wąbrzeska-Kadetów w ciągu dwóch lat to już
drugi kościół.
Oj parafia w Zerzniu bardzo zmaleje,będzie opierać się tylko o
Zerzeń,Zbytki,Borków,a kiedyś była taka duża-w Miedzeszynie też budują
kościół na Przewodowej.A i już starsze osoby buntują się w Zastowie bo ich
parafia to Zerzeń.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: az Re: Parafia Las-Zastów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 14:05
      Tak, tak z rozrzewnieniem wspominam lata 80 ubiegłego wieku, kiedy mojemu
      proboszczowi "załatwiałam" rury podwójnie ocynkowane do ciepłej wody (
      asortyment reglamentowany), prawie ze łzą w oku, że po dziesięciu latach dostał
      wreszcie pozwolenie na budowę - potrzebnego kościoła na nowym, dużym osiedlu.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Krzysieks1984 Re: Parafia Las-Zastów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 11:14
        Podobno kościół ma powstać do następnych Świąt Bożego Narodzenia.
        Z powodu tego nowego kościoła wytoczył się bunt części mieszkaców którzy nie
        wpuszczają księży do domu,tej części co często chodzą do kościoła w Zerzniu.
        • Gość: kleo Re: Parafia Las-Zastów IP: *.tele2.pl 13.01.06, 12:58
          rozmawiałam z księdzem, kiedy był po koledzie i powiedział, że kościół ma być
          wybudowany do 16 października!!! Oczywiście nie omieszkał dać karteczki z
          numerem konta, na jaki wpłacać kasę na ten kościół:) Też żałuję, że się
          pozmieniało, po poprzedni ksiądz (Karol) był rewelacyjny
          • Gość: krzysieks1984 Re: Parafia Las-Zastów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 13:40
            Bo ludzie się również obawiają ,że Cmentarz Pariafialny w Zerzniu jak została
            zmieniona parafia,stanie się dla nich niedostępny do pochówku.
            Według mnie nie będzie takie rzeczy ponieważ np. ludzie z Międzylesia są
            chowani na Marysinie i tu będzie podobnie.
            A propo budowy jak byłem ostatnio to dzwig stał ,więc ta data 16 października
            myśle że może być realna.
            A jeśli chodzi o pieniądze to podobno ksiądz sam finansuje budowe tak podobno
            powiedział-oczywiście za zgodą biskupa Sławoja,który powierzył mu to zadanie.
            Ciekawe jak to będzie.
            • Gość: m Re: Parafia Las-Zastów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.01.06, 19:12
              Jesli chodzi o pieniadze, to parafianie z Nobla daja pieniadze na kosciol
              (po koledzie, i co ktoras niedziele na tace).
              Waszym proboszczem ma byc ksiadz Krzysztof.
        • Gość: PIS Re: Parafia Las-Zastów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 21:26
          Budowa kościóła rozpoczęta została bez pozwolenia na budowę, czyli nielegalnie.
          Jak się to wpisuje w naszą IV Rzeczpospolitą - państwo prawa i sprawiedliwości?
          • Gość: au Re: Parafia Las-Zastów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 23:01
            Ciekawe, skąd masz takie informacje?
            Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka