Dodaj do ulubionych

Dla nocnych marków

09.02.11, 00:39
Dzis na jedynce o 2:50 dokumentalny film z 2008 produkcji Polskiej: "Rozwód po albańsku", coś czuje ze bedzie o kanunie i mulzumanizmie, chociaż wolalabym byc zaskoczona i nie slyszec samych ogolnikow, bo chyba sobie do tej godzinki poczekam.... na jutro nie widzialam powtorek w rozsądnieszych godzinach...
Obserwuj wątek
    • seboc Re: Dla nocnych marków 11.02.11, 17:06
      > coś czuje ze bedzie o kanunie i mulzumanizmie

Chyba sobie idealizujesz ten kraj, albo inaczej - wyobrażasz go sobie po swojemu egzotyczny smile
      pl.wikipedia.org/wiki/Rozw%C3%B3d_po_alba%C5%84sku
      Trochę z podobnej beczki. Przeczytałem ostatnio "Córkę Agamemnona" Ismaila Kadare. Hmm. Mam swoją opinię, ale pudełko z nią otworzę jak będzie okazja z kimś skonfrontować. smile

zdrówko
      S.
    • balkandriver Re: Dla nocnych marków 11.02.11, 18:26
      Film polecała "saranda" na tym forum:
      forum.gazeta.pl/forum/w,29338,72372623,72372623,RAZVOD_PO_ALBANSKI_Divorce_Albanian_Style_.html
      ale to dawne dzieje.
      Próbki, bo na razie nie znalazłem miejsca w sieci do ściągnięcia całości , można zobaczyć tu:
      wn.com/Divorce_Albanian_Style
      Znam osobiście osobę z mieszanego małżeństwa PL-AL, której rodzice przeżyli podobny koszmar. Ocaleli, ale... jakim kosztem.

Jeżeli chcecie się dowiedzieć o czarnej stronie ówczesnych realiów albańskich (a dużo było białych?), to polecam książkę "Burgjet e shtetit burg" / "The prisons of Albania" - Agim Musta.
      Poczujecie się, jak w Auschwitz, jak nie gorzej.

BALKANDRIVER
      • bionda83 Re: Dla nocnych marków 17.02.11, 11:21
        Fakt, stare dzieje, duzo o filmie slyszalam, nigdy nie widzialam.... bardzo ciekawy film i sie nie rozczarowalam.

do seboc: wydaje mi se ze mnie nie znasz, jestes ponoc inzynierem... mosty budujesz czy cos tam cos tam, wiec nie zajmuj sie psychoanaliza.... ale za linki dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka