Dodaj do ulubionych

Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013

21.07.13, 23:12
Witam, dwa dni temu wróciliśmy z żoną z podróży na Bałkany - krótko byliśmy w Bośni i Hercegowinie w Medjugorje oraz w Albanii, a prawie dwa tygodnie spędziliśmy w Chorwacji (Trogir, Okrug Gornji, Zaton, Dubrovnik) oraz Czarnogórze (Budva, Kotor).

Z racji tego, że przed wyjazdem zasięgałem opinii m.in. na tym forum, teraz zamierzam się odwdzięczyć tym samym - jeśli ktoś ma jakiekolwiek pytania, proszę śmiało pisać tutaj w wątku lub na michal-falkowski@tlen.pl.

Celowo wymieniłem miasta, w których byliśmy, bo może ktoś też się wybiera w te okolice, więc pozwoli to skonkretyzować pytania. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • ron5 Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 27.07.13, 06:17
      Witam,chciałbym przejechać z Grecji przez Macedonię do Albanii i dalej do Czarnogóry,Chorwacji.Mam pytania odnośnie Albanii:
      -czy mozna zostawiać auto na niestrzeżonych parkingach w miastach
      -czy nocując w hotelu należy parkować na strzeżonym parkingu hotelowym
      -czy jedzenie w lokalnych knajpkach jest ok
      Może moje pytania wyglądają na pytania osoby nieco uprzedzonej,ale jade do Albanii pierwszy raz i kraj ten jest wciąż jednak zagadką.Nie pytam o drogi bo wiem ,że są już w przyzwoitym stanie.Z góry dziękuję za wszelkie porady.pozdrawiam
      • miras59 Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 03.08.13, 19:56
        ron5 napisał:

> Witam,chciałbym przejechać z Grecji przez Macedonię do Albanii i dalej do Czarn
        > ogóry,Chorwacji.Mam pytania odnośnie Albanii:
        > -czy mozna zostawiać auto na niestrzeżonych parkingach w miastach
        > -czy nocując w hotelu należy parkować na strzeżonym parkingu hotelowym
        > -czy jedzenie w lokalnych knajpkach jest ok
        > Może moje pytania wyglądają na pytania osoby nieco uprzedzonej,ale jade do Alba
        > nii pierwszy raz i kraj ten jest wciąż jednak zagadką.Nie pytam o drogi bo wiem
        > ,że są już w przyzwoitym stanie.Z góry dziękuję za wszelkie porady.pozdrawiam
        Witam!
        Nie wiem dlaczego chcesz z Grecji przez Macedonie do Albanii takie kółko robićsmile
        -auto możesz zostawić spokojnie,moje stało pod hotelem nikt ci nie ukradnie.
        -jedzenie jest super im dalej od wybrzeża w głąb tym bardziej naturalne no i ceny niższe.
        A tak ogólnie to byłem parę razy w Chorwacji i Czarnogórze teraz pierwszy raz w Albanii,jeśli nie jesteś turystą hotelu z 5 Gwiazdkami to na pewno ci się spodoba.Albania jest piękna i kontrowersyjna za każdym zakrętem coś się czaiwink ludzie są bardzo mili,uprzejmi,życzliwi w Vlore na deptaku w czasie wieczornym gdzie jest tzw lanssmilesą dobrze ubrani w tzw firmówki,pachnący......to się czuje,po ulicy jeżdżą wypasione fury szczególnie w sobota,niedziela po prostu kosmos a jakby tego było mało ogólna taniocha...
        Byłem od Vlore do Sarandy,Niebieskie Oko,Girokoster jechałem od Vlory do Szkoder,Boge i Przepiękny Theth.Ogólnie byłem rozczarowany tym że spodziewałem całkowitego dziadowstwa a tu takie zaskoczenie po prostu ludzie piszą pierdoły ,jak jesteś zainteresowany odpowiem na pytania,dodaje filmy z Albanii ale to jeszcze potrwa jak chcesz zobaczyć wpisz max75176
        • baksik11 Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 04.08.13, 08:12
          Witam
          Jestem od pewnego czasu stałym bywalcem forum Albanii i właśnie decyzja zapadła jade 10.07 z zachodniej Polski Kolega miras59 wprowadził u mine dobry nastój swoim wpisem ale jeszcze miałbym kilka pytań:
          -jakie są ceny noclegów kwatery prywatne ,hotele normalne czyste dla zwykłego turysty wskazana klima?(jedziemy na 2 rodziny 8 osób)
          -jakie ceny podstawowej żywności ? oraz owoców morza uwielbiam je
          -jaka jest droga nad wybrzeżem z Vlore do Sarande czy da się jechać normalnie osobówką
          -jaka cena paliwa w Albanii (ON)

baksik11
          • fajnylajkonik Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 04.08.13, 14:45
            My akurat robilismy rezerwacje w hotelu z basenem na booking com i cena naszego hotelu byla wyzsza ale jak pozniej robilem rozeznanie na miejscu to ceny apartamentow dla rodziny 2+2 kształtowala sie pomiedzy 35-40 EUR/ dobe
            Ceny artykulow spozywczych praktycznie takie same jak u nas, w barach plazowych jakos nie ma zbyt duzego wyboru owocow morza wiec sie na nie specjalnie nie nastawiaj. Mi sie udało zjesc kalmary za 800 Lek, byly tez jakies ryby w cenie 1500-2500 Lek za kg, widzialem tez szpagietti z malzami.
            Generalnie kuchnia tam zblizona jest do wloskiej i bardzo czesto sa serwowane jakies pizze i szpagietti oraz potrawy bałkanskie.
            Droga z Vlore do Sarandy jest jak najbardziej w porzadku i osobowym samochodem przejedzisz bez problemów nawet autokary tam jezdza. Droga jest kreta i waska miejscami ale
            nawierzchnia jest w porzadku poza chyba dwoma miejscami ale tez do przejechania.
            Aktualna cena paliwa to 170-185 LEK za litr diesla 1 EUR = 135-140 LEK
            Jest duzy problem z platnoscia karta na stacjach, nawet jak jest znaczek visa/Mastercard to lepiej sie upewnic przed tankowaniem. Nam w 90% nie udalo sie zaplacic karta wszedzie nam odmawiali. Mam wrazenie ze to jakas forma strajku byla w stosunku do dostarczycieli terminali kart smile bo fizycznie widzialem ze terminale mieli.
            Mozna rowniez placic w EUR na stacjach i raczej przeliczaja po uczciwym kursie.
            • agrafka69 Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 02.02.14, 10:43
              >Ceny artykulow spozywczych praktycznie takie same jak u nas, w barach plazowych jakos nie >ma zbyt duzego wyboru owocow morza wiec sie na nie specjalnie nie nastawiaj. Mi sie udało >zjesc kalmary za 800 Lek, byly tez jakies ryby w cenie 1500-2500 Lek za kg, widzialem tez >szpagietti z malzami.
              >Generalnie kuchnia tam zblizona jest do wloskiej i bardzo czesto sa serwowane jakies pizze i >szpagietti oraz potrawy bałkanskie.

Przecież owoców morza tam jest opór właśnie! Małże, krewetki, kalmary, ośmiornice.... Wszystko w cenach bardzo przystępnych. Na przykład miska małży 300-400 leków jedynie. Poza tym owoce świeże i bardzo dobrze przygotowane smile

Ryby to Koca i Lavrak. Też świeżutki i grillowane w całości.

• miras59 Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 05.08.13, 22:25
      Dziękuję od kolegi Baksika za pochwałęsmileNa wiekszość pytań już odtrzymałeś odpowiedź ale coś tam dopiszę a więc mieszkałem jak wiesz w hotelu w Vlorze miałem zapłacony pobyt z biura Viktoria travel z wyżywieniem sniadania i obiadokolacje(na obiadokolacje były m.in kalmary)pobyt 9 nocy-1100zł hotel ogólnie był ok.Paliwo jak wiesz 170-185lek ale ja nie tankowałem,mam 60l.Zatankowałem w Macedonii na full ON wychodzi 4.7zł smileradzę zrobić to samo.Owoców morza jest do wyboru tylko trzeba widziec gdzie iść a to powiedziała nam pani Beatka-rezydenka. Można zjeść nawet chronione małże vengole ale tylko w jednej miejscowości Zvernec.Ze znalezieniem hotelu lub apartamentu nie ma problemu zależy w jakim przedziale cenowym szukasz.Drogi....hm drogami zostałem zaszokowany,ustawiłem sie na totalny brak dróg a tu taka miła niespodzianka dużo jest nowych dróg np z Fier do Vlory jest nowa droga a raczej autostrada tylko trzeba w pewnym momencie skręcić ze starej przejechać miedzy kukurydzą i już jesteś na autostradzie do Vlorysmile Droga do Sarandy spoko asfalt dużo wrażeń trzeba uważać jak jeżdżą ponieważ ich jazda dużo odbiega od naszych przyzwyczajeń a jak chcesz zobaczyc to za chwile dam fim z jazdy przez przełecz Logara obserwuj od 5s.Wstawiłem już trochę filmów na youtube możesz sobie zobaczyć max75176
    • 1klaudiap Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 29.10.13, 09:54
      Witam mam pytanie o namiary na noclegi w Czarnogórze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka