di_kormia 03.08.13, 23:47 od grecji salonik- ktora droga? wyprawa z dziecmi- ma byc bezpiecznie. prooooosze o szybka odpowedz. pozdrowka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
di_kormia Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 04.08.13, 07:38 a może nie od grecji tylko przez ohrid? mam zarezerwowany juz nocleg w niszu wiec chyba juz od tej strony Odpowiedz Link
fajnylajkonik Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 04.08.13, 13:54 Witam, moze uda mi sie odpowiedziec troche na Twoje pytania Wlasnie tyle co wczoraj wrocilismy z Albanii. Kiedy wy wyjezdzacie? Nasza trasa byla nastepujaca: Krakow-Vranje (nocleg) Vranje- Skopje - krotkie zwiedzanie 2-3 godz w zupelnosci wystarczy nastepnie przejazd do Ohrydu, bardzo ładne miejsce z klimatem i mozna sie tutaj zatrzymac na dluzej. My bylismy tam 1 nocleg i pozostał mały niedosyt Nastepnego dnia pojechalismy do Sv Neuma a po drodze zwiedzalismy muzeum na wodzie - obie atrakcje turystyczne godne polecenia. Granice z Albania przekroczyliśmy od strony Podegradec. Droga SH3 od tego przejscia granicznego wzdłuż jeziora Ohrydzkiego az do miejsca z ktorym laczy sie z droga od przejście Qafa-Thane - Kafa San jest niestety miejscami rozkopana i jedzie sie jakies 20 km/h Pozniej juz jest w porzadku. Generalnie trzeba uwazac w całej Albanii na mosty, wiadukty poniewaz na ich laczeniach bardzo czesto są duze dziury. Droga od Salonik z przejsciem w Kakavia jest na pewno lepsza. Z takich praktycznych informacji na szybko to: Aktualny kurs wymiany to 1 EUR = 135-140 LEK Koszt diesla 1 litr = 175-185 Lek Niestety w 90% na stacjach nie da sie placic karta platniczą. Nawet jezeli jest znaczek VIsa/MasterCard to lepiej sie upewnic przed zatankowaniem czy bedzie mozna placic karta. Nam tylko w dwoch miejscach udało sie zaplacic karta, nawet w Tiranie byly z tym problemy. Policji jest bardzo duzo jednak ani razu nas nie zatrzymali i jak pytalismy o droge to byli zawsze pomocni. Bardzo czesto zatrzymywali samych Albańczyków pewnie kontrolowali ich OC. Jezeli pojedziecie droga od strony greckiej Kakave do Sarandy to polecam zatrzymać zatrzymać sie w miejscu zwanym Blue eye. Niestety dosyć słabo oznaczone a naprawdę warto. Jezeli masz jeszcze jakies pytania ktore moga ci pomoc to pytaj. W nowym watku postaram sie opisac cala moja wyprawe do Albanii moze przydadza sie komus takie informacje. Zapewne planujecie przekroczenie granicy wegiersko serbskiej w Roszke tutaj trzeba sie liczyc niestety z conajmniej 2 godzinnym postojem. Odpowiedz Link
di_kormia Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 04.08.13, 18:13 dzieki dzieki. przydatne informacje, ale ja na pewno jade przez grecje, moze kiedys przez ohrid, ktory znam Odpowiedz Link
anuchaaa Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 05.08.13, 14:16 Witam, skoro niedawno wróciłeś to masz najświeższe informacje... Czy zwróciłeś może uwagę na ceny papierosów w Albanii? Czy można tam dostać mentolowe papierosy? Chyba, że należysz do szczęśliwego grona niepalących i nie interesował Cię ten wątek Wyjazd coraz bliżej - nie mogę się już doczekać Zastanawia mnie jeszcze kwestia - opłaty za autostrady - lepiej wymieniać trochę i płacić ich walutą (Bośnia, Serbia, Macedonia) czy spokojnie można pozostać przy Euro? Odpowiedz Link
di_kormia Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 05.08.13, 14:37 z papierosami moge ci moze pomóc bo wlsnie czytala (tylko gdzie??...) że papierosy tańsze niz w polsce- ale o mentolach nie wiem Odpowiedz Link
anuchaaa Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 05.08.13, 14:51 Też czytałam, że tańsze niż w PL, ale niestety nie znalazłam informacji o mentolowych - stąd moje pytanie. Odpowiedz Link
fajnylajkonik Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 05.08.13, 18:10 Akurat naleze do grupy nie palacych wiec niewieli ci pomoge poza tym ze zergnalem tylko na ceny papierosow i faktycznie byly tansze niz w Polsce chyb cos ok 200 LEK Jezeli chodzi o przejazd to np w serbii pamietam ze na jednej bramce chcieli 200 dinarow lub 2 EUR a 1 EUR = 112 dinarow wiec niby oplaca sie placic w dinarach ale z drugiej strony te roznice sa na tyle niskie ze chyba nie ma sensu latac i szukac kantoru. Na innej bramce placilem karta ale jeszcze nie sprawdzilem po jakim kursie przeliczono mi tę wielka transakcje W Macedonii na pierwszej bramce zaplacilem w EUR pozniej bedac juz w Skopje wymienilem pare EUR i placilismy lokalna waluta. W sumie nie sa to jakies duze kwoty tylko bardziej upierdliwe sa te bramki, ktore czasem potrafia zrobić maly korek Odpowiedz Link
ma.ci.ej Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 05.08.13, 21:09 Można płacić euro, ale jest o około 20% drożej - tylko trzeba mieć drobne, bo wydadzą Ci w ich walucie. Ale bez problemu mozna kartą. Odpowiedz Link
miras59 Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 09.08.13, 20:33 Witam! Wróciłem z Albanii 3 tygodnie temu i tak mentolowe są ale nie marlboro 150-200L.Wyjechałem z Rzeszowa o 1 w nocy i dojechałem do Ochrydu tez na 1 w nocy.Jechałem przez Tompe omijając Roszke zero kolejki.W Serbii wymieniłem na pierwszej bramce 15 czy 20E i płaciłem resztę ich walutą ale na następny rok będę płacił tylko kartą.W Macedonii tankowałem do pełna ON po 4.7zł Filmy z Albanii można zobaczyć na YouTubie max75176 Odpowiedz Link
nlka Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 15.08.13, 22:02 Jechałeś 24h z Rzeszowa do Ohrydu?? Dlaczego tak długo?? Odpowiedz Link
fafikk77 Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 18.08.13, 14:36 Ja wrocilem wczoraj z Albanii. W pierwszą stronę jechałem przez Serbię do Skopje w Macedonii. Tu jednodniowe zwiedzadzanie i nocleg i następnie przez Grecję do Sarandy ostatnim przejściem granicznym od morza. Jest najdalej ale droga chyba najlepsza, a więc i najszybciej. Ja jadąc przez Grecję zrobiłem sobie również jednodniową przerwę w Salonikach na wieczorne zwiedzadzanie. Ponadto przez Grecję jechaliśmy autostradą bez opłat. Odpowiedz Link
miras59 Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 18.08.13, 22:05 Kolega słabo podążał za mną,serbia trochę nas wyhamowała i postoje do tego. Odpowiedz Link
cosmo_791 Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 10.02.14, 10:40 witaj di_kormia szukam noclegu w albanii w dniach 06-16 lipca 2014 dla 8 osób (dwie pary z dwójką dzieci każda). jak Ci się podobał NAZA Hotel? plaża wygląda na "rozrywkową", czy w nocy nie jest głośno? czy w apart. są aneksy kuchenne (albo chociaż grille na zewnątrz)? może polecisz coś innego??? Pozdrawiam Odpowiedz Link
nlka Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 11.02.14, 17:03 cosmo_791 napisał(a): > witaj di_kormia > szukam noclegu w albanii w dniach 06-16 lipca 2014 dla 8 osób (dwie pary z dwój > ką dzieci każda). jak Ci się podobał NAZA Hotel? plaża wygląda na "rozrywkową", > czy w nocy nie jest głośno? czy w apart. są aneksy kuchenne (albo chociaż gril > le na zewnątrz)? może polecisz coś innego??? > Pozdrawiam Sarande jest imprezowe w nocy. Jeździliśmy tam właśnie na nocne imprezy i jest głośno. Jeśli chcesz z dziećmi mieć trochę spokoju w nocy to polecam Ksamil. Jest spokojniej w nocy, choć przy głównym deptaku i tak życie nocne się odbywa, ale nie tak bujne i głośne jak w Sarande. Pozdr... Odpowiedz Link
fafikk77 Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 10.02.14, 10:54 Ja jechałem w sierpniu ub. Od Salonik przez prawie całą Grecję jedziesz autostradą trasa E90 nr 2. Potem odbijasz na E853 więc trasa bardzo bezpieczna. Od granicy Albanii do Sarande odcinek drogi w 2/3 jest bardzo wąski, kręty i trzeba uważać na dziury. To jest odcinek bardzo górzysty więc w zimę może być bardzo niebezpieczne. Odpowiedz Link
1talea Re: jak jechac, jak jechac??? sarande 22.02.14, 09:52 Ja wybrałam hotel La Perla. Tylko nie ma nigdzie opini . Ale basen i plaża jest miejscu i bez opłat leżaki. Odpowiedz Link