Dodaj do ulubionych

Z Vlore do Dhermi drogą morską

09.02.14, 13:52
Myślę, że moze to zaciekawić niektórych amatorów sportów wodnych choć nie tylko, pragnę tu podzielić się przeżyciami z naszej wodniackiej wyprawy w czerwcu zeszłego roku: popłyneliśmy małą łódką kanu w 4 osoby wzdłuż wybrzeża Albańskiej Riwiery - dokładnie z Vlore do Dhermi (około 70km) częściowo po Adriatyku a w większości po morzu Jońskim, podróż zajęła nam 3 dni. Nagraliśmy za pomocą aparatu fotograficznego, krótki filmik, link poniżej. Z atrakcji, udało nam się przede wszystkim zobaczyć z bliska dziki i niezamieszkały półwysep Karaburum. Od strony morza, mogliśmy podziwiać wiele wspaniałych, dzikich plaż. Do kilku udało nam się przybić i zostać na biwak. Zbadaliśmy jaskinię pirata Haxhi Aliu (dostępna jest tylko z wody). Przybiliśmy do pięknej plaży w zatoce Grama (stacjonowały tam kiedyś legiony Cezara w czasie wojny domowej z Pompejuszem), wiadomo o tym m.in. z zostawionych rysunków i napisów na skałach. Dzięki naturalnej osłonie skalnej, zatoka ta słuzyła jako port w czasach starożytnych i nie tylko. W czasie podróży zachwycały nas co chwilę wpaniałe widoki. Nie obyło się też bez chwili grozy, gdy nagły wiatr od strony lądu próbował wypchnąć nas na pełne morze. Mieliśmy więcej szczęścia niż rozumu i nie podzeliliśmy losu Odyseusza, który rzekomo rozbił się niedaleko na jednej z wysp morza Jońskiego. Ku naszemu zdziwieniu, 3-go dnia podróży przepłynęła obok nas łodź podwodna - widać było tylko peryskop i flagę Chorwacji. Niestety było to tak nagłe doświadczenie, że zapomnielismy to nagrać na kamerę. Wyprawę zakończyliśmy na plaży w Dhermi. Jeszcze tylko następnego dnia jedno z nas musiało wrócić autostopem do Vlore po samochód i moglismy już mówić o szczęśliwym zakończeniu wyprawy. W planach już następna wyprawa z Dhermi do Grecji...smile

Filmik z wyprawy:

www.youtube.com/watch?v=DIfDh70NYrE
Obserwuj wątek
    • katja_24 Re: Z Vlore do Dhermi drogą morską 09.02.14, 16:35
      Mozesz podpowiedzieć, jak trafic do Zatoki Grama z lądu? Za cholerę nie moge zlokalizować na googlu.
      • agrafka69 Re: Z Vlore do Dhermi drogą morską 09.02.14, 16:43
        Gdyż chodzi najprawdopodobniej o zatoczkę Grava.

Wojska Cezara stacjonowały również w okolicach miejscowości Palace.
      • agrafka69 Re: Z Vlore do Dhermi drogą morską 09.02.14, 16:51
        Alleluja smile Nie okolice Palase tylko Qeparo smile
        • katja_24 Re: Z Vlore do Dhermi drogą morską 10.02.14, 11:07
          Znalazłam takie info:
          You can go to the Grama Bay by following national road Vlore-Sarande (sh8), after leaving the national park Park of Llogara get to the right on the beach of Perivollos 2 km from the main road. After reaching the Perivollos beach take the sea water! pedestrian path that leads to the Gulf of Grama."
          Więc jednak chyba istnieje, ale nadal nie wiem, czy można tam dostac się tylko lądem? Przedostatnie zdanie jest dla mnie troche niejasne.
      • dub4art Re: Z Vlore do Dhermi drogą morską 09.02.14, 23:19
        Do zatoki Grama można trafić lądem idąc ...szlakiem Cezara. Ścieżka zaczyna się w wiosce Llogara na wys. ok 800m. W jedną stronę (Llogara - Grama) to jakieś 6-7 godzin marszu po dość ciężkim terenie - naprawdę nie jest to szlak zbyt dobrze wydeptany i prawie w ogóle nie oznaczony. Albańczycy nakręcili świetny film ze swojej wyprawy:

www.youtube.com/watch?vshockPlzsik-jVQ
        • katja_24 Re: Z Vlore do Dhermi drogą morską 10.02.14, 11:04
          No nie dobijaj mnie, toz to ze 30km w jedna stronę...Nie jestem leniwa, ale bez przesady wink
          Znalazłam takie info na tej stronie:
          www.itravelalbania.com/#!karaburun/c1rt1
          "You can go to the Grama Bay by following national road Vlore-Sarande (sh8), after leaving the national park Park of Llogara get to the right on the beach of Perivollos 2 km from the main road. After reaching the Perivollos beach take the sea water! pedestrian path that leads to the Gulf of Grama." Mam nadzieję, że to nie oznacza konieczności pływania? Zalezy mi zeby się tam dostac, ale wody się boję sad
    • agrafka69 Re: Z Vlore do Dhermi drogą morską 09.02.14, 16:39
      Nie każdy może sobie pozwolić na kupno łódki i taką wyprawę smile

Bardzo polecam rejsy na półwysep Karaburum! Plaże są tam niezwykle malownicze i nie prawdą jest, że jest to miejsce całkowicie dzikie, bo znajdują się tam knajpki z pysznymi rybami! Jaskinia pirata z Ulcinja jest również często odwiedzaną atrakcją turystyczną.
      Wracałam z rejsu wieczorem, jak było już ciemno - zatoka Vlory wygląda niesamowicie!. Miasto jest wspaniale oświetlone.
      Szlak Julisza Cezara czyli trasa wiodąca przez przełęcz Llogara stanowi najpopularniejszą trasę widokową. Historia wojny domowej i walki z Pompejuszem to historia obejmująca wiele punktów: Orikum, Butrinti, Palace... Warto również dodać, że drogą "riwiery albańskiej" według legendy podążał również Homer smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka