Dodaj do ulubionych

Saranda-Butrynt

26.04.14, 17:46
Witam,w trakcie urlopu w Chorwacji planuję wycieczke do Albanii.Chcę się zatrzymać w Sarandzie i ponieważ jadę pierwszy raz mam pytania:
--czy w Butryncie jest parking i czy sa tam duże ilości zwiedzających (lipiec).
Czy może lepiej z Sarandy pojechać jakimś autobusem??
--czy ktoś może polecić jakąś fajna restaurację w Sarandzie gdzie można spróbować lokalnej kuchni?I czy jest jakieś typowo albańskie jedzenie?Czytałem o pizzy,sagetti,rybach i mięsie ale czy są jakieś inne dania typowe dla Albanii?
z góry dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kabutka Re: Saranda-Butrynt 27.04.14, 13:16
      Hej smile

Zwiedzaliśmy Butrinti pod koniec lipca. Jest duży parking przed wejściem na teren - obok tego słynnego "promu" - tratwy wink

Co do ilości zwiedzających - nie trafiliśmy na dużą ilość. Gdzieś tam ktoś się przewinął, ale nie odebrałam tego jako natłok. Może w sumie razem minęło nas z 40 osób. A teren jest ogromny. Warto się wybrać. Tylko to dłuższy spacer, zwłaszcza z dziećmi.
      • ron5 Re: Saranda-Butrynt 27.04.14, 14:51
        Dziękuje za odpowiedź.To,że teren jest duży to znaczy,że będzie co oglądać,Butrynt jak czytałem ma pozostałości różnych kultur ,chyba tez dlatego jest tak ciekawy.
        Co do tego promu-czy jest to prom umożliwiający szybszy dojazd do granicy greckiej?I czy on jest czynny?
        pozdrawiam
        • kabutka Re: Saranda-Butrynt 28.04.14, 09:34
          Prom to tak trochę za mocne słowo, to taka tratwa - jest odcinek programu Top Gear właśnie w Albanii i oni się nim przeprawiali - tam trochę przesadzili z wjazdem, bo my Hondą daliśmy radę. A sam "prom" kursuje cały czas - chłopaki jak widzą, że ktoś podjeżdża, to przeprawiają się po niego natychmiast. I tak, to jest taki skrót - my z niego korzystaliśmy w drodze do Grecji.
        • justryb1 Re: Saranda-Butrynt 28.04.14, 19:01
          Witam,
          W zeszłym roku byliśmy na południu Albanii, w Butrincie byliśmy w lipcu i jeśli chodzi o ludzi, to trafiliśmy na spore tłumy tzn. wycieczki obcokrajowców, ale widoczne to było dopiero w końcowej fazie naszego zwiedzania - przy amfiteatrze. Polecałabym więc wcześniejsze dotarcie do Butrintu, tzn. ok. 10.00 rano. Poza tym trzeba zaopatrzyć się w wodę (można kupić na miejscu ale chyba tylko w jednym punkcie), w czasie naszego zwiedzania upał był nieprzyzwoity, na szczęście duża ilość drzew w parku ratuje sytuację. W związku z temperaturą i możliwymi wycieczkami polecam wcześniejsze dotarcie na miejsce. Naszą podróż opisałam na blogu www.wakacyjnapodroz.com. Jeśli chodzi o jedzenie, myśmy jedli ryby i owoce morza w Ksamilu, więc nie doradzę. W Sarandzie zaś polecam spróbowanie suwlaków (nie wiem jak to się pisze po polsku) "souvlakia"
          Jeśli podróżujecie samochodem, to do Butrintu wybierzcie się samochodem, droga - nówka sztuka, z wyjątkiem kliku dziwnych wgłębień albo wybrzuszeń przy wyjeździe z Sarandy.
          Nie bardzo zrozumiałam, o co chodzi z tym promem? Jadąc od Sarandy do Butrintu nie korzysta się z tego promu, dopiero jeśli zmierza się do granicy z Grecją.
          • kabutka Re: Saranda-Butrynt 28.04.14, 19:57
            Przecież wyraźnie pisaliśmy, że ten prom to droga do Grecji wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka