bernadetta.k 07.07.07, 15:44 czy slub w albanii miedzy polka a albanczykiem moze odbyc sie normalnie w usc przy obecnosci tlumacza przysieglego czy musi byc konsul czy cos?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nertila chyba bez konsula 07.07.07, 17:21 ja brałam ślub we wrocławskim USC z tłumaczem przysięgłym j. włoskiego. w ALbanii chyba bez konsula, nie słyszałam w każdym razie o jego potrzebie, za to musisz mieć swój akt urodzenia i zaświadczenie ze swojego USC z Polski że jesteś stanu wolnego.oba dokumenty tłumaczone przysięgle i ... najlepiej z pieczęciami albańskiej ambasady z warszawy,bo mogą kręcić nosem... Odpowiedz Link
bernadetta.k Re: chyba bez konsula 07.07.07, 18:07 dzieki,ale jesli chodzi o pieczatki to masz na mysli apostille??? Odpowiedz Link
nertila Re: chyba bez konsula 07.07.07, 18:34 Jeśli chodzi o pieczątki to chodzi mi o pieczęcie z Ambasady Albańskiej w warszawie... a Apostile to swoją drogą, je załatwia się w Min. Spraw Zagranicznych, jedna taka Apostila 60zł.. Odpowiedz Link
bernadetta.k Re: chyba bez konsula 07.07.07, 18:38 juz ja mam..ale teraz co musze jechac do wawy po jakies inne poswiadczenia??? Odpowiedz Link
nertila Re: chyba bez konsula 07.07.07, 22:32 ja aby otrzymac dokumenty z albanii potrzebne do slubu w polskim usc musialam najpierw wyslac do albanii swoje dokumenty poswiadczone przez albanska ambasade.. jak u was sprawa wyglada inaczej to nie wiem czy albanska strona nie bedzie chciala na twoich aktach pieczeci ambasady albanskiej z wawy.. a moze beda chciec pieczecie ambasady polskiej z tirany? zawsze trzeba sie liczyc z tym ze obie strony żadko mają ze sobą doczynienia i urzedasy czy polski czy albanskie same nie wiedzą jakie pieczecie gdzie maja byc.. na wszelki wypadek najlepiej opieczetowac sie wszedzie zeby nie mieli sie czego przyczepic. Odpowiedz Link
blame_76 Re: chyba bez konsula 09.07.07, 21:22 ja bralam slub w albanii 5 lat temu i potrzebne mi bylo tylko pozwolenie z usc na slub z cudzoziemcem potem przetlumaczylam i potwierdzilam to w ambasadzie albanskiej tzn pieczatka. potem w albanii poszlismy do usc i wzielismy slub bez obecnosci konsula i tlumacza a swiadkow wzielismy z korytarza. Odpowiedz Link
bernadetta.k Re: chyba bez konsula 10.07.07, 00:51 kurcze to ja juz nie wiem..musi byc to potwierdzenie z ambasady albanskiej??ja dokumenty bede tlumaczyc w albanii,wiec moze nie trzeba?? Odpowiedz Link
rozafa NAPEWNO BEZ KONSULA 10.07.07, 01:13 ja bralam slub w Tiranie w USC dzielnicowym jesli w centralnym USC to trzeba wiecej formalnosci absolutnie obecnosc konsula nie jest wymagana tym bardziej ze na chwile obecna niema nawet konsula musialam miec swoj akt urodzenia PELNY odpis aktu urodzenia najlepiej zeby byl ze zdjeciem jesli mozna zaswiadczenie z urzedu ze jestem stanu wolnego zaswiadczenie o zameldowaniu to wszystko no i formularz slubny z albanskiego urzedu Odpowiedz Link
bernadetta.k Re: NAPEWNO BEZ KONSULA 11.07.07, 20:21 napisz mi jeszcze o jakie zameldowanie chodzi??moje w polsce czy w albani?? Odpowiedz Link
urszulka_r Re: chyba bez konsula 08.08.07, 11:47 nie masz sie o co martwic. Ja wychodzilam za maz w albanii w zeszlym roku w usc. musialam miec akt urodzenia i zaswiadczenie, ze jestem stanu wolnego. Tlumaczylam to w ambasadzie albanskiej w anglii. i tyle... Odpowiedz Link
urszulka_r Re: chyba bez konsula 08.08.07, 11:49 aha! nie bylo konsula na slubie, a swiadkami byli pracownicy urzedu Odpowiedz Link
rozafa bez tlumacza 10.07.07, 01:17 slub moze sie odbyc bez tlumacza jak najbardziej jednak slub w USC dzielnicowym jest po albansku wylacznie takze maz bedzie musial przetlumaczyc Tobie na polski badz w jakim sie porozumiewacie jezyku to wszystko co mowi urzedniczka Odpowiedz Link
bernadetta.k Re: bez tlumacza 11.07.07, 20:20 dziekuje za odpowiedz obejdzie sie bez tlumacza i zbednych kosztow.. pozdrawiam goraco i jeszcze raz dziekuje Odpowiedz Link
rozafa Re: bez tlumacza 12.07.07, 00:40 chodzi o zaswiadczenie o twoim stalym zameldowaniu w Polsce ja musialam miec takie zaswiadczenie ze na stale mieszkam w Warszawie slub bralam w Tiranie i tutaj bylo wymagane takie zasiwdczenie lepiej miec bo pobranie z urzedu miasta w Polsce nie kosztuje a moze sie okazac ze tu w albanii to bedzie wymagane jesli chodzi o slub to chyba juz wiesz ze musisz tez w czasie slubu przebywac legalnie na terenie albanii czyli najlepiej date slubu nie pozniej niz miesiac po przyjezdzie do albanii Odpowiedz Link
bernadetta.k Re: bez tlumacza 12.07.07, 13:41 wiem,ze miesiac moge byc legalnie,ale wiem tez ze pobyt mozna przedluzyc w komendzie policji,tak??dziekuje Ci bardzo za pomoc Odpowiedz Link
rozafa Re: bez tlumacza 13.07.07, 11:20 tak mozna przedluzyc do max 3 miesiace dwa razy mozna w ten sposob przdluzyc trzeba isc na Komende glowna policji w miescie wypelnic formularz dostany na komendzie napisac podanie uzasadniajace dlaczego chcesz dluzej zostac 2-3 zdjecia typ paszportowe xero odp stron paszportu poswiadczone notarialanie w albanii oplata 30 $ zostawiasz swoj paszport na kilka dni na policji oni tam wstawiaja specjalna pieczatke lepiej zatem wez tez 2 jak masz miedzynarodowy dokument tozsamosci napewno takie przedluzenie dostajesz to zwykla formalnosc oczywiscie idzcie razem z mezem jesli masz jakies praktyczne pyt to pisz jak bedziesz w albanii mozesz w razie czego do mnie zadzwonic Odpowiedz Link
bernadetta.k Re: bez tlumacza 14.07.07, 14:16 dziekuje bardzonaprawde mi pomagaszw srode wyjezdzam do wloch,wiec jakbys mogla mi podac numer telefonu to bylabym bardzo wdzieczna,oto moj adres e-mail : bernadetta.k@gazeta.pl pozdrawiam bardzo goraco Odpowiedz Link