26.12.07, 22:18
czasc dziewczyny mam takie małe zapytanie a właściwie to ogromny
stres przy okazji. Mój mąż ma wize do 20 lutego chcemy załatwić
karte tymczasowego pobytu byłam w urzedzie do spraw cudzoziemców i
dali mi cała ogromną liste dokumentów które musimy dostarczyc
i ...przeraziłam się poniewaz on jeszcze nie pracuje(dopier
przyjechał) ja i owszem ale na beznadziejnej umowie na najniższa
krajową bo tak taniej dla mojego pracodawcy moja mama jest na rencie
i mieszkamy u niej a tam w tych papierzyskach wymagają bym określiła
o stałych dochodach tzn żródło z czego bedziemy sie utrzymywac i
cholera jest problem do polskich małżeńst nie zaglądają do portweli
i czy będą mogli się utrzymać a do nas tak!!!niech to szlag!!pozatym
mam pytanie ogólne do dziewczyn które już to załatwiały jak to jest
w przypadku małżeństw i jakie dokładnie dokunenty musiałyście złożyć
bo wiadomo że oni się określają ale póżniej "w praniu" wychodzi że:a
jeszcze ten dokumencik! a jeszcze tego dokumenciku ksero itd. wiem
ile było cyrków jak wize załatwialiśmy wciąż coś nowego wymyślali
PROSZE O WSZELKIE INFORMACJE NO NIE WIEM DZIEWCZYNY JAKIS ZARYS
SPRAWY PLISS
pozdrawiam Lidka

PS napisałam teraz tylko do ciebie z polecenia że coś wiesz na ten
temat i licze po cichutku że mozesz cos poradzić
Obserwuj wątek
    • bubilu Re: do bubilu 27.12.07, 11:28
      witamsmile nic sie nie martw papierow cala masa ale wszystko da sie przerzyc;p, no
      zalezy jeszcze troche od dobrej woli urzednikow. Ja tzn ildo skladal papiery do
      wojewody wielkopolskiego <jestem z leszna> i tak wypelnij wszystko co i dali raz
      i sksreuj 4 razy, wazny jest akt tzn tytul do lokalu to moze byc twoja u owa o
      wynajem lub kogos z rodziny. Jesli chodzi o zarobki to zeby uzyskac karte
      tymczasowego pobytu maz wcale nie musi pracowac; ty dajesz swoje zaswiadczenie o
      zarobkach, rodzice pisza oswiadczenie ze beda wspomagac was finansowo,a np jego
      rodzice wysylaja wam ienozki<chociaz raz czy dwa> przez wstern union albo money
      gram i zalanczasz to do papierow<kopie. Za 1razem dostal ildo kart na rok i jest
      taka rozmowa interwiev ale nic sie nie przejumj spr czy malzenstwo nie jest
      papierkowe i pyt np co yo wczoraj na obiadsmile aha zlozcie papiery najlepij45dni
      pred uplywem daty waznsci wizy urzedasy bedo se ciogac ja mam klka dni przerwy i
      nie wiem jak bedo na to patrzec przyskladaniu papier. o obywatelstwo. I jeszcze
      1 policemen przyjdzie raz popatrzec jak mieszkaciesmileU mnie biedny sam nie
      wiedzial c mial robic wiec tylko patrzyl nas nie bylo a potem wypil wuno z
      tata;p Pozniej po roku ubiegasz sie 2 raz i dostajesz karte na 2 lata na tych
      samych warunkach a potem najlepij najkorzystniej zezwolenie na osiedlenie sie i
      w tym samym czasie bo masz pol roku na to ubiegassz sie o obywatelstwo N i to by
      bylo na tyle .Jaby bylo cos nieasnego smialo pisz ja juz jestem w polowie drogi
      weic chetenie pomogesmileI moja mala rada jak ma zamiar zostac w polsce to zmus go
      nie jak naszybciej uczy sie polskiego chociz komunikacji i szuka pracy mysmy
      niepotrzebnue zwlekali teraz mazpracuj we wrocku , ja studiuje jest kucharzemi
      w sumie jest spoko.Pozdrawiam Dorota
      • llydiaa-82 Re: do bubilu 29.12.07, 07:50
        dzięki wielkie za słowa otuchy potrzebne bo stresuje sie tym wszystkim jak
        cholera ogolnie to moj ból wynika z tego że według prawa mało zarabiam (umowa na
        najniższą krajową) no i z zaswiadzceniam od rodzicow tez lipa bo mieszkamy z
        mama a ona ma tylko śmieszną renta sad ale mam nadzieje ze jakos sobie z tym
        wykombinuje poprosze jakos ciotke albo cos w tym stylu.Moj mąż liche podstawy
        polskiego ma ale niewystarczające by podjąć jakoą normalną prace i cały czas
        jestesmy na etapie szukania. Licze bardzo że uda nam sie zorganizowac i spotkac
        w nowym roku.Pozdrawiam i życzę smych szczęśliwych kolorowych i ciepłych dni w
        2008 r
        pozdrawiam Lidka
        • bubilu Re: do bubilu 02.01.08, 11:12
          Hej Lidka, sluchaj nie wzne czy ma liiche podstawy czy nie zacznijcie od czegos
          latwego i szybkiego i prostego; moj maz pracuje w reteuracji- jest kucharzem (
          nie pomoc kuchenna, tylko zajmuje sie samym miesem) fakt faktem kokosow nie
          zbija ale ma umomwe o prace na czas nieokreslony i potrzebne papierki tez mu
          wystawia, a tam cgcoc nie chcoc oslucha sie z polskim troche< gorzej jak to so
          same przeklenstwa) wiec sprobojcie cos znalesc wlasnie w jakims pubie albo cos.;p
          pozdrawim Dorota
          • llydiaa-82 Re: do bubilu 02.01.08, 11:52
            czesc Dorota własnie wróciliśmy z sylwestra i zabieramy sie od dzis ostro do
            roboty z dokumentami no i z praca jesli chodzi o to drugie to najprawdopodobniej
            pojdzie narazie do mojego kolegi na budowe(koles ma firme budowlaną)wiem że nie
            jest to najprzyjemniejsze zajecie ale od czegoś musimy zaczącsad jak załatwimy
            tą karte pobytu bo narazie to jest najwiekszy stres wówczas pomyslimy o
            znalezieniu czegos konkretniejszego a o kuchnie tez myślałam bo on pracował 2
            lata w grecji w restauracji tez przy mięsie he he
            pozdrawiam i witam w Nowym Roku smile
            • bubilu Re: do bubilu 02.01.08, 17:24
              hej heh na budowie to wcale nie jest zle dobrze ze masz kogos kto ci moze pomoc
              bo ja zalatwialam wszystko sama no ale we wrocku troche mozliwosci jestsmile A
              wlasnie spotkalyscie sie w koncu z asia ? bo wiem ze miałyscie -mnie w tym
              czasie nie bylo we wrocku,
              pozdrawiam dorota
              • llydiaa-82 Re: do bubilu 02.01.08, 17:39
                no właśnie nie -nie spotkałyśmy się teraz może jakoś da rade w ten
                weekend bo akurat mam wolne(sobota niedziela) lub w poniedziałek bo
                też wolne upiekło mi się winkZapraszam może zbierzemy się razem ?co
                Ty na to?
                • bubilu Re: do bubilu 03.01.08, 13:25
                  hej z tego co Asia mowila to jest teraz w Mediolanie , w sumie to nie wiem kiedy
                  wraca , ja bardzo chetnie ale nie teraz wlasnie zaczela mi sie sesja a w
                  poniedz to egzamin mam ale troche pozniej to nie ma problemu
                  pozdraiam
                  Dorota
                  • llydiaa-82 Re: do bubilu 03.01.08, 15:57
                    hej no to spoko przeczekam tą Twoją sesje i póżniej jakoś sie mozemy spotkać daj
                    znać jak Ci pasuje bo mi jest obojętne ja pracuje ale zawsze mogę się z kimś
                    zamienić lub wziąść wolne.POWODZENIA NA EGZAMINACH trzumam kciuki i pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka