a.hysa 18.04.08, 07:46 Z jednym dzieckiem? Ile trzeba zarabiac w Albanii, zeby sie nie stresowac? Tak mniej wiecej, chcialabym sie zorientowac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laryssssa Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 18.04.08, 11:30 nie orientuje sie dokladnie, ale kiedys moj chlopak powiedzial mi, ze w albanii policajnt zwyklego szczebla z kilkuletnim starzem zaraba miedzy 150-200Funtow miesiecznie, i z tego co wiem to jest to przyzwoita u nich placa..Pewnie zalezy jeszcze gdzie zyjesz, gory, czy jakies wieksze miasto. Odpowiedz Link
nertila Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 18.04.08, 12:04 nauczyciel po filologii angielskiej (studia we Vlorze) w Beracie zarabia 250-300 euro/muaj a pielegniarka 200-250 euro/mc Odpowiedz Link
nertila Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 18.04.08, 12:07 trener sportowy 350euro/mc ale tez zależy gdzie i od jakiej dyscypliny Odpowiedz Link
a.hysa Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 18.04.08, 12:16 nio tak tyle zarabiaja ale czy to im pozwala spokojnie zyc, oplacajac wszystkie rachynki i po zaplaceniu za zywnosc? czy cos z tego zostaje? Odpowiedz Link
zeg-ata Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 18.04.08, 15:05 Pewnie, ze im wystarcza bo i tak przeciez wiekszosc utrzymuje sie z przesylanych z zagranicy pieniedzy..)))))))))))))) Odpowiedz Link
a.hysa Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 18.04.08, 19:26 nio nie wiem czy tak kazdy wysyla, jak u ciebie zeg-ata partner takie miliony im wysyla? bo w przypadku mojego meza czy rodziny to nie bardzo widzialam aby sie tak kwapil co miesiac im wysylac nio moze raz na rok i tylko rodzica, to ja juz predzej mojej mamie w polsce cos wysle. Odpowiedz Link
zeg-ata Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 18.04.08, 22:20 Tak, tak wielu wysyla tak, ze zona o niczym nie wie........... nie mowie ze wszyscy, ale niestety wiekszosc.... Choc niektorzy rzeczywiscie to egoisci i nawet rodzicom nie wysla...znam i takie przypadki........ Odpowiedz Link
a.hysa Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 18.04.08, 22:28 skoro tak wysylaja po kryjomu to fajneek, zaufanie maja do siebie i fundamenty na zdrowy zwiazek,, ach jak to sie mowi sa ludzie i ludziska Odpowiedz Link
shilpa AD 23.04.08, 18:59 To nie egoizm tylko dbanie o wlasna przyszlosc. Ile mozna pracowac na rodzicow ktorzy czasmi to wykorzystuja i nie zamierzajac robic nic do konca swojego zycia, bo przeciez maja dziecko za granica? Ja sie o to czasmi denerwuje, bo skoro mamy jakies plany na wspolna przyszlosc to chyba powinnysmy cos odkladac a nie tylko wysylac jego rodzince!? Nie mam nic przeciwko wysylanu raz na jkis czas w formi prezentu, ale utrzymywanie rodzicow to nie w moim stylu. Moze dlatego, ze ja to wynioslam z domu, moi rodzice nigdy nie pytali mnie o pienidze, bo to ja jestem ich dzieckiem a nie oni moim. NO! Czy ja sie myle i mam jakies chore widzenie swiata? Odpowiedz Link
zeg-ata Re: AD 23.04.08, 20:17 Nie mylisz sie....w polsce w wiekszej wiekszosci rodzice pragna dla swojego dziecka jak najlepiej, oddadza mu ostatni grosz, dbaja o to aby dziecku zylo sie lepiej niz im, a z tego co zauwazylam w albanii jest odwrotnie - rodzice zabiora ostatni gorsz))za wszelka cene chca by dzieci bedace za granica wysylaly im pieniadze na kolejne ich kaprysy, bo juz nie mowie tylko na samo zycie. Czyzby kolejna roznica? Czy tylko ja znowu zle widze to co mnie otacza? Odpowiedz Link
nertila Re: AD 24.04.08, 08:58 Bardzo dobrze widzisz! Albańczycy tak wychowują sobie dzieci. syn jest najważniejszy bo to on w przyszłości zapewnić ma im spokojną starość, córka jest tym dzieckiem które wyjdzie za mąż odejdzie z domu i je jeszcze trzeba w posag przyozdobić. W Polsce natomiast moja ciocia która ma 2 synów a mnie traktuje jak swoją córkę powiedziała mi takie zdanie: Córkę dostaje się w nagrodę a syna za karę! W Polsce syn to ten który prosi o komputer, spodnie za 300zł, rower i żeby mu dać na wyjazd (nie do hotelu!! ale pod namiot na Mazury z kolegami) takie tam grosze, drobniaki Mamo .. 1000zł...! Córka to ta która pomaga rodzicom , nie koniecznie materialnie ale która zajmie się swoimi rodzicami kiedy oni nie będą się w stanie sami podetrzeć czy chodzić(nawet w Kiepskich Babka mieszkająca z nimi była matką pani a nie pana domu ) To jest kolejna różnica kulturowa: pojęcie kto się ma zająć rodzicami na stare lata! Moja ciocia mówiła mi jeszcze: Twoi rodzice mają Ciebie i jest ktoś kto im szklanke wody poda. Ja nie bede mieć nikogo.. nie liczy na to że któryś z synów weźmie ją do siebie, BO ONI MAJĄ SWOJE ŻONY I RODZINY! w Albani jest inaczej.. Odpowiedz Link
a.hysa Re: AD 24.04.08, 12:04 niestety taka kultura ze tak wychowuja, choc nie kazdu jest taki zalezy tez od osoby w przypadku moich tesciow nigdy o nic nas nie prosili, czy tez swoje inne dzieci bardziej chca sami pomagac. aczkolwiek wiem od meza siostry ze z jej tesciami wlasnie tak jest co i roz posza o pieniadze na wakacje!, drugi kuzyn urima tez wysyla aby pomoc, najbardziej drzani mnie to ze tutaj ludzie naprawde ciezko pracuja kupuja dom a tacy tesciowir w pierwszej kolejnosci sie wprowadzaja do tego nowiutkiego domu.... Odpowiedz Link
daydream7 Re: AD 22.07.08, 15:48 no wlasnie, mam taka sama sytuacje. rodzice z albanii mysla ze jak ich syn jest za granica to ma kasy jak lodu i moze ich utrzymywac. ostatnio moj facet powiedzial ze nie ma zbyt wiele kasy, chce cos zmienic w zyciu ale jest ciezko- a czemu nie ma kasy? bo wysyla regularnie co miesiac rodzicom, bo ci kupili cos drogiego i musza splacac raty... jestem zla, ale co moge zrobic? nic. przeciez to rodzice. inna mentalnosc, no wlasnie, ta roznica kultur czasem naprawde doskwiera. w Polsce w wielszosci to rodzice dbaja o to aby ich dzieci mialy jak najlepsza przyszlosc. jesli nie maja pieniedzy to staraja sie tak ukztaltowac zycie dzieci zeby to one dorobily sie czegos wiecej. w albanii jest na odwrot. ciezko to zrozumiec. jestem juz dluzej z moim facetem i chcialabym odlozyc troche kasy, wlasnie dla lepszej przyszosci ale jak? przez osatnie problemy, roznice miedzy nami i nasza kultura tesknie do Polski, do naszej kultury, zasad... Odpowiedz Link
a.hysa Re: AD 22.07.08, 15:52 ja to bym powiedziala pogadaj z facetem a on rodzicami, moze znajdziecie jakis zloty srodek tej calej sytuacji? pozdrawiam Odpowiedz Link
daydream7 Re: AD 22.07.08, 15:54 po rostu widze jak ciezko racuje moj albanczyk, jak jest zmeczony, po to aby cala kase wyslac rodzicom?! znalazl druga prace po to aby miec tutaj na zycie, ale co to za pieniadze... moze ktos zazuci mi ze mysle tylko o kasie. ale to logiczne, zeby ulozyc sobie zycie, kupic cos lepszego do mieszkania, aby pozwolilo ono takze na zalozenie rodziny- potrzeba pieniedzy. ja naprawde szanuje jego rodzicow, mozna wyslac pieniadze, jesli oni tego naprawde potrzebuja a nie na zachcianki... przeciez ich syn tez ma swoje zycie, ktore musi jakos ulozyc. dla nas, polakow to normalne, ale dla nich? mam czasem dosc. troszke mi ulzylo jak to napisalam pozdrawiam wszytskich Odpowiedz Link
a.hysa Re: AD 22.07.08, 16:08 wiem ze w takiej sytuacji nie jest latwo sama w niej nie jestem ale maz meza siostry wlasnie tak postepuje pracuje, i cala kase do albanii wysyla mieszka w anglii 10 lat a niczego sie tutaj nie dorobil, malo tego on nie wysyla tylko do rodzicow ale tez utrzymyje brata i jego rodzine! brat w albanii niezla furra jezdzi za pieniadze ktore dostal z uk. normalnie szok. ale w tym przypadku wydaje mi sie ze musicie pogadac, z mezem, i znalesc jakies solidne rozwiazanie! ja osobiscie raczej na cos takiego bym sie nie zgodzila aby moj maz swoja pensje co miesiac czy tydzien oddawal do rodzicow. i nie jest to ze jestem zachlanna czy co aleja tutaj tez mam zycie, i rachunki do poplacenia, i moi czy meza rodzice musza to zrozumiec. Odpowiedz Link
ally-t Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 14.05.08, 10:17 a.hysa - czemu pytasz? Myslisz o zamieszkaniu tam? Pytam, bo ja sie nad tym zastanawiam. Aktualnie mieszkamy w Londynie, ale chyba czas stad uciekac Zastanawiam sie nad Albania, ale to tak powazny zyciowy krok, ze sama nie wiem... Co o tym myslicie? Odpowiedz Link
albanka100 Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 09.06.08, 13:01 ja mieszkam w Albanii juz od roku i jest super! Mieszkamy z tesciami, ale wlasnie "sie budujemy" i bedziemy sami juz za 3 miesiace Ja mam fajna prace, tesciowie sa kochani i wogole jest niemalze bajkowo. No i juz mamy piekne lato! Moi rodzice i brat przyjezdzaja za tydzien i moi tesciowie juz sie szykuja na ten przyjazd (bo jak wiadomo - gosc w dom, Bog w dom). Jednym slowem - Ally - DAWAJ! Odpowiedz Link
llydiaa-82 Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 09.06.08, 14:14 cześć fajnie ze tak sie potrafiłas odnaleśc w Albanii ja moze rówiez bym się zdecydowała ale mam lęk odnośnie pracy tam sorki za wscibstwo ale czym sie zajmujesz zawodowo???pozdrawiam Odpowiedz Link
albanka100 Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 09.06.08, 16:22 Czesc. Ucze jezyka angielskiego, udzielam prywatnych korepetycji - u siebie w domu, czasem u ucznia. Nie przepracowuje sie zanadto Mam w sumie 18 godzin tygodniowo jak a razie. Kokosow z tego nie ma, ale bardziej niz z potrzby, robie to po to, zeby nie izolowac sie tu od ludzi, zeby miec cos poza domem, mezem, rodzina Jest super i Albanczycy (ucze w wiekszosci dzieci i nastolatkow) sa bardzo pojetni jesli chodzi o nauke jezyka! Odpowiedz Link
nertila Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 11.06.08, 14:04 mam takie pytanko: udzielasz korepetycji,bo jestś z wykształcenia do tego przygotowana czy wystarczy "życiowa" znajomość angielskiego poprostu? To prawda Albańczycy mają chęci i motywacje do nauki j.obcych i to jest jakiś pomysł żeby sobie dorobić. Pytanie czy trzeba mieć na to papiery, czy jak robisz to prywatnie nikt o nic nie pyta? Odpowiedz Link
albanka100 Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 11.06.08, 15:57 czesc. Zanim wyprowadzilam sie do Albanii, mieszkalam kilka lat w Anglii. Chodzilam tam na uniwerek, a zeby zostac przyjetym nalezy zdac egzamin IELTS. Dostalam z tego egzaminu max ilosc punktow. To wprawdzie nie upowaznia "legalnie" uczyc, np w szkole (do tego trzeba miec TOEFL). Ale po angielsku mowie biegle, gramatyke mam opanowana, a tu - jak mowisz - nikt sie o papierek nie pyta. Udzielam tylko prywatnych korepetycji. Odpowiedz Link
nertila Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 11.06.08, 16:04 dzieki za odpowiedź, czyli np. j.włoskiego też by można ich prywatnie uczyć bez papierka git tylko w jaki sposób znalazłaś chętnych?jakies ogłoszenie zamieszczałaś w szkołach? ale to nie jest chyba praca na poważnie,tylko tak hobbystycznie. Odpowiedz Link
albanka100 Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 11.06.08, 16:48 jestem pewna, ze znalazlabys chetnych! Ja nie dawalam zadnych ogloszen, rodzina meza mnie rozreklamowala wsrod zanjomych najpierw zaczelam uczyc dwie male kuzynki meza, potem, kiedy zaczelo byc widac rezultaty (naprawde szybko - juz po miesiacu!!), zainteresowali sie rodzice innych dzieci z ich szkoly - i tak to poszlo poczta pantoflowa Praca nie jest jakos super dochodowa, ale mam na kawke z kolezankami i faktycznie - uwielbiam to robic! Najbardziej wlasnie wtedy, gdy widze rezultaty mojej pracy. A tak z ciekawosci - przeprowadzasz sie do Albanii? Brak mi tu polskich kolezanek Odpowiedz Link
nertila Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 11.06.08, 18:06 albanko100 ja będę w Albanii z synkiem i moja mamą w przyszłym miesiącu,ale nie przeprowadzam się. Jak na razie przeprowadzam sobie za to męża z ziemi włoskiej do Polski O Albanii myślę jednak ciepło i często,bo ciągnie mnie tam i kto wie czy kiedyś nie wyląduję w niej na dłużej. Przepraszam ale już muszę znikać, bo mam dzisiaj nockę znowu. Zapraszam jutro na chata to sobie pogadamy jak masz ochotę i czas życie w Albanii jest trudne ale myślę, że z czasem wszystko się zmieni na lepsze i już niedługo będziesz miała kupę koleżanek koło siebie Do odważnych świat należy Odpowiedz Link
balkandriver Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 11.06.08, 21:46 Albanka 100, Gratuluję Ci pomysłu na na pracę i życzliwego podejścia do Forumowiczek i ich wnikliwych pytań. Widzę , że znalazłaś w Albanii swoje miejsce, a to bardzo ważne. To ja zadam pytanie - w jakim mieście przebywasz? Pozdrawiam BALKANDRIVER Odpowiedz Link
albanka100 Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 12.06.08, 13:07 Dziekuje za gratulacje Mieszkam w Kopliku, to niedaleko Szkodry. A pochodze z Sopotu, nad morzem Jedziemy niedlugo do Polski na wakacje!! Odpowiedz Link
ally-t Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 12.06.08, 13:12 Czesc!! Moj maz jest ze Szkodry, a ja pochodze z Gdanska! Bedziemy w Albanii w sierpniu, moze sie umowimy na spotkanko? Ja wlasnie mysle o przeporwadzce do Albanii. Planowalysmy sie juz spotkac ze Szkodra, ale dalam troche ciala, bo mialam sie odezwac, a taka bylam zalatana ostatnio, ze szok!! Szkodra - odezwe sie na dniach!! Sorki Odpowiedz Link
kris.79 albanka100 12.06.08, 14:30 ehh, a mialam nadzieje ze moze w tiranie jestes... ja mieszkam w tiranie i tez brakuje mi rodakow, dlatego ciesze sie ze sezon sie zaczal, jestem umowiona z kilkoma osobami spedzajacymi tu wakacje i nie moge sie doczekac jesli bywasz czasem w tiranie to daj znac i sie spotkamy. ally-t , fajnie ze tez myslisz o przeprowadzce do albanii, coraz wiecej tu nas ) Odpowiedz Link
albanka100 Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 12.06.08, 18:07 no hej To super!! Tylko ze my jedziemy do Polski w lipcu i zostaniemy tam na 2 miesiace, ja moze na 3 nawet (chociaz nie wiadomo - musze wracac do moich dziedziaczkow - English students ) Ale napisz mi na maila swoj nr telefonu, albo prywatnego maila, to sie zgadamy. Odpowiedz Link
balkandriver Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 12.06.08, 20:51 Łaał, w Kopliku!! Albanka, poczekaj z wyjazdem do 7go lipca! Będziemy w Kopliku w tym dniu przejazdem z Vermosh do Theth sześcioma furami terenowymi z ekipą radia i TVN oraz Panem Konsulem Rosochackim.Moglibyśmy się spotkać, to byłby wspaniały punkt wyprawy. Co Ty na to?? BALKANDRIVER Odpowiedz Link
albanka100 Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 13.06.08, 09:49 Balkandriver, to mega-super pomysl!! TYlko ze... to wszystko zalezy od moich rodzicow. Przyjezdzaja za kilka dni, i my bedziemy z nimi wracac do Polski. A nie wiem, do kiedy tata dostal urlop. DAm Ci znac we wtorek, jak przyjada. Byloby superm jakbym tu byla (i bylabym w TV?) ale cos mi sie zdaje, ze do 7-go lipca zdazy nas tu nie byc... Robicie takie wyprawy co roku? Odpowiedz Link
balkandriver Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 18.06.08, 23:53 Jasne, że sprawy rodzinne są ważniejsze. Pytasz, czy robimy takie wyprawy co roku.W przyszłym roku, grupowo, pewnie tak, a dotychczas zbieraliśmy doświadczenia i poznawaliśmy szlaki sami, w jedno auto. Ale to musi być mega-niezawodne auto, by mogło nas zawieźć i nie zawieść w trakcie wyprawy. Mam prośbę - napisz mi na mój mail swoje namiary - mail, telefon, byśmy byli w kontakcie. \Pozdrawiam BALKANDRIVER Odpowiedz Link
balkandriver Re: za ile mozna spokojnie zyc w Albanii? 30.06.08, 22:13 Albanka, napisz mi, proszę, czy będziesz 7go lipca w Kopliku. I, jeślibyś mogła napisać, czy w Kopliku albo obok jest stacja z gazem LPG dla aut? Mam jednego człowieka w składzie wyprawy, który musi się od czasu do czasu "zagazować". Pozdrawiam i liczę na spotkanie, jeśli tylko będziesz. BALKANDRIVER Odpowiedz Link