halemba 23.10.08, 14:24 Mam pytanie czy droga z Vlore do Tepelene jest przejezdna samochodem osobowym, czy lepiej jechać przez Fier? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
balkandriver Re: Pytanie o drogę Vlore-Tepelene 23.10.08, 22:20 Zdecydowanie lepiej (bezstresowo) jechać przez Fier, aczkolwiek droga jest przejezdna, tyle, że powoli i ostrożnie, żeby "zrzutu" oleju nie zrobić. Odpowiedz Link
halemba Re: Pytanie o drogę Vlore-Tepelene 24.10.08, 14:55 Szkoda bo to trochę by skracało drogę. Gdzieś czytałem, że najpiew jest dobry asfalt,a potem zaczyna się "zabawa". W każdym razie stokrotne dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam Odpowiedz Link
balkandriver Re: Pytanie o drogę Vlore-Tepelene 24.10.08, 18:23 Wygląda to tak, iż od Vlory, jadąc koło szpitala i dalej wyjeżdżając z miasta, asfalt jest do Kote, a nawet trochę dalej - do rozjazdu w lewo na Tepelenę, do Vajze (na wprost jest górska droga do Borsh- piękna widokowo). Ale asfalt zanika, wcześniej wyglądając trochę jak sito i taka droga dla auta osobowego jest gorsza, niż w miarę równy szuter. Im bliżej Tepeleny - tym gorzej, niestety. Nie wybierz również innego skrótu- z Vlory drogą do Bejar. Jest jeszcze gorzej - droga dość bałamutna, łatwo wpuścić się w ślepe zaułki, i zakończyć na przeprawie przez rzekę.Choć z punktu widzenia poznawczego są tam b. dobrze zachowane zabudowania obozu pracy i obiektów militarnych z całą infrastrukturą. Patrząc na to z góry mamy miniaturę Auschwitz - dość przykry widok, ale ja osobiście szukam takich klimatów również. Pozostaje Ci jednak droga do Fier i nawrotka do Patos, Ballsh i Memaliaj do Tepeleny albo ... zapraszam na moją następną wyprawę, do któregoś z naszych aut i wtedy poznasz mnóstwo skrótów ) Pozdrawiam Odpowiedz Link