barbara1202 05.01.09, 19:36 czy ktos z was bral slub koscielny w polsce? chcialabym sie dowiedziec jak jest po albansku zaswiadczenie z bierzmowania. moz ktos opowie jak zalatwial slub w kosciele.pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwi41 Re: slub koscielny 05.01.09, 20:54 bierzmowanie po albańsku kresmimit.U nas potrzebny też był dokument,że jest ochrzczony a chrzest po albańsku pageesimit.Myśmy najpierw brali ślub cywilny a potem jak już mąż miał kartę pobytu w Polsce "szykowaliśmy się" do ślubu kościelnego.Razem chodziliśmy na kursy przedmałżeńskie.Zapowiedzi były czytane tylko w Polsce.Sam ślub był po polsku mój mąż jakoś się nauczył,chociaż nie było by też żadnych problemów by ślub był po włosku(w takim języku rozmawiamy) w kościele tłumacz przysięgły nie jest potrzebny ale dokumenty trzeba u niego przetłumaczyć(no i żaden apostile na tych dokumentach nie jest potrzebny).Najlepiej zgłoś się do kancelarii parafialnej u siebie w kościele. Odpowiedz Link
barbara1202 Re: slub koscielny 05.01.09, 21:30 a ile czasu po slubie czeka sie na karte pobytu w polsce?i po jakim czasie moj chlopak po slubie ze mna bedzie mogl wyjechac poza granice kraju?tzn.planujemy wziasc slub w polsce ale chcemy wrocic do szwajcarii i tam mieszkac,tylko nie wiem ile czasu potrzeba na jego polskie papiery. Odpowiedz Link
balkandriver Re: slub koscielny 05.01.09, 22:03 Posłałem Ci maila. Pozdrawiam BALKANDRIVER Odpowiedz Link
kajtulu Re: slub koscielny 06.01.09, 11:05 Ślub kościelny i dokumenty jakie będą potrzebne zależą w dużej mierze od kościoła w którym chcecie brać ślub.Proponuję się tam udać i to wszystko rozjaśni U mnie były potrzebne dokumenty chrztu i bierzmowania męża przetłumaczone na język polski bądź angielski(my tłumaczyliśmy na angielski) nauk nie mieliśmy bo nam je ,,odpuszczono" za to wysyłane było pismo z datami kiedy będzie ogłoszony nasz ślub w parafii w Polsce do parafii pod którą należy mąż w swoim kraju i tam również musiały sie pojawić daty i pieczęć kościoła,kiedy poinformuje swoją parafie o zawarciu ślubu przez męża w kościele katolickim. I głównie tego musieliśmy dopilnować by ten dokument nie zaginął ,,po drodze" Ślub był w języku polskim i przysięgę mąż składał też po polskuale wiem że przysięga może zostać wygłoszona w wybranym przez męża języku,nawet albańskim bez obecności żadnego tłumacza przysięgłego. powodzenia Odpowiedz Link
uffino Re: slub koscielny 10.01.09, 20:54 czesc, mam pytanko, czy wiecie moze czy jest mozliwosc wziecia slubu koscielnego w polsce jesli tylko ja jestem katoliczka? tak na prawde to nie zeby bylo mi to konieczne ale jednak ta biala suknia... kazda z nas mysle zawsze o tym mazyla Odpowiedz Link
nertila Re: slub koscielny 11.01.09, 11:41 Ja miałam białą suknie i welon na ślubie w USC Jesli wy macie już slub cywilny, to zobaczysz co ci powie ksiądz chodzący po kolędzie... mnie co roku ściga o to samo!żebym wzieła kościelny z moim muzułmaninem...więc go unikam i obiecuję że pomyślimy, że damy znać, a on swoje i swoje. Mój maż nie ma nic przeciwko. Ale mi się z tym nie śpieszy. Jak zależy ci na szopce z welonem i białą sukienka to idz do pierwszego lepszego kościoła a oni ci tam już wytłumaczą i będą potem naciskać abyś taki ślub wzięła. Zgodnie z Naszą Wiarą ślub dostaniesz bez problemu, będziesz na nim przysięgać swojemu "innowiercy" a on będzie ... cię słuchac i tyle. Nie bedzie Ci nic przysięgał. Tak to mniej więcej wyglada. Jeśli pojawi się na świecie dziecko nieźle się trzeba nagimnastykować by je potem ochrzcili jeśli nie masz slubu kościelnego. Ale to też sie da zrobić, obecnie nawet jest juz lepiej, bo chrztu nie mogą juz odmawiać jak kiedyś. Mi nie odmówili. Ciekawszą wersję kościelnego można sobie wziąść we Wrocławiu. Tutaj na ul. Kasprowicza stoją obok siebie kościół św. Antoniego i Dom Modlitewny Wspólnoty Muzułmańskiej. Na ślubie jest obecny i ksiądz i imam. Wtedy i twój Ci może przysięgać. *** ..a jeśli kiedyś przyjedzie mi brać taki ślub to wszyscy możecie czuć się zaproszeni.Pozdrawiam Nertila. Odpowiedz Link
uffino Re: slub koscielny 12.01.09, 18:48 szczerze mowiac po napisaniu tego tez to przemyslalam i juz nie bardzo mam ochote na ten kosciol...tak na prawde to nie dzieki temu bedzie mi sie lepiej zylo... a wy slub w USC braliscie w pl czy al? Odpowiedz Link
barbara1202 Re: slub koscielny 12.01.09, 20:04 moj jest katolikiem wiec nie mamy takich problemow nieliczni albanczycy sa katolikami ale moj wywodzi sie z rodziny katolickiej Odpowiedz Link