Dodaj do ulubionych

Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm

26.04.06, 19:03
Bedzie program "The Battle for Warsaw", o Powstaniu.
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 26.04.06, 19:05
      właśnie pisałam o tym posta!!! bardzo ładnie napisali o tym w Times'ie. Nawet
      mój mąż się zapalił do oglądania (chociaż koliduje z 'Have I got news for you').
      • annamaria0 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 26.04.06, 19:15
        Mozesz podrzucic linka do tego artykulu?
        • jagienkaa Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 26.04.06, 19:52
          To było w gazecie telewizyjnej
      • tuti Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 26.04.06, 20:39
        a jak ktos nie moze ogladac (ja np) to ktos bedzie nagrywac? (asica?:)))
        • asica74 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 28.04.06, 01:03
          ktos nagrywa :)
      • messier31 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 26.04.06, 21:06
        'Have I got news' powtarzaja bodajze w poniedzialki.
    • greentea2 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 26.04.06, 23:25
      Widzialam reklame kilka razy i na pewno bede ogladac. Meza przykuje do sofy nawet jak mu sie nie
      bedzie chcialo, musze go troche podedukowac w tym temacie.
    • izabelski Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 27.04.06, 14:00
      www.bbc.co.uk/bbctwo/listings/programmes.shtml?day=friday&service_id=4224&filename=20060428/20060428_2100_4224_60720_50
    • jagienkaa Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 28.04.06, 22:59
      i jak wrażenia? ja się oczywiście popłakałam, jak zwykle. Ten widok Warszawy
      zrównanej z ziemią jest nie do zapomnienia. I jak tu ufać Anglikom?:)
      • karolinazuk Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 28.04.06, 23:07
        Ja tez ogladalam. Bardzo mnie denerwuje, ze Anglicy zawsze znajda jakas wymowke
        aby usprawiedliwic swoje postepowanie i nigdy nie potrafia sie przyznac do
        bledu. Ale oni bardzo chcieli pomoc i wyslali kilka samolotow z zywnoscia
        (naprawde skala tej pomocy jest trudna do przecenienia).
        • asica74 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 28.04.06, 23:13
          Zgrzyt zebami zagrzmial, gdy byla mowa o wojskach rosyjskich stacjonujach po
          drugie stronie Wisly... niby nie moje czasy, ale sciska mnie w zoladku.

Przy okazji: w Warszawie jest FENOMENALNE muzeum poswiecone Powstaniu. Naprawde
          warto sie wybrac. Obok wszelakich ekspozycji, jest kacik dla dzieci, gdzie
          chlopcy moga bawic sie w zolnierzy, a dziewczynki przebieraja sie za
          sanitariuszki.
          • gibisia Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 28.04.06, 23:40
            Obejrzalam i znowu mnie trafilo, bo na poczatku byla mowa o jednej z
            najwiekszych zdrad w czasie II wojny swiatowej. Naiwna myslalam, ze w koncu
            Angole uderza sie w piers... No to poczekam na to nastepnych pare lat. Co
            powiedzieli o wkladzie Churchilla w sprzedanie Polski? Ze sie staral... Tyle
            powiedzieli!!! 3/4 filmu bylo o tym jak zdradzili nas Rosjanie. Smutne, ze
            producentem i rezyserem tego filmu byla Polka wystepujaca w tym filmie. Moze
            ksiazki prof. Davies`a nie czytala...
            • jagienkaa Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 08:56
              nie wiem ale przecież powiedzieli że Churchill się bał pomóc bo chciał mieć
              dobre układy ze Stalinem...
          • ralphos Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 00:30
            A ja polecam wystawę "Ku wolności" (albo "Towards freedom"). Poświęcona
            Powstaniu Warszawskiemu i nie tylko, dużo ciekawych rzeczy, unikalne ogromne
            (praktycznie na całą ścianę) zdjęcia zniszczonej Warszawy (porównywałem
            szczegółowo ze stanem obecnym) zrobione z samolotu przez Niemców. Gwoździem
            programu jest fantastyczny (to mało powiedziane) 15-minutowy film połączony z
            efektami świetlnymi i akustycznymi, jeżeli pójdzie się po zmroku (albo wystawa
            jest organizowana w sali bez okien), to efekt piorunujący.
            Nie wiem kiedy ta wystawa będzie w Londynie, w lutym była w Strasbourgu,
            spędziłem tam 3 tygodnie opiekując się wszystkimi urządzeniami (zaprojektowałem
            system komputerowy wyświetlający film i sterujący światłami). Jakoś teraz miała
            być pokazywana w Chicago i później w Toronto, może trafi do Londynu.
            Polecam koniecznie, lektura obowiązkowa!

kulturalna.warszawa.pl/main.php?dzial=news&strona=aktualnosci_archiwum&koniec=2005-05&ne_id=604
        • jaleo Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 12:26
          karolinazuk napisała:

> Bardzo mnie denerwuje, ze Anglicy zawsze znajda jakas wymowke
          >
          > aby usprawiedliwic swoje postepowanie i nigdy nie potrafia sie przyznac do
          > bledu.

Z punktu widzenia Brytyjczykow to raczej nie byl "blad".
          • karolinazuk Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 14:17
            Chyba zle ujelam o co mi dokladnie chodzilo. Po prostu bardzo nie podoba mi sie
            postawa ktora polega na ciaglym znajdywaniu wymowek, ktore w jakis sposob maja
            usprawiedliwic czyjes postepowanie. Dobrym przykladem jest moim zdaniem sposob
            w jaki Brytyjczycy poruszaja kwestie niewolnictwa. Zawsze sie szczyca ze jako
            pierwsi zniesli niewolnictwo, ale zapominaja dodac ze jako pierwsi wymyslili
            handel ludzmi za pieniadze, raczej malo etyczne i swiatle postepowanie. I fakt
            ze jako pierwsi zniesli niewolnictwo w zaden sposob nie umniejsza ich winy w
            tej kwestii, przynajmniej moim zdaniem. Czesto w Wielkiej Brytanii widoczne sa
            takie proby wybielania historii i ten program byl moim zdaniem rowniez proba
            uczynienia tego, przynajmniej jesli chodzi o pomoc Brytyjczykow dla powstania.
            Jak ktos juz napisal Brytyjczycy nie mieli obowiazku pomagac Polakom podczas
            powstania, i im nie pomogli. Przedstawiajac historie tak moim zdaniem powinni
            pokazac swoja postawe, a nie wynajdowac powody dla ktorych nie pomogli choc
            bardzo chcieli i opowiadac przez 10 minut programu o jakims jednym samolocie z
            zywnoscia ktory wyslali. Dla ludzi znajacych historie jest to naprawde zalosne,
            tym co nie znaja (pewnie zdecydowana wiekszosc brytyjskiego spoleczenstwa) ten
            program pewnie zamydlil oczy i teraz wierza jak to Wielka Brytania wszystkim
            pomoagala w czasie II Wojny Swiatowej.
            • jagienkaa Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 14:50
              Karolina, ja nie chcę Brytyjczyków jakoś specjalnie usprawiedliwiać, ale z tego
              co zrozumialam to po pierwsze tych samolotów z pomocą było kilka ale tylko
              jeden doleciał (resztę zestrzelili), a po drugie mówił ten żołnierz
              stacjonujący w Moskwie że oni też chcieli pomóc ale Ruscy nie pozwolili.
    • derka1 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 28.04.06, 23:42
      Obejrzalam oczywiscie, zreszta w szkole uczniom swoim tez przykazalam przed
      telewizorami siedziec. I albionskiego meza przy sobie posadzilam, niech sie
      uczy.
      Ogladajac pomyslalam sobie, i to moje absolutniem prywatne odczucie, ze ten
      program zrobiony byl jednak tak troche "pod wyspiarzy", bo chociaz wzruszal to
      jednak takiej pelnej emocjonalnej glebi mu brakowalo. Czy ktos rozumie o co mi
      chodzi?
      Nie twierdze, ze to zle, relacje historyczne nie powinny byc przeciez biased.
      Porownalam sobie tylko programy, ktore widzialam w polskiej telewizji z tym
      dzisiejszym i twierdze, ze byl mimo wszystko troche "inny". Dobry ale inny.
      • edzior1 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 00:54
        Nie moglam przegapic oczywiscie... i zgadzam sie, troche plytko, ale co mozna
        opowiedziec w ciagu 1 godziny ludziom ktorzy nie bardzo wiedza o co chodzi?A
        Orginal Davisa przeciez jest i tak mniej obszerny niz wersja polska z prostego
        powodu- nie zrozumieliby. To przeciez tylko wprowadzenie. Ale boli.
      • annamaria0 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 11:53
        W programie wystapila Hanka Koscia, a producentka i rezyserka byla Wanda Koscia.
        Ja tez sie bardzo wzruszylam, jak zawsze, gdy mowa o Powstaniu, moj M tez mial
        lzy w oczach.
        No coz, jak powiedzial kiedys moj szef Fin, kiedy byla mowa o "sprzedaniu" przez
        aliantow Polski Stalinowi - przedstawiciel nacji, ktora sama odparla atak Rosjan
        w czasie II wojny - nalezy liczyc wylacznie na siebie.
    • jaleo Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 12:29
      Dziewczyny, a o co chodzi z tym Daviesem? Bo on tu w UK raczej nie jest
      szeroko znany, a jesli nawet, to jest bardziej traktowany jako "ciekawostka", a
      czasami krytykowany za antysemityzm. Moze dlatego kraju, ktory sie stara byc
      bardzo PC, nie ma rozglosu.
      • annamaria0 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 12:36
        Nie spotkalam sie z zarzutami o antysemityzm. Ksiazki Davies'a sa szeroko
        dostepne (w moim lokalnym Waterstones jego ksiazka o Powstaniu jest wsrod
        szczegolnie polecanych pozycji) i komentowane/recenzowane we wszystkich
        opiniotworczych zrodlach.
        www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0330488635/qid=1146306672/sr=2-1/ref=sr_2_3_1/202-2252429-4963005
        • annamaria0 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 12:40
          Zainteresowanym polecam znakomite wspomnienia Karoliny Lanckoronskiej:
          Those Who Trespass Against Us: One Woman's War Against the Nazis
          www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/1844134172/qid=1146307158/sr=1-1/ref=sr_1_3_1/202-2252429-4963005

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka