Dodaj do ulubionych

gdzie robicie większe zakupy?

IP: *.acn.waw.pl 12.01.10, 11:51
Będąc osobą niezmotoryzowaną naprawdę ciężko jest zrobić gdzieś tu większe
zakupy. Przy pl. wilsona nawet drogi lukullus zniknął, a kupowanie w
delikatesach to jakaś makabra (cenowa). Zazwyczaj robię zakupy w L'eclercu
przez internet z dojazdem i wniesieniem, ale może jest jakaś lepsza alternatywa?
Obserwuj wątek
    • jota-40 Re: gdzie robicie większe zakupy? 12.01.10, 12:24
      Mieszkam w połowie drogi pomiędzy placem Wilsona i Eleą (teraz bodajże Simply Market) i tam właśnie robię większe zakupy - z wózkiem na kółkach. Z pl. Wilsona można tam bez problemu dojechać 114. Ponadto - Hala Marymoncka i okoliczne bazarki. Dla koneserów - Merkury (ja nie przepadam).
      Dla niezmotoryzowanych każde większe zakupy to kłopot, gdzie by się ich nie dokonywało :).
      • Gość: Wata Re: gdzie robicie większe zakupy? IP: *.chello.pl 12.01.10, 12:38
        Delikatesy internetowe A.pl. W odróżnieniu od Leclerca,w którym jest idiotyczna
        zasada,że im więcej kupisz tym więcej zapłacisz za transport,u nich dostawa
        powyżej 150 zł. wartości zakupów jest bezpłatna.Jak ktoś(jak ja)kupuje mleko i
        wodę mineralną zgrzewkami,to się to bardziej opłaca.Wada-trzeba te zakupy
        wcześniej zaplanować-mają niewiele samochodów.
    • katmoso Re: gdzie robicie większe zakupy? 12.01.10, 12:32
      ja też największe zakupy zamawiam przez internet z wniesieniem na
      górę:) może masz niedaleko do Simply (dawniej Elea) przy
      Broniewskiego? kiedyś mieszkałam dosłownie naprzeciwko i prawie
      wszystkie zakupy spożywcze robiłam tam. dobre zaopatrzenie, dość
      tanio, kolejki w godzinach szczytu, ale poza nimi już nie. warto
      spróbować...
    • muza24 Re: gdzie robicie większe zakupy? 12.01.10, 22:00
      ja robię zakupy przez a.pl. Powyżej 150 zeta transport bezpłaty.
      Myślę, że raz w miesiącu spokojnie da radę uzbierać zakupów na tą
      kwotę.

• agulha A.pl vs. Leclerc 12.01.10, 22:41
        Miło, że piszecie o nowym sklepie A.pl, ale pobieżny rzut oka wystarcza, żeby
        się przekonać, że jednak Leclerc lepszy. Myślę, że już na kilku artykułach
        uzbiera się na transport leklerkowy - krótko mówiąc, "darmowa dostawa" w A.pl
        pokrywana jest po prostu z marży. Kilka przykładów (A.pl vs. Leclerc): cola 1 l
        - 4,24 vs. 3,49; papier toaletowy Regina 11,58 vs. 9,39; kawa Cronat Gold 0,2
        29,91 vs. 23,99; olej Kujawski 6,87 vs. 5,49. Ponadto założę się, że Leclerc ma
        większy asortyment (nawet jak czegoś nie eksponują online, można dopisać w
        życzeniach i dostarczą). Wiele razy już zamawiałam w Leclerc i jestem bardzo
        zadowolona.
        Oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania, poza tym być może w tym A.pl są
        jakieś artykuły delikatesowe, rzadkie, których w L. nie ma.
        • Gość: Wata Re: A.pl vs. Leclerc IP: *.chello.pl 13.01.10, 08:48
          No,jednak nie bardzo.
          Zrób sobie proste porównanie.Za zamówienie zgrzewki mleka w Leclercu płacisz za
          dostawę 18 zł,w A.pl-20 zł.A za zamówienie 10 zgrzewek-odpowiednio 54zł i...0 zł.
          Nie chodzi mi tu o to,że opłaca się zamawiać mleko po 100 opakowań,tylko o to,że
          w Leclercu jest się karanym większą opłatą za transport w przypadku większych
          zakupów.
          A co do asortymentu,to ja i tak po rzeczy które kupuje rzadziej,wolę iść
          osobiście,choćby do Elei.Ale takie artykuły jak mleko,woda,proszki do prania w
          dużych ilościach w A.pl są tańsze o koszt dostawy.
          • agulha Re: A.pl vs. Leclerc 14.01.10, 00:13
            Liczy się koszt ostateczny. Ile marży się oszczędza vs. ile dopłaca się za
            transport. Przeliczenie nie musi być oczywiste, zwłaszcza, że opłata w Leclerc
            rośnie w zależności od wagi, a nie wartości. Nie kupuję niczego w _bardzo_
            dużych ilościach, szkoda mi miejsca w mieszkaniu. Zamówienie robię na ogół
            wtedy, kiedy nie mam czasu albo warunki atmosferyczne nie zachęcają do udania
            się na zakupy. Zamawiam wtedy niemal wszystko, czego normalnie używam. Wyjątek:
            warzywa i owoce (niektóre) - te wolę zakupić w pobliskim sklepiku
            warzywno-owocowym, bo ładniejsze (mandarynki z wszelkich dużych sklepów są
            zwykle niemiłosiernie kwaśne ;-). Poza tym istotny jest oczywiście asortyment:
            A.pl zapewne nie dostarczy mi pudła z pięcioma ryzami papieru do drukarki, a
            czasami zamawiam takie coś w Leclerc.
            • Gość: Wata Re: A.pl vs. Leclerc IP: *.chello.pl 14.01.10, 01:40
              > A.pl zapewne nie dostarczy mi pudła z pięcioma ryzami papieru do drukarki, a
              > czasami zamawiam takie coś w Leclerc.
              Dostarczy.

> Liczy się koszt ostateczny. Ile marży się oszczędza vs. ile dopłaca się za
              > transport. Przeliczenie nie musi być oczywiste, zwłaszcza, że opłata w Leclerc
              > rośnie w zależności od wagi, a nie wartości.
              Wiesz,gdyby chodziło o salon jubilerski a nie o supermarket,to opłata która nie
              rośnie w zależności od wartości a od wagi,byłaby super.Dla mnie większe zakupy(a
              o takie było pytanie w pierwszym wątku)to przede wszystkim ciężkie zakupy-takie
              których jednorazowo sama nie przyniosę do domu.A jak się ma w domu 5 gęb do
              wykarmienia,to zgrzewka mleka wystarcza na 3 dni.I miejsce w mieszkaniu musi się
              na to znaleźć.Dlatego nie zaakceptuje sklepu,który każe mnie za to że dużo
              zamawiam.Zasada:duży klient dostaje rabat,jeśli nie w cenie towaru to w kosztach
              dostawy,jest znana powszechnie w handlu,tylko nie w Leclercu.

• facet_l Re: gdzie robicie większe zakupy? 13.01.10, 22:28
      Czasem na kabaty do Tesco jeżdżę :))))
      • jota-40 Re: gdzie robicie większe zakupy? 14.01.10, 10:28
        Kabaty to istotnie o rzut beretem ;>. Jeśli już, można do makro na Młociny, ale to zdecydowanie w układzie zmotoryzowanym.
        Dzięki za ten namiar na A.pl - mam dokładnie ten sam problem z mlekiem, znikającym w błyskawicznym tempie. I też kupuję je na zgrzewki, a na Leclerca obraziłam się parę lat temu, właśnie w chwili, kiedy kazali mi dopłacić jakąś bajońską sumę za ciężar zakupów.
        Co do warzyw i owoców - najlepsze i najświeższe są na Włościańskiej, pod Halą i na Filareckiej.
        • katmoso Re: gdzie robicie większe zakupy? 14.01.10, 12:41
          jota ma rację co do Filareckiej. na zamówienie można nawet
          egzotyczne albo rzadziej spotykane owoce dostać.
          no właśnie mleko. my zamawiamy zakupy przez internet, gdy skończy
          nam się zapas mleka:) i do tego dorzucamy, co w danej chwili jest
          potrzebne i w korzystnej cenie.
          • jota-40 Re: gdzie robicie większe zakupy? 15.01.10, 17:04
            Ha! dzięki Wam wykonałam dziś zakupy w A.pl (to znaczy zamówiłam wczoraj,
            przyjechało dzisiaj). Miły pan przydygał pół tony żarcia, gratis! Trwam w
            zachwyconym oszołomieniu ;)).
            • victoria1985 Re: gdzie robicie większe zakupy? 17.01.10, 22:45
              ja zakupy zamawiam www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/index.php?js=1
              gdyż w Piotrze i Pawle mają jednolity koszt dostawy i maja zawsze świeże mięso i
              wędliny . Mają duży wybór i rzadko zdarzają im się pomyłki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka