Dodaj do ulubionych

Most zakorkuje Bielany

02.12.10, 10:06
Jest szansa na likwidację wąskiego gardła na ul. Kasprowicza. Mieszkańcy walczą też o przebudowę Wólczyńskiej. – Bielany mogą zostać sparaliżowane przez most Północny – ostrzegają.
www.zw.com.pl/artykul/539568-Most-zakorkuje-Bielany.html
Obserwuj wątek
    • elfkabezhaltera Gdzie nie spojrzysz, syf ... 02.12.10, 18:30
      Na Kasprowicza, poza drugą nitka, trzeba jeszcze oczyścić odcinek Podczaszyńskiego-Reymonta (wschodnia jezdnia) z parkujących samochodów. Tak jak i na Mickiewicza pomiędzy Potocką a Wilsona, jest tam parking zajmujący większość prawego pasa, tak że jezdnia jest de facto jednopasmowa ...
    • Gość: Tomo A Pani Płezydęt... IP: *.merinet.pl 02.12.10, 20:07
      ... zadowolona z siebie opowiada bajki jak to miasto jest wspaniale zarządzane i jak to będzie wspaniale pod jej rządami. A o Trasie Mostu Północnego ani widu, ani słychu.
      Gratuluję baranom, którzy oddali na nią głos. Teraz dopiero zobaczycie:
      - psie budy w centrum na miejscu dawnego KDT (dyrekcja budowy metra);
      - likwidację kolejnych miejsc parkingowych;
      - podwyżkę cen biletów komunikacji miejskiej;
      - kolejne szaleństwa z wiadrem farby (następne buskwasy);
      - likwidację komunikacji naziemnej w centrum (przecież jest metro);
      Krótko mówiąc - CDN
      • Gość: Z Bielan Re: A Pani Płezydęt... IP: *.aster.pl 02.12.10, 20:54
        Niestety, po otwarciu Mostu Północnego na Bielanach (a myślę że i na Żoliborzu) zacznie się koszmar rodem z Białołęki.
        Władze miasta nie zrobiły NIC żeby rozwiązać ten problem, a wręcz przeciwnie - wiele inwestycji wypadło z planu. Na metro też trudno będzie liczyć, nie sądzę żeby wytrzymało tak duże obłożenie, a w bajki o zwiększeniu ilości składów jakoś nie wierzę:(
      • adam.sot Re: A Pani Płezydęt... 02.12.10, 23:18
        Gość portalu: Tomo napisał(a):
        > - kolejne szaleństwa z wiadrem farby (następne buskwasy);

To akurat jedyne co dobrego zrobiła. Buspasów powinno być jeszcze więcej.
        • Gość: Tomo Re: A Pani Płezydęt... IP: *.merinet.pl 03.12.10, 06:25
          Tak? Równie sensownych jak np. ten w Alejach Jerozolimskich, wzdłuż którego biegnie linia tramwajowa z tramwajami jeżdżącymi co minutę?
          Uderz się w głowę zanim coś napiszesz...
          • adam.sot Re: A Pani Płezydęt... 03.12.10, 08:52
            Gość portalu: Tomo napisał(a):
            > Tak? Równie sensownych jak np. ten w Alejach Jerozolimskich, wzdłuż którego bie
            > gnie linia tramwajowa z tramwajami jeżdżącymi co minutę?

Czyli jadąc z lotniska na Starówkę, pasażer ma się trzy razy przesiadać, zamiast jechać 175 bezpośrednio, bo na odcinku AJ ma tramwaj co minutę? Lub też jadąc z Wileńskiego 512 na Banacha?
            To są TYLKO dwa przykłady uzasadniające buspas w wiecznie zatłoczonych Alejach.

> Uderz się w głowę zanim coś napiszesz...
            Podrap się w głowę zanim coś napiszesz.

• Gość: Tomo Re: A Pani Płezydęt... IP: *.merinet.pl 03.12.10, 19:59
              adam.sot napisała:
              Czyli jadąc z lotniska na Starówkę, pasażer ma się trzy razy przesiadać, zamiast jechać 175 bezpośrednio, bo na odcinku AJ ma tramwaj co minutę? Lub też jadąc z Wileńskiego 512 na Banacha?
              To są TYLKO dwa przykłady uzasadniające buspas w wiecznie zatłoczonych Alejach.

A czy mną się ktoś przejmuje? A by dostać się z Chomiczówki na Służewiec do pracy muszę się przesiadać minimum 2 razy.
              To TYLKO jeden przykład uzasadniający jak kretyńskie jest Twoje uzasadnienie dla funkcjonowania buskwasa w Al. Jerozolimskich.
              • adam.sot Re: A Pani Płezydęt... 06.12.10, 23:58
                > A czy mną się ktoś przejmuje? A by dostać się z Chomiczówki na Służewiec do pra
                > cy muszę się przesiadać minimum 2 razy.

Masz niewygodny dojazd do pracy, więc niech inni też mają niewygodny! Gratuluję sposobu myślenia.
                • Gość: fajnazuzia Re: A Pani Płezydęt... IP: 193.111.166.* 08.03.11, 14:15
                  ja jadąc zchomiczówki na ochotę tracę codzinnie po 3h i przesiadam się 3 razy, bo co chwila ztm robi "udogodnienia". A buspasy są b.dobrym rozwiązaniem - chyba że się wozi 4 litery samochodem ... Dzięki buspasom normalnie jedzie się łazienkowską, śląsko-dabrowskim czy poniatoszczakiem.
                  Na Chomiczówce i tak poobcinali dużo linii autobusowych i tramwajowych bo jest metro. Tylko trzeba jakoś do niego dojechać....
    • Gość: gość Re: Most zakorkuje Bielany IP: 178.56.45.* 02.12.10, 22:02
      trzeba sie cieszyć że wreszcie bedzie nowy most, a warszawa i tak cała zatkana więc każdy metr nowej ulicy na wagę złota
      • Gość: Do Gościa Re: Most zakorkuje Bielany IP: *.aster.pl 02.12.10, 22:33
        Co ty pieprzysz dobry człowieku? Czy według Ciebie most donikąd to dobre rozwiązanie?
        To jedynie przeniesienie korka na drugi brzeg.
    • pl-bud proszę o kontakt w sprawie petycji!!!!!!! 03.12.10, 12:56
      Witam serdecznie !!!!

Proszę o kontakt kogoś kto może mi udostępnić treść petycji o przebudowę Wólczyńskiej. Jeśli byłoby to możliwe to, chciałbym tą petycję zamieścić na portalu petycje.pl i zacząć zbierać podpisy. Myślę, że szybko podpisze ją sporo mieszkańców mojej i okolicznych gmin bo codziennie stoimy w wielkim korku na Wólczyńskiej.
      Mieszkam w gm. Izabelin,

Pozdrawiam
      Tomasz Luberek

mój e-mail to: luberek@o2.pl
      • Gość: aaaa Re: proszę o kontakt w sprawie petycji!!!!!!! IP: *.warszawa.mm.pl 04.12.10, 12:40
        Myślę że mieszkańcy Białołęki też byliby żywo zainteresowani udrożnieniem Bielan.
        • grodek75 Re: proszę o kontakt w sprawie petycji!!!!!!! 04.12.10, 15:48
          Na podstawie obserwacji ludzi ze mną pracujących z przykrością stwierdzam, że mieszkańcy Białołęki w większości są zainteresowani jedynie szczelnością płotów na własnych osiedlach.
          I nie chcę tu nikogo obrazić, taka jest niestety brutalna rzeczywistość.
          Most Północny traktują jak zbawienie, a Metro Młociny jak ziemię obiecaną.
          • Gość: Z Bielan Re: proszę o kontakt w sprawie petycji!!!!!!! IP: *.aster.pl 04.12.10, 15:57
            Niestety Grodek75 ma sporo racji. Z rozmów z większą częścią znanych mi mieszkańców Białołęki widać, że nie bardzo sobie zdają sprawę co będzie się działo po oddaniu MP:(
            Jakoś do nich nie dociera, że na Tarcho mieszka prawie tyle ludzi co na Bielanach i ci ludzie wjadą do dzielnicy, która była dzielnicą na końcu miasta, co za tym idzie jej ulice nie są przystosowane do tranzytu z Białołęki.
            Niestety Bielany muszą powoli szykować się na koszmar:(
            • Gość: Rurecki Re: proszę o kontakt w sprawie petycji!!!!!!! IP: *.Router.Korbank.pl 25.01.11, 16:01
              Mieszkańcy Białołęki przyjadą tramwajem na Młociny gdzie wsiada w metro. Co będzie dalej na 100% ich nie interesuje.
              • antypejsbuk Rurku, piłeś??? 25.01.11, 16:06
                Kierowcy samochodów _nie przesiądą się do tramwaju_, zrozum.

Kierowcy albo poprują samochodem do centrum przez Bielany (korkując je przy okazji), albo przesiądą się z samochodu do metra, wcześniej zastawiając samochodami wszystkie wolne miejsca wokół bielańskich stacji (o ile je znajdą, bo już teraz miejsc do parkowania wokół stacji brakuje).

Rurku, tramwajofilię się leczy.
                • Gość: Rurecki Re: Rurku, piłeś??? IP: *.Router.Korbank.pl 25.01.11, 17:34
                  > Kierowcy samochodów _nie przesiądą się do tramwaju_, zrozum.

Badania ruchu wykazują coś zupełnie innego. Wielu tarchominiaków jeździ KM.

> Kierowcy albo poprują samochodem do centrum przez Bielany

Albo i nie. Będą wjeżdżać na Wisłostradę.

> przesiądą się z samochodu do metra,

Czyli nie pojadą dalej.

> teraz miejsc do parkowania wokół stacji brakuje

Przy Młocinach? Bez problemu można zaparkować.
                  • Gość: Tomo [...] IP: *.merinet.pl 25.01.11, 19:44
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • Gość: Tomo Rurecki kłamie - oto dowody IP: *.merinet.pl 25.01.11, 22:15
                      OK, uznano ze nazwanie rureckiego tak jak na to zasługuje jest złamaniem regulaminu, więc spróbuję inaczej - nazywam go OSZUSTEM i już tłumaczę dlaczego:

Rurecki napisał:
                      Badania ruchu wykazują coś zupełnie innego. Wielu tarchominiaków jeździ KM.

Bezczelne kłamstwo. Wystarczy codziennie popatrzeć na to co dzieje się na Modlińskiej, wszystkich ulicach dojazdowych do niej, Moście Grota i zjeździe na Wisłostradę. A po południu w przeciwnym kierunku. Być może wielu (cokolwiek by to nie oznaczało) jeździ KM, ale większość przemieszcza sie samochodami. I to się nie zmieni.

Albo i nie. Będą wjeżdżać na Wisłostradę.

Rozumiem, że zwrot "albo i nie" to fragment tych badań na temat komunikacyjnych zachowań mieszkańców Tarchomina? To bardzo profesjonalnie je wykonaliście. Jak zresztą wiele innych rzeczy w tym mieście...

Przy Młocinach? Bez problemu można zaparkować.

KŁAMIESZ W ŻYWE OCZY. Już przed godziną 8:00 na parkingu Park&Ride na Mlocinach nie ma nawet jednego wolnego miejsca. Ostatnio Gazeta poruszała problem braku miejsc na tym parkingu (jak również na tym przy Hali Marymonckiej). Stwierdzono konieczność dobudowania dwóch pięter do obu parkingów. Ergo - jeżeli już teraz nie ma tam miejsc to co będzie gdy przez most przejadą kolejne setki i tysiące samochodów? Będą próbowały parkować przy stacjach Wawrzyszew, Stare Bielany przy ktorych już teraz nie ma miejsc.

Mam nadzieję, że ten wpis nie spowoduje już uruchomienia nożyczek przez wilsona.
                      Uważam, że Rurecki łże i dałem na to dowody nie obrażając nikogo.
                      • antypejsbuk Nie przejmuj się Panem Moderatorem 26.01.11, 00:10
                        To jest żoliborzak, no to co on może wiedzieć o sprawach Bielan? Każdy ma jakieś ograniczenia, a ten ma akurat takie.
                      • Gość: Rurecki Sam piszesz brednie nie poparte faktami. IP: *.Router.Korbank.pl 26.01.11, 15:20
                        Miałem nie odpisywać, ale:

> Bezczelne kłamstwo.

Cóż za światły wniosek :)

> Wystarczy codziennie popatrzeć na to co dzieje się na Modlińskiej,
                        > wszystkich ulicach dojazdowych do niej, Moście Grota i zjeździe na Wisłostradę.
                        > A po południu w przeciwnym kierunku.

Wystarczyło policzyć ilość samochodów zarejestrowanych na Tarchominie i Nowodworach i następnie porównać z ilością codziennie wyjeżdżających. Zrobiono to - wyjeżdża 1/3 zarejestrowanych. Wniosek - reszta albo chodzi pieszo, albo komunikacją - autobusy są nabite do granic wytrzymałości.
                        A ruch na Modlińskiej to nie tylko Tarchomin i Nowodwory - znałbyś uwarunkowania to byś się nie ośmieszał.

> To bardzo profesjonalnie je wykonaliście

Ja wiem jakie badania wykonano, a jakie zrobili oni - nie wiem - zapytaj ich.

> KŁAMIESZ W ŻYWE OCZY. Już przed godziną 8:00 na parkingu Park&Ride na Mlocinach
                        > nie ma nawet jednego wolnego miejsca.

Pisałem, że tylko na P&R można zaparkować? Są miejsca do zaparkowania w okolicy i też trzeba zn ich korzystać. Ale ja wiem - są hrabiowie, dla których przejść się 100 metrów to ujma na honorze. Czytaj ze zrozumieniem tekst zanim coś bąkniesz.
                        • Gość: Tomo Re: Sam piszesz brednie nie poparte faktami. IP: *.merinet.pl 26.01.11, 18:44
                          Gość portalu: Rurecki napisał(a):
                          Wystarczyło policzyć ilość samochodów zarejestrowanych na Tarchominie i Nowodworach i następnie porównać z ilością codziennie wyjeżdżających. Zrobiono to - wyjeżdża 1/3 zarejestrowanych. Wniosek - reszta albo chodzi pieszo, albo komunikacją - autobusy są nabite do granic wytrzymałości.
                          A ruch na Modlińskiej to nie tylko Tarchomin i Nowodwory - znałbyś uwarunkowania to byś się nie ośmieszał.

No właśnie ty byś się nie ośmieszał. Rozumiem, że po otwarciu mostu i uruchomieniu tramwaju ten cały ruch z Białołęki, Legionowa i okolic zniknie, bo wszyscy cudownie przesiądą się do komunikacji? Żałosny jesteś.

Ja wiem jakie badania wykonano, a jakie zrobili oni - nie wiem - zapytaj ich.

To może zaprezentuj jakieś wyniki. Bo póki co bełgoczesz trzy po trzy.

Pisałem, że tylko na P&R można zaparkować? Są miejsca do zaparkowania w okolicy i też trzeba zn ich korzystać. Ale ja wiem - są hrabiowie, dla których przejść się 100 metrów to ujma na honorze. Czytaj ze zrozumieniem tekst zanim coś bąkniesz.

Nie wiem gdzie mieszkasz i skąd pochodzisz. Ja urodziłem się na Bielanach i znam je jak własną kieszen. Oświeć mnie gdzie w okolicy Metra Młociny można jeszcze zaparkować, bo jakoś nie zauważyłem. Rozumiem, że standartowo zakładasz, że zostaną obstawione wszystkie trawniki, osiedlowe uliczki, etc. co zamieni życie mieszkańców Bielan w piekło.
                          To naprawdę "super" koncepcja. Takie typowe polactwo - "jakoś to będzie".
                          Tak samo myślący jak ty doprowadzili np. do katastrofy w Smoleńsku, a teraz próbują na siłę znaleźć winnych wszędzie wokół.
                          • Gość: Rurecki Re: Sam piszesz brednie nie poparte faktami. IP: *.Router.Korbank.pl 27.01.11, 12:55
                            > Rozumiem, że po otwarciu mostu i uruchomieniu tramwaju ten cały ruch z Białołęki,
                            > Legionowa i okolic zniknie, bo wszyscy cudownie przesiądą się do komunikacji?

Oczywiście, że nie wszyscy, ale część na pewno. Pchanie się zakorkowanym Mostem Północnym na zakorkowaną Wisłostradę sporą część skutecznie odstraszy

> Nie wiem gdzie mieszkasz i skąd pochodzisz.

Po latach mieszkania na Ochocie, mieszkam na Białołęce, a skąd pochodzę nie ma żadnego znaczenia.

> Ja urodziłem się na Bielanach i znam je jak własną kieszen. Oświeć mnie gdzie w okolicy
                            > Metra Młociny można jeszcze zaparkować, bo jakoś nie zauważyłem.

Poczytaj sobie przepisy gdzie można zaparkować, aby nie łamać prawa, a potem pochodź po okolicy i bacznie poobserwuj. Ja nie mam problemu jak chcę na Bielanach zaparkować i robię to zgodnie z przepisami.

> Rozumiem, że standartowo zakładasz, że zostaną obstawione wszystkie trawniki, osiedlowe
                            > uliczki, etc. co zamieni życie mieszkańców Bielan w piekło.

Tak, piekło, piekło piekło... Sepy krążące nad Bielanami... Ech....
                            • Gość: Tomo Re: Sam piszesz brednie nie poparte faktami. IP: *.merinet.pl 27.01.11, 21:24
                              Gość portalu: Rurecki napisał(a):
                              Oczywiście, że nie wszyscy, ale część na pewno. Pchanie się zakorkowanym Mostem
                              Północnym na zakorkowaną Wisłostradę sporą część skutecznie odstraszy

Jakoś dziś ich nie odstrasza...

Po latach mieszkania na Ochocie, mieszkam na Białołęce, a skąd pochodzę nie ma żadnego znaczenia.

Ma zasadnicze, bo patrzysz na wszystko przez pryzmat PKS-u z rodzinnej wioski.

Poczytaj sobie przepisy gdzie można zaparkować, aby nie łamać prawa, a potem pochodź po okolicy i bacznie poobserwuj. Ja nie mam problemu jak chcę na Bielanach zaparkować i robię to zgodnie z przepisami.

Konkrety proszę, konkrety. Bo ja Bielany i Zoliborz po 35 latach życia w obu tych dzielnicach znam na pewno lepiej niż ty. I wiem, że w bezpośredniej bliskości (np. 500m, bo dalej nikt nie będzie chodził) stacji Młociny nie ma gdzie zaparkować poza P&R. Gdybyś wiedzial o czym piszesz to miałbyś swiadomość, że na terenie huty działa jeszcze ZUS przd którym w ciągu dnia też trzeba parkować, a na Wrzecionie jedynymi wolnymi miejscami są trawniki ponieważ osiedle to budowano w czasach gdy na każdy blok przypadało 5 samochodów.

Tak, piekło, piekło piekło... Sepy krążące nad Bielanami... Ech....

Oczywiście, lepiej jest podchodzić do wszystkiego tak jak mieszkańcy Białołęki, którzy interesują się co najwyżej płotem wokół własnego osiedla, a na cudzych niszczą wszystko co popadnie np. parkując na trawnikach...
                              • Gość: Rurecki Re: Sam piszesz brednie nie poparte faktami. IP: *.Router.Korbank.pl 31.01.11, 10:30
                                > Jakoś dziś ich nie odstrasza...

Odstrasza.

> Ma zasadnicze, bo patrzysz na wszystko przez pryzmat PKS-u z rodzinnej wioski.

Jakieś PKS-owskie frustracje ciebie gnębią?

> I wiem, że w bezpośredniej bliskości (np. 500m, bo dalej nikt nie będzie chodził) stacji
                                > Młociny nie ma gdzie zaparkować poza P&R.

To pomimo chełpienia się 35 latami mieszkania w okolicy mało o niej wiesz. Ja nie mam tam żadnego problemu z zaparkowaniem zgodnie z przepisami bez konieczności rozjeżdżania trawników. Gdzie - nie będę pisał - wystarczy się dobrze rozejrzeć i znać przepisy, skąd SM nie ma podstaw do odholowania. A SM z holownikami przydałaby się na Wrzecionie bardzo.
                                • supertajny_agent Wrzeciono? 31.01.11, 10:33
                                  > A SM z holownikami
                                  > przydałaby się na Wrzecionie bardzo.

A cóż takiego strasznego się dzieje na tym Wrzecionie z parkowaniem? Powaznie pytam, bo bywam tam czasami, a nic podejrzanego w tym zakresie nie zauważyłem.

• Gość: Z Bielan Re: Wrzeciono? IP: *.aster.pl 31.01.11, 15:33
                                    Z jednym się zgodzę z Rureckim. Na Wrzecionie i w ogóle na Bielanach przydałaby się aktywność holowników:)
                  • antypejsbuk Re: Rurku, piłeś??? 25.01.11, 23:46
                    > Badania ruchu wykazują coś zupełnie innego. Wielu tarchominiaków jeździ KM.

Powtórzę jeszcze raz to, co napisałem: kierowcy samochodów nie przesiądą się do tramwaju. A zatem do tramwaju przesiąda się ci, którzy i tak juz teraz jeżdżą KM. Nie dlatego, ze pokochają tramwaj, lecz dlatego, że ZTM skasuje im E-4 i 508 do metra, więc nie będa mieli inego wyjścia, jak tylko przesiąść się do tramwaju. A ci, co jeżdżą autem, dalej będą jeździc, tylko część z nich zakorkuje Bielany, zamiast korkować Modlińską.

> Albo i nie. Będą wjeżdżać na Wisłostradę.

Część pewnie tak. Reszta na Bielany i tu bielańskie ulice mogą nie dać rady.

Co do dalszej części, to nie wiem, jak jest przy Młocinach (choć słyszałem o problemach z parkowaniem), ale koło innych stacji bielańskich zaparkowac jest bardzo trduno, sprawdzone osobiście.
                    • limah Re: Rurku, piłeś??? 26.01.11, 08:44
                      Niestety to racja pabi bufetowa robi to co kiedys piskorski, kręci lody.
                      Szkoda, że nie pierdzielni trasy szybkiego ruchu u siebie w wawrze bo by się przydała.
                      A most nic nie zmieni bo nie ma do niego żadnej trasy, poza tymi, które już są zakorkowane...
                      • antypejsbuk Re: Rurku, piłeś??? 26.01.11, 09:19
                        > Niestety to racja pabi bufetowa robi to co kiedys piskorski, kręci lody.
                        > Szkoda, że nie pierdzielni trasy szybkiego ruchu u siebie w wawrze bo by się pr
                        > zydała.

W Wawrze akurat będzie trasa ekspresowa, fragment południowej obwodnicy Warszawy. Ale wybuduje ją Gdaka, a nie bufet.
                        • limah Re: Rurku, piłeś??? 28.01.11, 10:30
                          Na razie to mieszkańcy się nie zgadzaja na ta trase i raczej nie będzie...
                          bardziej obchodzi mnie trasa mostu północnego, której też nie będzie na czas...
                          • Gość: Rurecki Re: Rurku, piłeś??? IP: *.Router.Korbank.pl 07.02.11, 15:17
                            > Na razie to mieszkańcy się nie zgadzaja na ta trase

Mogą się nie zgadzać. Do wywłaszczeń.
                    • Gość: Hmm Re: Rurku, piłeś??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 09:47
                      antypejsbuk napisał:

> Powtórzę jeszcze raz to, co napisałem: kierowcy samochodów nie przesiądą się do
                      > tramwaju. A zatem do tramwaju przesiąda się ci, którzy i tak juz teraz jeżdżą
                      > KM. Nie dlatego, ze pokochają tramwaj, lecz dlatego, że ZTM skasuje im E-4 i 50
                      > 8 do metra, więc nie będa mieli inego wyjścia, jak tylko przesiąść się do tramw
                      > aju.

Też podejrzewam, że nasi ukochani z ratusza i okolic wpadną na pomysł likwidacji linii autobusowych i upchanie wszystkich korzystających z KM najpierw do tramwaju, a później do metra

> Część pewnie tak. Reszta na Bielany i tu bielańskie ulice mogą nie dać rady.

Bielańskie ulice na pewno nie dadzą rady, już teraz się korkują. Po przejęciu nawet części ruchu z Tarchomina Bielany się zatkają. Inwestycji żadnych kochana władza nie przewiduje, chociaż były w takim ślicznym planie dla Warszawy na lata 2006-2010:) Na rok bieżacy nie planuje się nic.

> Co do dalszej części, to nie wiem, jak jest przy Młocinach (choć słyszałem o pr
                      > oblemach z parkowaniem), ale koło innych stacji bielańskich zaparkowac jest bar
                      > dzo trduno, sprawdzone osobiście.

Jeśli ktoś chce zaparkować na P&R Młociny to musi wcześnie wstawać. Czasem robi się ciasno po 7.30. Nawet wybiórcza pisała że bielańskie i żoliborskie P&R wyczerpały swoją pojemność.

• antypejsbuk I tak oto zemści się... 26.01.11, 10:02
                        I tak oto zemści się brak przedłużenia metra na Tarchomin i Nowodowory i zastapienie go protezą w postaci tramwaju. Ot krótkowzrocznośc naszych decydentów zarażonych tramwajofilią - myslą, ze tramwaj to zbawienie, a to kupa szajsu. Udowadniają to ciągłe tramwajowe wypadki i awarie, a klapa parkingu P&R przy Połczyńskiej jasno pokazuje, że kierowcy nie chcą się przesiadać do tramwaju.

Tramwaje to wstyd Warszawy.
                        • Gość: Rurecki Re: I tak oto zemści się... IP: *.Router.Korbank.pl 26.01.11, 15:21
                          > tramwajowe wypadki

Szczególnie te, gdzie winnymi są kierowcy samochodów i piesi (93% przypadków)
                          • antypejsbuk Re: I tak oto zemści się... 26.01.11, 16:20
                            > Szczególnie te, gdzie winnymi są kierowcy samochodów i piesi (93% przypadków)

Nawet jeśli to prawda, to nie zmienia to faktu, ze tramwaj jest kolizyjny, a przez to zawodny.
                            • Gość: Rurecki Re: I tak oto zemści się... IP: *.Router.Korbank.pl 26.01.11, 17:39
                              > Nawet jeśli to prawda, to nie zmienia to faktu, ze tramwaj jest kolizyjny, a przez to zawodny.

Dokładnie tak samo samochód jest kolizyjny i przez to zawodny.
                              • antypejsbuk Re: I tak oto zemści się... 26.01.11, 19:38
                                > > Nawet jeśli to prawda, to nie zmienia to faktu, ze tramwaj jest kolizyjny
                                > , a przez to zawodny.
                                >
                                > Dokładnie tak samo samochód jest kolizyjny i przez to zawodny.

Zgadza się. Dlatego chętnie zrezygnuję z samochodu na rzecz komunikacji miejskiej, jeśli ta zaoferuje mi większą niezawodność i szybkość w porównaniu z samochodem.

Z Bielan na Górny Mokotów czy Ursynów jeżdzę metrem, które ma ewidentną przewagę nad samochodem. Ale na Grochów czy Ochotę metrem już nie dojadę.
                    • Gość: Rurecki Re: Rurku, piłeś??? IP: *.Router.Korbank.pl 26.01.11, 15:23
                      > kierowcy samochodów nie przesiądą się do tramwaju.

A ja ci piszę, że tak. I wiem co piszę. Jeśli czas przejazdu samochodem wynosi 40 minut, a tramwajem 20, to ludzie wybierają tramwaj.
                      • Gość: Z Bielan Re: Rurku, piłeś??? IP: *.aster.pl 26.01.11, 16:07
                        Ciekawe gdzie tramwaj ma taki czas przejazdu względem samochodu?
                        Na Bielanach akurat niezupełnie, ale pomarzyć zawsze można.
                        • Gość: Rurecki Re: Rurku, piłeś??? IP: *.Router.Korbank.pl 26.01.11, 17:40
                          > Ciekawe gdzie tramwaj ma taki czas przejazdu względem samochodu?

Podczas szczytu komunikacyjnego prawie w całej Warszawie na dłuższych dystansach.
                          I dla Tarchomina będzie na 100% miał.
                          • antypejsbuk Re: Rurku, piłeś??? 26.01.11, 19:40
                            > > Ciekawe gdzie tramwaj ma taki czas przejazdu względem samochodu?
                            >
                            > Podczas szczytu komunikacyjnego prawie w całej Warszawie na dłuższych dystansach

Moje czasy przejazdu: Samochodem z Chomiczówki na Saską Kępę w godzinach szczytu: 35 min. Tramwajami sama jazda 50 min., z dojściem z domu na przystanek i z przystanku do pracy łącznie 55-60 min. (zależy, czy idę, czy biegnę). To tyle ode mnie.

> I dla Tarchomina będzie na 100% miał.

Z Tarchomina _dokąd_???

> I dla Tarchomina będzie na 100% miał.
                            • Gość: Z Bielan Re: Rurku, piłeś??? IP: *.aster.pl 26.01.11, 21:52
                              Antypejsbuk, właściwie nic dodać, nic ująć. Przewaga komunikacji miejskiej musiałaby być naprawdę duża żeby skłoniła do rezygnacji z samochodu (czasem zdarza się, że ktoś korzysta z komunikacji z innego powodu - na przykład samochód o dużym silniku, a więc nieekonomiczny:).
                              Przewaga z Tarcho będzie miała miejsce tylko na odcinku do metra Młociny, poza tym nie będzie różowo. Dzisiaj jechałem metrem na trasie Młociny-Imielin 45 minut. Wyjazd o godzinie 7.30. Odcinek między Pl. Wilsona, a Politechniką skład poruszał się z prędkością idącego człowieka, o glonojadach w wagoniku nawet szkoda wspominać.
                              • antypejsbuk Tylko czy Rurek nas zrozumie? 26.01.11, 22:09
                                Cały czas wierzę w niego, chociaż wydaje się, że miłośc do zbiorkomu mocno go ogranicza. Może chłopak poradzi sobie z tym kiedyś i wyrośnie na ludzi, 3majmy kciuki za Rurka!
                                • Gość: Rurecki Re: Tylko czy Rurek nas zrozumie? IP: *.Router.Korbank.pl 27.01.11, 12:57
                                  Ja trzymam kciuki za twoje fobie i radością podpisuję kolejne decyzje o wyznaczanie buspasów.
                                  • antypejsbuk Re: Tylko czy Rurek nas zrozumie? 27.01.11, 14:06
                                    > Ja trzymam kciuki za twoje fobie i radością podpisuję kolejne decyzje o
                                    > wyznaczanie buspasów.

No cóż, każdy ma radości na miarę swoich możliwości :D

• Gość: warszawiak Re: Most zakorkuje Bielany IP: *.centertel.pl 27.01.11, 13:52
      nie most tylko zagraniczne rzęchy powypadkowe ponad 10 letnie
      • antypejsbuk Re: Most zakorkuje Bielany 27.01.11, 14:07
        > nie most tylko zagraniczne rzęchy powypadkowe ponad 10 letnie

Nowe czy stare - co za różnica. W aspekcie korkowania znaczy się.

• Gość: Z Bielan Re: Most zakorkuje Bielany IP: *.aster.pl 27.01.11, 19:04
          Jedno, co nam pozostaje to trzymać kciuki za opóźnienie w budowie przeprawy;)
          Każdy dzień opóźnienia to oddalenie momentu, gdy na Bielany zawita koszmar podobny jak na Białołęce.
          • antypejsbuk Wino kupiłem 27.01.11, 19:19
            > Jedno, co nam pozostaje to trzymać kciuki za opóźnienie w budowie przeprawy;)
            > Każdy dzień opóźnienia to oddalenie momentu, gdy na Bielany zawita koszmar podo
            > bny jak na Białołęce.

Wino kupiłem, wypiję dziś za opóźnienie.

Kurczę, złapałem się na tym, ze opieszałość bufetu, którą tak wiele razy krytykowałem, teraz mnie... cieszy.
            • misiu-1 Re: Wino kupiłem 31.01.11, 14:30
              Kasprowicza, po uzupełnieniu do dwóch jezdni na całej długości i zlikwidowaniu parkowania na prawym pasie, mogłaby sobie poradzić z odprowadzeniem sporej części ruchu z Mostu Północnego, gdyby nie działalność tego cymbała, który nasadził świateł jak psich kup i gdyby wyjścia z metra były umiejscowione nie między jezdniami, a poza nimi. Trzeba głośno domagać się naprawy tego partactwa.
              • supertajny_agent Jak to wyobrażasz sobie w praktyce? 31.01.11, 15:13
                > i gdyby wyjścia z metra były umiejscowione nie między je
                > zdniami, a poza nimi. Trzeba głośno domagać się naprawy tego partactwa.

Ale jak Ty to sobie wyobrażasz w praktyce? Przecież schody z peronów prowadzą bezpośrednio na poziom jezdni (którą trzeba przekroczyć po pasach), więc potem co, znów wjazd z poziomu jezdni pod ziemię?

Jasne, że to można było zrobić inaczej na etapie projektowania i nei twierdzę, że nie masz z tym nagromadzeniem świateł racji (mnie też one irytują), ale teraz to już raczej po zawodach.

• Gość: Z Bielan Re: Jak to wyobrażasz sobie w praktyce? IP: *.aster.pl 31.01.11, 15:38
                  Światła na Kasprowicza to projektował jakiś geniusz, przed wspaniałymi przebudowami problem korka pojawiał się sporadycznie za to teraz - szkoda gadać.
                  Można by je uznać za pomnik sprawności władz miasta.
                  Projekt przebudowy Kasprowicza co prawda istnieje, ale oczywiście nie będzie pieniędzy na jego realizację. Tyle, że samo Kasprowicza nie da rady przejąć takiego ruchu, potrzebna jest bardziej kompleksowa modernizacja głównych ulic na Bielanach. Pomysł, który pojawił się w wyborach 2006 był bardzo dobry, szkoda tylko że zaraz po wyborach poszedł do szuflady, a w tych wyborach to już nawet nikt o nim nie wspominał.
                  • supertajny_agent Re: Jak to wyobrażasz sobie w praktyce? 31.01.11, 15:50
                    Zasadniczo wyregulowanie, koordynacja itp. powinny coś pomóc. Mnie ciekawi co innego - dlaczego Wolumen nie wpada bezpośrednio w Lindego, tylko wypada na... wejście do metra. Naprawdę nie dało się tego inaczej zaprojektować? Bo konsekwencją tak dziwnego układu ulic jest dziwny układ świateł.

No chyba, że "obetną" bazar na Wolumenie, inaczej poprowadza końcowy odcinek Wolumenu i w ten sposób ta ulica wpadnie dalej w Lindego, tak jak Zeromskiego wpada w Wólczyńską a Sokratesa wpada w Przy Agorze. Wie ktoś, czy są takie plany? Bo układ obecny to skrajna neidorzeczność.
                    • misiu-1 Re: Jak to wyobrażasz sobie w praktyce? 31.01.11, 18:33
                      Plany są takie, że ul Reymonta ma być przedłużona i poprowadzona przez nieużytki za stacją benzynową i szkołą, aż do ronda, które ma zastąpić obecne zwariowane skrzyżowanie. Wolumen faktycznie powinien wpadać prosto w wyprostowaną w tym miejscu Lindego. Ten, kto zatwierdził dzisiejsze rozwiązanie, jest najwyraźniej jakimś złośliwym sabotażystą.
                • misiu-1 Re: Jak to wyobrażasz sobie w praktyce? 31.01.11, 18:21
                  Pewnie, że roboty byłoby z tym sporo, ale wszystko jest do zrobienia. Najtrudniej pewnie przy stacji Stare Bielany, bo mało miejsca, ale jeśliby trochę zwęzić pas zieleni między jezdniami, to pewnie by się dało zrobić. A wyobrażam sobie to tak, że do peronów dobuduje się prostopadłe korytarze z wyjściami, a dotychczasowe, niepotrzebne już wyjścia - zlikwiduje.
                  • supertajny_agent Re: Jak to wyobrażasz sobie w praktyce? 31.01.11, 18:34
                    > Pewnie, że roboty byłoby z tym sporo, ale wszystko jest do zrobienia. Najtrudni
                    > ej pewnie przy stacji Stare Bielany, bo mało miejsca, ale jeśliby trochę zwęzić
                    > pas zieleni między jezdniami, to pewnie by się dało zrobić. A wyobrażam sobie
                    > to tak, że do peronów dobuduje się prostopadłe korytarze z wyjściami, a dotychc
                    > zasowe, niepotrzebne już wyjścia - zlikwiduje.

To rozwiązanie miałoby zasadniczą wadę - z jednego peronu można byłoby się dostać tylko na jedną stronę Kasprowicza. Gdyby ktoś chciał się dostać na drugą stronę, pewnie i tak przebiegałby potem przez jezdnię, tyle że juz na dziko.

No ale można sobie gdybać, a wiadomo, że nikt nie będzie stacji metra przebudowywał przez najbliższe lata. Więc warto chociaż powalczyć o lepszą regulację świateł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka