Dodaj do ulubionych

Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy

IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.12, 01:39
Hej
Dzielnicowi urzędnicy próbują zmienić nazwę ul. Przasnyskiej na odcinku od Rydygiera do Krasińskiego. Od Krasińskiego do Elbląskiej ma zostać stara nazwa.
warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95080,7833162,Niemena__Osieckiej__Jedrusik___nowe_ulice_na_Zoliborzu.html
Nowe nazwy ulic na Żoliborzu mają pochodzić od nazwisk związanych z Żoliborzem artystów.
Tłumaczenie co do Przasnyskiej jest takie, że na południowej części (od Krasińskiego) wg. Wyborczej "nie ma prawie żadnych adresów". Tymczasem jest to kompletna bzdura, bo własnie tam mieści się ogrom osób prawnych - firm z siedzibą przy tej ulicy. To one właśnie najwięcej wydadzą na nowe dokumenty, pieczątki itp.
Z kolei gdyby nam zmienili nazwę całej ulicy - mieszkańcy nie płacą nawet za wymianę dowodów.
Uważam, że jak zmieniać nazwę tej ulicy, to można to zrobić po całości. Nazwa Przasnyska została wprowadzona kompletnie przypadkowo, bo akurat Przasnysz nie miał swojej ulicy. Tylko co to ma z nami, mieszkańcami wspólnego?
Zapewne od lat macie podobne problemy z podawaniem nazwy ulicy przez telefon, w urzędach itp. Ludzie niedosłyszą nazwy "PRZASNYSKA" trzeba powtarzać, a i tak miewam listy na "Przesnyską", kiedyś też "Przesmyską". Mam dość - nazwa mi się kompletnie nie podoba.
Apeluję więc, abyśmy zwarli szeregi i domagali się zmiany nazwy także u nas.
Niech to będzie np. Anny Jantar - sto razy lepsza i jednoznaczna, niżeli Przasnyska.
Obserwuj wątek
    • Gość: anty Re: Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.03.12, 08:50
      Rada: wyprowadź się z Przasnyskiej
    • fmp2 kretynizm 16.03.12, 10:04
      Po pierwsze od Rydygiera do Krasińskiego też są numery i jak zmieni się nazwę to całą Przasyską będzie trzeba przeunmerować. Po drugie nie rozumiem po co zmieniać nazwę, która jest od tylu lat.
      Rozumiem, że za chwilę ktos zaproponuje zmianę Elbląskiej, bo z ą i od Elbląga, a potem kolejnych. W sumie Słowacki też do zmiany, bo z ł.
      Pomyłki zawsze się pojawiały i pojawiać będą, ale to nie powód by od razu zmianiać nazwy, do któych przyzwyczailiśmy się, z którymi żyjemy.
      A o Przasnyskiej i jej historii warszawa.wikia.com/wiki/Ulica_Przasnyska
    • Gość: nie proponuję szybką wyprowadzkę IP: 212.160.91.* 16.03.12, 11:28
      albo ćwiczenie dykcji :)
    • Gość: Paweł Re: Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy IP: *.com 16.03.12, 13:40
      Jak zmieniać to dla całej Przasnyskiej, jak nie zmieniać to w ogóle. Przasnyska nie brzmi źle, poza tym wielu osobom od lat kojarzy się z dobrą marką zielonego żoliborskiego osiedla. Jeśli zmieniać nazwę na np. Anny German - jestem za, ale bardziej dla tej ulicy pasowałaby mi nazwa "ul. Zielony Żoliborz" bo jest jedną z najcichszych i najładniejszych pod kątem organizacji zieleni.
      Zmiana nazwy tylko dla części byłaby skandalem, bo najpóźniej po kilku latach miasto robiąc aktualizację operatu w ewidencji gruntów musiałoby prędzej, a w najlepszym wypadku później, przenumerować bloki, co wiąże sie z dużo gorszym zmienianiem dokumentów jak zmiana tylko nazwy ulicy.
      Dla poczty polskiej nie będzie problemu dostarczyć list na Anny German 14, jeśli była to Przasnyska 14. Co innego, jak Przasnyska 14 zmieni numer na Przasnyska 5 - zmiana numerów zrobi więcej problemów niżeli zmiana nazwy i zostawinie numeracji, a tak byłoby gdyby zmienić całą ulicę, co jest prostrze.
    • ola Re: Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy 16.03.12, 13:50
      Ciekawe co zrobią z odcinkiem Przasnyskiej za torami, przy Powązkach. Do tej pory to jedna ulica przecięta torami - jak Burakowska. Jeśli zmienią środkowy odcinek na np. Niemena, to beda dwie Przasnyskie w Warszawie ;)
      • Gość: R Re: Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.12, 14:30
        ul. Marii Kazimiery też jest przerwana
        • ola Re: Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy 16.03.12, 17:40
          tu nie chodzi o przerwanie ulicy np linia kolejową czy ulica poprzeczną, bo to sie zdarza nagminnie w Warszawie. Chodzi o to, że w ciągu tej samej ulicy, w jednym ciagu komunikacyjnym, będzie fragment o innej nazwie. Między dwoma takimi samymi. Czyli: ciąg Przasnyska 1, 2, 3, 4 (koło Powązek), potem tory, za torami, powiedzmy, ul. Niemena 1, 2, 3, 4 a potem za skrzyżowaniem znów Przasnyska 6, 7 , 8... To chaos i absuld.
          • Gość: Łukasz Re: Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.12, 18:00
            Dlatego apeluję do radnych (wysłałem kilka maili) o poparcie inicjatywy zmiany nazwy całej ulicy Przasnyskiej. Od początku do końca. Argumenty o kosztach są naprawdę wydumane, od kilku lat te koszty właściwie dotyczą tylko firm (pieczątki) plus to co wyda dzielnica na zmianę tabliczek - nie są to miliony, a na pewno większość mieszkańców Przasnyskiej poprze zmianę. A już na pewno wścieknie się, jak tylko część Przasnyskiej zmieni nazwę, tak, jakby chciano dzielić stare osiedla od nowych, nie mówiąc o dalszych konsekwencjach w postaci zmian numerów budynków, co jest znacznie gorsze, niż konsekwencje zmiany samej nazwy ulicy i zostawienie numeracji.
            • donkej Re: Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy 16.03.12, 23:36
              Ludzie, wyluzujcie, co?
              Usiądźcie przed telewizorami, zaraz Neil Armstrong postawi stopę na Księżycu.

PS Przeczytajcie jeszcze raz uważnie artykuł
              • Gość: Łukasz Re: Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 12:11
                No tak, radna Rapacka palca do tego nie przyłoży, ona tylko składa kolejne interpelacje ws. przejścia niedaleko domu... czyzrobiła pani jakiekolwiek działania na rzecz mieszkańców Sadów, wykraczające poza obszar 500 metrów wokół pani miejsca zamieszkania? Bo mam wrażenie, że pani wzrok dalej nie sięga, jak poczytałem pani dyskusje w internecie. Są inne osiedla na Żoliborzu niż panie i mają swoje problemy, np. okolica Przasnyskiej - kwestia nazwy ulicy, zapchania samochodami, braku komunikacji miejskiej, niech się pani przyłoży do obowiązków i zainteresuje także cudzymi problemami.
                • donkej Re: Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy 17.03.12, 18:19
                  Dobra - będzie otwartym tekstem, kolego hajterze, bo niestety internet cierpliwy, wszystko przyjmie: sprawdź datę artykułu, na temat którego się pienisz! Nie zauważyłeś, że jest to pomysł sprzed dwóch lat, który dawno upadł (nie oceniam go merytorycznie)!!!!!

I to by było na tyle, bo wszystkie Twoje inne agresje są na tej samej zasadzie.
                  • Gość: Łukasz Re: Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 18:33
                    Wszystkie moje agresje? A jakie jeszcze? Pierwszy raz wypowiedziałem się publicznie na tym forum. Ale cóż. Niech pani łapie te swoje transparenty i urządza kolejny 5-osobowy protest pod urzędem dzielnicy. Na pewno pokażą was dla śmiechu w gazecie;) A tak na poważnie - proszę by pani jako radna finansowana z naszych - żoliborzan - podatków, by pani zajmowała się poważniejszymi sprawami niżeli w kółko narzekanie na brak kolejnego, absurdalnego przejścia dla pieszych, które najwidoczniej tylko pani jest potrzebne. Żoliborz może nie jest na tyle słabo rozwiniętą dzielnicą co np. Białołęka, ale ma swoje problemy, wystarczy wychylić nos dalej niż za własne okno. Przypominam, że Żoliborz to nie tylko teren wokół Pl.Wilsona.
                  • Gość: Paweł Re: Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy IP: *.com 18.03.12, 22:37
                    Czy pani radna Rapacka zna coś takiego jak inicjatywa ze strony mieszkańców? Dlaczego dyskuję o propozycji ucina pani faktem, że temat wygasł x-lat temu. A być może warto do niego powrócić? Myli się pani, jeśli pani myśli, że te ileśtam set głosów oznacza, że pani jako radna podejmuje decyzję, czym się pani zajmie, a co jest nieaktuale. Skoro ludzie chcą o tym mówić - może warto zainteresować się inicjatywą?
                    Nie chcę pani karcić, ale na liście radnych jest pani wyjątkiem w pozycji dyżury - wszyscy radni podają godziny o których są dostępni w urzędzie, a pani prosi o telefoniczne umawianie się. Nie chce się pani chodzić na dyżury czy nikt po prostu do pani nie przychodzi? No jak pani zajmuje się robieniem jakichś protestów o jedno i to samo niezbyt potrzebne przejście dla pieszych, a tak traktuje pani dyskusję mieszkańców, to nic dziwnego... :/
                    • donkej Re: Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy 18.03.12, 23:10
                      Przestań na mnie napadać hejterze.
                      4 miesiące temu urodziłam dziecko. Opuściłam tylko jedną komisję i żadnej sesji, a moje dziecko pierwszy raz było ze mną na sesji, gdy miało 10 dni. Każdy kto ma do mnie sprawę może się ze mną umówić na spotkanie.
                      Jesteś agresywny, niemerytoryczny i nigdy nie szukałeś żadnego kontaktu ani w tej, ani w innej sprawie. Chcesz jedynie dać w sieci upust agresji.
                      • Gość: Paweł Re: Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy IP: *.com 19.03.12, 12:41
                        Póki co to pani napada na innych. Nie wiedziałem, że urodziła pani dziecko, wystarczyło powiedzieć tylko to, bez wylewania w/w treści. Tak, daję upust agresji, jestem niemerytoryczny i agresywny, ROTFL;))
      • Gość: Magda Re: Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy IP: 208.89.211.* 16.03.12, 15:40
        To nie ma sensu. Jak zmieniać nazwę, to całej ulicy. Zostanie ta sama numeracja i nie będzie większych problemów z dokumentami. Mieszkańcy Przasnyskiej nic nie zapłacą za te zmiany, nawet dowód osobisty zmienia się za darmo. Tym bardziej warto rozważyć zmianę całej Przasnyskiej, bo nazwa, nadana chyba z losowania w czasach PRL, nie ma wiele wspólnego z okolicą - popieram zmianę tej nazwy.
        • Gość: weterynarz prawa Re: Do mieszkańców ul. Przasnyskiej - nazwa ulicy IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 17:05
          Zuch radna! Przypominam, że na Place Vendome podczas Rewolucji Francuskiej, jedna z pań powiła dziecię i dalej manifestowała. Jak to się ma do tematu forum - nijak. Po prostu radna jest dzielna. To jest zaś prawdziwie żoliborski, merytoryczny i trochę niemerytoryczny zarazem pojedynek na argumenty i sofizmaty w sprawie zmiany nazwy ulicy Przasnyskiej, który ma tyle sensu, co jakby zapewne powiedział inspektor polskiego pochodzenia Banaczek, co winda bez windy. Pozwalam sobie w związku z tym zabrać głos i poprzeć pozostawienie starej nazwy - Przasnyska. Mężczyznom zawsze jako ultima ratio pozostaje użycie argumentu, jakim posłużył się Bambino Fantastico - Kazio, we wspomnieniach Borchardta.
          Pozdrawiam!
    • Gość: Marta ul. Przasnyska - nie przesadzajmy z trudnościami IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 12:25
      Nie przesadzaj z trudnościami, trzeba się przyzwyczaić, ze są ludzie, którzy piszą ul. Goja Wiczyńskiej (swoją drogą, czy wiedzą kim była ta "Goja Wiczyńska") zamiast Gojawiczyńskiej, a słysząc o ul. Suzina pytają przez jakie "u", ale to nie powód aby zmieniać nazwy ulic. Jedyną trudnością przy nazwie Twojej ulicy jest nauczenie 3-4 latka adresu ul. Przasnyska ...., znam to z autopsji a i to kwestia wprawy, przeciętnie rozgarnięty dorosły nie powinien mieć kłopotów. Naprawdę nie zmieniajmy nasz ulic, bo jakiś niedouk ma z nimi problemy, nie idźmy na łatwiznę, nazwa ul. Przasnyskiej była od samego początku Osiedla Zatrasie i niech tak pozostanie.
      • wilson05 Re: ul. Przasnyska - nie przesadzajmy z trudności 20.03.12, 12:34
        > nazwa ul. Przasnyskiej była od samego początku Osiedla Zatrasie i
        > niech tak pozostanie.
        ul. Przasnyska jest już na planie z 1924 roku, czyli nazwa jest starsza niż Stołeczna, plac Wilsona i inne ulice starego Żoliborza, którym nazwy nadano w 1926 roku.
        www.trasbus.com/planywarszawy/1924/361.jpg
        • Gość: Łilson 006 Re: ul. Przasnyska - nie przesadzajmy z trudności IP: *.rev.snt.net.pl 20.03.12, 18:03
          Popieram... lepsze jest wrogiem dobrego a zwycięskiego składu się nie zmienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka