Dodaj do ulubionych

Gimnazjum - Lelewel czy Maczek?

02.11.12, 09:10
Które wybrać? Syn jest duży i silny, większych zainteresowań intelektualnych nie przejawia, stąd też ścieżka gimnazjum - dobre liceum - studia nie jest taka istotna.
Bardziej mnie interesuje poziom sportu, czy jest fala, dostepność nakrotyków.
Obserwuj wątek
    • prawdziwy_cubic Re: Gimnazjum - Lelewel czy Maczek? 02.11.12, 10:35
      "Bardziej mnie interesuje (...) dostepność nakrotyków." - troszkę nieforTunnie zabrzmiało :)
      • Gość: mama Re: Gimnazjum - Lelewel czy Maczek? IP: 212.160.91.* 02.11.12, 10:41
        "większych zainteresowań intelektualnych nie przejawia" - no to chyba do rejonowego, bo w innym przypadku to trzeba się wykazać bardzo dobrymi wynikami w nauce i z testu.
        A co na to syn?
        • elfkabezhaltera Co na to syn 02.11.12, 12:52
          W ciągu ostatnich kilku godzin nie zaskoczył mnie błaganiem "ja chcę do dobrego gimnazjum bo ja chcę studiować X".
          • Gość: mama Re: Co na to syn IP: 212.160.91.* 02.11.12, 13:44
            Chodzi o to, że przy wyborze szkoły powinniśmy brać pod uwagę zdanie naszych dzieci.
            • elfkabezhaltera powinniśmy brać pod uwagę zdanie naszych dzieci 02.11.12, 14:43
              Aha ...
              Nic nie mówi o tym, że chciałby tu czy tam. Jego klasa z SP53 się rozpada i najlepsi koleżkowie idą do najróżniejszych szkół.
      • elfkabezhaltera "Bardziej mnie interesuje dostepność nakrotyków 02.11.12, 12:49
        Przyznaję, niezręcznie to zabrzmiało ...
        • pam_pa_ram_pam Re: "Bardziej mnie interesuje dostepność nakrotyk 02.11.12, 19:48
          Gdy na zebraniu dla kandydatów w Lelewelu padło to pytanie, Pani Dyr. Muszyńska odparła, że "w szkole raczej nie, bo jest monitorowana, ale mogę państwu pokazać w okolicy trzy śmietniki, w któym urzędują dealerzy, u któym można kupić wszystko". Przynajmniej postawiła sprawę jasno. Nie ma dziś szkół bez problemu narkotykowego.
          Na takie samo pytanie w Maczku odpowiedź była "ależ skąd, nie ma żadnego problemu". I zaraz rodzice, którzy mieli starsze dzieci w Maczku, podnieśli krzyk, że nieprawda.
          Wydaje mi się, że podejście w Lelewelu jest rozsądniejsze.
          Zresztą - po 2 miesiącach bliższego kontaltu z tą szkołą - mogę napisać, że tempo nauki jest tam takie, że ktoś używający narkotyków długo tam nie wytrzyma.
          Już i bez tego znajomi, których córka tam chodzi, musieli "odstawić" konia, gitarę i tańcce, bo nie starczało na nie czasu. Ale dziewczyna trzyma poziom, jak na razie niżej "3" nie zeszła, a "4" i "5" ma sporo.
    • pam_pa_ram_pam Re: Gimnazjum - Lelewel czy Maczek? 02.11.12, 19:41
      Dostanie się do Lelewela wymaga mniej-więcej średnie 5,2 na koniec, dobrze ponad 32 punkty (na 40) z testu 6-klasisty i koniecznie 5 lub 6 ze sprawowania. Do Maczka - trochę mniej, choć wcale nie dużo mniej.
      To są dobre szkoły i mają swoje wymagania.
      Proponowałbym złożyć papiery i tu, i tu. Problem jest taki, że kolejność ustala się przed podaniem wyników testu. Jak się test nie powiedzie, to miteracyjny system doboru kandydatów może skierować chłopaka na Filarecką albo Wojska Polskiego... Nie twierdzę, że to jest system niesprawiedliwy, ale wymago bardzo dobrej samooceny.

• luya33 Re: Gimnazjum - Lelewel czy Maczek? 24.10.13, 16:22
        Wiem, że odpisuję trochę późno, ale na twoim miejscu poszłabym do lelewela :)
      • asiajaros1 Re: Gimnazjum - Lelewel czy Maczek? 08.02.15, 10:17
        wiem, ze piszę grubo dwa lata później, lecz proszę o odpowiedź. Jaką około średnią minimalną trzaba mieć by dostać się do tego gimnazjum? I ile punktów z testu szóstoklasisty (z poprzedniej formuły egzaminu)?
        • morud Re: Gimnazjum - Lelewel czy Maczek? 26.02.15, 10:09
          Córka miała średnią 5,6 i 38 pkt ze sprawdzianu. Plasowała się mniej więcej w środku......
    • Gość: matka 15-latka Re: Gimnazjum - Lelewel czy Maczek? IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.12, 21:05
      W Czartoryskim nie słyszy się o narkotykach czy tym bardziej fali. Ogólnie - jest bardzo spokojnie. Rozumiem, że to jednak nie odpowiada z uwagi na wyższe wymagania wobec uczniów czy lokalizację. Generalnie - polecam innym mamom Gimnazjum nr 54. Nie chcę ingerować w cudze decyzje rodzicielskie, ale mój syn nie był najlepszym orłem w podstawówce, a w gimnazjum sobie całkiem radzi, więc nie skreślałabym swojego dziecka tak łatwo jeśli chodzi o studia itd.
      • rayenne polecam Smoczą 05.11.12, 16:15
        Poziom sportu wysoki jest na Wojska Polskiego i w Sempołowskiej (klasy sportowe) - i o ile wiem to w Domeyce. Kurczę swoją drogą po co pchać dzieci do szkół, w których bardzo dobrzy uczniowie przy pełnym zakuwaniu dostają 3??? Co to za sukces szkoły, że dziecko siedzi po nocach nad książką ? I co z tego, że wypadnie świetnie w teście gimnazjalisty skoro tak ciężko dostać porządną ocenę na świadectwie (co mu zaniży). Niech idzie do normalnej szkoły, gdzie nauczyciele uczą a nie wymagają wysokiego poziomu w ten sposób, że to rodzice spanikowani zawieszają zajęcia, zamykają dziecko z podręcznikami i korepetytorami. To bzdety. Osobiście polecam fajne i nieześwirowane gimnazjum przy ul. Smoczej. Kończyła je córka moich znajomych, w ostatniej klasie jest również 2 innych znanych mi dzieciaków - fajne, mądre, inteligentne, "obyte" kulturalnie ale bez zbędnej presji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka