Dodaj do ulubionych

WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu

IP: *.polskieradio.pl 04.07.13, 09:40
Dostałem wczoraj (3/7/2013) pismo z spółdzielni WSM Żoliborz o podjętej uchwale w sprawie "określenia przedmiotu odrębnej własności lokalu". Do Uchwały dołączony jest załącznik z informacjami nt. mojego mieszkania i piwnicy (metraż) oraz udziałów we współwłasności.
Zadzwoniłem do Spółdzielni i dowiedziałem się, że wyodrębnienie jest nieobowiązkowe, a gdybym się na to zdecydował to muszę ponieść koszt notariusza - ok. 1300 zł.
Wiem, że odrębna własność jest najpełniejszym prawem do nieruchomości ale jak to się przekłada na praktykę? Obecnie jestem posiadaczem spółdzielczego własnościowego mieszkania.

Pani z administracji powiedziała, że po wyodrębnieniu lokalu z opłaty czynszowej zniknie jeden składnik. Samodzielnie będę musiał za to płacić jakiś podatek (opłata za użytkowanie wieczyste? podatek gruntowy?) do gminy/urzędu dzielnicy.

Czy per saldo zwiększą się moje opłaty czy zmniejszą?
Warto wyodrębnić lokal czy szkoda na to czasu i pieniędzy?

Co robić?

Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.static.cloud-ips.com 04.07.13, 14:30
      Moja rodzina ma kilka mieszkań w ramach WSM. Zamierzamy wyodrębnić się za jakiś czas. Różnica w opłatach jest generalnie bez większego znaczenia, będziesz tylko raz w roku płacił dzielnicy do marca opłatę za wieczyste za cały rok, a nie będzie ci "potrzebny" w WSM cały zespół administratorów (dla każdego osiedla) rozdzielał tę opłatę na comiesięczne raty i doliczał do czynszu.
      Zmiana własności to też korzyści prawne. Przykład: w jednym z bloków gdzie mamy mieszkanie, na parterze zapuszczono ogródek, służy za wydeptaną całodniową palarnię pod oknem i nosem sąsiadów, miejsce do moczenia nóżek w misce wody i głośnego plotkowania o metodach golenia włosów pod pachami. Jak się wyodrębnię to znacznie szybciej z udziałem gminy i sądu wyegzekwuję od spółdzielni, aby albo obciążyła udziałem w opłacie za wieczyste użytkownika ogródka i smrodzące sąsiadom (wtedy opłata ~3 tys. na rok sprawi, że zrezygnują z ogródka), albo wchodzę tam ze swoim leżakiem i będę psikał na nie perfumami, jako, że ogródek nie należy do mieszkania i jest częścią wspólną:-) A opłata mi spadnie. Nie mam czasu na proszenie uzależnionych od smrodu fajek aby się ogarnęły z robieniem chlewu, czy telefony do pań po 50. z WSM które nie ogarniają przepisów i generalnie mają stan bloków w nosie, a spółdzielnia skupiająca oderwanych od życia postPRLowskich "urzędników" jest wrogiem wszystkiego co nowoczesne.
      Polecam się wyodrębniać, a generalnie założyć wspólnotę - WSM popsuła się teraz strasznie, administracje robią łaskę na wszystko, niczego nie robi bez "kopniaka", wniosek: zbędnie ich utrzymujemy. Zresztą dobrze o tym wiedzą, więc na pozór robią wrażenie pracowników troszczących się i dbających, podczas gdy za plecami mieszkańców robią interesy np. z firmami energetycznymi i podsyłają z pieczątką WSM "dobrowolne oferty" tańszego prądu, grunt pod nogami pali się i wiedzą, że wspólnoty na dzień dobry podziękują niekompetentnym pracownikom.
      • Gość: mieszkaniec Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.static.cloud-ips.com 04.07.13, 14:41
        Jeszcze jedno:
        - koszt notariusza ustalasz z notariuszem, nie słuchaj bajek administratorek którym zależy, by ludzie się nie wyodrębniali, jak masz notariusza w rodzinie to i tej śmiesznej kwoty nie płacisz
        - pamiętaj, że po wyodrębnieniu stajesz się właścicielem lokalu, oznacza to, że w razie bankructwa/windykacji spółdzielni jej długi spłacają właściciele spółdzielczych własnościowych praw do lokalu, ty nie. WSM to moloch. Co z tego, że np. twoje osiedle nie jest zadłużone, skoro WSM to jedna osoba prawna i jeśli padnie, to zapłacą równo użytkownicy wszystkich mieszkań, niezależnie od osiedla. Im więcej osób się wyodrębni, tym więcej stracą właściciele mieszkań sp-wł. gdy ktoś powie "sprawdzam" i WSM padnie. Twoje mieszkanie spółdzielczo-własnościowe może być w każdej chwili zlicytowane na rzecz długów WSM, zakładam więc, że śledzisz kondycję finansową i biegasz na idiotyczne walne zgromadzenia, gdzie starsi panowie sprawdzają kto wchodzi i czy ma legitymację i dowodzik, byle jak najwięcej osób nie wpuścić do tego szanownego grona.
        Oczywiście zmiana taka pociąga za sobą wiele innych konsekwencji prawnych, przykładowo wymiana np. pionów kanalizacyjnych, przy mieszkaniach sp-wł spółdzielnia wiesza kartkę, że wchodzi do lokalu za tydzień i robi demolkę ludziom, w końcu mają ograniczone prawo do lokalu (mogą go w ramach tego np. sprzedać, wynająć), ale formalnym właścicielem mieszkania i tak jest spółdzielnia (i jeszcze w cudzysłowiu "właściciele" płacą na zakup takiego prawa często 30-letnie kredyty).
        • Gość: ms Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.13, 20:23
          Chamstwa kulturą nie zwalczysz. Jeśli na dole palą, zawsze możesz zrzucić trochę śmieci do ogródka:-)) Sprawdzona metoda przez wielu.
    • j666 Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu 10.07.13, 08:59
      Jak wszystko ma zalety i wady.
      Przykładową wadą ustanowienia odrębnej własności może być łatwiejsze odnalezienie Twojego majątku, np. przez ewentualnego komornika (poprzez ogólnodostępne księgi wieczyste czy ewidencję lokali), także wyższe koszty transakcji przy ewentualnym zbywaniu takiego prawa, brak możliwości zbycia cudzoziemcowi spoza UE, jeszcze coś by się znalazło.
      • Gość: mieszkaniec Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.static.cloud-ips.com 10.07.13, 12:58
        Koszty transakcji zbycia takiego lokalu wyższe? Notariusz raczej na to nie patrzy. Za to przyszły właściciel nieruchomości, jeśli szuka mieszkania, znacznie chętniej wybierze to z prawem odrębnej własności, a nie takie z ograniczonym prawem rzeczowym, faktycznie będące własnością spółdzielni. Szukający mieszkania i zamierzający wydać 300-600 tys. na mieszkanie raczej nie mają czasu i chęci sprawdzać, czy spółdzielnia jest wypłacalna i czy po roku nie padnie a ich lokal zajmie komornik w celu egzekucji długów spółdzielni.
        Nie zgodzę się też co do ogólnodostępnych ksiąg wieczystych - właściciele sp.-wł. prawa do lokalu też mają ogólnodostępne księgi i tak samo sąsiedzi, komornicy, inni zainteresowani itd. mogą łatwo nawzajem na bieżąco sprawdzać dane właścicieli lokali. Nie wiem więc co masz na myśli, ale dla komornika nie ma tu raczej znaczenia.
        • Gość: pytajnik Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.polskieradio.pl 10.07.13, 13:32
          Dzięki za informację w temacie.
          jak wynika z wpisów wyodrębnienie własności lokalu sprowadza się do zabezpieczenia mieszkania przed egzekucją komornika za długi spółdzielni.

Sprawa warta przemyślenia.
          Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
          • Gość: Spółdzielca Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.warszawa.mm.pl 29.08.13, 14:12
            Ponieważ sprawa też dotyczy WSM a dokładniej ŻC, pisze w tym wątku chociaż dotyczy czego innego niż odrębnej wlasności.

Od pewnego czasu nie mogę dać sobie rady z rozliczaniem opłat za wodę dokonowanymi przez pracowników spółdzielni. Czy ktoś ma może regulamin rozliczania mediów, w tym i wody. Bo strona spółdzielni, na której powinien być ten dokument, jest w jakiejś konserwacji. Jeśli ktoś ma ten regulamin, niech z łaski swojej zamieści fragment dotyczący ustalania zaliczek za zimną wodę w tym wątku - z góry dziękuję!
    • Gość: Jan K. - lekarz Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.13, 23:45
      Warto się wyodrębnić!!! Wahałem się jakiś czas temu. Trafiłem do młodego notariusza na Żoliborzu - Marcin Solanowski - wszystko mi wyjaśnił. Po wyodrębnieniu masz mocne prawo, chronione konstytucją i ustawami - masz po prostu własność. Podpisałem akt, dostałem bez problemu zniżkę, większość opłat to i tak opłaty sądowe, a nie notarialne. Lepiej wydać parę złotówek na notariusza, niż się dowiedzieć za jakiś czas, że mieszkania nie sprzedasz, itp.

Na spółdzielcze własnościowe prawo każdy potencjalny nabywca jakoś krzywo patrzy. Jest to tzw. prawo ograniczone (mam nadzieję, że nie przekręciłem nazwy), właścicielem lokalu jest nadal spółdzielnia, czyli nie ty. Jak się wyodrębnisz, to ty jesteś właścicielem, a spółdzielnia zarządza tylko kawałkiem gruntu. Ostatnio ludzie nie dostają kredytów na spółdzielcze własnościowe, bo są jakieś orzeczenia Sądu Najwyższego, że prawo spółdzielcze jest niezbywalne, jeśli spółdzielnia nie ma uregulowanego gruntu pod budynkami.

Dlatego dla mnie jest jasne - trzeba się wyodrębniać - nie ma wyjścia, jeśli chcesz spać zupełnie spokojnie!
      • Gość: Paweł Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: 72.52.128.* 12.11.13, 23:13
        Cuda! Cuda! O-gła-sza-ją...

Panie doktorze Janie K.,
        wcale przypadkiem nie przekręcił Pan nazwy.
        Natomiast minął się Pan z prawdą co do wciąż udzielanych przez banki kredytów na lokale o statusie sp-wł., także na gruntach w użytkowaniu wieczystym, także na tych, gdzie są roszczenia spadkobierców i inne takie. Tak jest np. na Sadach Żoliborskich i w całej Warszawie. Każdy zaznajomiony z literą prawa nie patrzy krzywo na sp-wł. prawo do lokalu, robią tak może co najwyżej tzw. lemingi, w szczególności klienci pewnego taniego dewelopera z Rydygiera którzy mają oddzielne KW na miejsce postojowe, oddzielne na mieszkanie na wieczystym, a płacą za to jak za zboże:-)
        Ale zważywszy na na terminologię jakiej Pan używa (potencjalny nabywca - no kto tak mówi?) i fakt, że wskazany przez Pana doktora konkretny notariusz tu na Żoliborzu ustawowo nie ma prawa reklamować się na forum ani nigdzie indziej, szczerze wątpię, czy jest Pan wykonawcą wolnego zawodu natury medycznej.

Cóż, młodym notariuszom błędy się zdarzają. Ale ta zniżka, ho, ho, ho, trzeba biec bo taniej na Żoliborzu nie będzie (zwłaszcza po uwolnieniu rynku).
        • Gość: spółdzielca Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.13, 16:56
          Widzę, że zwrot "potencjalny nabywca" sprawia wiele trudności internetowym erudytom. Które słowo jest zbyt trudne - nabywca czy potencjalny? W świecie wystawianych codziennie faktur słowo nabywca chyba nikogo nie powinno szokować?
          Miało być o spółdzielni, a pojawia się temat dewelopera z Rydygiera... Ludzie, dajcie sobie spokój z kłótniami na forum. Mam gdzieś, czy notariusz jest stary czy młody, czy się reklamuje czy nie. Wyodrębnić się warto - śpisz chociaż spokojnie, bez stresu, że sąd wyda kolejne orzeczenie, które pójdzie spółdzielcom w pięty... Zajmuje się nieruchomościami i wiem, że banki robią problemy ze spółdzielczymi prawami! Tyle w temacie.
          • Gość: Paweł Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: 72.52.128.* 14.11.13, 01:53
            Jak ktoś już musi kupić na kredyt i bank robi problemy, albo w oddziale pracuje gbur to się olewa taki głupi bank i idzie do innego, na nadmiar klientów nie narzekają, tym bardziej będzie od 2014:)
            Tobie zwrot "potencjalny nabywca" lata codziennie 8 godzin dziennie przed oczami (a i pewnie śni się po nocach), chodziło mi natomiast o kupujących i sprzedających właścicieli mieszkań dla których zwykle sprzedaż/kupno mieszkania to zwykle jednorazowe operacje. Notariusze, naganiacze pod spódnicą biur pośredników - ich z pewnością słowo to nie szokuje.
            Co do samej formy prawnej odrębnej własności - wcale nie mówię, że jest zła, czy niepotrzebna. Jednak w przeważającej części przypadków świadomy przepisów prawa kupujący mieszkanie może wykonać kilka prostych ruchów które sprawią, że nabywając lokal sp-wł. w żaden sposób nie kupi niczego "gorszego" niż gdyby kupował lokal wyodrębniony. Odrobina wiedzy i notariusze, naganiacze kulą się w kąt ze swoimi bredniami, bo wiedzą, że dodatkowej kasy nie wygardłują.
            Tyle w temacie.
            • Gość: spółdzielca Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.13, 12:23
              Swiadomy przepisów prawa kupujacy - dość ryzykowna teoria, że przecietny człowiek zrozumie ciągle zmieniajace się przepisy.

Dla przecietnego Kowalskiego własność brzmi jednoznacznie a spółdzielcze budzi niepotrzebne emocje.

Poza tym czuję jakąś dziwną niechęć ze strony pana Pawla do gburów z banku, do notariuszy, pośrednikow, lemingów... Jakas zmora każdego z forum ze kazdy kazdego krytukuje.
              • Gość: Paweł Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: 72.52.128.* 16.11.13, 01:19
                Ależ ja się w pełni zgadzam z założeniami, że głupi, nieogarnięci, nieświadomi prawa ludzie jak najbardziej mogą biegać po notariuszach i zmieniać status lokali na odrębną własność.
                Ba, niech zniosą limity taks notarialnych, uważam, że jak ktoś jest głupi to powinien i 50 tysięcy zapłacić notariuszowi za swoje "usługi". Bo czemu tylko parę tysięcy? Bezpieczeństwo jest najważniejsze, jeśli komuś zmiana prawa sp-wł na odrębną własność daje "komfort, bezpieczeństwo" to za taką przyjemność winni płacić krocie! Gdyby nie nieświadomi durnie w wielu dziedzinach, na czym inni bogaciliby się?:-)
                • Gość: Jan K. - lekarz Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.13, 20:05
                  Panie Pawle. Ja jestem wdzięczny Panu notariuszowi Solanowskiemu za poświęcony czas, za wyjaśnienia, i zapewniam, że nie żałuję żadnej wydanej złotówki. I o jakich paru tysiącach Pan pisze? 1300zł to parę tysięcy? Taki Pan mądry i biegły w sprawach prawniczych, a nie wie Pan, ile kosztuje usługa notariusza wyodrębnienia lokalu?

O nas lekarzach ludzie także piszą niesprawiedliwe teorie, a jednak ludzie do nas przychodzą - często, jak jest za późno... I co powiedzą ludzie tacy jak Pan o lekarzu, który nie jest w stanie pomóc? Że lekarz idiota, bo nie pomógł, bo debil, bo nieogarnięty, itp.
                  • Gość: Ewa - prawnik Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.13, 23:16
                    Szanuję takich ludzi jak Pan!! Brawo !!! Trzeba mieć swoje zdanie i swoją tożsamość a jakich "Paweł". Pozdrawiam serdecznie - Wesołych zdrowych Świąt!
                    • Gość: Chris Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.static.chello.pl 09.03.14, 08:11
                      Bardzo dziekuje wszystkim za wyjasnienia w sprawie wyodrebnienia mieszkania na wlasnosc. Skorzystalem z uslug notariusza Solanowskiego ktorego polecil pan Jan. Wszystko sprawnie bez klopotow. Teraz jestem umowiony na kolejny akt notarialny darowizny rzeczywiscie dalo rade negocjowac cene uslugi z czego jestem zadowolony.
                      • Gość: pilnie szukam Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.14, 07:03
                        Macie namiar na notariusza pana Solanowskiego, o którym piszecie? Mam sprawę notarialną, która nie może czekać. Nie mogę znaleźć w internecie adresu kancelarii. Dziękuję.
                        • Gość: Jan K. Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.04.14, 19:07
                          Tel. do notariusza Solanowskiego - jeśli go nie zmienił - 690 025 644 albo 22 370 29 66. Powodzenia!
                          • Gość: Edyta Z. Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.14, 09:40
                            Wyodrębnienie się od spółdzielni niewiele kosztuje. Rzeczywiście koszty małe, jakieś 1200zł, a za to wreszcie psychiczny spokój. Znajomy chciał sprzedać spółdzielcze, ale bez skutku. Dopiero po założeniu księgi na lokal znalazł kupca i to w niespełna miesiąc.
                            Ja polecam Panią notariusz Kuźniar z Kasprowicza 68, o Solanowskim akurat nie słyszałam.

Kasprowicza 68, numeru lokalu nie pamiętam, ale jest naprzeciwko giełdy Wolumen przy metrze Wawrzyszew. Szukałam notariusza, który zrobi akt wcześnie rano i tylko u Pani Karoliny Kuźniar nie było problemów z załatwieniem spraw o godz. 7 rano. Uśmiechnięta, rzeczowa i profesjonalna osoba.
                            www.notariusze.pl/notariusz.php?id_czl=593&id_k=439
                            • lewana77 Os. Ruda 02.05.14, 17:31
                              Na naszym osiedlu kilka bloków stoi na nieuregulowanych gruntach, część mieszkańców z tych bloków ma KW, część nie ma. Teraz już nie można założyć KW (jest ogromny problem ze sprzedażą). Procedura jest wstrzymana, do rozstrzygnięcia sprawy sądowej z miastem. Ogólnie mieszkańcy są udupieni:(
                            • Gość: Marek Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: 83.1.201.* 24.05.14, 16:00
                              Pani Edyto, bardzo dziękuję za namiary do pani notariusz Karoliny Kuźniar. Sprawa załatwiona błyskawicznie, kompetentna kancelaria. We wtorek przesłałem dokumenty, we czwartek podpisałem umowę w kancelarii.
    • Gość: M. Re: WSM Żoliborz - wyodrębnienie własności lokalu IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.14, 22:10
      ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka