Dodaj do ulubionych

Przy pl. Wilsona powstanie podziemny parking na...

20.08.04, 01:10
Dlaczego tylko na 200 samochodow? To jak kropla w morzu na potrzeby Warszawy.
Idealna lokalizacja na Park & Ride. Plac jest na tyle duzy ze zmiescilo by
sie okolo 1000 samochodow. Wszystko zalezy od zaprojektowania i kosztow.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mruczek Par& Ride na pl. Wilsona? Nonsens! IP: *.dc.dc.cox.net 20.08.04, 01:34
      Taki parking moze byc pod Huta, kolo dworca PKS Marymont ale nie prawie w
      centrum dzilenicy.
      • Gość: cycek syrenki Re: Par& Ride na pl. Wilsona? Nonsens! IP: *.sympatico.ca 20.08.04, 08:41
        Dokladnie.
      • warzaw_bike_killerz Re: Par& Ride na pl. Wilsona? Nonsens! 20.08.04, 10:43
        Gość portalu: Mruczek napisał(a):

> Taki parking moze byc pod Huta, kolo dworca PKS Marymont ale nie prawie w
        > centrum dzilenicy.

Oczywiscie, cale centrum przeciez ma zapewnione miejsca parkingowe dla 100 000
        pojazdow, te 200 nalezaloby moze nawet gdzies w Lomiankach umiescic. W centrum
        nigdzie nie ma problemow z parkowaniem, ba, nawet nie widac parkujacych
        samochodow. A niektorzy pisza, ze kierowcy parkuja w miejscach niedozwolonych -
        no prosze, to szczyt chamstwa. Tyle miejsc parkingowych pustych stoi a oni
        parkuja w miejscu niedozwolonym. Chamy.
    • roody102 Re: Przy pl. Wilsona powstanie podziemny parking 20.08.04, 05:02
      Jasne, będzie parking… Ale nie zajmą go mieszkańcy okolicy ani kierowcy w
      systemie Park & Ride (zresztą jak ktoś dojechał do Wiosna, dajmy na to, z
      Łomianek, to mu się nie kalkuluje), bo ceny pewnie będą zabójcze. Zajmą go
      pracownicy urzędu, który stoi nad stacją. Za darmo, jak sądzę. Obym się mylił.

"Możemy spokojnie przyjąć, że autor nie umiejący myśli swych wyrazić jasno nie
      umie też myśleć jasno, że więc myśli jego nie zasługują na to, by się silić na
      ich odgadywanie.", Kazimierz Twardowski.
    • Gość: luka ALE DLACZEGO TAK DROGO??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 06:56
      • warzaw_bike_killerz Re: ALE DLACZEGO TAK DROGO??????? 20.08.04, 10:40
        Bo inwestycja ma sie zwrocic, zaplaci za nia operator parkingu, wiec 200
        samochodow bedzie musialo placic haracz wyzszy pewnie niz za postoj w centrum w
        Waparku - stad analizy wykazaly, ze tylko 200 kierowcow jest w stanie przekonac
        sie do idei Park&Ride (najprawdopodobniej tylko ci bogacze od Przyjaznego
        Mazowsza - Zieloni)
    • warzaw_bike_killerz Czemu tylko 200? 20.08.04, 10:38
      Bo wszelkie analizy wykazaly, ze przez najblizsze 100 lat tylko 200 kierowcow
      mozna bedzie przekonac do idei Park&Ride (czy takie okreslenie jest zgodne z
      ustawa o jezyku polskim?)
      • Gość: =t= nie wiesz o czym mówisz - tylko 200 wejdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 12:01
        Nie drzyj japy jak głupi. Ja też mam auto i marzę o parkingach, ale ty
        zachowujesz się jak przeciwniczki aborcji z radia wiadomego. Wiesz o czym my tu
        wogóle mówimy?

Bo nie mówimy o żadnym nowobudowanym parkingu.

Mówimy o adaptacji na parking hali nad torem odstawczym stacji metra, która to
        hala ma ok.2,3m wysokości, nieco ponad 200m długości i około 20m szerokości. Wg
        projektu, jakieś 4'400 m.kw. powierzchni. Na jedno auto potrzeba prostokąta
        2,2x5m, plus około drugie tyle na przestrzeń dojazdową, rampy itp. W dodatku ze
        względu na np. filary w osi, zmiany szerokości hali i urządzenia techniczne
        stacji części przestrzeni nie da się wykorzystać.
        Zgodnie z logiką, w tej przestrzeni zwyczajnie nie zmieści się więcej niż 200
        miejsc. Poprostu.

A biorąc pod uwagę że początkowo chciano tę przestrzeń zasypać ziemią (sic!) to
        i tak obecna decyzja jest postępem. Wymuszonym przez fakt, że zapewne zasypanie
        wykopu byłoby tylko troszkę tańsze niż zrobienie tam parkingu, zwłaszcza ze
        względu na technologię budowy stacji (ściany szczelinowe i drążenie pod
        stropami)

Mnie bardziej martwi fakt, że ma być tylko jeden wjazd (ma być tanio), i to
        daleko od pl.Wilsona, co oznacza że parking posłuży zapewne wyłącznie
        mieszkańcom, podczas gdy najdogodniej byłoby gdyby był też drugi wjazd (i
        wyjście z parkingu) obok Merkurego albo z ul. Filareckiej.
        • warzaw_bike_killerz Re: nie wiesz o czym mówisz - tylko 200 wejdzie 20.08.04, 12:09
          Wiesz o czym my tu
          >
          > wogóle mówimy?

Nie wiem, o czym ty mowisz, wiem co jest napisane w artykule.

> Bo nie mówimy o żadnym nowobudowanym parkingu

przeczytaj ciolku artykul i ekspresyjne wytryski radosci dziennikarskiej o NOWO
          WYBUDOWANYM PARKINGU ZA KILKANASCIE MILONOW ZLOTYCH.
          przeczytaj, ze szczegolnym uwzglednieniem podwojnego wtracenia o kierowcach
          samochodow, ktorzy maja parkowac, by przesiasc sie na metro.

Ja ustosunkowuje sie do artykulu, o czym ty piszesz, nic mnie nie obchodzi.

PS. Moze lepiej bylo to zasypac i postawic parking na 2000 samochodow.

Obrzydliwi minimalisci.
          • Gość: =t= Re: nie wiesz o czym mówisz - tylko 200 wejdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 18:09
            > Wiesz o czym my tu wogóle mówimy?
            >
            > Nie wiem, o czym ty mowisz, wiem co jest napisane w artykule.

Widzę że masz sporo odwagi, wygłaszać publicznie opinie o miejscu którego w
            życiu nie widziałeś i którego nie znasz. Większość dziennikarzy Stołka
            nagminnie popełnia podstawowe błędy, także w topografii miasta, taki folklor. I
            tu też widać że nie byli na budowie. Bo gdyby byli, to wiedzieliby że dokładnie
            na wprost Kątowej, wzdłuż stacji (sic!), stoi gotowy już tunel pieszy i klatka
            schodowa pólnocno-wschodniego wyjścia stacji, która uniemożliwi budowę tu
            wjazdu, chyba że ją rozbiorą albo zagłębią ten wjazd aż po Mickiewicza - a to
            wyjaśnia koszty. Każdy kto widział projekt parkingu gdy się pojawił, wie że
            wjazd planowano w okolicy Komedii (na wysokości Krechowieckiej), i ew. wzdłóż
            Słowackiego.

> przeczytaj ciolku artykul

To że jest to artykuł GW nie oznacza automatycznie że to co tam napisano to
            szczera prawda. Przeczytaj moją wypowiedź, i wybierz się na plac budowy albo
            chociaż na strony www metra. Jest tajemnicą poliszynela że stołkowi
            dziennikarze robią wg sztampy, z byle jak przygotowanych prasówek, a potem
            wychodzą dziwolągi jak nowobudowany parking gdy idzie o adaptację przestrzeni
            nad torami odstawczymi. I to przestrzeni już dziś istniejącej. Aby nie być
            posądzanymi o niedokładność, powinni byli pisać o adaptacji albo o urządzeniu
            parkingu w przestrzeni nad torami, a nie o nowej budowie.
        • Gość: Gość Re: nie wiesz o czym mówisz - tylko 200 wejdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 12:45
          Na pewno przestrzeń handlowa, zamiast parkingu w tym miejscu byłaby znacznie
          lepsza dla miasta. Popatrzmy na następująca kalkulację:
          Cena za 1 godzinę postoju na miejscu WaPark kosztuje 1 zł. W ciągu dnia zatem
          na takim miejscu miasto zarabia max. 8 zł, bo parkowanie jest płatne tylko od 8
          do 18. Jeśli na tak atrakcyjnym poziomie miałyby być utrzymywane ceny na tym
          parkingu na placu Wilsona, to miasto zarobiloby codziennie tylko 8*200 zł =
          1600 złotych, czyli miesięcznie 30*1600 zł = 48000 zł. Ewentulane dwa razy
          tyle, jesli płatne byłoby cała dobę, czyli około 100000 zł na miesiąc).
          Natomiast opłata za metr kwadratowy na stacji metro centrum wynosi około 100
          zł/metr kwadratowy za miesiąc. Czyli miesięcznie miasto na powierzchni handloej
          w tym miejscu zarobiłoby 4400m.kw.*100 zł = 440000 złotych. Jest to cztery razy
          tyle co można zarobić na podziemnym parkingu nad stacja Plac Wisona.
          W efekcie miejsca parkingowe nad stacją Plac Wilsona będą drogie, albo miasto
          straci 300000 złotych co miesiąc.
          Gratuluję miastu dobrego pomysłu na zmarnowanie pieniędzy. Jakbym tak prowadził
          biznes już bym splajotował.
          • Gość: =t= powierzchnia handlowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 17:38
            Kalkulacja pozornie poprawna, ale niestety tylko pozornie.
            Każdy kto mieszka w tej okolicy zauważa, że nawet istniejące już sklepy mają
            kłopoty, niektóre zamknięto, albo przerobiono na banki.

A przecież powierzchni handlowych w okolicy nie brak - lada miesiąc otworzą
            Arkadię, a to o jeden przystanek metra i 5 minut spaceru dalej, a ile większy
            wybór. A tanich alternatyw w okolicy jest sporo - 2 bazary, jeden tuż obok,
            następny - o stację metra dalej (jak ją zbudują).

Parkowanie w tej okolicy jest problemem, a parking jest potrzebny.
    • donkej Re: Przy pl. Wilsona powstanie podziemny parking 20.08.04, 10:59
      U mnie przed domem powstaje wspaniały apartamentowiec z parkingami podziemnymi.
      Samochody dotychczasowych mieszkańców okolicy już teraz nie bardzo mają gdzie
      parkować, ale podobno będziemy mieć pierwszeństwo przy kupowaniu tych nowych
      podziemnych miejsc parkingowych. Tylko... ceny...! Słyszałam o dwudziestu
      tysiącach. Czyli co? Tym, którzy mają niewiele będzie zabrane nawet to co
      mają...- gdzie ja sierotka biedna w końcu zaparkuję mojego maluszka, jak go już
      będę miała??? :-)))
      • olecky Re: Przy pl. Wilsona powstanie podziemny parking 20.08.04, 17:49
        donkej napisała:

> podobno będziemy mieć pierwszeństwo przy kupowaniu tych nowych
        > podziemnych miejsc parkingowych. Tylko... ceny...! Słyszałam o dwudziestu
        > tysiącach. Czyli co?

czyli jakies 70% ceny dolozy podatnik. Jak zwykle okazuje sie, ze w warunkach
        wolnorynkowych miejsca parkingowe dla samochodow nie mialyby racji bytu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka