Dodaj do ulubionych

Gdzie mieszkaliscie wczesniej?

IP: *.chello.pl 05.11.04, 13:38
a moze gdzie chcielibyscie mieszkac w Warszawie?
Obserwuj wątek
    • mouchi Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 05.11.04, 13:59
      poza Warszawą
      • jota.40 Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 05.11.04, 14:34
        Wcześniej mieszkałam na Sadach Żoliborskich. Teraz mieszkam na Sadach
        Żoliborskich. W przyszłości chciałabym mieszkać na Sadach Żoliborskich.
        No... jedyne miejsce, gdzie mogłabym ewentualnie się przenieść, to
        Niegolewskiego, Brodzińskiego, albo Wieniawskiego. Dalej już nie. Pozdrawiam.
        • roody102 Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 05.11.04, 16:37
          Od urodzenia mieszkam na Marymoncie. Ale kiedyś przeniosę się na WSM :-)
          • bardziej Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 05.11.04, 16:59
            Na początku - Piaski (Broniewskiego), potem Chomiczówka (Maszewska - pierwsze
            własne mieszkanie), teraz Przybyszewskiego.
            • mouchi Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 05.11.04, 19:37
              witam sąsiadkę
              jakieś dziwne słuchy chodziły o ucieczkach z Maszewskiej
              • bardziej Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 09.11.04, 10:20
                Ucieczki z Maszewskiej? Przyznam, ze nie obilo mi sie o uszy. A o co chodzi?
                Pozdrawiam
                • h108 Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 04.08.05, 18:37
                  Pewnie o planowany wezel tras tuz przy blokach. Ucieczki sa obecnie nie tylko z Maszewskiej, ale i z
                  Ksiezycowej i Rodziny Polanieckich.

Ja mieszkalam ponad 3 lata na Krasinskiego - piekne miejsce. Teraz od ponad 2 na
                  kochanej, dziwnej Chomiczowce. I tu zostane. Wczesniej, do konca studiow w Lodzi. Jestem z pokolenia
                  boat people. Ale to juz inna historia.
          • Gość: krazy szu Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 23:36
            Zoliborz Always and Forever . A WSMowskie baraki odradzam stanowczo.
            Architektura spoko (ach, ci Brukalscy), ale standard życia kiepski. Akustyka i
            pełno staruchów którym wszystko przeszkadza. W niedziele od rana wyje Radia
            Maryja :-((
    • Gość: Borys Bielany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 19:57
      Ahoj!
      Z przerwami od niemowlęctwa mieszkam na pograniczu Bielan i Rudy Evansa (zwanej
      dziś Marymont-Kaskada), na osiedlu Podleśna. Dobrze mi tu. Może bym sie
      przeprwadził na Rudę Evansa (tj. oś. Klandyny), albo na Zabłocińską.

Borys
      • z-o-s-i-a Re: Bielany 06.11.04, 01:12
        Gość portalu: Borys napisał(a):

> Ahoj!
        > Z przerwami od niemowlęctwa mieszkam na pograniczu Bielan i Rudy Evansa
        (zwanej
        > dziś Marymont-Kaskada), na osiedlu Podleśna. Dobrze mi tu. Może bym sie
        > przeprwadził na Rudę Evansa (tj. oś. Klandyny), albo na Zabłocińską.
        >
        > Borys

W jednym miejscu piszesz, że Ruda Evansa to dzisiaj Marymont-Kaskada, a zaraz
        poniżej , że "oś." Klaudyny! Mnie się wydaje, że Ruda Ewansa to jest tam gdzie
        są teraz bloki przy Gwiaździstej 27, 29 itd. A okolice Klaudyny to Ruda
        Majoracka. Jak się mylę to proszę mnie poprawić :)
        • roody102 Re: Bielany 06.11.04, 13:45
          A Ruda Evansa to nie jest to, co się znajduje w okolicy pętli przy
          Gwiaździstej, po drugiej stronie Obleśnej względem osiedla Ruda?

Inna rzecz, że tak naprawdę ciężko to dziś ustalić - w końcu te nazwy się
          odnosiły do zupełnie innego miejsca, po którym zostało w sumie kilka domów na
          całym Marymoncie.
          • z-o-s-i-a Re: Bielany 06.11.04, 15:08
            roody102 napisał:

> A Ruda Evansa to nie jest to, co się znajduje w okolicy pętli przy
            > Gwiaździstej, po drugiej stronie Obleśnej względem osiedla Ruda?

W przewodniku po Bielanach J.Zielińskiego można przeczytać, że Ruda
            Evansa "zlokalizowana była po południowej stronie skrzyżowania ul.Podleśnej z
            Gwiaździstą".
            Raczej nie można powiedzieć, ze Ruda Evansa dzisiaj zwana jest Marymontem-
            Kaskadą!
            Dlatego nie rozumien do końca wypowiedzi Borysa: nie wiem gdzie mieszka teraz,
            a gdzie chciałby się przeprowadzić... :)
            • roody102 Re: Bielany 06.11.04, 16:38
              Czyli tam, gdzie dziś szkoła stoi mniej więcej... Możliwe. Ale pamiętam, że na
              planach z lat 80. była tak opisana właśnie ta grupa zabudowań w okolicy pętli
              (ulica Tczewska). Natomiast na mapie topograficznej 1:10000 z 1993 roku
              podpisano tak łąkę między końcem Kanałku a Wisłostradą, ale akurat ta mapa jest
              słabym źródłem, jeśli chodzi o nazwy.

Swoją drogą jakiś czas temu wyremontowano tam elegancko jeden budynek a teraz
              znów się on sypie, tak mi się zdaje (z daleka tylko widziałem, jak łaziłem nad
              Kanałkiem parę tygodni temu).

A Marymont Kaskada to nazwa z tabliczek MSI. To nazewnictwo bazuje tylko na
              tych tradycyjnych nazwach, które nigdy nie miały sztywnych granic. W każdym
              razie obszar MSI Marymont Kaskada jest ograniczony ulicami Marymoncką,
              Podleśną, Lektykarską i Traską AK. Wszytsko, co znajduje się między Lektykarską
              a Wisłą to już Marymont-Ruda według tego podziału.
              • roody102 Re: Bielany 06.11.04, 16:41
                Nie, pomyliłem się - od wschodu obszar ten ogranicza ulica Klaudyny czyli
                istotnie osiedla Podleśna (to te niewysokie bloki, jak mniemam) mieści się w
                obszarze Marymont Kaskada ale to chyba nigdy nie była Ruda Evansa.

Ciekawe swoją drogą kto ten Evans?
                • z-o-s-i-a Evans 06.11.04, 20:56
                  roody102 napisał:

> Ciekawe swoją drogą kto ten Evans?

Według wspomnianego wyżej przewodnika, Evans był właścicielem mieszczącej się
                  tam posiadłości. Był Anglikiem i od lat 20 XIX w. prowadził wraz z bratem
                  nowoczesną odlewnię i fabrykę maszyn w Warszawie.
                  • roody102 Evansowie 06.11.04, 22:13
                    Nie utrwaliła mi się w ogóle lektura tego przewodnika, muszę powtórzyć.
                    Zajrzałem do „Korzeni miasta” i tam jest tylko napisane, że w tej okolicy
                    fabryczka części samochodowych powstała tuz po pierwszej wojnie. Druga
                    fabryczka miała ponoć produkować śmigła. To ciekawe, że wciąż jest tam zakład
                    produkujący jakieś takie historie, albo przynajmniej jego biura tam są.

A o Ewansach pisze tak:
                    „Na początku XIX wieku właściciele Rudy, bracia Ewansowie, pionierzy przemysłu
                    z Anglii, ściągali na Marymont rzemieślników, krawców, szewców do obsługi
                    personelu fabryk metalurgicznych. Ta ostatnia branża szczególnie utrwaliła się
                    na Rudzie. Jeszcze przed I wojną zamawiało się tu dobre buty u mistrza
                    Szpajdera, Moczydłowskiego, Wesołowskiego. Jeszcze przed ostatnią wojną –
                    wykorzystując takie położenie gospodarcze – prosperowali nieźle przy
                    Skrzelewskiej drobni kupcy, właściciele sklepików „mydło-powidło”, spośród
                    których zapamiętano zwłaszcza Władka Malinowskiego o panią Felę Cybulską.
                    Chodziło się do nich również do telefonów, których chętnie użyczali”.

Nie mam siły więcej przepisywać, a jest tam sporo jeszcze anegdot tego typu a
                    ogólnie wyłania się z tego obrazek taki, że Ruda Ewansa i Ruda Fabryczna, czy w
                    ogóle Ruda jako całość sięgała aż do dzisiejszej Potockiej, ale obejmowała
                    właśnie ten skraj dzisiejszych osiedli, wzdłuż dzisiejszej Gwiaździstej mniej
                    więcej. A w stronę skarpy to nie wiem jak daleko mogła sięgać? W każdym razie
                    sporo się tu działo.
                    • Gość: Borys Sportowania i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 03:12
                      Ahoj!
                      Dziekuję za tak obszerne informacje. Przyjmowałem, trcohę "intuicyjnie", że Ruda
                      Evans to obszar od Kanałku do skarpy, od Podleśnej do "Marymontu właściwego",
                      jakolwiek go pojmujemy :), tj. dla mnie do okolic gdzie kiedyś było bagienko
                      pomiedzy Rudzką a Potocką (jak przez mgłę z dzieciństwa pamiętam podmokłą łączkę
                      obok szkoły nr. 53).
                      A mieszkam na rogu Marymonckiej i Podleśnej (obk płotu AWF). Nie wiem, po prostu
                      nie wiem, czy to jeszcze Bielany czy już Marymont (Ruda Evansa). Spotykam sie z
                      obiema wersjami. Chętnie sie dowiem :)
                      A co do Marymont-Kaskada, to wyrażałem sie tu ironicznie-zgryźliwie - smieszą
                      mnie tabliczki "Kaskada" na Kiwerskiej lub Łomiańskiej.

Borys
                      • Gość: Borys Wrrrr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 03:13
                        Ahoj!
                        Miało byc sprostwanie.
                        Że też nie mozna listów edytować ...
                        Borys
                      • roody102 Re: Sportowania i nie tylko 07.11.04, 13:12
                        Podział miasta z tabliczek MSI budził pewne kontrowersje, ale to chyba głównie
                        przez brak zrozumienia dla jego charakteru - on nie jest formalny, nie narzuca
                        nowych podziałów miasta, tylko dla wygody dzieli je na małe kawałki, które
                        jakoś trzeba było nazwać. Może faktycznie nie zawsze zręcznie to wyszło -
                        Kaskada sięga trochę za dalek, to na pewno, ale to po części wina nie tyle
                        twórców MSI, co tego, że nazwy są potoczne, nigdy ścisłych granic nie miały,
                        chyba że za czasów, gdy były to osobne osady i majątki, od czasu włączenia do
                        ganic miasta - dla Rudy to będzie bodaj 1916 rok - już na pewno nie. No i
                        przede wszytskim z tego, że w pewnym momencie wyburzono właściwie całą
                        dzielnicę, żeby przeciąć ją trasą i zbudować bloki - i tak stare nazwy utraciły
                        związek z rzeczywistością. Z MSI to jest tak pół na pół - można się zżymać, że
                        Kaskada sięga za daleko ale można się też cieszyć, że takie nazwy jak Słodowiec
                        czy Placówka nie zostaną do końca zapomniane. Za 50 lat ktoś będzie się znów
                        zastanawiał gdzie była Kaskada i jakiś hobbysta mu opisze, jak to w latach 90.
                        przewędrowała kawałek na północ :)

Swoją drogą doczytałe też, że most na wysokości Marymontu był planowany już na
                        długo przed wojną - pozostałością tych planów jest Aleja Słowiańska. Mnie się
                        zawsze zdawało, że to ulica Mickiewicza ma być Rudzką i aleją właśnie
                        przedłużana i zawsze się bałem, co się stanie z jeziorkami ale okazuje się, że
                        chyba nie. Szkoda tylko, że Aleja to ciągle taki rozjeżdżony plac a nie ładna
                        uliczka. No i jaka to aleja bez drzew?

A wracając jeszcze do MSI, to jeśli mieszkasz między Obleśną a płotem AWF, to
                        według tego systemu jest to chyba obszar o nazwie Lasek Bielański. Zdaje się
                        jednak, że tylko budynki AWF mają takie napisy na tabliczkach.
                        • Gość: Borys Re: Sprostowania i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 14:01
                          Ahoj!
                          Dzięki za odpowiedź.
                          Co do "dawno przed wojną" - miałem kiedyś mapę z 1935, dodruk po wojnie, koniec
                          lat 80-tych.
                          Nie dosyć że była tam zaznaczona kreseczkami Marchlewskiego (nazywała sie albo
                          PP - północ-południe, albo Twarda), to jeszcze i Trasa Łazienkowska oraz dwa
                          mosty w północnej częsci miasta. Jeden na na przedłużeniu Krasińskiego.
                          Drugi zaś, tak jak piszesz, ciut bardziej na pólnoc od dzisiejszego północnego.
                          Z mostu prowadziła Aleja Słowiańska, aż na skrapę, gdzie miał być plac (nie
                          pamiętam nazwy), z którego sie promieniście rochodziły Marymoncka, Kasprowicza,
                          Żeromskiego (używam nazw dzisiejszych; czy planowane były inne - nie pamiętam).
                          Pisze z pamięci - ostatni raz tę mapę widziałem z dziesięć lat temu.

Hmm, piszesz więc, że mieszkam w Lasku Bielańskim?
                          :)
                          A serio - historycznie Podleśna nad skarpą to będą Bielany czy też nie?

Borys
                          • roody102 Re: Sprostowania i nie tylko 07.11.04, 15:33
                            Ten plan z 1935 i lat 80. roku zarazem, to jakieś cudo jest - na planie z 1935
                            nie mogło być zaznaczonej ulicy Marchlewskiego przecież (ani ulicy ani tego
                            patrona zresztą). Ciekawe, może w latach 80. próbowano poprawić historię
                            warszawskich ulic?

Nie do końca też wiem, jakie mosty masz na myśli - kiedy piszesz "dzisiejszy
                            most pólnocny", to chodzi Ci o most Grota-Roweckiego czy o ten, który ma być
                            dopiero budowany na wysokości Huty? Bo most na przedłużeniu Krasińskiego
                            rzeczywiście był planowany przed wojną a po wojnie chyba nawet robiono tam
                            jakiś nasym z gruzu, ale potem zmieniły się plany, powstała Wisłostrada i dziś
                            właściwie nie wiadomo co się będzie tam dalej działo. Moim zdaniem powinen tam
                            powstać niski most, ale to dalek przyszłość, bo w tej chwili tam nic nie ma. A
                            były takie plany, by między Wisłostradą a Wisłą powstały osiedla mieszkaniowe,
                            ale to by wymagało puszczenia Wsiłostrady we wkopie conajmniej. W każdym most
                            Krasińskiego mógł być na przedwojennej mapie planowany.

A drugi był planowany mniej więcej tam, gdzie dziś jest most Grota - przed
                            wojną ulica Toruńska dochodziła do samej rzeki po stronie praskiej Pelcowizny a
                            po stronie Rudy była to ulica Ryska. Ona się krzyżowała z Marii Kazimiery tam,
                            gdzie wtedy była pętla tramwajowa, ale nie umiem dokładnie określić jak to się
                            ma do dzisiejszego położenia ulic. W każdym razie było to znacznie bliżej
                            obecnej trasy AK, niż dzisiejsza pętla, chyba na wysokości stacji benzynowej
                            Neste.

W aleję Słowiańską to ten most by nie trafił - chyba, że te podmokłe tereny (to
                            dziś będzie ta łąka między Rudzką a trasą AK - miały być zamienione na arterię.
                            W każdym razie na tym planie Słowiańska to mała uliczka. A plac - dzisiejsze
                            skrzyżowanie przy dawnym PKS Marymont - nazywał sie placem Jedności.

Na tym planie nazwy dzielnic są umieszczone tak:
                            Bielany - w samym środku lasu Bielańskiego oraz mniejszą czcionką koło kościoła
                            Kamedułów. Dzisiejsze Bielany nie są podpisane.
                            Marymont - właśnie tam gdzie dziś trasa AK przecina tą okolicę.
                            Ruda Fabryczna - przy wspomnianej pętli tramwajowej.
                            Ruda Ewansa - tam, gdzie dziś jest szkoła na Gwiaździstej.

Ciekawostką jest to, że ulica Marii Kazimiery kończyła się właśnie na Rudzie
                            Ewansa, dochodziła aż do ulicy Kamedułów tak jakby wzdłuż tego cieku wodnego,
                            który tam jest. Po tej stronie Podleśnej, po której dziś na dole nie ma już
                            zabudowań, czyli po stronie lasu jest kilka ulic mniej więcej na wysokości
                            dzisiejszej Lektykarskiej - Leśna (dochodząca do przecinki kolektorskiej),
                            Pucka, Czarnkowskiego i Łomiańska (ta ostatnia to chyba dziś jest tylko koło
                            Stoenu na Rudzkiej zachowana - a wtedy szła aż do lasu) - to zdaje się będzie
                            dziś ta zarośnięta łąka między lasem a lodowiskiem.

Dzisiejsze Sady Żoliborskie to na tej mapie Buraków. Ale najciekawsze jest to,
                            że okolica między Burakowską (która wtedy dochodziła aż do dzisiejszego Serka i
                            przechodziła w Krasińskiego), Powązkami i Reymonta (dawną Reymonta, ona była
                            gdzie indziej niż dziś) jest nazwana Młocinami.

Na planie z 1933 roku jest to komisariat Powązki a Młociny są na swoim miejscu,
                            wraz z Lasem Miejskim i osadą Syberja. I na tym planie granice komisariatów
                            Bielany i Marymont tworzą ulice Marymoncka, Smoleńskiego i dalej wspomniana
                            Czarnkowskiego (mniej więcje dzisiejsza Lektykarska) tak że te zabudowania po
                            drugiej stronie Podleśnej, poniżej skarpy to Marymont, ale Twoja okolica,
                            Instytu Meteorologii i AWF należą do Bielan.
                            • roody102 plan z roku 1942 - opis 07.11.04, 15:44
                              Uzupełniam. Na planie z roku 1942 nie ma podziałów na komisariaty, za to aleja
                              Słowiańska jest istotnie zaznaczona, jako aleja. Dwie ulice, środkiem zieleń,
                              schodzi w dół i kończy się placem na wysokości Łomiańskiej właśnie. Potem są
                              jeziorka i łąka potem w poprzek idzie ulica Leszczyńskiego (coś jakby dziś
                              Mickiewicza od placu Wilsona szła cały czas prosto i dopiero na wysokości
                              osiedla Ruda (dzisiejszego) lekko skręcała ku Gwiaździstej - na planie z 1939
                              ten odcinek to już się nazywał Marii Kazimiery właśnie.

Szkoda, że nie mam skanera.

W każdym razie za łąką aleja Słowiańska - a właściwie wspomniana ulica Ryska -
                              znów jest szeroką aleją z zielnią i dochodzi do Kanałku a nie do Wisły. Mostu w
                              planach nie ma.

Co ciekawe, to właśnie na tym planie są wykreskowane nowe mosty i ulice - w tym
                              dzisiejsza Jana Pawła II. Także może Twój plan jest właśnie z tego wykonany?
                              Tylko to znów ciekawe, bo to niemiecka mapa jest. Czyżby w latach 80. próbowano
                              z pomocą niemieckiej mapy udowodnić, że to polskie przedwojenne pomysły?!

W każdym razie tu widać dwa mosty w planach - Krasińskiego i... i most na
                              wysokości dzisiejszej pętli przy Gwiaździstej, zresztą ciekwie pomyślany - od
                              Podleśnej odbija w lewo przez las ukośna ulica, którą Rudę Ewansa miłoby się
                              prawą stroną i wpadało na most będący w stosunku do ulicy Podleśnej pod ostrym
                              kątem. Niestety, nie wiem gdzie on by miał trafiać na Pradze, bo mapa się tu
                              kończy. Nazwa Bielany jest ulokowana znów w okolic Kamedułów.
                              • roody102 Wyspa na Bielanach :-) 07.11.04, 15:48
                                I mam jeszcze plan z 1924 roku ale na nim co się dzieje, to już nie wiem jak
                                opisać. Interesuące, że nie ma nim nic pomiędzy Placem Wilsona a Potocką -
                                dopiero za Potocką zaczyna się Marymont. Ulice idą jeszcze inaczej, ale
                                najfajniejsze, że Kanałek nie jest jeszcze odcięty od Wisły i to, co dziś jest
                                Kępą Potocką tu jest wyspą!
                              • Gość: mikulasz Re: plan z roku 1942 - opis IP: *.kosson.com 04.08.05, 18:31
                                Pomysł wytyczenia dzisiejszej ulicy Jana Pawła II narodził się rzeczywiście
                                przed wojną i był jak najbardziej polski i na mapie z lat 30-tych mógł się
                                pojawić. Czytałem o tym w książce Tołwińskiego (dość znany przedwojenny
                                architekt m.in Muzeum Narodowe i nieistniejący już i niedokończony Dworzec
                                Główny). Były plany przebicia arterii zwanej trasą NS i sanacji budynków na jej
                                biegu. Planowano ją prawie dokładnie w miejscu gdzie potem komuchy wytyczyły
                                Marchlewskiego. W okolicy Hali Mirowskiej miał być wylot z tunelu trasy WZ,
                                która miała wchodzić pod ziemie w skarpę wiślaną mniej więcej pod Uniwersytetem
                                i pod całą osią saską iść w tunelu. Tam też miał być węzeł komunikacyjny obydwu
                                tras. Na przedruku mapy z 1935 kreskami zaznaczono obydwie trasy, ale bez
                                opisów. Na tej mapie jest też zaznaczony planowany most na przedłużeniu
                                Krasińskiego, która z kolei miała być przedłużona w stronę Woli, a jej przebieg
                                z grubsza pokrywa dziś Trasa Prymasa Tysiąclecia.
                            • Gość: Borys P-P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 20:37
                              Ahoj!
                              Przepraszam za tego Marchlewskiego. Skrót myslowy. Chodziło mi o to, że
                              planowana ulica Pólnoc-Południe biegła dokładnie (?) tak jak znana nam
                              Marchlewskiego/Jana Pawła. Było zaznaczone kreskami, tak jak i inne wspomniane
                              arterie.
                              Teraz sprawa mostów. Przez "pólmocny" miałem na mysli ten planowany gdzie jest
                              dzisiejszy Toruński.
                              Ciekawe, że Kępa Potocka jest tak nowa.
                              Przedwojenna pętla tramwajowa na Rudzie musiała byc gdzieś przy szkole nr. 53,
                              bo ja pamiętam przy szkole szyny w bruku (1972/3 rok, może ciut później, byłem
                              wtedy malutki :))
                              Łomiańska ma sie dobrze i dochodzi do Kiwerskiej (choc sprawdzę na najbliższym
                              spacerze). Co to ulic na terenie lasu na terenie AWF - sa tam jeszcze zdaje się
                              dwa domy, nie wykluczam, że jeden z nich ma adres Łomiańska. Zaprzaszam na
                              spacer, brama na przedłużeniu Lektykarskiej zawsze ma otwartą furtkę.
                              Jak juz kiedys pisałem, z Marii Kazimiery został kawałek pomiedzy Tczewską a
                              Podleśną (kostką w tym roku wyłozyli, a co!), wzdłuż strumyczka zwanego fachowo
                              ciekiem wodnym :)

Dziekuję też i Zosii.

Borys, juz na pewno z Bielan właściwych

• Gość: Borys Znalazłem pętlę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 20:41
                                Ahoj!
                                www.ztm.waw.pl/historia/htmlzdjecia/213.phpBorys
                              • roody102 Re: P-P 07.11.04, 23:34
                                > Ahoj!
                                > Przepraszam za tego Marchlewskiego. Skrót myslowy. Chodziło mi o to, że
                                > planowana ulica Pólnoc-Południe biegła dokładnie (?) tak jak znana nam
                                > Marchlewskiego/Jana Pawła. Było zaznaczone kreskami, tak jak i inne wspomniane
                                > arterie.

Na mapie to możliwe, ale nie wiem czy w rzeczywistości przed wojną były takie
                                plany. Nie wydaje mi się w każdym razie.

> Teraz sprawa mostów. Przez "pólmocny" miałem na mysli ten planowany gdzie jest
                                > dzisiejszy Toruński.
                                > Ciekawe, że Kępa Potocka jest tak nowa.

Tu to i ja mam wątpliwości - tak jest na mapie, ale czy istotnie tak było? Z
                                drugiej strony południowy koniec Kanałku jest teraz w głębokim dole. I ten
                                nasyp okalający Kanałek to jest chyba ów gruz powojenny. Ale to znów ktoś
                                starszy musiałby zweryfikować.

> Przedwojenna pętla tramwajowa na Rudzie musiała byc gdzieś przy szkole nr. 53,
                                > bo ja pamiętam przy szkole szyny w bruku (1972/3 rok, może ciut później, byłem
                                > wtedy malutki :))

A właśnie - bo na mapie to i ja ją widziałem (aczkolwiek na innej, ta z 1938
                                roku, ze strony ZTM świetna, zapisałem na dysku), ale nie mogłem tego odnieść
                                do dzisiejszego układu. Skoro tory były jeszcze w latach 70. koło szkoły, to
                                musiały zniknąć w czasie budowy trasy. A może gdzieś tam są jeszcze?

> Łomiańska ma sie dobrze i dochodzi do Kiwerskiej (choc sprawdzę na najbliższym
                                > spacerze). Co to ulic na terenie lasu na terenie AWF - sa tam jeszcze zdaje
                                się dwa domy, nie wykluczam, że jeden z nich ma adres Łomiańska. Zaprzaszam na
                                > spacer, brama na przedłużeniu Lektykarskiej zawsze ma otwartą furtkę.

O, to nie widziałem - zawsze zdawało mi się, że to od dawna na łańcuch
                                zamknięte. Wybiorę się, ale chyba nie w taką deszczową pogodę. A te domy to
                                gdzie są?

Druga brama na ten teren jest od strony lasku, ale zabudowań jako żywo nigdy
                                nie wypatrzyłem.

> Jak juz kiedys pisałem, z Marii Kazimiery został kawałek pomiedzy Tczewską a
                                > Podleśną (kostką w tym roku wyłozyli, a co!), wzdłuż strumyczka zwanego
                                fachowo
                                > ciekiem wodnym :)

E tam fachowo, nazwałem to tak, bo na strumyk jest za proste :)))
                                W każdym razie coś mi świta, że ktoś pisał na forum o odnalezienu tam ostatnio
                                tabliczki z nazwą Marii Kazimiery i jakimś wysokim numerem, bodaj 111, ale może
                                mi się to przyśniło.
                                • Gość: Borys Re: P-P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 23:46
                                  Ahoj!
                                  A właśnie - bo na mapie to i ja ją widziałem (aczkolwiek na innej, ta z 1938
                                  > roku, ze strony ZTM świetna, zapisałem na dysku), ale nie mogłem tego odnieść
                                  > do dzisiejszego układu. Skoro tory były jeszcze w latach 70. koło szkoły, to
                                  > musiały zniknąć w czasie budowy trasy. A może gdzieś tam są jeszcze?

Nie wykluczam, że są pod asfaltem. Konkretnie chodzi mi o wjazd na osiedle tuż
                                  przy południowym płocie szkoły.

> O, to nie widziałem - zawsze zdawało mi się, że to od dawna na łańcuch
                                  > zamknięte. Wybiorę się, ale chyba nie w taką deszczową pogodę. A te domy to
                                  > gdzie są?
                                  Brama zazwyczaj jest na łańcuch, ale furtka jest zawsze otwarta. W ostateczności
                                  można wejść drugą bramą, "pod" budynkiem Podleśna 32. Ta brama jest na
                                  przedłużeniu Kolektorskiej.

> Druga brama na ten teren jest od strony lasku, ale zabudowań jako żywo nigdy
                                  > nie wypatrzyłem.
                                  Jak się wejdzie przez furtkę od Kolektorskiej to powinno byc widać. Zwłaszcze
                                  teraz, gdy jest mniej lisci. Ogólnie rzecz biorąc lekko ku prawej stronie. A iść
                                  śladami samochodów. Ale nie zbaczać zbytnie w lewo, bo wtedy się dojdzie do
                                  głownych terenów AWF.
                                  No i świetnie widać w nocy :)

A brama od lasku - czyżby na przedłużeniu aleji głównej? Jeśli to ta, to jest
                                  zaspawana na głucho odkąd pamiętam.

> W każdym razie coś mi świta, że ktoś pisał na forum o odnalezienu tam ostatnio
                                  > tabliczki z nazwą Marii Kazimiery i jakimś wysokim numerem, bodaj 111, ale
                                  może > mi się to przyśniło.
                                  To mogłem byc ja. Ale numer był chyba parzysty, bo to budynki po wschodniej stronie.

Borys

• roody102 Re: P-P 08.11.04, 00:19
                                    > Nie wykluczam, że są pod asfaltem. Konkretnie chodzi mi o wjazd na osiedle tuż
                                    > przy południowym płocie szkoły.

Czasem tamtedy chodze do Stoenu (bo jak wracam z Gniazda Piratow, to raczej nie
                                    zwracam uwagi na szczegoly takie, rozumiecie, szczegoly) ale nigdy nic takiego
                                    nie zobaczylem. Moze pod zwirem na tym parkingu, co jest obok? Trzeba by kogos
                                    w administracji osiedla zapytac kiedys... A swoja droga - ten budynek ma dzis
                                    adres Klaudyny 18a - ale czy mial taki od zawsze?

> Brama zazwyczaj jest na łańcuch, ale furtka jest zawsze otwarta. W
                                    ostatecznośc
                                    > i
                                    > można wejść drugą bramą, "pod" budynkiem Podleśna 32. Ta brama jest na
                                    > przedłużeniu Kolektorskiej.
                                    >
                                    > Jak się wejdzie przez furtkę od Kolektorskiej to powinno byc widać. Zwłaszcze
                                    > teraz, gdy jest mniej lisci. Ogólnie rzecz biorąc lekko ku prawej stronie. A

> ć
                                    > śladami samochodów. Ale nie zbaczać zbytnie w lewo, bo wtedy się dojdzie do
                                    > głownych terenów AWF.
                                    > No i świetnie widać w nocy :)

Poważnie? To one są zamieszkane?! Czego się człowiek nie dowie. Tak, jeśli one
                                    są na osi Kolektorskiej, to bez wątpienia muszą mieć z tymi zabudowaniami z
                                    mapy jakiś związek, bo to tam właśnie by było. Wychodzi na to, że cała ta łąka
                                    to jest właśnie ten teren, gdzie te zabudowania i ulice były. Ciekawe czemu nie
                                    ma śladu po ulicach. Bo gruz w tych krzakach pewnie jakiś jest.

> A brama od lasku - czyżby na przedłużeniu aleji głównej? Jeśli to ta, to jest
                                    > zaspawana na głucho odkąd pamiętam.

Pewnie tak.

> To mogłem byc ja. Ale numer był chyba parzysty, bo to budynki po wschodniej
                                    str
                                    > onie.

Możliwe, możliwe.
                                    • Gość: Borys Re: P-P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 11:43
                                      Ahoj!
                                      > Czasem tamtedy chodze do Stoenu (bo jak wracam z Gniazda Piratow, to raczej nie
                                      > zwracam uwagi na szczegoly takie, rozumiecie, szczegoly) ale nigdy nic takiego
                                      > nie zobaczylem. Moze pod zwirem na tym parkingu, co jest obok?

Możliwe. Pamiętam te szyny z czasów gdy byłem dzieckiem. Czy to pod tą alejka,
                                      czy pod tym żwirem. Gdzieś tam ...

> Trzeba by kogos
                                      > w administracji osiedla zapytac kiedys... A swoja droga - ten budynek ma dzis
                                      > adres Klaudyny 18a - ale czy mial taki od zawsze?

Na tym forum czytałem, że było to Marii Kazimiery ileś tam - 40+? 60?

> Poważnie? To one są zamieszkane?! Czego się człowiek nie dowie. Tak, jeśli one
                                      > są na osi Kolektorskiej, to bez wątpienia muszą mieć z tymi zabudowaniami z
                                      > mapy jakiś związek, bo to tam właśnie by było. Wychodzi na to, że cała ta łąka
                                      > to jest właśnie ten teren, gdzie te zabudowania i ulice były. Ciekawe czemu
                                      > nie ma śladu po ulicach. Bo gruz w tych krzakach pewnie jakiś jest.
                                      Przepraszam za "omsknięcie" - miałem na myśli bramę/furtkę na przedłużeniu
                                      Lektykarskiej. Tak, te domki (bo jestem prawie pewien, że są dwa) są zamieszkane
                                      odkąd pamiętam.

Borys
                                    • z-o-s-i-a Re: P-P 08.11.04, 11:48
                                      roody102 napisał:
                                      Trzeba by kogos
                                      > w administracji osiedla zapytac kiedys... A swoja droga - ten budynek ma dzis
                                      > adres Klaudyny 18a - ale czy mial taki od zawsze?

Wcześniej miał chyba adres właśnie Marii Kazimiery i ten Zakład Pompowni
                                      Kanalizacyjnej przy Klaudyny 18b chyba też. Ale tego nie jestem pewna.
                                      • z-o-s-i-a Re: P-P 08.11.04, 12:20
                                        z-o-s-i-a napisała:
                                        > Wcześniej miał chyba adres właśnie Marii Kazimiery i ten Zakład Pompowni
                                        > Kanalizacyjnej przy Klaudyny 18b chyba też. Ale tego nie jestem pewna.

Przepraszam, pomyliłam się. Ta pompownia miała adres Godowska 19 i nie wiem
                                        dlaczego go zmienil na Klaudyny 18b. Po drugiej stronie Godowskiej są takie
                                        rudery i jakieś garaże i one jeszcze mają adres przy Godowskiej, ale nie wiem
                                        jaki numer, bo nie ma nigdzie tabliczek.
                                        • roody102 Re: P-P 08.11.04, 14:25
                                          Tak, masz rację, była tam taka tabliczka - czy jest, to nie wiem, ale zaraz
                                          sprawdzę, bo właśnie idę do administracji ;)
                                          A co do ruder, to szkoda na to patrzeć - jeszcze kilka lat temu było to do
                                          uratowania, ale po kolejnym pożarze spowodowanym przez bezdomnych ponoć już
                                          nie. Problem w tym, że albo osiedle czy dzielnica zapłaci za wyburzenie samo,
                                          albo przyjdzie sponsor... który postawi tam potem swoje domy.
                                        • roody102 Re: P-P 08.11.04, 23:56
                                          Nie ma już tabliczki na hydroforni. Tak mi się właśnie zdawało, że kiedyś była
                                          (i to taka nowa, MSI) ale jakoś nie mogłem jej sobie teraz na świeżo
                                          przypomnieć. No i nie ma. Tym samym można chyba powiedzieć, że i ulicy już nie
                                          ma... :(
                              • z-o-s-i-a Łomiańska, Marii Kazimiery 08.11.04, 11:40
                                > Łomiańska ma sie dobrze i dochodzi do Kiwerskiej (choc sprawdzę na najbliższym
                                > spacerze). Co to ulic na terenie lasu na terenie AWF - sa tam jeszcze zdaje
                                się
                                > dwa domy, nie wykluczam, że jeden z nich ma adres Łomiańska. Zaprzaszam na
                                > spacer, brama na przedłużeniu Lektykarskiej zawsze ma otwartą furtkę.

Tam jest jeden dom, który ma adres Łomiańska 49a, są też widoczne fundamenty
                                innych domów, które mieściły się przy biegnącej tam wcześniej ul.Puckiej (i
                                bodajże ul.Czarnikowskiego).
                                Mam plan miasta wydany w 1987r. i w tym miejscu są na nim zaznaczone ulice
                                Pucka, Łomiańska i Lektykarska, mimo że wtedy nie było już tam ulic, bo ten
                                teren był zagrodzony przez AWF chyba już w latach 60-tych.
                                Na tych terenach w 1979 lub 1980 roku był wmurowywany kamień węgielny pod
                                budowę pływalni lub całego kompleksu sportowego. Nic oprócz tego kamienia
                                więcej nie wmurowano :(

> Jak juz kiedys pisałem, z Marii Kazimiery został kawałek pomiedzy Tczewską a
                                > Podleśną (kostką w tym roku wyłozyli, a co!), wzdłuż strumyczka zwanego
                                fachowo
                                > ciekiem wodnym :)

Tam są dwie sąsiadujące ze sobą posesje z tabliczkami MSI ul.Marii Kazimiery
                                122 i 128.
                                • Gość: Borys Płot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 22:23
                                  Ahoj!
                                  Ja pamiętam jak stawiano tam obecny betonowo-siatkowy płot, czyli lata 70-te
                                  (początek 80-tych?). Co było przedtem, nie pamiętam.
                                  Odkąd pamiętam plany pokazywały te uliczki na AWF-ie, choc ich nie było :)
                                  Tak samo Kolektorska często jest pokazywana jako biegnąca aż do Podleśnej, choć
                                  jest to dróżka w krzakach. Mniej kłamliwe plany pokazywały ja jako linię przerywaną.

Dziekuję za numery z resztówki Marii Kazimery.

A swoja drogą, ciekaw jestem rekacji taksówkarza na kurs "róg Tczewskiej i Marii
                                  Kazimiery proszę."

Borys
                                  • z-o-s-i-a Re: Płot 08.11.04, 23:58
                                    > A swoja drogą, ciekaw jestem rekacji taksówkarza na kurs "róg Tczewskiej i
                                    Marii Kazimiery proszę."

Z kursem na Łomiańską 49a byłyby chyba większe kłopoty. Szczególnie, że po
                                    drugiej stronie Kiwerskiej, numeracja ul.Łomiańskiej kończy się na 51. Kto
                                    wpadłby na pomysł, że 49a jest gdzieś 400 m dalej i to w dodatku - w lesie.
                                    • Gość: Ahoj! Łomiańska 49a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 07:15
                                      Ahoj!
                                      Wygrałaś :)
                                      Borys
                                  • roody102 Re: Płot 09.11.04, 00:01
                                    Mógłby się poważnie wystraszyć, po co go tam chcemy zaciągnąć!

Ja to z kursami taksówkowymi na Żoliborz mam takie wspomnienie. Zdarzało mi się
                                    nie raz wracać z miasta, w stanie różnorakim z kolegą z Potoku. Zwyczajowo
                                    wysiadaliśmy koło Potockiej. Jeśli widzą Państwo, jakiż przybytek się mieści w
                                    bliźniaku na rogu Mickiewicza i Potockiej, to się Państwo domyślają, jakie były
                                    reakcja taksówkarzy na dwóch facetów zamawiający kurs właśnie na ten róg ;)
                                    Zawsze musieliśmy się tłumaczyć, że my naprawdę niedaleko mieszkamy :)))
                        • z-o-s-i-a Re: Sportowania i nie tylko 07.11.04, 17:18
                          roody102 napisał:
                          > A wracając jeszcze do MSI, to jeśli mieszkasz między Obleśną a płotem AWF, to
                          > według tego systemu jest to chyba obszar o nazwie Lasek Bielański. Zdaje się
                          > jednak, że tylko budynki AWF mają takie napisy na tabliczkach.

Te budynki przy ul.Podleśnej, przy płocie z AWF-em, też mają tabliczki MSI "Las
                          Bielański" i raczej należą jeszcze do Bielan, a nie do Marymontu.

• roody102 Re: Sportowania i nie tylko 07.11.04, 20:35
                            A widzisz, czyli granica idzie ulicą Podleśną i ściśle jest to przestrzegane.
    • Gość: Ralf Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 23:25
      A ja mieszkalem przy Platniczej a teraz mieszkam pod Warszawa i chyba juz bym
      nie chcial tu wracac.
    • Gość: iga Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: *.chello.pl 06.11.04, 16:58
      kiedyś mieszkałam na Drogomilskiej ( dobrze że tam nie mieszkam- szum
      tramwajów, samochodów, blokersi)...teraz mieszkam na Reymonta w 4- piętrowym
      bloku - powoli zaczyna mi przeszkadzać warkot samochodów no i jeszcze tramwaj
      ma jueździć niedługo..

Najchętniej mieszkałabym w domku w Warszawie ( np. na Mickiewicza, Sobockiej)
      albo w domku poza Warszawą np. w Łomiankach ( oczywiście w głębi osiedla- by
      było ciszej).
    • Gość: Oshin u Mamy w brzuchu :)))) IP: *.aster.pl 07.11.04, 00:03
      Potem już Żoliborz (os. Rudawka), Żoliborz (Sady Żoliborskie) i Stary Żoliborz.
      I ja tu już chętnie zostanę, ewentualnie jakiś domek w okolicy (o ile wygram w
      Lotto).
      • Gość: xieni Re: u Mamy w brzuchu :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 12:09
        Zawsze Bielany!!!
        Najpierw Płatnicza, a od czasu usamodzielnienia się nieco gorsze adresy,
        niedługo oplute na tym forum Wrzeciono.

Jedyna możliwość którą biorę pod uwagę to przeprowadzka na Żoliborz albo w drugą
        stronę do Młocin (ale to tez część Bielan)!!!
        • Gość: Ralf Re: u Mamy w brzuchu :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 22:03
          Mlociny...Fajnie, ale tam moze byc niezly halas jak zrobia most polnocny. Sam
          bym tak zrobil ale musialem inaczej. A swoja droga to chyba troche przesadzaja z
          tym Wrzecionem.
    • donkej Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 07.11.04, 16:53
      A ja najpierw mieszkałam na Stołecznej, potem (w ramach rozgęszczania)na
      Służewie, a potem znów na Stołęcznej i - kurczę - nagle się okazało, że na
      Popiełuszki;-)

Ale ja się nigdy na Mokotowie nie czułam tak jak na Żoliborzu - teraz jak skądś
      wracam do domu, to naprawdę czuję, że do siebie wracam.
    • Gość: jasiek11 Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: *.stoen.pl / *.stoen.pl 08.11.04, 09:24
      hej.
      Od urodzenia mieszkalem na mokotowie dolnym. przez 26 lat. potem na wrzecionie
      przez rok, a teraz na pradze północ od dwoch miesiecy... nei wyobrazam sobie
      miejsca w warszawie , gdzie moglbym mieszkac , jezeli nie tu gdzie teraz. Tylko
      praga. A najchetniej wyprowadzilbym sie do innego miasta. i kiedys tak
      zrobie.... tym miastem bedzie gdynia...

pozdrawiam - jasiek
    • santakasia Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 08.11.04, 13:15
      ja wcześniej i póżniej mieszkałam na Starym Żoliborzu (a dokładniej koło
      Jedynki)
      wydaje mi się, że bym uschła, gdybym musiała mieszkać gdzieś indziej niż na
      Żoliborzu (więc na wszelki wypadek mam zredagowane ogłoszenie: Poznam Pana z
      mieszkaniem na Żoliborzu. Cel matrymonialny :))
      • Gość: bgsle Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: 204.215.136.* 08.11.04, 18:01
        A co bardziej wazne, wyglad czy metraz? :)
        ps.
        Mieszkalem na zoliborzu niedaleko jedynki
        • roody102 Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 08.11.04, 21:31
          Size doesn't matter ;)
          • Gość: bgsle Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: 204.215.136.* 08.11.04, 22:30
            Jasne, jak fajny facet to i kawalerka w suterenie jest ok. :)
            cheers
            • roody102 Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 08.11.04, 23:54
              I odwrotnie - jak facet niefajny, to mu nawet 100 metrów poddasza na Żoliborzu
              nie pomoże :)
              • jota.40 Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 09.11.04, 10:32
                ...Nawet 200 metrów na Wieniawskiego..;))))))))))))
    • z-o-s-i-a Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 09.11.04, 22:11
      A tak właściwie to przepraszam, bo udzielam się w tym wątku, ale nie
      odpowiedziałam na główne pytanie. Mieszkam na Rudzie (już nie wnikam w
      szczegóły, czy jest to Ruda Evansa, Fabryczna czy Majoracka :) ), a jeżeli się
      wyprowadzę, to chciałabym mieszkać gdzieś na Bielanach (na których się
      urodziłam i wychowałam) lub Żoliborzu (skąd pochodzi moja rodzina).
      A gdzie mnie rzuci los... zobaczymy!
      • Gość: iness dzieki za odpowiedz IP: *.chello.pl 09.11.04, 22:49
        widze ze spory watek z tego powstal - no i calkiem nowy:)
        pozdrawiam
        • z-o-s-i-a Re: dzieki za odpowiedz 09.11.04, 22:57
          Miejscami ten wątek zrobił się historyczno-kartograficzno-tropicielski :) , ale
          zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć o swojej okolicy.
          • Gość: iness Re: dzieki za odpowiedz IP: *.chello.pl 09.11.04, 23:43
            Ja tu nawet ogloszenie matrymonialne odnotowalam!!!!!!!!

• roody102 Re: dzieki za odpowiedz 10.11.04, 00:22
              Społeczność lokalna kwitnie :-)
    • Gość: goja Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: 217.17.46.* 10.11.04, 13:58
      Ja poprzednio mieszkalam pod Warszawa teraz na Wrzecionie
      i sobie chwale. Na razie nie planuje przeprowadzki :))

Pozdrowka
    • Gość: sojm Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: *.acn.waw.pl 11.11.04, 00:30
      Od urodzenia mieszkałem na Reymonta. Obecnie na Kochanowskiego. Nie zamieniłbym
      Bielan na inną dzielnicę.
      Odnośnie topografii Marymontu - najlepszą lekturą i skarbnicą wiedzy wszelakiej
      są przedwojenne księgi wieczyste - księgi hipoteczne. Dla części Marymontu od
      końca Gwiaździstej, przez Tczewską, aż do szkoły podstawowej nr 354 prowadzono
      księgę pod nazwą "Kolonia Helbertówka". "Ruda Ewansa" obejmowała teren od ul.
      Marii Kazimiery 128, przez Klaudyny 38, część Klaudyny 36 do początku bloku
      przy Klaudyny 32 oraz część boiska szkoły podstawowej. Pomiędzy Rudą Ewansa a
      ul. Gwiaździstą znajdowała się "Osada Ruda Węgierka". Dalej do Trasy AK
      rozciągała się Ruda Majoracka (księga pod nazwą "Majorat Ruda"). Między
      Twardowskiego, Gdańską, Rudzką i okolicami Mickiewicza leżały "Dobra Ziemskie
      Kolonia Ruda". Tereny Stawów Kellera i okolice to "Kaskada Fabryczna". Między
      Marymoncką, Smoleńskiego, Gdańską i al. Słowiańską rozciągały sie "Dobra
      Ziemskie Kaskady Ostrowskie Drugie". Zbiegiem czasu wszystkie te nieruchomości
      z wyjątkiem Kolonii Ruda zostały podzielone na małe działki budowlane i
      rozsprzedane. To tyle o bielańskiej części Marymontu.
      • Gość: Borys Bardzo ciekawe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 22:36
        Ahoj!
        Bardzo ciekawe.
        Dziekuję.
        Borys
      • roody102 Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 12.11.04, 01:16
        Ile to się jeszcze człowiek może dowiedzieć. A już myślałem, żeśmy większość
        kwestii wyjaśnili :)))
    • Gość: Asia68 Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: 212.160.172.* 06.01.05, 13:33
      Najpierw mieszkałam z rodzicami na Pradze, ale niewiele z tego pamiętam, bo
      przeprowadziliśmy się jak miałam niecałe 3 lata. Potem na Potoku, a od roku na
      Wrzecionie.
      A gdzie bym chciała? Na Starym Żoliborzu w domu lub również w domu na
      Bielanach, ale ponieważ nie jestem milionerką, więc pewnie wyprowadzę się poza
      Warszawę, ale na pewno gdzieś w okolicach Puszczy Kampinowskiej. Najfajniej
      byłoby w Izabelinie, ale Izabelin też jest drogi :(( Szukam sponsora :))
      • Gość: :) Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 16:13
        Czyzby kolejne ogloszenie matrymonialnie?
    • Gość: piojab Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: 217.153.78.* 04.08.05, 06:42
      Praga Płn tuż przy Dw. Wileńskim. Wbrew pozorom miłem miejsce. Choć mam
      nadzieję, że na Żoliborzu będzie lepiej. Ciekawy jestem tylko co tym razem będę
      musiał cierpliwie tłumaczyć znajomym - na Pradze ku zdziwieniu wszystkich
      mówiłem, że bezpiecznie; jak dodawałem, że z domu mam 10min na pl. Zamkowy to
      było to duuże zaskoczenie
      Pzdr
    • laminja Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 04.08.05, 10:15
      oj gdzie ja nie mieszkałam w Warszawie... od urodzenia: Stegny, Grochów,
      Ursynów, Stegny, Wola i wreszcie Żoliborz. Mieszkam tu już ładnych parę lat.
      Okilicę znam od zawsze, bo mieszkanie po ciotecznej babce :)

Gdzie bym chciała mieszkać? Tylko tutaj. Marzy nam sie dom, ale to póki co mało
      realne.

Mój mąż, który w Warszawie jest od 5 lat śmieje się czasem, że poderwałam go na
      mieszkanie w tak cudownej okolicy ;) Oboje nie wyobrażamy sobie wyprowadzki z
      Żoliborza (Starego). I wolimy mieszkać w mniejszym mieszkaniu tutaj niż w
      większym (z prostymi ścianami itp.) gdziekolwiek indziej :))
      • Gość: uwzetka Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: *.chello.pl 04.08.05, 16:46
        Piaski przez 14 lat potem epizod Praga Północ... Teraz znów Piaski, i niech tak
        zostanie : )
        • sierzant.podsiadlik Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 05.08.05, 00:22
          To i ja się dopiszę - urodzona na Warmii, potem północne Mazowsze, a w
          Warszawie (chronologicznie) Bielany, Jelonki, Centrum plus epizod na Kabatach,
          zaś od dwóch lat na Krasińskiego (niby WSM, a tak naprawdę jedyna kolonia ZUS-u
          na WSM-ie)i nie zamierzam się stąd wyprowadzać za żadne skarby.
    • koszatek Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 05.08.05, 00:23
      Ja jako dziecko mieszkałem na Mokotowie, potem wiele lat w różnych miejscach Chomiczówki.
      Potem 2 lata na Muranowie, obecnie tymczasowo na Żoliborzu. Przymierzam się jednak do powrotu na Bielany.
      • Gość: ania091951 Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 05.08.05, 01:53
        MIESZKALAM NA MURANOWIE W 72ROKU ZAMIESZKALAM NA OSIEDLU RUDAWKA NA ELBLASKIEJ
        W 85 ROKU PRZEPROWADZILAM SIE DO GDYNI Z GDYNI POWIALO MNIE DO CHICAGO I
        MIESZKAM TU JUZ 10LAT POZDRAWIAM WAS WSZYSTKICH ANIA
        • Gość: p Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 10:32
          Bielany(Skalbmierska) Bielany(Żeromskiego) i po raz trzeci Bielany
          (Podczaszyńskiego) - patriotyz lokalny do trzeciej potęgi.
          • Gość: Beata Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: *.marymont.pl / *.marymont.pl 05.08.05, 10:46
            Ponad 20 lat - Muranów. Teraz Marymont (od 14 lat).

pozdr. B.
            • Gość: agata Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:00
              Bielany, Żeromskiego, od (chyba 1966) do 1988, potem wieś pod Radomiem (do teraz), na Żeromskiego wraca teraz moja córka, bo w Radomiu nie jest zbyt dobrze ze szkolnictwem ponadgimnazjalnym :)
              Śmieszne jest, że kiedy składałysmy papiery do szkoły (Lelewel) pojechałam z nią z tego "podradomia" prosto w okolice Merkurego. Szukamy, szukamy...dopiero jakaś młoda dziewczyna poinformowała mnie, że Lelewel już dawno przeniesiony. pani pewnie nie stąd - tak mi powiedziala :)
    • pebe30 Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 05.08.05, 14:43
      Yelonki
      Kabaty
      Bielany

• Gość: Anja Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 13:22
        najpierw na Zelaznej (bardzo dobrze wychowani zule - dzień dobry, do widzenia,
        drzwi otworzą, siatkę poniosą :), potem 3 mce na Piaskach (niezbyt miło
        wspominam niestety), potem długo w Śródmiesciu (tam to były imprezy!! Na dole
        agencja morska, na górze dentysta - nikt się przenigdy nie skarżył na hałasy w
        nocy!!!), potem mnie rzuciło na Natolin (bez sensu i charakteru ten Ursynów
        cały, a taksik z centrum 60 zeta!) , i wreszcie ciasne ale własne - Sady
        Żoliborskie !!! Raczej tu już zostanę :)))Wszędzie blisko, zielono, Arkadia
        rzut beretem, rowery w Kampinosie, super ekstra sklep Społem z panem
        kierownikiem czeszącym się na pożyczkę .....
        pozdrawiam,
        A.
        • Gość: szalkowski Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 09.08.05, 14:39
          Od poczatku mieszkam na Klaudyny czyli na Zoliborzu czyli na Bielanach. Taka logika.
        • monterx Re: Gdzie mieszkaliscie wczesniej? 09.08.05, 15:05
          ja tez mieszkałem na zelaznej pod 75 wlatach 1962 1963
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka