nascendi 15.04.05, 10:14 Igorze, nie jesteś odosobniony. Ujawnij się na gazetowym forum Bielan i Żoliborza. Na pewno znajdzie się parę osób chętnych do takich działań. Wspólnie zdziałamy więcej i skuteczniej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roody102 Re: Zrobić coś dla innych, nie dla siebie 18.04.05, 14:51 Nie moge znalez tego watku z poziomu forum, moze jak sie dopisze, to sie pojawi. roody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Hucpiarz? IP: *.pentor.com.pl 18.04.05, 15:11 Ahoj! Mi to śmierdzi chęcią zwrócenia uwagi na siebie. Tutaj ze znajomymi, tutaj samorząd studencki, tu zagonić do sprzątania dzieci. Jeśli mu tak zależy, to niech z każdego spaceru do Lasku sam wyniesie worek śmieci. Borys Odpowiedz Link Zgłoś
parapente Re: Hucpiarz? 18.04.05, 15:23 A ja sobie myślę, Borys, że tu faktycznie coś śmierdzi. I, bynajmniej, nie jest to osoba opisywana w artykule. Bardziej śmierdzący jest Lasek Bielański (szczególnie na wysokości wejścia do niego z Przy Agorze). Nie istotne jest jakie były intencje - liczy się skutek. Jeśli dzięki Niemu codzienne będą o Nim pisać w gazetach, a Lasek będzie czysty (z żuli niestety posprzątać go nie można), to osobiście mu pomoge w tym sprzątaniu. A Ty, Borys? Np. w nadchodzący weekend? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi nie oceniaj pochopnie, Borysie 18.04.05, 17:52 > Mi to śmierdzi chęcią zwrócenia uwagi na siebie. Tutaj ze znajomymi, tutaj > samorząd studencki, tu zagonić do sprzątania dzieci. Jeśli mu tak zależy, to > niech z każdego spaceru do Lasku sam wyniesie worek śmieci. A skąd wiesz, że nie wynosi? Poza tym, jeśli dobrze odczytuję cel, to chodzi też o posprzątanie w głowach, profilaktykę itp, a tego się nie zrobi potajemnie. Co do meritum, to nie ogłaszałbym lokalizacji koszy na śmiecie, bo to nie powstrzyma nawyku wyrzucania opakowań niezwłocznie po ich opróżnieniu. Wiedza o położeniu kosza nie pomoże osobom, które nie mają zamiaru z niego skorzystać. Bardziej racjonalne wydaje mi się obmyślenie i uwidocznienie paru krótkich i zawstydzających haseł, dajmy na to "Śmiecisz na własny koszt - sprzątanie finansujemy z podatków" "Wolisz wypoczywać wśród śmieci czy wśród zieleni?" "Cherlaki nie mają siły donieść pustej butelki do kosza" To oczywiscie naprędce wymyślone przykłady, dorzućcie swoje, może w wirtualnej burzy mózgów trafimy na coś, co trafi do mentalności ogółu? Dla niewtajemniczonych w zasady burzy mózgów: - Pomysły nie muszą być doskonałe, całkiem realne itp; - Należy fantazjować i nie bać się nawet pozornie bzdurnych, bo one też działają inspirująco; - W pierwszej fazie nie należy krytykować cudzych propozycji, bo to zniechęca i tłumi inwencję; - Do oceny i selekcji przechodzi się po pewnym czasie i uzbieraniu materiału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Re: nie oceniaj pochopnie, Borysie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 20:42 Ahoj! > A skąd wiesz, że nie wynosi? Nie wiem. Ale o tym, że wynosi, nie było słowa. A mogę się odnieść wyłącznie do artykułu, bo mi Bozia postrzegania pozasmysłowego poskapiła :) Nie było tam "chodźta zróbta to, co robię". Było tam "chodźta zróbta to, co ja wymyśliłem". Jeśli już zapałał checią robienia czegoś dla innych, to niech zacznie od siebie, a nie orania innymi. Takie są moje odczucia z lektury artykuły. Borys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: nie oceniaj pochopnie, Borysie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:13 Dzieki za udzial w dyskusji.Z wskazywaniem koszy to nie byly moje slowa.Mysle bardziej o jakiejs wizualizacji.Nawet ominal bym slowa.Tylko znaki np.noga gola na pekajacej butelce itd . to zostawie kreatywnym grafikom ,ktorych znam sporo.zapraszam do dialogu i udzialu w akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: nie oceniaj pochopnie, Borysie IP: *.chello.pl 20.04.05, 23:46 Zapomniałeś powiedzieć że: wiek, wykształcenie, status majątkowy oraz własne o sobie mniemanie nie mają znaczenia. Ważna jest skłonność do zabawy. Właściwie nawet do "gier i zabaw". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: Hucpiarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:09 Borys znam koncepcje spiskowa swiata i powiem ci ,ze najczesciej konczy sie to na tym ze nic sie nie robi tylko pulsuje w bolach egzystencjalnych.artykul w GW byl napisany bez autoryzacji i zostalem nakloniony to personalnego ujawnienia sie,bo akcje w mediach musza miec jakis podis.sprzatam sam las tez tylko potrzebni sa ludzie ,duzo ludzi..Jak chcesz wziasc udzial to zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Hucpiarz? IP: *.chello.pl 20.04.05, 23:18 Nie wiem o czym mówicie, ale ja zbieram śmiecie zawsze i (z wyjątkiem oczywistych wysypisk) wszędzie. Kombinuję nad kijkiem z gwoździem, tylko boję się agresji na widok rzeczonego u kolegów z trasy. Gadatliwa kobieta bez broni akceptowana jest (w lasku bielańskim, w dżungli nad Wisłą, w puszczy kampinoskiej, na Szmulkach) przez wszystkich :-)) P.S. 1. kijek z gwoździem służy do nabijania drobnych śmieci, 2. w ww. miejscach można spotkać bardzo interesujących ekscentryków, 3. zabezpieczam się na okoliczność złamania rygorystycznego prawa forum (jeżeli ktoś czegoś nie zrozumiał proszę o pytania dodatkowe) Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi kijek 21.04.05, 08:52 > Gadatliwa kobieta bez broni akceptowana jest (w lasku bielańskim, w dżungli nad > Wisłą, w puszczy kampinoskiej, na Szmulkach) przez wszystkich :-)) Sądzę, że zostaniesz też zaakceptowana przez uczestników i organizatorów tej akcji, zresztą może staniesz się jedną z tych ostatnich? Wsparcie plastyczne przy wymyślaniu piktogramów anty-śmieciowych przydałoby się... > 1. kijek z gwoździem służy do nabijania drobnych śmieci, Dobry pomysł. Nie trzeba się tyle schylać, a jeśli jest odpowiednio ostry, to można nim przebijać butelki PET, których porządni ludzie przed rzuceniem za siebe nie zapominają zakręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Zakręcona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.05, 13:07 Ahoj! Hmm, a czemu porządni ludzie zakręcają? Ja zawsze odkręcam przed wyrzuceniem, aby podwoić powierzchnię utleniania? Borys Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi Re: Zakręcona 27.04.05, 15:38 > Hmm, a czemu porządni ludzie zakręcają? Dokładnie nie wiem, ale domyślam się, że zmniejszają tym sposobem dwukrotnie liczbę pozostawionych po sobie śmieci ;-) > Ja zawsze odkręcam przed wyrzuceniem, aby podwoić powierzchnię utleniania? I dobrze czynisz. Pamiętasz taki slogan "Nie wyrzucaj na śmieci powietrza" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Oczyscic Las Bielanski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:04 Sluchajcie organizuje akcje sprzatania Lasku Bielenskiego.Pozytywna pierwsza sprawa to,ze Zarzad Oczyszczania Miasta zaoferowal pomoc.Beda od nich kontenery i worki do sprzatania ,to juz bardzo duzo.Zostala kwestia ,kto to ma zrobic.Spotkalem sie z odzewem wsrod znajomych ale to moze byc max grupa 40 osob,to za malo..Potrzebne jest okolo 200 osob.Uczelnie wyzsze odpadaja ze wzgledu na sesje w tym czasie ,ktorym jest mozliwa realizacja -mysle o czerwcu (AWF juz jest po sesji i studenci wyjada).Glownie mysle o ucznich szkol podstawowych,gimnazjach i liceach by zrobic to w dniu zajec szkolnych.Szukam poparcia samorzadow i wladz szkol.Problemem jest to,ze szkoly moga stanowic glowne zrodlo cennych rak,ktore faktycznie pomoga w sprzatnieciu Lasu.Aby to bylo mozliwe nalezaloby zrobic akcje w dzien powszedni ,co wyklucza raczej wziecie udzialu przez ludzi pracujacych(ktorzy stanowia grupe moich znajomych gotowych do pomocy).sa wiec pene pytania i sporo jeszcze pracy organizacyjnej.Jesli ktos z Was jest chetny do pomocy lub ma jakies pomysly zapraszam Igor Omulecki Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi Re: Oczyscic Las Bielanski!!! 19.04.05, 14:02 Co mnie się narazie nasuwa to Warto sie zwrócić o pomoc czy choćby poradę do Fundacji Nasza Ziemia - oni mają spore doświadczenie w tego typu akcjach. -> www.naszaziemia.pl Śmiecie w Lasku to prawie w 100% butelki szklane, plastik i puszki Al. Zbiórkę warto więc połączyć z segregacją. Wymagałoby to np. worków w 3 kolorach i oddzielnych pojemników. Można poprosić księdza z kościoła pokamedulskiego o wsparcie duchowe i zachętę do wiernych. To może przysporzy uczestników. Myślałeś już wstępnie nad terminem? Odpowiedz Link Zgłoś
santakasia Re: Oczyscic Las Bielanski!!! 19.04.05, 14:32 chyba łikend byłby lepszy na organizowanie takiej akcji. bo wtedy mogliby się do niej włączyć okoliczni mieszkańcy, twoi znajomi, znajomi twoich znajomych, rodziny z dziećmi itd. miało by to większy efekt społeczny, niż w przypadku, kiedy sprzątałyby tylko dzieci zaciągnięte na siłę przez nauczycieli. poza tym w łikend do akcji mogliby włączyć się spacerowicze, którzy będą w lasku. nawet jak się nie włączą, to zobaczą co się dzieje i może na drugi raz, zanim rzucą śmiecia, chwilkę się zastanowią. o pomoc można poprosić żoliborskich harcerzy. żoliborscy internauci chyba już czują się poproszeni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirosław Re: Oczyscic Las Bielanski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 21:23 W uzgodnieniu z ZOM-em można ustalić konkretny termin i do roboty. Może jeśli damy przykład to coś z tego będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goja Re: Oczyscic Las Bielanski!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.05, 21:48 akcja super tez sie na to pisze. Tylko jako ze pracujaca jestemto mi bardziej sobota by odpowiadala moze niech by to bylo dwa dni np piatek i sobota? A widzieliscie jak nam ladnie sciezke rowerowa nad Wisla odkopali spod ziemi? :)) Jechalam w niedziele tamtedy i panowie jeszcze zbierali kupy piachu zamiecione wczesniej. pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi [ZM] Ekshumacja ścieżki rowerowej na Bielanach 20.04.05, 07:44 > A widzieliscie jak nam ladnie sciezke rowerowa nad Wisla odkopali spod > ziemi? :)) Rzeczywiście ZOM się wykazał. Kto nie widział - może wdepnąć tu: www.fz.eco.pl/?a=wykopaliska Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: [ZM] Ekshumacja ścieżki rowerowej na Bielanac 20.04.05, 09:51 Cieszę się, Marcin, że rzuciłeś ten wątek na forum - ja uważam, że akcja świetna i też się piszę! Od razu mi to przyszło do głowy, jak przeczytałam Stołeczną (tzn. żeby zaproponować internautom)... Mnie się również wydaje, że sprzątanie powinno być w weekend, co zresztą nie przeszkadza akcji w szkołach! Sama nie wiem, jaką drogą to puścić, ale można nagłośnić maksymalnie w gazecie i innymi drogami. Gimnazjaliści i licealiści mogą przyjechać sami, mniejsze dzieci może przyciągną rodziców?... I vice versa. Mam nadzieję, że uda mi się namówić syna. Jeśli nawet nie udałoby się zgromadzić 200-u osób, zawsze można umówić się na kolejny termin! Albo od razu zaplanować to na sobotę i niedzielę. Poza tym, choćby kilkanaście osób może zdziałać cuda. A swoją drogą - kto właściwie jest odpowiedzialny za czystość w Lasku?? Bo sam pomysł sprzątania jest super, ale dobrze by było, żeby na przyszłość zajmowały się tym po prostu odpowiednie służby?... Wybaczcie to naiwne i retoryczne pytanie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi pod rozwagę 20.04.05, 16:55 > Cieszę się, Marcin, że rzuciłeś ten wątek na forum Ja tylko nieskutecznie próbowałem. Dopiero Roodemu sie udało ;-) > Jeśli nawet nie udałoby się zgromadzić 200-u osób, zawsze można umówić się na > kolejny termin! Albo od razu zaplanować to na sobotę i niedzielę. Poza tym, > choćby kilkanaście osób może zdziałać cuda. Zgadzam się, że nie trzeba tłumów. Można się skoncentrować na jakimś fragmencie i po pewnym czasie akcję powtórzyć w innym. Zastanawiam się też, czy odgórna agitacja wśród uczniów nie przerodzi tej akcji w obowiązek. Trzeba by to zrobić rozważnie, np. bez udziału nauczycieli. Niechby przyszło mniej osób, ale naprawdę z przekonania. Będąc kiedyś na Dniach Transportu Publicznego (ciekawa inicjatywa tylko niefortunnie organizowana w tym samym czasie co Sprzątanie Świata) słyszałem jak jakiś nastolatek mówił innemu "Matce powiedziałem, że jestem na sprzątaniu, więc mam czas do (i tu podał godzinę)". To tak a propos przekonania i doboru terminów. Słuszna uwaga, że 29.V lud W-wy się rozjedzie. 22.V - podobnie. Gdybym miał rzucać termin, to wcześniejszy np. 15.V. Zawsze trochę mniejsza zasłona z liści. Chyba przez 3 tygodnie uda się to przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 Re: pod rozwagę 22.04.05, 01:16 Jestem amatorką Wisły. Odkąd wybuchła wiosna krążę wzdłóż i w poprzek, rozmawiam... Dzisiaj, na moście gdańskim, Pan w Niebieskiej Kurtce zatrzymał mnie pytaniem "Pani rozrzuca czy zbiera", po chwili namysłu odpowiedziałam że jednak zbieram - a Pan na to: a ja rorrzucam. A Wy: rozrzucacie czy zbieracie? P.S. To, wbrew pozorom, nie jest pytanie o śmieci... Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a Re: [ZM] Ekshumacja ścieżki rowerowej na Bielanac 20.04.05, 22:40 jota.40 napisała: > A swoją drogą - kto właściwie jest odpowiedzialny za czystość w Lasku?? Bo sam > pomysł sprzątania jest super, ale dobrze by było, żeby na przyszłość zajmowały > się tym po prostu odpowiednie służby?... Wybaczcie to naiwne i retoryczne > pytanie. Pozdrawiam! Tu chyba jest odpowiedź na Twoje pytanie: www.zom.waw.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor NOWE Wiesci Oczyscic Las Bielanski!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 16:03 Bardzo sie ciesze,ze Nas przybywa.Po namysle postanowilem akcje zorganizowac 29 maja w niedziele.Szkoly uruchamiam swoja droga.Jak ktos przyjdzie to swietnie zgadzam sie ,ze forma przymusu w tak pieknej idei jest nie na miejscu.Weekend jest terminem pro rodzinnym i z tego powodu jest najlepszy.Pomysl z kolorowymi workami jest dobry.Juz zadbalem o to zeby kontenery byly gotowe do segregacji i odbedzie sie to na miejscu(choc troche sie boje ze wszystko potem i tak laduje w koszu jednym).Dobrym pomyslem jest akcja rownoleglego namaiwnia i ro\zdawania workow w trakcie akcji aby spacerowicze sie przylaczyli.Pomysl z ksiedzem tez jest dobry.Poszukuje kontaktu z harcerzami jak wiecie jak do nich dotrzec to prosze o kontakt Pozdrawiam i pozostajemy w kontakcie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goja Re: NOWE Wiesci Oczyscic Las Bielanski!!! IP: 217.8.186.* 20.04.05, 16:19 Nie wiem czy 29 maja jest dobrym terminem bo to po Bozym Ciele (w Polsce oznacza dlugi weekend) i ludkowie moga sobie zaplanowac wyjazd ale to tylko taki niesmialy glos. Pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Oczyscic Las Bielanski IP: *.profilab.pl / 217.11.142.* 25.04.05, 11:33 Termin akcji zgodnie z sugestia zmieniam na 22 maja.Dzisiaj bede kontaktowac sie z harcerzami i licze,ze zainateresuja oni ludzi w swoich szkolach.Wyslalem do szkol na Bielanach maile ale feralnie wrocily do mnie.Moze lepiej jak ludzie ze szkol wewnetrznie i bezposrednio zainteresuja ta akcja.Wybieram sie tez do kosciola na terenie Uniwersytetu Wyszynskiego aby ksiadz w dniu akcji do niej zachecil.Wszyscy ,ktorzy wezma w akcji udzial beda rownoczesnie namawiac spacerowiczow do przyloczenia sie.Mysle ,ze efektem powinno byc nie tylko posprztanie lasu ale rowniez naglasniajac ten fakt zmuszenie odpowiednich instytucji do czynienia tego regularnie.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
santakasia Re: NOWE Wiesci Oczyscic Las Bielanski!!! 20.04.05, 16:58 jeżeli chodzi o żoliborski hufiec ZHP, to znajdziesz go na ul. Przybyszewskiego 32/34 (ostatnia klatka idąc od Przybyszewskiego, pierwsza idąc od Krechowieckiej). w każdy poniedziałek między 17.00 a 20.00 jest tam dyżur i na pewno wtedy znajdziesz tam mnóstwo drużynowych i nawet samego komendanta hufca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor A Las Bielenski IP: *.profilab.pl / 217.11.142.* 25.04.05, 15:57 Termin akcji zgodnie z sugestia zmieniam na 22 maja.Dzisiaj bede kontaktowac sie z harcerzami i licze,ze zainateresuja oni ludzi w swoich szkolach.Wyslalem do szkol na Bielanach maile ale feralnie wrocily do mnie.Moze lepiej jak ludzie ze szkol wewnetrznie i bezposrednio zainteresuja ta akcja.Wybieram sie tez do kosciola na terenie Uniwersytetu Wyszynskiego aby ksiadz w dniu akcji do niej zachecil.Wszyscy ,ktorzy wezma w akcji udzial beda rownoczesnie namawiac spacerowiczow do przyloczenia sie.Mysle ,ze efektem powinno byc nie tylko posprztanie lasu ale rowniez naglasniajac ten fakt zmuszenie odpowiednich instytucji do czynienia tego regularnie.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: NOWE Wiesci Oczyscic Las Bielanski!!! 25.04.05, 16:02 Igor, wybierz się rzeczywiście do księdza u Kamedułów, bardzo on jest otwarty i w ogóle świetny człowiek - mam tylko sugestię, żeby on raczej już teraz zaczął o tym mówić, a nie w dzień imprezy! To może być za późno. Ludzie mają plany wyjazdowe etc. 22 maja jest chyba lepszym terminem, tylko nie przenoście już tego na wcześniejsze terminy - 15 maja mam komunię syna!! ;)) Skoro ZOM jest odpowiedzialny za czystość na terenie Lasku - dlaczego tam tak brudno? (To kolejne głupie pytanie) Ale może w takim razie - skoro już robimy coś za nich (za ZOM znaczy) - spróbować by należało wynegocjować maksimum pomocy z ich strony? Pisałeś, zdaje się, że coś już zaproponowali - kontenery, torby, może by dorzucili rękawice jednorazowe?... A może zasponsorują herbatkę regeneracyjną ;)))?... Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a Re: NOWE Wiesci Oczyscic Las Bielanski!!! 25.04.05, 16:16 jota.40 napisała: > 22 maja jest chyba lepszym terminem, tylko nie przenoście już tego na > wcześniejsze terminy - 15 maja mam komunię syna!! ;)) Jakby było 15. maja to zaprosisz gości komunijnych, a ja swoich imieninowych do lasu na imprezę połączoną ze sprzątaniem. Jakby zrobiły tak wszystkie żoliborskie i bielańskie Zośki, to zebrałaby się całkiem spora ekipa!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi Re: NOWE Wiesci Oczyscic Las Bielanski!!! 26.04.05, 08:06 > Jakby było 15. maja to zaprosisz gości komunijnych, a ja swoich imieninowych do > > lasu na imprezę połączoną ze sprzątaniem. Jakby zrobiły tak wszystkie > żoliborskie i bielańskie Zośki, to zebrałaby się całkiem spora ekipa!! :) 15 to i ja bym był, a od 20 niestety wyjazduję. Co za pech. No cóż - żaden termin nie przypasuje wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 takie tam 25.04.05, 22:41 Młody człowiek, bohater artykułu, pewnie nie zwiedza Okolic Lasku. Lasek jest stosunkowo mało zaśmiecony. AWF i dżungla nad Wisłą to dopiero wyzwanie! Była wysoka woda - podpaski wiszą na drzewach... Pozbierajmy je oraz zróbmy porządek ze śmietnikiem na AWFie rozwleczonym przez meneli po okolicy. Ja się zgłaszam na ochotnika. Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi Re: takie tam 26.04.05, 08:15 > Lasek jest stosunkowo mało zaśmiecony. > AWF i dżungla nad Wisłą to dopiero wyzwanie! Co do AWF i Wisły - to smutna prawda. Tylko czy uda się to wszystko na raz zrobić? Pewnie nie. Oprócz rąk do pracy to jeszcze kwestia różnic tych obszarów, każdy komu innemu podlega. Może więc trzeba by im oddzielne akcje poświęcić? Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a Re: takie tam 26.04.05, 08:30 nascendi napisał: > > Lasek jest stosunkowo mało zaśmiecony. > > AWF i dżungla nad Wisłą to dopiero wyzwanie! > > Co do AWF i Wisły - to smutna prawda. > Tylko czy uda się to wszystko na raz zrobić? Pewnie nie. > Oprócz rąk do pracy to jeszcze kwestia różnic tych obszarów, każdy komu innemu > podlega. Może więc trzeba by im oddzielne akcje poświęcić? > Co o tym myślicie? Ale dla ludzi spacerujących po Lasku i jego okolicach na prawdę nie ma znaczenia komu dany teren podlega i jak będzie nas wystarczająco dużo, to i te tereny można posprzątać. Chyba nie musimy mieć oficjalnego pozwolenia na sprzątanie od tych instytucji, które same to powinny robić!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goja Re: takie tam IP: 195.42.249.* 26.04.05, 08:57 Jesli chodzi o WAF to chyba studenci tez powinni sie do tego poczuc, sa mlodzi sprawni i jest ich duzo moze jakos ich do tego zachecic, ze ich wlasna uczelnia tonie w smieciach. Boje sie, ze jesli od razu zaplanujemy zbyt duzo to malo zrobimy ustalny gdzie sprzatamy a potem jak wystarczy czasu to bedziemy szli dalej. Ale tak czy inaczej warto informowac wlascicieli terenow zeby postarali sie o nie zadbac. Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a Re: takie tam 26.04.05, 09:06 Gość portalu: goja napisał(a): > Jesli chodzi o WAF to chyba studenci tez powinni sie do tego poczuc, > sa mlodzi sprawni i jest ich duzo moze jakos ich do tego zachecic, ze ich > wlasna uczelnia tonie w smieciach. Jeśli chodzi o AWF (bo domyślam się, że WAF to literówka), to nie można aż tak przesadzać mówiąc, że uczelnia tonie w śmieciach!! Ktoś wcześniej o niej wspominał mając na myśli okolice śmietnika na tyłach uczelni, niedaleko miejsca gdzie kiedyś było lodowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goja Re: takie tam IP: 217.17.46.* 26.04.05, 09:29 Przepraszam, jesli urazilam czyjes uczucia nie mialam takiego zamiaru. Widze jak wyglada od strony Marymonciej wiec jak dorzucic do tego smieci to wyobrazilam sobie dramat. A przeciez gdyby AWF uprzatnal walace sie drzewa to ich lasek moglby miec ogromne walory rekreacyjne - sciezki zdrowia itp. a tak to caly ten teren jest niestety niewykorzystany bo nie da sie tam chodzic ani biegac. Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi Re: takie tam 26.04.05, 09:49 W części parkowo-reprezentacyjnej AWF jest zadbany. Jednak obszary wzdłuż skarpy i poniżej niej faktycznie przypominają miejscami wysypisko. Wg mnie wina rozkłada się po połowie między trunkujących bywalców i koczowników a dyrekcję, która od lat składuje odpady na własnym terenie (oszczędza na estetyce?). Np. składowisko w dole po planowanym basenie czy sterta gałęzi i nie tylko przy lodowisku. Podobnie było z dołem dawnej strzelnicy, ale na szczęście już zarosło. Akcja społeczna powinna więc iść w parze z jakąś zmianą podejścia dyrekcji AWF, może nacisku/wsparcia ze strony miasta, które jak pamiętam - dofinansowuje AWF z racji spełnianej przezeń roli parku. Na początek - choćby ustawienie koszy na śmiecie wzdłuż wschodniego ogrodzenia. wychowanek "zaplecza AWF" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: takie tam IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 26.04.05, 16:28 Sluchajcie mimo ,ze kontaktowalem sie wczesniej z urzedem dzielnicy wczoraj z gazety dowiedzialem sie ,ze jest impreza "dzien ziemi " i jest 21ego w Lasku Bielanskim.Odbedzie sie piknik itd.Bedzie odbywac sie przy okazji zbiorka szklanych opakowan w zamian ludzie dostawac beda sadzonki(Ta akcja to pomysl wladz lokalnych).chcialem zrobic akcje z roznych wzgledow 22ego ale nie ma co mnozyc sytuacji.Jesli juz tu zostatna zwolani ludzie to trzeba im rozdac worki i do pracy.Jest to dobry moment by zwrocic ludziom i wladzom uwage na ekologie. Awf -samorzad studencki szkoda gadac...odeslali mnie do burmistrza i powiedzieli ,ze za rok chetnie.Akcja bedzie tez opisana w GW i zostanie opisana cala droga akcji.Zostanie pokazane kto czego nie robi lub kto co robi.szczegoly gdzie sprzatamy to sprawa juz na ostatnie decyzje ilosc ludzi tez bedzie mialo znaczenie. p.s.nad Wisle jezdze na rowerze znam teren ale realnie trzeba zaczynac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirosław7 Re: takie tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:56 Piknik ekologiczny to czysta pokazówka władz dzielnicy.Więcej on ma wspó lnego z piknikiem właśnie niż faktycznie z ekologią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirosław7 Re: takie tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 22:02 Piknik ekologiczny to czysto propagandowa akcja władz dzielnicy. Więcej ma on wspólnego z piknikiem właśnie niż z ekologią. Łączenie go z akcją sprzątania lasu to fatalny pomysł.Mam trochę doświadczenia w kontaktach z bielańskim BOŚ. Wszystkie działania trzeba na nich dosłownie wymuszać. Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi z piknikiem czy osobno? 27.04.05, 09:35 > Piknik ekologiczny to czysto propagandowa akcja władz dzielnicy. Więcej ma on > wspólnego z piknikiem właśnie niż z ekologią. Ja bym też się skłaniał do tego, by sprzątanie Lasku zrobić całkowicie oddolnie i ograniczyć pomoc "oficjalną" do niezbędnego minimum (tzn odbiór "plonów" przez ZOM). Bo i bez worków też się można obyć, jak każdy przyniesie parę zbędnych toreb foliowych. Może lepiej kontynuować podejście ze "Społecznego odbioru stacji", który miał być odseparowany od oficjalnych uroczystości, gdyby takowe się odbywały. Ekologia w wydaniu oficjalnym bywa naciąganą etykietą, o czym przekonał ostatni Dzień Ziemii [ www.fz.eco.pl/?a=dzien_ziemi2005#Komentarz_Krzysztofa ] A oprócz tego - czy znany jest harmonogram tego Pikniku? Trzeba by się upewnić, że wpasowanie w niego tak istotnego punktu wogóle jest wykonalne w sensowny sposób. To budzi pewne obawy, nieprawdaż? Tak więc warto jeszcze rozważyć 15 maja. Co do zachęty księdza, to jak najbardziej, ale TYDZIEŃ PRZED akcją. Inaczej to będzie zbyt duże zaskoczenie, przeszkodą z pewnością może być strój itp. Jak ksiądz z wyprzedzeniem da "dyspensę na gorsze ubranie", to ludzie się przygotują i może nawet zachęcą innych. Przepraszam za sceptyczny ton, ale lepiej przewidywać problemy zawczasu, a potem się cieszyć ich brakiem. p.s. Igorze, gdyby nie sprawiło Ci problemu pisanie spacji PO kropkach i przecinkach, to poprawiłoby to czytelność. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: z piknikiem czy osobno? IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 27.04.05, 12:46 Ogolnie latwo mnozyc pytania i watpliwosc.Zmieniac plany i konstruowac nowe pomysly na forum.Realia sa takie,ze wykonuje okreslone ruchy i ludzi z ktorymi mam kontakt wymagaja ode mnie konkretow.Mozna zwatpic w to co sie robi gdy jest sie bombardowanym z wszystkich stron watpliwosciami i sceptycyzmem.Fakt jest taki,ze trzeba ustalic termin.Fakt,ze impreza typu piknik ekologiczny jest pokazowa kicha.Mozna to obnarzyc swoja droga i cos zrobic.Tym bardziej,ze organizuje go BOS w najbardziej zabrudzonym miejscu lasu -wstydu nie maja.Mysle,ze ogolnie zrobie zadyme w gazecie wokol tej sprawy.Odbedzie sie koncert a przeciez tam sa ostoje zwierzat.Jesli maja dolaczyc sie do tego organizacje jak np.harcerze to musz byc wczesniej o tym powiadomieni.Na forum jest pare osob i co jak zrobimy zbiorke 15 ego to przyjdziecie?Bedzie nas 15 osob,ktore sa swiadome sprawy zbierzemy troche smieci ,podamy sobie dlonie i co?Tak samo co weekend bez spotkan mozemy sami chodzic z workami i sprzatac.Tak naprawde to oprucz harcerzy nikt nie zaproponowal zadnej fizycznej pomocy w przygotowaniach.Jutro spotykam sie z Wydzialem Ochrony Srodowiska na Bielanch i odczucia wskarza mi droge.Wyjezdzam z miasta i po dlugim weekendzie poinformuje Panstwa o decyzji czyli terminie i miejscu spotkania.Dziekuje za pomocne uwagi.Wybaczcie mi nute goryczy ale i tak jestem dobrej mysli. Klaniam sie Igor p.s.na AWF-ie spotkalem sie z czlonkami samorzadu i sa to przyszli politycy.Wszystko to budowanie systemu biurokratycznego gdzie znajda prace.zainteresowani sa tylko tym by ktos napisal ,ze cos robia tak jak wiekszosc instytucji.Trzeba robic bo rozliczaja nas z tego..Nie mam ochoty na kontakt z tymi instytucjami burmistrzami ,politykami i sekretarkami.Mimo to podejmuje te dzialania by obejrzec ta struktura. Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi jak i kiedy ? 27.04.05, 14:48 Wątpliwości nie są po to, by Ci podcinać skrzydła, tylko aby uniknąć wpadek i wspólnie ustalić te konkrety, z którymi trzeba iść do ludzi. Postaram się trochę ukonstruktywnić swoje wypociny na temat akcji. Przygotowania widzę tak: - Rozmawiając z kimkolwiek sygnalizujemy, że w grę wchodzą np. 2 terminy: 15 i 21 lub 22 maja, a decyzja o ostatecznym pojawi sie np. do 9 maja (lub wcześniej). To też jest konkret - moim zdaniem wystarczający. Przy obecnych środkach komunikacji nie trzeba się umawiać z miesięcznym wyprzedzeniem. - Umawiamy się na kontakt w celu potwierdzenia terminu (harcerze mają kontaktowanie się opanowane, przynajmniej mieli za moich czasów ;-) więc jak drużynowy się dowie o terminie, to może przekazać go reszcie). Mogą też zaglądać tutaj albo dostać sygnał e-mailem. - Mamy czas na optymalne dopasowanie terminu i przedyskutowanie jeszcze innych kwestii które zbiorowa mądrość podpowie. Opracowanie plakatu, naklejek? - Na początku maja jak zdecydujemy się na termin, prosimy gazetę o wydrukowanie go. Druk na 2 tyg przed terminem i tak nie ma sensu. Najlepiej zapowiedź tydzień przed i przypomnienie w przeddzień. Co o tym sądzicie? Do księdza mogę się przejść i mu zasygnalizować sprawę, a potem wystarczy telefon z potwierdzeniem. Igor, sporo do tej pory zrobiłeś sam – może trzeba Cię odciążyć. Jak chcesz, to napisz w skrócie (i najlepiej w punktach) co załatwiłeś pozytywnie i jakiej pomocy byś oczekiwał. Podaj swój e-mail albo napisz do mnie na nascendi@BEZ.TEGO.poczta.onet.pl W którym dokładnie miejscu ma być koncert? Za seminarium i kościołem czy może na łące przy Hutniku? Bo w obu tych miejscach koncerty już bywały. I jeszcze jedna sugestia - pomińmy na razie oceny tych czy innych gremiów czy instytucji, bo one nie wnoszą nic do sprawy, a przeładowują przekaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: jak i kiedy ? IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 28.04.05, 11:12 OK. pozostanmy przy trzech terminach 15;21 lub 22 maja.Ostateczna decyzje podejmiemy na poczatku maja. Jesli chodzi o uruchomienie i rozpowszechnienie akcji dwa tygodnie wystarcza.Gazeta musi wiedziec tydzien wczesniej.Zajme sie tym. Co do terminu 21 ego i pikniku to ide dzis na spotkanie,ktore o tym zadecyduje. Jest zaprojektowane logo akcji,plakaty,itd,harcerze zajma sie kolportarzem..Nie bede tego opisywal bo to juz zamkniety temat. ZOM musi miec conajmniej tydzien aby przygotowac kontenery i worki. W polowie nastepnego tygodnia okresle w punktach na czym stoimy i ewentualnie jakiej pomocy bede szukal.Bardzo dziekuje za pomoc i wsparcie .Igor Jestem teraz totalnie zajety i musze do 2 maja wycofac sie z forum odezwe sie po 2 maja .Pozdrawiam Igor Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a Re: takie tam 26.04.05, 23:16 Gość portalu: igor napisał(a): >Awf -samorzad studencki szkoda gadac...odeslali mnie do burmistrza i >powiedzieli ,ze za rok chetnie. Co konkretnie Ci powiedzieli? Dlaczego nie chcieli przyłączyć się do rozpropagowania tej akcji wśród studentów? A tak w ogóle to z kim rozmawiałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: takie tam IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 27.04.05, 12:49 Odsylam do slow ,ktore napisalem juz na forum ,jesli ktos ma jakies pytania i watpliwosci co do drogi tej akcji.Prawdopodobnie sa tam odpowiedzi.Mam bardzo skromny dostep do netu prosze mi wybaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: takie tam IP: *.chello.pl 27.04.05, 21:45 1. Spacja po słowie i interpunkcji! Jesteś trudny do odczytania w aktualnej formie :-) 2. Miałam kiedyś taki pomysł: usiąść na dziedzińcu AWF z pustymi workami na śmieci (160 l) i ogłosić że każdy, kto przyniesie napełniony śmieciami worek, dostanie 5 zł na piwo. Jestem gotowa ufundować worki! Może by ich ruszyło? 3. W ww. sprawie pewno trzeba by się było konsulować z Rektorem AWF. 4. Ale jakby nie wyraził zgody!? Zadyma, dziennikarze, policja - a w centrum wydarzeń kretynka z workami - czy jest coś bardziej "medialnego"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor AWF samorzad - sprostowanie IP: *.profilab.pl / 217.11.142.* 10.05.05, 15:43 Jestem po spotkaniu z samorzadowcami AWFu.Oceny moje na forum tego samorzadu sa moim subiektywnym widzeniem.Wyzej wymienieni poczuli sie dotknieci moja ocena wspolpracy. Fakty sa takie,ze czlonek samorzadu udzielil mi informacji jak wykonac ta akcje formalnie droga urzedowa. Nie skorzystalem z tej oferty bo faktycznie termin sugerowany bylby za rok. Dziekuje samorzadowi AWF za czas ,ktory mi poswiecil i za chec rozwieszenia plakatow na uczelni. Zapraszam jeszcze raz wszystkich do wziecia udzialu w Akcji 14 maja godz.12sta na ul. Dewjtis przy Uniwersytecie S. Wyszynskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: AWF samorzad - sprostowanie IP: *.chello.pl 11.05.05, 00:25 Przepraszam. Interpunkcja (. , ... : ) " '), a potem spacja (przerwa między znakami). p.s. Nie mam nic przeciw radosnemó kożystaniu z ortografii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goja Re: Zrobić coś dla innych, nie dla siebie IP: 217.17.46.* 29.04.05, 09:13 Sluchajcie, My sie tu umawiamy na sprzatanie a moze juz tam jest posprzatane? ostatnio na Wrzecionie okoliczne krzaki zostaly posprzatane, wiec moze lasek tez? Od Marymonckiej nie widac smieci a dalej nie bylam prawie dwa tygodnie. goja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Zrobić coś dla innych, nie dla siebie IP: *.chello.pl 30.04.05, 00:04 Przykro mi, ale niestety nie. Sprzątanie odbywa się tylko w "reprezentacyjnych" miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: Zrobić coś dla innych, nie dla siebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 15:05 Bede oszczedny w slowa bo czasu malo. Po wielu konsultacjach i spotkaniach decyduje sie na skromna akcje i nie robienie cyrku. Jesli przyjdziecie na akcje to Wam opowiem z kim sie spotkalem i jak to wygladalo ,bo pisanie o tym wszystkim na forum nie mam sensu. Pomagaja harcerze i wszyscy chetni.Zostanie zamieszczony artykul w Gazecie i harcerze rozniosa ulotki i plakaty. Sprzatanie odbedzie sie 14 maja w sobote o godzinie 12ej.Zbiorka przy bramie wejsciowej do Unwersytetu Wyszynskiego,lepiej ubrac sie jak do sprzatania..pozdrawiam i zapraszam igor p.s jesli mozecie to potwierdzajcie swoja obecnosc na forum Odpowiedz Link Zgłoś
garma 14 maja godz. 12:00 04.05.05, 20:00 Sobota - to jest lepszy termin od niedzieli Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi 14 maja godz. 12:00 05.05.05, 08:22 > Bede oszczedny w slowa bo czasu malo. Ale chyba zdążylibyśmy np. przyczepić jakieś plakaty informujące przy wejściach do Lasku? Będziesz to robił sam? Czy masz jakiś oficjalny tekst zapraszająco-inforumujący, który można by dalej kolportować np. e-mailem? Tak żeby każdy kto chce zawiadomić znajomych nie musiał sam się głowić, w jakiej formie. Także do wystawienia w witrynach www. > przy bramie wejsciowej do Unwersytetu Wyszynskiego, To znaczy - jak rozumiem - nie przy Marymonckiej, lecz przy wjeździe od Dewajtis na parking przy seminarium. Gdybyś ustalał z ZOM miejsca składowania worków, to sugerowałbym nie tylko Dewajtis, ale także np. Podleśną i główny dukt (przedłużenie Kamedulskiej), moża parking przy W-stradzie, wjazd od Przy Agorze. Rozsądnie by też było dać im znać po akcji, gdzie faktycznie jest coś do zabrania, bo trudno to z góry przewidzieć. Potrzebny będzie jakiś kontakt, ew. przez tel interwencyjny ZOMu. Zamierzam być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: 14 maja godz. 12:00 IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 05.05.05, 13:44 Plakaty beda.Tekst do rosylania takze.Kontenery beda w jednym miejscu na ul.Dewajtis przy parkingu na Uniwersytet Wyszynskiego.Pomysl zeby pozbieral ZOM worki z roznych miejsc jest dobry,moze dadza jeszcze jakies kontenery.Worki i rekawiczki mamy.dzis ide do harcerzy z materialami promocyjnymi zadzialaja w szkolach i Lasku.Nascendi czy moge prosic cie o rozmowe z ksiedzem w sprawie akcji(korzystam z twojej propozycji).Dzialamy ! pozdrawiam p.s.Kazdy kto bedzie chcial rozsylac info o akcji niech poda email adres na ,ktory bede mogl wyslac zaproszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a Re: 14 maja godz. 12:00 05.05.05, 14:19 Możesz mi też przesłać te materiały na mój adres gazetowy (czyli mój gazetowy nick, a po nim @gazeta.pl)? Ja oczywiście też się przyłączam do leśnej akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goja Re: 14 maja godz. 12:00 IP: 217.17.46.* 05.05.05, 15:07 a ja niestety tego dnia nie moge :( ale licze, ze beda jeszcze takie akcje i wtedy sie przylacze. goja Odpowiedz Link Zgłoś
santakasia Re: 14 maja godz. 12:00 05.05.05, 15:12 ja nie wiem, czy będę mogła 14 maja wspomóc akcję. mogę za to pomóc przy rozpowszechnianiu informacji. możesz mi przysłać zaproszenie na adres gazetowy. byłoby wygodnie, gdybyś zalogował się na forum, bo to ułatwiłoby kontakt przez skrzynkę gazetową (nie każdy poda Ci swój e-mail na forum publicznym). jeżeli potrzebujesz jakiejś innej pomocy, daj znać :) pozdrawiam, santakasia Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant.podsiadlik Re: 14 maja godz. 12:00 08.05.05, 12:48 Ja niestety nie mogę, ale wspomagam Was duchowo i poprosze również o plakacik na adres gazetowy w celu rozpowszechnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor 14 maja godz. 12:00. Sprzatamy! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 09.05.05, 15:29 Moi Drodzy sprzatamy 14 maja w Lasku Bielanskim. Jest to spontaniczna akcja ,ktorej efektem ma byc oczyszczenie naszego wspolnego dobra jakim jest las. Mamy zapewnione kontenery , rekawiczki i worki. Zbieramy sie na ul.Dewajtis przy parkingu Uniwersytetu S. Wyszynskiego o godz. 14 ej. p.s. Potrzebna jest przed akcja pomoc w rozpropagowaniu akcji.Chetnych do rozsylania zaproszen i plakatowania.Piszcie na adres:omulecki@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goja Re: 14 maja godz. 12:00. Sprzatamy! IP: 195.42.249.* 10.05.05, 16:18 Igor, To o ktorej w koncu jest to spotkanie bo w tytule piszesz, ze 14 maja o 12-tej a w tresci ze 14 maja o 14-tej??? Jak to jest Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 14.05.2005 o 12:00 10.05.05, 17:45 Jestem z Igorem w kontacie, więc pozwalam sobie na odpowiedź w jego imieniu: 14.05.2005 o 12:00. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: 14 maja godz. 12:00. Sprzatamy! IP: *.profilab.pl / 217.11.142.* 10.05.05, 17:51 Przepraszam pomylilem sie w tekscie spotykamy sie o godz.12ej w sobote 14 maja.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: 14 maja godz. 12:00. Sprzatamy! IP: *.profilab.pl / 217.11.142.* 10.05.05, 18:03 Samorzad AWF byl zbulwersowany moja opinnia na ich temat wyrazona na forum.Zaznaczam ,ze oddali mi troche czasu i poinformowali jak formalnie uruchomic akcje.Dziekuje im za to.Nie skorzystalem z tych porad bo w ten sposob do akcji doszloby za rok, jak zreszta Oni sami proponowali. Samorzad dzisiaj obiecal wywiesic plakaty. Nie wezmie udzialu w sprzataniu bo jest zajety juwenaliami. Rozumiem to,ze jest zajety. Moje wypowiedzi na forum dotyczace Samorzadu AWF sa spowodowane moim rozczarowaniem instytucjami i urzedami,systemem wspolpracy z inicjatorami dzialan spolecznych. Zapraszam Samorzad AWFu do przylaczenia sie do dialogu na forum.Sami przeciez mozecie bronic swoich racji i dzialc na rzecz ochrony srodowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi termin znamy, pomyślmy nad przebiegiem 11.05.05, 08:53 Witam, Ogłoszenie o akcji można przeczytać w witrynie Stowarzyszenia Zielone Mazowsze www.fz.eco.pl/?a=sprzatanie_lasu_bielanskiego Dla zainteresowanych szerzej stanem środowiska i porządkiem na Bielanach podaję też namiar na materiał dot. działań oddolnych prowadzonych innym torem. Częściowo jako "sprawozdawcze" podziękowanie dla wszystkich, którzy podpisali się kiedyś (m.in. w Kotłowni) pod listem otwartym. www.fz.eco.pl/?a=os_na_bielanach Skoro już się odzywam, to jeszcze parę przemyśleń. Spontaniczność jest fajna, ale czy da optymalny efekt? - Trzeba się zastanowić nad przebiegiem akcji. Może jakiś rekonesans sprawdzający, gdzie sprzątanie jest najbardziej potrzebne. Dobrze byłoby nie tracić na miejscu czasu na ustalenia i chaotyczne poszukiwania. Jeśli ktoś ma obserwacje tego typu, nich pisze! - Zastanowiłbym się nad spotkaniami w grupkach na obrzeżach lasu, ok 11-11.30 tak aby dojście na punkt zborny już aktywnie wykorzystać. Do tego celu konieczne będzie zabranie ze sobą niepotrzebnych toreb. Jeśli byliby chętni, to potencjalne miejsca startu widzę przy Marymonckiej/Dewajtis, Podleśnej, Gwiaździstej. - Pomysł Dobrochny ze szpikulcem jest niezły, ale nie dla każdego wykonalny. W zastępstwie zwykły patyk też pomaga, da się trafić w szyjkę butelki czy podnieść torbę foliową nie brudząc rąk. Czy nie wykluczyć z akcji obszaru, na którym tydzień później odbędzie się oficjalna impreza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: termin znamy, pomyślmy nad przebiegiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 17:22 Dzisiaj odebralem z ZOMu rekawiczki i worki.Rak sobie jak ,ktos nie chce nie pobrodzi a workow jest 500 po 120 litrow-watpie bysmy je wykorzystali. Proponuje jednak jedna zbiorke jak ustalono wczesniej. Przeciez trzeba wskazac gdzie sa rozmieszczone kontenery,rozdac worki i rekawiczki. Wazne bedzie ile nas bedzie i w zaleznosci od tego obierze sie plan akcji. Ja znam teren i miejsca gdzie jest najwiecej smieci.Mysle by ominac w sprzataniu teren fortow i polany przy niej bo 15 ego odbywa sie tam festyn i Urzad Dzielnicy bedzie tam sprzatac. Napewno ktos znajacy jeszcze teren sie znajdzie. Kierowanie akcje zostawmy juz na sam moment dzialania. Rozproszone zbiorki to chyba nie najlepszy pomysl. Pozdrawiam igor Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi a o której zakończenie ? 12.05.05, 08:27 > Proponuje jednak jedna zbiorke jak ustalono wczesniej. Przeciez trzeba > wskazac gdzie sa rozmieszczone kontenery, Mam nadzieję, że nie będzie trzeba targać wszystkich worków w jedno miejsce. Lasek jest rozległy a szkło w dużych ilościach ciężkie... (coś już o tym pisałem więc nie będę się powtarzał) > Wazne bedzie ile nas bedzie i w zaleznosci od tego obierze sie plan akcji. > Ja znam teren i miejsca gdzie jest najwiecej smieci. OK, zdajemy się więc na Twoje dowództwo. Dobrze byłoby jednak przyjąć (chociaż zgrubnie) jakąś godzinę zakończenia. I to niezależnie od liczby uczestników. Wielu osobom taka informacja pomoże zaplanować resztę dnia. Od liczby uzależnić natomiast obszar. Nudny jestem, ale im więcej symulacji przed, tym mniej problemów w trakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: termin znamy, pomyślmy nad przebiegiem IP: *.chello.pl 12.05.05, 01:40 Czy mogę się umówić z Tobą indywidualnie? Przy starannie podziurawionym przez dzięcioły Twoim domu o 11.30? Jakby to powiedzieć? Nie mam zaufania do oficjalnych imprez... Może, po drodze, wysprzątamy spontanicznie zaplecze smietnika na AWFie? Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi propozycja - 11.30 Podleśna przy Rudawce 12.05.05, 08:12 > Czy mogę się umówić z Tobą indywidualnie? Jasne! > Może, po drodze, wysprzątamy spontanicznie zaplecze smietnika na AWFie? Mnie to miejsce też razi, ale proponuję - zostawmy je na inną okazję. Nie damy rady, zwłaszcza "po drodze". I za miesiąc wszystko wróci do normy, jeśli zarządca terenu nie zastosuje choć minimalnej profilaktyki. Nie chcę się rozpisywać, reszta bezpośrednio. Zaobserwowałem, że sporo śmieci nanosi do Lasku Rudawka. Stąd propozycja aby się przejść z jej nurtem i wyzbierać trochę na brzegach. I będzie akurat po drodze. W niewielkiej grupie takie naruszenie sarniej ostoi może będzie wybaczalne. Jeśli ktoś jeszcze byłby chętny z okolic Rudy i Marymontu, to zapraszam. 11.30 Podleśna przy Rudawce. A na 12 dojdziemy na miejsce przy Kamedułach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: propozycja - 11.30 Podleśna przy Rudawce IP: *.chello.pl 14.05.05, 20:22 Wytargałam znad Rudawki jeszcze trzy wory (razem 5). Kijek schowałam po drodze. Jak przesuniesz jutrzejszy termin o godzinę (na 11.10) to sama powiem Ci gdzie :-) Poza tym, bobrując po bagnie, wymyśliłam sposób na propagowanie Zielonego Mazowsza. Odpowiedz Link Zgłoś