Dodaj do ulubionych

ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII

27.05.05, 11:07
Zapraszam wszystkich na kolejny pokaz zdjęć z Żoliborza. Tematem będę zdjęcia
z lat 30 i 40 (okupacja, powstanie, ruiny i odbudowa). Tym razem pokaz
odbędzie się w Czytelni Naukowej Biblioteki przy ul. Próchnika 8a (budynek
Teatru Komedia) 1 czerwca o godzinie 17,30.

www.zoliborz-bielany.pl
Pozdrawiam
Tomek
Obserwuj wątek
    • camelotty Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 28.05.05, 20:47
      jesli kogos interesuja zdjecia lotnicze zoliborza ...prosze o maila...(mozna
      dojrzec wlasne okna):))))))
      • liloom Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 28.05.05, 22:09
        byla kiedys website - zdjecia satelitarne dowolnej czesci naszego globu - takze
        Zoliborz "zalapal sie". Ma ktos ten link?
        • roody102 Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 29.05.05, 15:52
          NASA World Wind to się nazywa. Na stronach NASA do pobrania.
          • bartllomiej Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 29.05.05, 19:14
            a te zdjecia satelitarne to gdzie znalezc szukalem na google.pl i nic pomozcie
            :(
        • Gość: szalkowski Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 31.05.05, 02:03
          Mozesz sciagnac program do ogladania zdjec satelitarnych (spore zblizenia). Swoj
          blok odnalazlem na luzie :)

z www.keyhole.com
          • donkej Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 31.05.05, 09:30
            Zaraz, na czym?
            • szalkowski Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 31.05.05, 20:59
              Wchodzis na www.keyhole.com i sciagasz program. Instalujesz wpisujac jakis swoj
              mail ale z domena miedzynarodowa - np. donkej@yahoo.com ;) - rejestrujesz -
              wlasciwie instalator prowadzi za raczke i masz fun. Faktycznie mozliwe, ze przez
              7 dni. Ale mozna sie pobawic.

Pzdr!
              • szalkowski Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 31.05.05, 20:59
                Cos mi sie zmazurzylo;)
                • donkej Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 31.05.05, 21:52
                  Musi, że tak ;-)
          • bartllomiej Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 31.05.05, 18:55
            ale to tylko na 7 dnin ale moze byc:D
      • bartllomiej Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 29.05.05, 17:52
        to ja poprosze zdjecia lotnicze :]
        • esscort Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 29.05.05, 18:03
          ja też poproszę
          • roody102 Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 29.05.05, 18:15
            Ja też :)
        • donkej Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 29.05.05, 18:20
          Troszkę znajdziecie na www.fototom.pl
          A pokaz środowy - z tego co wiem - jest zaplanowany z myślą o środowisku byłych
          żołnierzy AK, zwłaszcza tych od "Żywiciela"... Może da się ich na jakieś
          wspominki naciągnąć?
      • Gość: Nomad Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 10:02
        Ja też chciałbym prosić artur83@wp.pl
      • aarf123 Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 06.06.05, 12:59
        Ja bym bardzo chciał !!!
      • Gość: pawel Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII IP: 193.109.212.* 21.06.05, 13:41
        chetnie poprosze o takie zdjecia..moj mail: fiumicino@interia.pl
      • puniaa Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 21.06.05, 14:02
        ja bym poprosiła:)
    • donkej Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 30.05.05, 09:01

Ooo! - jak ładnie podlinkowane :-)))
      Powtarzam jeszcze raz adres - zobaczcie: www.zoliborz-bielany.pl
      • tosia35 ja też bardzo proszę o zdjęcia!!! 06.06.05, 22:21
    • z-o-s-i-a Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 02.06.05, 00:32
      Tomku, dziękuję bardzo za kolejny pokaz. Zobaczyłam wiele nowych ciekawych
      zdjęć, ale także te, które już wcześniej widziałam, obejrzałam po raz kolejny z
      wielką przyjemnością. Komentarze osób, które widziały tamten Żoliborz na własne
      oczy, również były bardzo ciekawe i cenne! Mogłabym tak oglądać i słuchać
      jeszcze przez wiele kolejnych godzin! :)
      Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam!
      Zosia
      • roody102 Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 02.06.05, 00:56
        A ja mam czysto techniczną uwagę: nieco za długo. To znaczy generalnie to ja
        też mogę długo te zdjęcia oglądać, ale 90 min w dusznej sali to jest max, co
        mogą znieść ludzie, szczególnie starsi. Widać to, gdy w przerwie na oddech
        zaczynają wychodzić. Ale ogólnie to jak zawsze pokazałeś kilka perełek. No i
        nauczyłeś się mówić przez W :))))
        • Gość: jota.40 Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII IP: *.chello.pl 02.06.05, 16:10
          Wiesz, Rudy, wydaje mi się, że bardzo ciężko jest przewidzieć czas trwania
          takiego pokazu. Zresztą co do mnie - to i tak było dużo za krótko ;))).
          Rzeczywiście, tutaj publiczność w dużej mierze składała się ze starszych osób,
          ale nie wydawali się szczególnie znużeni - poza kilkoma osobami, które
          wychodziły na chwilę w międzyczasie... A pan Tymoteusz krążył, jak iskra
          elektryczna - na Boga, chciałabym mieć tyle pary za te kilkadziesiąt lat!!
          Zawsze przecież do komentarzy Tomka dołączają widzowie ze swoimi historiami, raz
          jest ich więcej, raz mniej, trudno ich powstrzymywać, bo według mnie - ta
          właśnie strona pokazów jest najbardziej fascynująca!
          • roody102 Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 02.06.05, 20:47
            Dobry pokaz powinien pozostawić leciutki niedosyt :)
            A poważnie - nie chcę tu rozpętać jakiejś burzy, nie krytykuję Tomka, po prostu
            doradzam. Chodzi o to, że więcej niż około 100 zdjęć po prostu nie da się na
            jeden raz uważnie obejrzeć - ja widzę je po raz któryś i mimo to w 2/3 pokazu
            przestaję już rejestrować.
            • Gość: d Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII IP: *.chello.pl 02.06.05, 21:18
              A ja (kretynka!) poszłam na pewniaka do Kotłowni... i niczego nie widziałam...
              czego żałuję i obiecuję następnym razem uważnie czytać ZAWIADOMIENIA. Buuuu...
              chlip... chlip...
              • Gość: jota.40 Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII IP: *.chello.pl 02.06.05, 21:43
                Szkoda, że w Kotłowni nie mieli dosyć refleksu i nie zawiadomili Cię, gdzie
                pokaz.... Ja przyszłam spóźniona dobre pół godziny, o ile nie więcej - a i tak
                załapałam się za moc wzruszeń!
                • Gość: Grisza Kto pomoze,ze stara fotografia? IP: *.bb.online.no 03.06.05, 15:35
                  • Gość: Grisza Re: Kto pomoze,ze stara fotografia? IP: *.bb.online.no 03.06.05, 15:44
                    Znowu kliknalem nie tam ,gdzie trzeba.W ksiazce Kasprzyckiego str.160 jest
                    zdjecie 88 ale nie zgadza mi sie to z podpisem.Przeciez tam chyba widac
                    ul.Mieroslawskiego,wiec na poludnie od parku.W takim razie ,gdzie sa te
                    wzniesienia,z ktorych fotografowano park i pl.Wilsona.Z drugiej strony nie
                    przypominam sobie,zeby na poludnie od parku byly jakiez wzniesienia.Czy wobec
                    tego zdjecie nie jest zrobione z kina "Swiatowid"-tym prowokacyjnym pytaniem
                    zwracam sie o wyjasnienie do milosnikow starej fotografii Zoliborza.
                    PS.i nie znecajcie sie nad SZpitalem Bielanskim,ktory"jaki kon jest kazdy
                    widzi".Pzdr.dla Zoliborzan.
                    • mefracko Re: Kto pomoze,ze stara fotografia? 06.06.05, 20:22

Podpis pod zdjęciem w książce Kasprzyckiego(strona 160) jest jak najbardziej
                      prawidłowy. W prześwicie między białym domkiem i dachem budynku z prawej strony
                      zdjęcia widać wysoki wał, który otaczał i otacza do dnia dzisiejszego fort
                      Sokolnicki (Siergieja). A prezentowane w książce zdjęcie robione było z
                      wysokich pięter hotelu oficerskiego Pl Inwalidów 10 w kierunku Placu Wilsona
                      (kino Światowid to nazwa powojenna. W latach trzydziestych kino w hotelu
                      oficerskim nosiło nazwę Mars).

Park Żeromskiego został założony w 1932 roku. Rozbiórkę fortu i roboty ziemne
                      wykonało Towarzystwo Przyjaciół Żoliborza. W parku tym pozostały resztki wałów
                      fortecznych i wewnętrzne rondo, które już przed wojną wykorzystywane było na
                      magazyn przez Archiwum Państwowe. www.warszawa1939.pl/index.php?
                      r1=plan_ogolny.htm&r2=plan_ogolny_r.htm&r3=3.

Dodatkowo na stronie www.zoliborz-bielany.pl po wybraniu „ZBIÓR ZDJĘĆ”, z mapy
                      ogólnej z 1939 roku Żoliborz, a potem po najechaniu myszką na trójkąt w rejonie
                      Mickiewicza i Mierosławskiego, pojawi się zdjęcie z 1934, a pokazujące Park
                      Żeromskiego w rejonie Mierosławskiego wraz pozostałościami wałów fortecznych w
                      jego pierwotnej postaci.

Pozdrawiam
                      Tomek

• Gość: Grisza Re: Kto pomoze,ze stara fotografia? IP: 64.28.22.* 07.06.05, 10:26
                        Bardzo dziekuje za pomoc ale musze sie jednak troche uprzec,bo chociaz nie
                        zacytowalem podpisu pod ta fotografia,to brzmi on mniej wiecej tak(nie mam tej
                        ksiazki teraz w domu)-...Pl.Wilsona-widok ze wzniesien Parku... .I wlasnie o to
                        mi chodzilo,ze widok jest z budynku hotelu oficerskiego,pozniej kina Swiatowid
                        a nie z widocznych na fotografii wzniesien fortu Siergieja Sokolnickiego i ze
                        nie stamtad fotografowano w tym ujeciu Pl.Wilsona.Pozdrawiam.
                • Gość: kotłownia Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 23:49
                  "Szkoda, że w Kotłowni nie mieli dosyć refleksu i nie zawiadomili Cię, gdzie
                  pokaz.." - szkoda, że nikt z forum już do nas nie wpada i nie raczy
                  poinformować nas ,że coś, gdzieś organizujecie.. jakiś plakat,ulotka - można
                  zostawić u nas.?
                  MY NIC NIE WIEDZIELIŚMY ...
                  więc nie mogliśmy nikogo poinformować..
                  najłatwiej stwierdzić, "że nie mieliśmy refleksu"
                  • donkej Re: ŻOLIBORZ NA STAREJ FOTOGRAFII 15.06.05, 11:07
                    Oj oj - to nie tak!
                    Po prostu pokaz był robiony z myślą o środowisku powstańców, dawnych AK-owców -
                    ludzi starszych, którym trudno byłoby do Was wejść po schodach.
                    I tylko dlatego miało to miejsce w bibliotece.

Oczywiście jeśli kiedykolwiek coś jeszcze będziemy organizować, to u Was.

A informacja o pokazie była w różnych miejscach, były też plakaciki. Choć
                    przyznaję i przepraszam - nie powiedzieliśmy Wam dlaczego i mogliście się
                    poczuć "zdradzeni".

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka