Dodaj do ulubionych

!!! rondo Babka !!!

21.06.05, 16:25
poprosze o sygnalizacje swietlna na rondzie babka
dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: zdm Re: !!! rondo Babka !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 16:47
      nie ma sprawy
      • z-o-s-i-a Re: !!! rondo Babka !!! 21.06.05, 17:21
        Trzymamy za słowo!!
        • Gość: zdm Re: !!! rondo Babka !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 17:35
          już kupiliśmy żarówki, i żółtą, czerwoną i zieloną farbę.
          • Gość: santakasia Re: !!! rondo Babka !!! IP: 212.160.156.* 21.06.05, 17:39
            Gość portalu: zdm napisał(a):

> już kupiliśmy żarówki, i żółtą, czerwoną i zieloną farbę.

moge Wam polecić kogoś do trzymania semaforów, dopóki nie sprowadzicie
            wysięgników i słupków. mogę tez pożyczyć przedłużacz, żeby to wszystko
            podłączyć jak najszybciej
        • sierzant.podsiadlik Re: !!! rondo Babka !!! 21.06.05, 17:37
          A może problem polega na tym, że się domagamy świateł na Rondzie Babka, a nie
          na Rondzie...(jak ono się teraz nazywa???). Węszę tu małą dywersję miasta, co
          by mieszkańcy zaczęli używać nazwy, której nikt nie akceptuje (za wyjątkiem
          radnych) ;-)))))))
          • Gość: ja777 Re: !!! rondo Babka !!! IP: 217.153.24.* 22.06.05, 13:10
            spoczko, sprawdzilam na mapie wydanej w 2004 - rondo Babka jak wol....
            • Gość: kalinosia Re: !!! rondo Babka !!! IP: *.chello.pl 22.06.05, 18:47
              bo w 2004 było jeszcze Babka, a teraz jest Radosława :/. Nie rozumiem tej
              durnej decyzji o zmianie nazwy. Chyba dla większośći i tak zawsze to będzie
              Rondo Babka
              • gbas Re: !!! rondo Babka !!! 23.06.05, 00:49
                Teraz to juz nie jest rondo Babka. Teraz jest to Rondo Babki Radosława
                (proponuje dla ułatwienie używać skrótu RBR :)
                A tak na poważnie to mogl by sie któś zająć samochodani parkowanymi na chodniku
                po stronie klubu Piekarnia nie da sie przejsć nie łamiąc prawa(tzn nie jak
                trzeba iść ścieżką rowerową).
                • olecky Re: !!! rondo Babka !!! 23.06.05, 07:48
                  gbas napisał:

> po stronie klubu Piekarnia nie da sie przejsć nie łamiąc prawa(tzn nie jak
                  > trzeba iść ścieżką rowerową).

mozna tez isc jezdnia - skoro chodniki dla samochodow, to jezdnie dla pieszych ;-)

pozdrawiam, olek
                  • pan.de.monium Re: !!! rondo Babka !!! 23.06.05, 22:44
                    Zielone Mazowsze ma takie fajne naklejki :) Może ktoś przerobi je nieco? Ostatecznie warto mieć ze sobą ziarno i ptaki dokarmić :)

Olecky, pozdraiwam rowerowo :D
              • jacho_1 Re: !!! rondo Babka !!! 24.06.05, 15:29
                Mylisz się. Poprawna nowa nazwa ronda to "Rondo Zgrupowania Armii
                Krajowej "Radosław"", a nie tylko jej dowódcy - "Radosława". Oczywiście wszyscy
                idą na łatwiznę i skracają sobie tę nazwę, ale nie dziwię się. Dla mnie to na
                zawsze będzie rondo "Babka".

A jeśli chodzi o sygnalizację świetlną: już o tym pisałem - inwestor "Arkadii"
                miał wybudować estakady od Słomińskiego do Okopowej, a miasto ewentualnie miało
                zainstalować światła, ale guzik z tego wyszło bo BEG dał łapówkę "Zielonym" 2
                mln złotych, a miasto "wypięło się" na inwestora. Wiem jak to było, bo
                pracowałem przy budowie "Arkadii" i widziałem plany estakad.
                Rzeczywiście to woła o pomstę do nieba, żeby tak wielkie rondo (de facto
                wielkie skrzyżowanie)nie miało sygnalizacji świetlnej. No ale za to możemy
                podziękować naszym "kochanym" urzędnikom, którzy potrafią sobie przyznać premię
                15 tys. złotych, a nie potrafią doprowadzić do wybudowania sygnalizacji
                świetlnej.
                Jeszcze mam w uszach wypowiedź urzędnika na temat tego, co będzie się działo po
                otwarciu "Arkadii":
                Dziennikarz: - Przecież bez świateł rondo się zakorkuje.
                Urzędnik: - Raczej nie powinno to mieć miejsca.
                A widzieliście, co się działo 20.10.2004? "Sajgon" to mało powiedziane. 5
                policjantów na rondzie, a korek jak stąd na Księżyc. Może zamiast policji
                ruchem powinni kierować urzędnicy. Wtedy może pomyślałbym o przyznaniu im
                premii ... ;)
                • gbas Re: !!! rondo Babka !!! 24.06.05, 17:06
                  Dobrze wiem ja sie to rondo nazywa. Skrotu uzywamy ze znajmomi bo fajnie brzmi
                  Rondo Babki Radosława i tyle ja uzywam starej nazwy jak gazeta.
                • roody102 Re: !!! rondo Babka !!! 24.06.05, 17:50
                  Mówiąc "Rondo Radosława" wcale nie trzeba mieć na myśli samego dowódcy - gdyby
                  było to, dajmy na to, Rondo Batalionu Zośka to też by się skracało do Ronda
                  Zośki. Skrócona pozostaje nazwą oddziału (przynajmniej w moim odczuciu -
                  większość pewnie w ogóle nie wie, co za Radosław).

A ja powiem Wam, że im częściej mi się zdarza - a zdarza mi się coraz częściej -
                  obcować z Powstańcami, tym trudniej mi mieć żal o Babkę. Nie umiałbym w twatrz
                  powiedzieć tym ludziom, że Babka powinna zostać, bo się przyzwyczaiłem.
                  • Gość: z opóźnieniem do j Re: !!! rondo Babka !!! IP: 80.55.5.* 27.06.05, 23:26
                    ja tez nie widze problemu- nech sie nazywa oficjalnie rondo zgrupowanie, a
                    miedzy soba mozna przeciez mowic babka ...

• garma Rondo Radosława 28.06.05, 18:15
                      Roody napisał:
                      >A ja powiem Wam, że im częściej mi się zdarza - a zdarza mi się coraz
                      >częściej - obcować z Powstańcami, tym trudniej mi mieć żal o Babkę. Nie
                      >umiałbym w twatrz powiedzieć tym ludziom, że Babka powinna zostać, bo się
                      >przyzwyczaiłem.

Roody, cieszę się, że tak myślisz :-)
                      Ja od początku zaakceptowałam nową nazwę i prawdę powiedziawszy byłam
                      zniesmaczona akcją GW prowadzoną przeciwko nowej nazwie.
                      • roody102 Re: Rondo Radosława 28.06.05, 19:33
                        Ale Babki trochę szkoda.
                        • roody102 Re: Rondo Radosława 28.06.05, 19:34
                          Bo to bardziej była akcja za starą nazwą, niż przeciwko nowej.
                          Ja to tak odbierałem w każdym razie.
                  • katmoso Re: !!! rondo Babka !!! 28.06.05, 20:32
                    A ja powiem Wam, że im częściej mi się zdarza - a zdarza mi się coraz częściej
                    > -
                    > obcować z Powstańcami, tym trudniej mi mieć żal o Babkę. Nie umiałbym w twatrz
                    >
                    > powiedzieć tym ludziom, że Babka powinna zostać, bo się przyzwyczaiłem.
                    >
                    nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi... pamiętam, że powstańcy nie naciskali o
                    zmianę nazwy. to był pomyśł urzędników. mi tam jest przykro za kazdym razem,
                    gdy politycy korzystaja z cudzych dokonan dla podbicia sobie wskaźników
                    sondażowych. A to miało miejsce niewątpliwie przy zmianie nazwy ronda Babka -
                    przecież ona nikomu nie wadziła, była taka neutralna. zamiast tego mogli
                    zbudować w tym rejonie jeszcze jeden wiadukt, albo chociaż kawalek ulicy i
                    nazwać je imieniem batalionu. ale to przecież zbyt skomplikowane i cały prestiż
                    może spłynąc na następców w ratuszu (ze względu na szybkość warszawskich
                    inwestycji)
                    pozdrawiam
                    • nascendi patrioci zawodowi 29.06.05, 09:11
                      Zgodzę się z przedmówczynią.
                      Ja z kombatantami styczności nie mam, ale jakoś trudno uwierzyć, by było to
                      grono samych stetryczałych starców, do których nie trafią racjonalne argumenty.

Stanowczo zbyt wielu urzędników i działaczy roi sobie, że pracują w
                      Ministerstwie Prawdy. Jak choćby znana pani która wymazała Bieruta z gazetki.
                      Czasem mam wrażenie że ta opłakana nadgorliwość karmi się podsycaniem podziałów
                      społecznych. Wiatr historii skosił Stołeczną ale oszczędził Pstrowskiego.

Wolałbym aby funkcjonariusze wykazywali się kompetencją a nie ideologią, ale
                      niestety nacisk selekcji i przykłady z góry faworyzują to drugie.

• Gość: d Re: patrioci zawodowi IP: *.chello.pl 30.06.05, 00:48
                        A ja sobie właśnie czytam o Tadeuszu Tołwińskim i jego opiniach o pracy BOS.

Kłócił się nie o nazwy, tylko którędy przeprowadzić (źle przed wojną wytyczoną)
                        linię średnicową. w 1949 roku! I nikt nie śmiał go tknąć! Część prac
                        opublikowano dopiero w 1972!

Życzę sobię podobnej merytorycznej dyskusji o INWESTYCJACH KOMUNALNYCH!
                        W podobnie charyzmatycznym wykonaniu.

Na razie mamy głównie egzaltację martyrologią...
                    • roody102 Re: !!! rondo Babka !!! 29.06.05, 17:47
                      To był pomysł kombatantów. Czekał na realizację kilka dziesięcioleci. I chodzi
                      mi po prostu o to, że kiedy po 50 latach wreszcie mogli oni mówić o sobie i
                      swoich kolegach, czcić ich, to trochę głupio by mi było pójść i w twarz im
                      powiedzieć, że ich kolegom, którzy młodszymi będąc od nas gryźli piach w tym
                      miejscu się nie należy, bośmy się do Babki przyzwyczaili. Umielibyście? Ja nie.
                      • roody102 Re: !!! rondo Babka !!! 29.06.05, 17:50
                        A to, że się urzędnicy pod ten pomysł podpięli, jak pod wszytsko... jest takie
                        powiedzonko co się kończy słowem "płyniemy!". I co? Z tego powodu powiedzieć
                        nie też jakoś tak głupio. Mówię: nie lubię zmian nazw ulic, ale po prostu
                        rozumiem, że u dobiegających kresu swych dni Powstańców chęć upamiętnienia
                        swojej przeszłości wygrywa czasem z rozsądkiem. Tym bardziej wygrywała przed
                        otwarciem Muzeum, gdy mieli oni pełne prawo uważać, że mało kto w ogóle pamięta
                        o nich w wolnej już Polsce. Teraz to się trochę zmieniło - przy okazji 60.
                        rocznicy także oni przekonali się, że wielu młodych ludzi pamięta. Ale
                        wcześniej po prostu bali się, że jak sami nie zdążą upomnieć się o tą pamięć,
                        to nic po nich i ich kolegach nie zostanie.
                        • garma wymazany Bierut 01.07.05, 11:06
                          Nascendi napisał:
                          >Jak choćby znana pani która wymazała Bieruta z gazetki.

Jaka znana pani, w jakiej gazetce i dlaczego wymazała ?
                          • sierzant.podsiadlik Re: wymazany Bierut 05.07.05, 23:18
                            A to jest historia z otwarcia metra - przygotowaliśmy wtedy gazetkę, którą
                            miała nam wydać dzielnica i pani z Wydziału Kultury zażądała od nas usunięcia
                            nazwiska autora spod fragmentu artykułu cytowanego w gazetce...autorem był
                            Bolesław B., w dalszym ciągu persona non grata w pewnych kręgach ;-)))
                            • Gość: d Re: wymazany Bierut IP: *.chello.pl 07.07.05, 02:03
                              Gwoli ścisłości, nascendi powiedział:

"Stanowczo zbyt wielu urzędników i działaczy roi sobie, że pracują w
                              Ministerstwie Prawdy. Jak choćby znana pani która wymazała Bieruta z gazetki.
                              Czasem mam wrażenie że ta opłakana nadgorliwość karmi się podsycaniem podziałów
                              społecznych. Wiatr historii skosił Stołeczną ale oszczędził Pstrowskiego.
                              Wolałbym aby funkcjonariusze wykazywali się kompetencją, a nie ideologią, ale
                              niestety nacisk selekcji i przykłady z góry faworyzują to drugie."

Na marginesie:
                              "funkcjonalizm" jako "komunistyczny wymysł" nie wchodzi w grę!
                              Nie będziemy rozmawiać więc o Gropiusie, Le Corbusierze, Brukalskich, Lachercie
                              i Tołwińskim...

Baardzo śmieszne, baardzo...
                              • donkej Re: wymazany Bierut 07.07.05, 10:54

Podobno nie mam aż tak niskiego IQ, ale... powiedz wprost, czy chodzi Ci o grę
                                słów funkcjonalizm - funkcjonariusz?

Taki funkcjonariusz może być tylko "funkcją" systemu, w którym działa,
                                natomiast system funkcjonalny ma ludziom Służyć.
                                Tu ludzie służą systemowi...
                                Ech
                                • Gość: d Re: wymazany Bierut IP: *.chello.pl 08.07.05, 00:55
                                  Chodziło mi o "funkconalizm".
                                  Taki "przedwojenny" pomysł architektów i urbanistów na "miasto".
                                  • donkej Re: wymazany Bierut 08.07.05, 10:03
                                    Dobrochno - ja Cię nie pytałam co to jest funkcjonalizm, bo to wiem, pytałam,
                                    do czego pijesz w swojej wypowiedzi? ;-)))))
                • Gość: bielany Re: !!! rondo Babka !!! IP: *.chello.pl 08.07.05, 10:29
                  o pomstę do nieba to woła cała ta inwestycja
    • h108 Re: !!! rondo Babka !!! 05.07.05, 14:01
      Powrocmy do meritum:

moze zamiast swiatel przejscia podziemne?
      • katmoso Re: !!! rondo Babka !!! 06.07.05, 00:16
        hmmm, chyba jest za mało miejsca na przystanku. czy wiecie, że to Arkadia
        zaproponowała, zeby tramwaje w stronę centrum zatrzymywały się również po tej
        stronie ronda. w ten sposób jej klienci nie muszą ganiać naokolo. tylko nikt
        nie wziął pod uwagę, że w ten sposób liczba pieszych przechodzących w tym
        miejscu przez ulicę (na przystanek) sie podwoi. i stąd mamy teraz taki sajgon.
        • h108 Re: !!! rondo Babka !!! 06.07.05, 10:34
          Podobny efekt osiagnieto na pl. Wilsona. Piesi wychodzacy z metra w strone przystankow pod kinem
          Wisla blokuja wjazd na rondo. Wiec kolejka na Mickiewicza stoi, a na placu pusto.

Rzeczywiscie. Na Babce tylko sygnalizacja pomoze.
          Zatem dolaczam sie do wniosku.
          Dziekuje.
          • roody102 Re: !!! rondo Babka !!! 06.07.05, 19:12
            BTW, ktoś o to kiedyś pytał, będzie przystanek tramwajowy po północnej stronie
            placu, na Mickiewicza, w stronę Potockiej.
            • katmoso Re: !!! rondo Babka !!! 06.07.05, 23:41
              wygląda na to że metro niechcący spowalnia ruch tramwajowy, przez to, że przy
              wielu stacjach powstają dodatkowe przystanki usytuowane blisko innych.
              dziwliłam się, że przystanek tramwajowy metro Politechnika jest rzut beretem
              tak od przystanku Politechnika, jak Pl. Zbawiciela. Potem przy stacji Ratusz
              dodano przystanki, praktycznie po prostu po drugiej stronie skrzyzowania. Na
              Dworcu Gdańskim, zrobiono nowy przystanek autobusowy w stronę mostu. i teraz
              Plac Wilsona - przed i za placem. Z jednej strony to wygoda dla pasażerów, nie
              muszą drałować tyle. Ale z drugiej strony powoduje to, że tramwaj co chwila sie
              zatrzymuje - przystanek, światla, przystanek, światla - i tak w ciagu kilku
              minut przejeżdza bardzo krótki dystans.
            • nascendi przystanek na Mickiewicza 07.07.05, 08:06
              roody102 napisał:

> BTW, ktoś o to kiedyś pytał, będzie przystanek tramwajowy po północnej
              stronie
              > placu, na Mickiewicza, w stronę Potockiej.

A jest tam miejsce?
              Czy zlikiwdują wewn. pas jezdni?
              A może bezwysepkowy ;-)

• h108 Re: !!! rondo Babka !!! 07.07.05, 14:17
              No wlasnie. Moim zdaniem przystanek sie nie zmiesci. Bylo duzo koncepcji przebudowy Wilsona, czy
              ktos zna aktualna, czy jest to tylko radosna tworczosc bez zadnego projektu? Bo widzac co sie tam
              dzieje, optuje za drugim...
              • roody102 Re: !!! rondo Babka !!! 07.07.05, 17:52
                Przystanek już właściwie jest - niestety, za cenę jednego pasa rucuhu. Moim
                zdaniem to marny pomysł.

Druga sprawa: prawdopodobnie tramwaje w stronę Bielan będą stawać przed placem
                (jak dotąd), za placem (przed urzędem) i potem dopiero pod Halą.
                • Gość: rafamiga Re: !!! rondo Babka !!! IP: *.i / *.itvp.pl 12.07.05, 13:37
                  > Druga sprawa: prawdopodobnie tramwaje w stronę Bielan będą stawać przed
                  placem
                  > (jak dotąd), za placem (przed urzędem) i potem dopiero pod Halą.

Czy w takim razie przystanek na Cieszkowskiego zostanie skasowany czy zostanie,
                  całe 150 metrów od wilsonowskiego?
    • Gość: oki Re: !!! rondo Babka !!! IP: *.roehlig.pl 12.07.05, 09:50
      Potrzebne przejście podziemne a nie SYGNALIZACJA !!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka