Dodaj do ulubionych

pożegnanie przyjaciół

IP: *.aster.pl 14.07.06, 18:14
Przed momentem zobaczyłam na klatce schodowej nekrolog - pożegnanie ponad
50 - cio letnich drzew z Kasprowicza. 223 drzewa znikną. Pogodzimy się z tym?
Nie wierzę, ze nie można było tego uniknąć. To zbrodnia.
Robimy coś?
Obserwuj wątek
    • lylika Re: pożegnanie przyjaciół 14.07.06, 18:33
      Gość portalu: kot.bonifacy napisał(a):

> Przed momentem zobaczyłam na klatce schodowej nekrolog - pożegnanie ponad
      > 50 - cio letnich drzew z Kasprowicza. 223 drzewa znikną. Pogodzimy się z tym?
      > Nie wierzę, ze nie można było tego uniknąć. To zbrodnia.
      > Robimy coś?
      Nie wiem czy można coś zrobić rzeczywiście skutecznego. Też uważam, że to zbrodnia.
      Sama jestem w żałobie. Jedna z moich ogromnych, cudnych, 80-letnich lip przechyliła się wczoraj bardzo niebezpiecznie. Wyrywa ogrodzenie i zagraża sąsiedniej posesji. Może dojść do tragedii więc trzeba wyciąć. Popłakuję po kątach, przeklinam SPEC, który ubiegłej jesieni przeprowadzał roboty ciepłownicze, zrobił długi i bardzo głęboki wykop i prawdopodobnie podciął korzenie drzewa. Już wtedy, w czsie prac, lipa następna za moją, tylko znajdująca się na sąsiedniej posesji, tak samo się pochyliła i trzeba było ją wyciąć.
      Musiałam wtedy przesadzić dwa mniejsze drzewa w ogrodzie ale nie uratowałam ich i umarły cichutko bo na dodatek zima je zamroziła po przesadzeniu. Wątpię więc w skuteczność jakikchkolwiek działań. Bo jeśli ja, we własnym ogrodzie nie mogłam zapobiec zagładzie sianej przez SPEC, to jak można uchronić drzewa na terenie miejskim w dodatku w walce z Metrem?
      • Gość: kot.bonifacy Re: pożegnanie przyjaciół IP: *.aster.pl 14.07.06, 19:18
        i właśnie o to mi chodzi, żebyśmy nie popłakiwali, tylko nie godzili się na to.
        Brońmy tych drzew. Proszę, zorganizujmy protest, piszmy do Greenpeace (inne
        org. nie przyszły mi do głowy), zróbmy wokół tego szum. Nie godźmy się, zeby
        cisi przyjaciele, tak cicho odeszli. Wywalczmy chociaż zachowanie części drzew.
        Pracuję w biurze architektonicznym i wiem, że w 90% przypadków, decyzja o
        wycince to kwestia łapówki, a nasadzenie nowych drzew jest symboliczne.
        Zróbmy szum, zanim one przestaną szumieć.
        Na pewno macie inne pomysły.
        • donkej Re: pożegnanie przyjaciół 14.07.06, 20:07
          Nascendi, jesteś w Warszawie? Można coś zrobić?
          Już tyle o tym pisano...
        • lylika Re: pożegnanie przyjaciół 14.07.06, 22:21
          To jaki jest plan, jeśli już jakiś jest. Sama pomysłu konkretnego nie mam ale się przyłaczę z ochotą.
          • Gość: kot.bonifacy Re: pożegnanie przyjaciół IP: *.aster.pl 14.07.06, 23:06
            Piszmy do Greenpeace info@greenpeace.pl - myślą globalnie, ale może zadziałają
            lokalnie?! Gazety? Fora? Inne media. Gmina? A najważniejsze zwerbować rzeszę
            ludzi, lokalną i nie tylko, która nie godzi się na to, żeby jak stado baranów
            tylko przyglądać się temu co wprawia się pod ich nosem. Piszcie do znajomych,
            do znudzenie męczcie innych na forum i gdzie Wam tylko przyjdzie do głowy.
            Niech zoliborzaniezamiast ekscytować się Kaczorem w tvn i wspomnieniami o
            ulubionych warzywniakach pomyslą tym co stracą. I zadziałają. Sama nie jestem
            aktywistą, ale szlag mnie trafił i nie popuszczę.Dlatego proszę, żebyście się
            przyłączyli, również z propozycjami. Znacie ekologów - fighterów? Ja już
            wysłałam gdzoe mogłam, ale czuję, że tak osamotniona akcja, skazuje mnie na
            podejrzenie o oszołomstwo. A dziś po raz pierwszy dotarło do mnie, ze "Kiedy
            wycięte zostanie ostatnie drzewo, ostatnia rzeka zostanie zatruta i zginie
            ostatnia ryba, odkryjemy, że nie można jeść pieniędzy." No.

• kazuyoshi78 Re: pożegnanie przyjaciół 15.07.06, 00:42
      Chodzi o te drzewa, co mają je wyrwać w związku z budową metra? Też mnie zawsze
      zastanawiało, czemu będa wyrywane drzewa. Lepiej byłoby zamknąć jedną nitkę
      jezdni i tam ryć, a druga nitką Kasprowicza puscić ruch w obu kierunkach.

Czy rycie pod jezdnią zamiast w miejscu drzew jest z jakichś powodów niemożliwe
      czy to tylko zwykła urzednicza niecheć do zamykania ulic? Wie ktoś?
      • annah11 Re: pożegnanie przyjaciół 15.07.06, 01:44
        Jakos zawsze czlowiek najglupiej postepuje a przyroda bronic sie nie moze. Ale
        glupota nagradzana jest susza, powodziami, wichurami, tylko tym glupolom nic to
        nie daje i nie pomaga pracowac szarym komorkom. To taka drobna mysl ode mnie i
        wybaczcie, ze jakis konkretow pomocnych nie potrafie podsunac. Jestem poprostu
        wstrzasnieta tym kretynskim projektem wyciecia drzew....
        • annah11 Re: pożegnanie przyjaciół 15.07.06, 01:47
          moze LOP pomoze?
          namiary do nich
          www.lop.org.pl/
          • lylika Do Filemona i wszystkich 15.07.06, 09:30
            Proponuję napisać osobny tekst z protestem do "pobrania" i zamieszczać adresy pod które można go wysyłać. Taki "gotowiec" zapewni nam większy udział forumowiczów przy tej akcji. Można go też umieścić na forach innych dzielnic z prośbą o poparcie.
            • lylika Re: Do Filemona i wszystkich 15.07.06, 09:36
              Przyszło mi jeszcze coś do głowy. Jest jedna bardzo prężna grupa, którą możemy poprosić o wsparcie. Zarówno w proteście mailowym jak i innej formie. Myślę o rowerzystach i t.zw. Masie Krytycznej. Kto z żoliborskich forumowiczów ma z grupą kontakty?. Kto się podejmie porozmawiać i poprosić o skuteczne wsparcie.
              Np kolejną "masę" przyśpieszyć i odbyć pod hasłem ratowania naszych drzew.
              • Gość: kot.bonifacy Re: Do Filemona i wszystkich IP: *.aster.pl 15.07.06, 10:08
                super pomysł. i jeszcze jedno - zbliżają się wybory samorządowe. niech radni
                popracują na nasze głosy i zaczną lobbować w tej sprawie. trzeba dotrzeć tam,
                gdzie zapadają decyzje. tekst -odezwę naszkicuję dzisiaj, wrzucę ją i proszę o
                uwagi, poprawki. pozdrawiam.
                • lylika Re: Do Filemona i wszystkich 15.07.06, 11:33
                  Bonifacy, najmocniej przepraszam za to, że zrobiłam z Ciebie Filemona. To z nerwów. Filemon też sympaciura. Nie gniewaj się.
                  • Gość: kot.bonifacy Re: Do Filemona i wszystkich IP: *.aster.pl 15.07.06, 12:57
                    ani ani:)wieczorem powinnam naskrobać i dać Wam do poprawek. spróuję też ze
                    znajomymi dziennikarzami. pozdrawiam.
                    • donkej Re: Do Filemona i wszystkich 15.07.06, 15:37
                      Ej ej - nie na łapu capu!
                      Nie przypadkiem pytałam o Nascendiego. To jest "Zielone Mazowsze"
                      Przeczytajcie na forum historię walki o rezerwat Las Bielański.
                      Nie pamiętacie? To niedawno było...
                      • roody102 Re: Do Filemona i wszystkich 16.07.06, 21:07
                        Dajcie znac na gazetowego maila, jak akacja nabierze ksztaltow. Jestem wprawdzie
                        na chorobowym, ale zawsze kogos w redakcji moge uruchomic.
                • lylika Re: Do Bonifacego, Admina i wszystkich 15.07.06, 11:49
                  Myślę, że najskuteczniejsze by było ten opracowany tekst "powiesić" też na całym forum, a to jest zadanie dla admina. Poza tym, ktoś może znać jakiegoś dziennikarza-ekologa z Wyborczej. Niech zadziała w redakcji żeby Gazeta włączyła się czynnie i uruchomiła akcję "napisz kartkę do..." w ramach Gazety Stołecznej.
                  Ja, niestety, nie mam takich kontaktów ale apeluję do tych co je mają. Działajcie!
                  • lylika Re: Do kazuyoshi78 15.07.06, 11:59
                    Przeleciałam forum warszawskie i znalazłam "dojście" do Masy Krytycznej.
                    Kazuyoshi - to do Ciebie. Uruchamiasz sprawę?
    • Gość: Kasik Re: pożegnanie przyjaciół IP: *.chello.pl 16.07.06, 13:43
      Ech, niesamowicie przykro czytać o takim niszczeniu przyrody i aż serce się
      kraje. Uważam, że Wasza idea jest słuszna i całym sercem się przyłączam. Tylko
      muszę napisać coś, za co zaraz pewnie posypią się na moją biedną głowę gromy:
      czy wiecie, dlaczego te drzewa mają być wycięte?

Otóż w celu wybudowania metra szybko i jak najmniejszym nakładem kosztów,
      będzie ono robione na Bielanach metodą odkrywkową. Czyli będzie ryte wszystko,
      jak leci. Sprowadzenie i wykorzystanie specjalistycznych maszyn (które teraz
      pracują pod Trasą AK) jest potwornie kosztowne i dlatego władze gminy chcą tego
      uniknąć. Zwłaszcza, że nawet użycie tych maszyn nie da pełnej gwarancji, że
      drzewa przeżyją. Tak więc, władze gminy stoją przed dylematem: usunąć drzewa i
      wybudować linię w miarę szybko i "tanio", czy sprowadzić maszynę i mieć
      nadzieję, że być może uda się dociągnąć metro do Młocin jeszcze w tym stuleciu.
      Smutna rzeczywistość. ;-(((
      • lylika Bonifacy! Śpisz? 16.07.06, 21:20
        Czy Cię poraził entuzjazm forumowiczów?
        • annah11 Re: Bonifacy! Śpisz? 17.07.06, 00:05
          Juz wiele budowli na taniej i hurra bylo powodem zawalenia, wypadkow i
          nieistnienia, wiec ci ktorym sie spieszy niech sami sobie najpierw trumny zamowia.
          Walczyc o te i inne drzewa i nie dac ich zabic!!!
          • Gość: kot.bonifacy Re: Bonifacy! Śpisz? IP: *.aster.pl 17.07.06, 07:53
            nie, nie. nie śpię.
            porozsyłałam maile i podzwoniłam. zobaczymy reakcję.
            a, że miałam dużo pracy w weekend, stąd obsuwa.
            "entuzjazm" forumowiczów tylko chwilowo mnie przygnębił.
            pospieszyłam się z obietnicą odezwy, chociaz wiem, że czasu coraz mniej.
            ale dokończę pisać. jak obiecałam. dawajcie też proszę swoje pomysły nan jej
            fragmenty. dziękuję. pozdrawiam.
            • donkej Stary wątek 17.07.06, 13:55
              Polecam dawny wątek z tego forum:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=296&w=19464227&a=19464227
            • grisza14 Stanowcze nie dla elektrowni atomowej na Zoliborzu 17.07.06, 14:01
              • wilson05 Re: Stanowcze nie dla elektrowni atomowej na Zoli 17.07.06, 14:42
                ROTFL! Rychlo w czas ta akcja. trzeba bylo protestowac 25 lat temu jak
                decydowano o odkrywce na Bielanach i wycieciu tych drzew. albo chocby poltora
                roku temu w czasie konsultacji spolecznych. teraz mozesz droga bonifacy co
                najwyzej przykuc sie lancuchem do drzewa (tylko uwazaj do ktorego - te po prawej
                stronie patrzac w kierunku centrum nie beda wycinane, wiec jesli sie do nich
                przykujesz to twoja akcja bedzie skuteczna! drzewa zostana ocalone!) - powodzenia!

P.S. Zoliborz wolny od atomu!!!
                • nascendi __[']__[']__[']__[']__[']__[']__[ ']__ 18.07.06, 14:02
                  > ROTFL! Rychlo w czas ta akcja. trzeba bylo protestowac ... chocby poltora
                  > roku temu w czasie konsultacji spolecznych. teraz mozesz droga bonifacy co
                  > najwyzej przykuc sie lancuchem do drzewa

Można też zapalić znicze i świeczki na porębie wzdłuż ulicy.

A co do tzw. "konsultacji spolecznych" to wiem coś o tym, ile dały próby wzięcia
                  w nich udziału.
                  Zgłosiłem sporo uwag w ramach tych tzw. "konsultacji" w styczniu 2005r.
                  Pozostały bez odpowiedzi do dziś, mimo parokrotnego przypomnienia, w tym
                  osobiście na dwóch już piknikach. Obiecywano mi dwa razy wskazanie wyników
                  konsultacji i raportu z nich. Do dziś ich nie ujrzałem i nie znajduję nic
                  takiego w witrynie Metra. Choć publiczny dostęp do tego typu informacji
                  gwarantuje art. 19 ust. 1 Ustawy Prawo Ochrony Środowiska. Zapewne wszystkie
                  niewygodne uwagi poszły do kosza.

O konsultacjach wiadomo tyle, ile przed nimi
                  www.metro.waw.pl/page.php?id=225
                  W witrynie Metra znaleźć można tylko różne bezwartościowe, mydlące oczy
                  dyrdymały. www.metro.waw.pl/news.php?id=348

Dlaczego nie zakupiono już teraz nowoczesnej tarczy, którą można by drążyć tunel
                  szybciej i taniej, a potem wykorzystać budując II linię? Zadałem to pytanie panu
                  z Metra. Bezradnie odesłał mnie do władz, którym Metro podlega.
                  Po co zatem Metro organizuje (na nasz koszt!) "konsultacje" i pikniki? By
                  wreczać dzieciom baloniki...
                  www.metro.waw.pl/news.php?id=420
                  Zamiast pełnych, rzetelnych informacji - była (dwujęzyczna - z myślą o
                  mniejszości angielskiej zamieszkującej Bielany?) broszura - cząściowo
                  nieaktualna i pełna bezużytecznych dla zwykłego człowieka danych technicznych.
                  Wykorzystano okazję, by się pozbyć zalegających zapasów, nadrukowanych za nasze
                  pieniądze...

Władze twierdzą, że budowa odkrywką będzie szybsza, a jednocześnie dopuszczają
                  do porównywalnych opóźnień swoją nieudolnością prawno-organizacyjną.

Przypuszczam, że dopiero solidna grzywna w postaci zwrotu fuduszy do kasy UE za
                  naruszenie procedur nauczyłaby naszych decydentów szacunku dla podatników.
                  Szkoda tylko, że uderzy to w tych ostatnich. Choć może im szybciej zapłacimy tę
                  cenę, tym lepiej.

• wilson05 Re: __[']__[']__[']__[']__[']__[']__[ ']__ 18.07.06, 14:59
                    > Przypuszczam, że dopiero solidna grzywna w postaci zwrotu fuduszy do kasy UE za
                    > naruszenie procedur nauczyłaby naszych decydentów szacunku dla podatników.
                    Ba, najpierw te fundusze trzeba dostac... Indolencja wladz miasta i metra
                    przejawia sie rowniez w tym, ze poki co metro zadnej dotacji z brukselii nie
                    dostalo. Wiec na razie nie ma do kogo sie poskarzyc na tzw. "spoleczne
                    konsultacje" w wykonaniu metra.
                    • nascendi Fundusze UE na Metro 24.07.06, 10:33
                      wilson05 napisał:

> Ba, najpierw te fundusze trzeba dostac...

za www.metro.waw.pl/news.php?id=433

Fundusze UE na Metro
                      Informacje
                      14.07.2006

W czwartek, 13 lipca, Komitet Monitorujący do spraw Sektorowego Programu
                      Operacyjnego Transport, podjął decyzję o przyznaniu środków na realizację
                      projektu Metra Warszawskiego – dokończenie I linii metra.

Oznacza to, że budowa bielańskiego odcinka pierwszej linii metra
                      współfinansowana będzie z pieniędzy pochodzących z funduszy europejskich.

Na realizację projektu przeznaczono około 91 milionów Euro z funduszu SPO
                      Transport. Dzięki tej decyzji m.st. Warszawa odzyska część pieniędzy
                      zainwestowanych w budowę metra na Bielanach i będzie mogło wykorzystać te środki
                      na inne inwestycje miejskie.

Pieniądze przeznaczone na budowę metra pochodzą z innych projektów realizowanych
                      w ramach SPO Transport. Okazały się one tańsze niż zakładano, lub ich realizacja
                      przesunęła się w czasie przez co nie mogłyby być finansowane z pieniędzy
                      unijnych. Przekazanie tych środków na budowę metra zapobiegnie niewykorzystaniu
                      funduszy przyznanych Polsce w ramach programu.
                  • Gość: d A ja mam na piśmie IP: *.chello.pl 21.07.06, 01:43
                    odpowiedź na niewygodne uwagi.

I mam ochotę przyprowadzić Konsekwencję!

Myślę że można (za przeproszeniem) Miasto, oskarżyć o naruszenie procedur.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka